Da li si veći Srbin Il veći lokal-patriota?

Da li jedno isključuje drugo ili su povezani? Ili da svoj grad, selo voliš i poštuješ al zato ostatak Srbije ne?
Meni to nekako ide jedno sa drugim. S tim što je moj lokal patriotizam i majevički, i braničevski i beogradski. Bosanski i srbijanski.
Mislim da zbog vezanosti za više lokalnih mesta, čovek mora da bude više Srbin da bi sve to držao povezanim.

Kao npr. deca iz mešovitih brakova nekada. Naginjali su jugoslovenstvu, jer tako nekako povezuju srpski i hrvatski deo svoje familije. npr.

Da li volis i postujes svoju porodicu i rodbinu, a selo i ostale ne?
Da li volis svoju porodicu, a rodbinu i selo i ostale bas i ne?
Da li volis samo sebe, a porodicu i ostale ne?
Ako si na ovo poslednje odgovirio sa 'da', onada si na vrhu evolucione piramide t.j psihopata - sa osobinama tzv. mracne trijade +1
Ipak si razumela šta hoću da kažem.

Молим Вас обе да се престанете надгоњавати јер мислим да је узрок свему тежак неспоразум

који најбоље 'решите' преко својих ПП

https://forum.krstarica.com/direct-messages/add?to=aprilitd

https://forum.krstarica.com/direct-messages/add?to=Lagerta

Studentski protesti su nadnacionalni, kao sto je i korupcija nadnacionalna.
Dzaba pokusavate da ga smestite u nacionalne i religijske lonce.
I dzaba trazite vodje da ih likvidirate ili potkupite. Vodja nema (jedino Gandijev duh)

Samo da prenesem, negde pročitah, ljudima u tim krajevima su pretili ako uzimaju pomoć koju im donesu blokaderi i studenti, da im neće isplatiti odštetu ili dati im pomoć, pa da malo komentarišemo razliku između smeha i otvorene pretnje ljudima u vezi sa donacijama normalnih ljudi..

Ovde govorimo o pojavi koja se cesto moze videti kod ekttremizma i ekstrmenih ideologija i kod levice, ali narocito kod desnice- a to je potreba za neprijateljem koja jeste jedna od razloga samodestruktivnosti ekstremnih ideologija, kao sto kaze izreka: Revolucija jede svoju decu.
Kod fasizma su neprijatelji prvo bili komunisti i Jevreji, zatim Jehovini svedoci itd.... Uvek je potreban neprijatelj, i naravno krivac za sve probleme.

Drugim recima- ovde se zapravo radi o samim ljudima i samoj ideologiji- gde su i jedni i drugi na niskom stupnju mentalnog razvoja, sto se pojave lokal patriotizma na krstarici- ovde govorimo o istom problemu- tj o uglavnom ogranicenim ljudima, ili onima koji su u gadnoj zabludi,
poprilicno sam se pobunio bio ovde na krstarici zbog pojave lokal patriotizma i moram reci da sam poprilicno razocaran zbog toga, takodje mislim da je greska sto me niste poslusali i zaustavili to u samom startu- sad je pandora pustena i kutije i biti ce tesko vratiti je nazad u kutiju- a kratkorocno ovakve stvari mozda dizu citanost no dugorocno je vrlo, vrlo stetna pojava- ultranacionalisti su rasterali noge pripadnike drugih nacija koji su utociste nasli negde drugde, sad ce poceti rasterivati i same pripadnike maticne nacionalne grupe.

Ako su ultranacionalisti stetni, lokal patriote su jos gori, i na takve ljde treba obratiti posebni paznju, uskogrudnost ne dolazi sama- u tim mracnim i ogranicenim umovima se krije jos stosta.

Znaci ne diraj prekodrinske Srbe da Beogradjani ne bi 'dirali' tebe.
Beogradjani da ne diraju juznu prugu da EU ne bi dirala njih.
To su pocetni koraci, pa posle moze ovo sto je Aleksa citirao, nadnacionalno i ljudsko
Mislim da me nisi čitala pažljivo. Jedino protiv čega sam ja,.što se tiče Srba iz Republike Srpske, podrška ovim sistemu koji uništava Srbe ovde. Oko toga je i počela cela rasprava, što se mene tiče.

Da li jedno isključuje drugo ili su povezani? Ili da svoj grad, selo voliš i poštuješ al zato ostatak Srbije ne?
Volim i poštujem prvo porodicu i krug prijatelja. To mi je jedino važno u životu.
Sve posle toga se generalno slabo identifikujem kolektivistički, samo volim i poštujem više jedan mentalitet u odnosu na drugi jer mi je bliži i razumem ga bolje. Što ne znači obavezno da je bolji ili gori. Svakako mi je u tom smislu bliža Bačka od Podrinja ili Vranja.
A naročito mi je bliža u poređenju sa ljudima iz BiH. Jer pretpostavljam da se o tome ovde radi.

A Srbiju volim i želim joj dobro, a to što ona neće ...pa jbg :lol:

Mislim da me nisi čitala pažljivo. Jedino protiv čega sam ja,.što se tiče Srba iz Republike Srpske, podrška ovim sistemu koji uništava Srbe ovde. Oko toga je i počela cela rasprava, što se mene tiče.
I tvoj argument je poprilicno slabasan ako dobro razmislis, njihov uticaj nije nesto narocito veliki, broj glasaca iz R. Srpske je previse mali da bi pravio nekakvu znacajnu razliku tj nekoliko hiljada glasaca u gradu od milion stanovnika ne cini neku veliku razliku, takodje nisu svi iz R. Srpske za SNS- ali cak i da jesu opet se radi o propagandi i oni su sami krivi te iste propagande, zapravo vi kad kritikujete Srbe is R. Srpske vi upravo radite ono sto AV zeli- i dajete argument da je on borac za jedinstvo naroda, mada u realnosti je on zapravo poprilicno stetan za Srbe iz R. Srpske jer ih pogresnom politikom stavlja u negativan polozaj.

