Da li se svercujete u javnom prevozu ?

• Začetnik teme Začetnik teme Alysa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
E j*** ga :think:
Propasce mi moje karte za sve kombinacije u prevozu...
Pa kako cu onda ...:rumenko:
Mora da postoji opet neka fora ...
Ne bi mi bili sa ovih prostora(Srbi) a da im ne doakamo:zper:

Ali tu nije kraj...nasih nevolja....u distribuciji se pripremaju da nabave nova digitalna brojila za domacinstva......sa daljinskom komunikacijom....zbog ocitavanja i iskljucivanja....
Pa kao kod ...telefona.....kada ne platis u nekom roku....samo ti ....klikom misa...iskljuce broj...........a ovde struju....

jao, u petak sa se švercovala....od studentskog trga do moskve - morala sam da izađem, jer su ušli ridžovani...onda od moskve do beograđanke - jer sam tu htela da izađem....
posle od železničke stanice do 6 kaplara u tramvaju. međutim, tada spazih minibus kako dolazi iz pravca brankovog mosta i - uleteh u njega, žurilo mi se kući, ali baš.
jer, tramvajem bih se klackala 20 minuta,,. najmanje (i bila je gužva, nisam mogla da sednem), a u minibusu nije bilo skoro nikoga.

Zanjimljiv tekst o naplativosti karata kod nas i u svetu objavljen u nedeljniku Vreme pod nazivom:Istorija svakodnevice – Slučaj GSP-a >Kako su nas vozali. Podaci govore da se mi ništa manje ili više ne švercujemo od ostatka sveta :)

Mišljenje je da su društva niskog poverenja predodređena da budu takva svojom kulturom i istorijom, te da ostanu u tom začaranom krugu, u kome nepoverenje u institucije sprečava njihovo poboljšavanje a zauzvrat te institucije slabo funkcionisanje opravdaju nepoverenjem

Postoji rašireno verovanje u društvenim naukama o postojanju pozitivne veze između stepena razvoja nekog društva i razvijenosti raznih vrsta drušvenog poverenja.
Poznato je i da tranzicione zemlje pate od relativnog manjka poverenja u institucije. Postavlja se pitanje: da li su društva gde postoji visok sepen poverenja uspešnija zbog tog poverenja, ili ljudi veruju u njihove institucije samo zato što su te institucije već delotvorne i uspešne? Lako je brzopleto zaključiti kako je nepostojanje društvenog i institucionalnog poverenja nekakva osobena crta balkanskih društava. Postoji mišljenje da su društva niskog poverenja predodređena da budu takva svojom kulturom i istorijom, te da ostanu u tom začaranom krugu, u kome nepoverenje u institucije sprečava njihovo poboljšavanje, a zauzvrat te institucije slabo funkcionisanje opravdaju nepoverenjem. Kao da nepoverenje u institucije postaje samoostvarujuće proročanstvo. Ovo je zapravo jedna verzija esencijalističke predrasude o ‘nepromenjivom nacionalnom karakteru’.

Čini se pak da je nepoverenje u globalnoj ofanzivi. Građanski angažman opada širom sveta. Sve zemlje se bore da povećaju zanimanje svojih građana za izbore. Da li smo osuđeni da živimo u pustinji, društvu lišenom poverenja u ljude i ustanove u kome je svako borac za sebe. U ovom radu pokazaćemo jednu suprotnu priču. To je priča o propasti i obnovi poverenja u gradski saobraćaj u Beogradu.

Ovo je korisno da dobri šverceri znaju:
Onda su stupali u dejstvo kontrolori. Bili su obučeni u uniforme, zbog kojih su (pre svega zbog kapa) dobili žargonski naziv ridže ili ridžveji, po američkom generalu u Korejskom ratu Metjuu Ridžveju (Mathew Ridgeway).