Džaba se trudiš bio za ili protiv Vučića uvijek ćeš bit dođoš i Prekodrinac,a često i bosančeros.
I ti generalizuješ, a vidi šta ovaj čovek kaže:

Znaci ne diraj prekodrinske Srbe da Beogradjani ne bi 'dirali' tebe.

Ili obrati pažnju na moj viteški primer, a moj i ne može da bude drugačiji nego herojsko junačko viteški. Duži period života sam živeo u Srbiji nego u Bosni, ali uvek kad su Bosanski Srbi na meti ja stanem uz njih, i ističem da sam Bosanac. To je viteški, biti uz ugrožene! :cool:

Nista mi ne znaci ni jedno, ni drugo, klasicne narativne besmsice.

Pun je svet kraca koji lupetaju nesto koliko vole svoju naciju i grad, a u licnom zivotu bukvalno ni cackalicu ne mogu da pogledaju bez ugla gledanja 'iz svog dupeta'.

Bukvalno svakog ko mi prica o toj vrsti ljubavi gledam kao kroz vazduh. Za 85% njih je ugao gledanja svog dupeta jedini ugao koji je bitan. Ni 10 sekundi dnevno ne moze da potrosi da ne gleda svoje dupe, ali on voli svoju naciju/drzavu/grad, aha, kako da ne.

I ti generalizuješ, a vidi šta ovaj čovek kaže:

Ili obrati pažnju na moj viteški primer, a moj i ne može da bude drugačiji nego herojsko junačko viteški. Duži period života sam živeo u Srbiji nego u Bosni, ali uvek kad su Bosanski Srbi na meti ja stanem uz njih, i ističem da sam Bosanac. To je viteški, biti uz ugrožene! :cool:
Ti već dugo ne živiš u Srbiji.Puno se toga promjenilo od onda kad si živio.

Da bi neko podjednako voleo celu Srbiju morao bi da provede nekoliko godina u većini njenih delova - recimo Mačva, Jug, Banat, Bačka, Srem, Raška, Toplički Okrug, Niš, Istok, Srbije itd i naravno da ako je moguće zavoli svaki od tih krajeva. Znači, da ako u svakom od ovih 11 koje sam nabrojao 3 godine to je onda 33 godine + neko vreme u Beogradu i onda bi valjda podjednako voleo svaki od ovih - i to pod uslovom da ne preferira one delove gde je rastao kao mali ili gde ima rodbinu pa im tamo ide svako malo. Realno, što bi rekli naši koji znaju engleski, "anlajkli".

Pre ili kasnije, a mislim da ce biti vise pre- zbog gubitka stanovnistva doci ce do migracija u Srbiju (i neke druge balkanske zemlje) iz Azije i Afrike...
Pitanje je kako ce to uticati na percepciju i na "lokalne" identitete?
Kontam da ce ih razvodniti, sumnjam da ce pridoslice obracati previse paznje na te lokalne narative, i mislim da ce to biti dodatni benefit migracija u Srbiju.

Мислим да си мало незгодно, односно искључиво формулисала питање, бити Србин (мањи или већи) почиње из породице, па преко локалне заједнице до нивоа цијелог народа. Нормално је да је свакоме ближи његов познаник или познаник његовог познаника из истог краја, него неко из друге регије, сличнији је менталитет, више заједничких тема, итд. Док имамо здраво пријатељско препуцавање, гдје не постоји намјера да се омаловажи или увриједи саговорник нема ни љутње међу саговорницима из различитих крајева. Дакле бити локал патриота је управо то патриотизам на нивоу локала, борити се унутар своје локалне заједнице, бити српски патриота значи заступати интересе цијелог народа без обзира гдје се налази, једно не искључује друго, све док се не почне фаворизовати један локал у односу на други, тад то више није локал патриотизам већ локал шовинизам.

Da bi neko podjednako voleo celu Srbiju morao bi da provede nekoliko godina u većini njenih delova
Citav taj narativ je totalno besmislen, jedino sto gradjan Srbije treba da postuje zakone, placa poreze, kupuje domace proizvode, ne baca smece po ulici itd...
Te price i potrebe za stalnim dokazivanjem identiteta itd... je posledicadugogodisnje ultradesnicvarske politike, a koja ima efekat koji sam naveo u prvoj poruci- a to je efekat rascepkavanja.
Citav svet postaje veliko selo, u vremenu migracija i kad se ljudi redovno sele iz jednog mesta u drugo- lokal patriotizam je glupost i dokaz arhaicnosti.
U razvijenom svetu ljudi ne bi trebali ni da se delo po etnickoj i religijskoj grupi, a pogotovo ne na nekakve lokal gluposti,
takodje "zero sum" teorija tj da nekom ne smrkne nekom ne svane je takodje glupost.

I ja sam protiv avovog režima, ali mislim da generalizacija "Srbi iz RS - svi za Vučića, naprosto nije tačna".
Џаба кад ти је залијепљена етикета, то можеш видјети и сам на некој теми ћеш бити супер јер је исти циљ у питања, међутим на другој која није везана за то, ти си босанчерос из шумске.

Back