Ostatak teksta, koji preporučujem da pročitate, možete pronaći na:
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=512481

Ali tu nije kraj...nasih nevolja....u distribuciji se pripremaju da nabave nova digitalna brojila za domacinstva......sa daljinskom komunikacijom....zbog ocitavanja i iskljucivanja....
Pa kao kod ...telefona.....kada ne platis u nekom roku....samo ti ....klikom misa...iskljuce broj...........a ovde struju....

O tome se piše već nekoliko godina....
to ništa novo nije....
potrebna su ogromna sredstva koja ova zemlja nema i stvar je
na predugačkom štapu....
To će se realizovati polovinom 2025.(ako bude sve išl
o kako treba...)

:hahaha::hahaha:

primetio sam jutros da su ridžovani počeli da nam traže na uvid karte za prevoz još dok šetamo ulicom..

Uopšte ih više ne interesuje da li imate nameru da uđete u autobus..

Idu u grupama po 9, sa svetlećim prslucima, opušteno, kao da je ceo grad samo njihov..

Kapiram da je to smišljena akcija kako bi jednog dana pristali da nas čipuju.

Ja se inace retko vozim gradskim ali vozim se sto bi rekli..kada bude metro vozicu se cini mi se po citav dan..toliko mi se svidja ta vrsta prevoza....nedavno kada sam bila u jednoj evropskoj prestonici..izvozala sam se metroom samo tako..cist..udoban..tacan ..na svaka 2,3 minuta..retko da nema da sednes..sa strane vise magazini da mozes da citas ako ides od nemila do bestraga i tako ( eto pohvalih se da sam bila.:D.) ali..nisam to htela da kazem vec.. ne tako davno sam prisustvovala sceni kod nas naraavno..kada je jedan onako omanji sa zutim prslukom usao na srednja vrata i izmedju ostalog prisao..dvojici momka koji su zajedno samnom stajali na onoj zglobnoj platformi i zatrazio im kartu..momci u trenerkama ..patikama sa sportskim torbama negde oko dvadesetak godina ..mozda dve vise..ko od brega odvaljeni obojica.ladno mu rekose..aj pali..i..zucko je zapalio...usput je u zurbi promasio i meni da zatrazi kartu..pu..mogla sam ladno da je ne cvikam da sam znala..

primetio sam jutros da su ridžovani počeli da nam traže na uvid karte za prevoz još dok šetamo ulicom..

Uopšte ih više ne interesuje da li imate nameru da uđete u autobus..

Idu u grupama po 9, sa svetlećim prslucima, opušteno, kao da je ceo grad samo njihov..

Kapiram da je to smišljena akcija kako bi jednog dana pristali da nas čipuju.
isto sam i ja primetila

Ugovori novim žutim kontrolorima traju do kraja ovog meseca, videćemo da li će im produžiti radni odnos ili ih otpustiti, jer ionako imaju višak radnika. Nekima je sredinom ovog meseca istekao ugovor, možda grešim ali čini mi se da ih je manje, ili sada drže neki drugi deo grada pod opsadom.

Koliko ih je dođe mi da povlasticu okačim oko vrata, da ne moram da je vadim kada ulazim u bus :worth:

trenutno se sprema tender za digitalna brojila , tako da ce sledece godine biti i to , plati pa klati :)

jao, u petak sa se švercovala....od studentskog trga do moskve - morala sam da izađem, jer su ušli ridžovani...onda od moskve do beograđanke - jer sam tu htela da izađem....
posle od železničke stanice do 6 kaplara u tramvaju. međutim, tada spazih minibus kako dolazi iz pravca brankovog mosta i - uleteh u njega, žurilo mi se kući, ali baš.
jer, tramvajem bih se klackala 20 minuta,,. najmanje (i bila je gužva, nisam mogla da sednem), a u minibusu nije bilo skoro nikoga.

dobro je dok su obelezeni i dok ih raspoznajemo, kad vidis da ulaze u bus ti bezi napolje :)

Back