Da li se svercujete u javnom prevozu ?

• Začetnik teme Začetnik teme Alysa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovo je stara mantra...To su još uvek državne firme i imaju kakvu takvu socijalnu odgovornost, ovde se radi o privatnom entietu koji se kao parazit nakačio na krvotok državnog preduzeća i siše sredstva da bi kriminalci i tajkuni išli na letovanja na Sejšele i imali po10-15 privatnih kola...Da ne govorimo o tome što se kleptokrate na vlasti sa svim argumentima koje ja ovde iznosim obećavale UKIDANJE tog sistema, pred prve izbore kojima su došli na pozicije moći...Ali razumem daćeš ti i dalje nastaviti sa svoim trolovanjem, tebi je to posao, da ne razmišljaš svojom već glavom nadzornika, koji vam određuje raspored i teze.:neutral:
Kakva socijalna odgovornost? Fiksna i mobilna telefonija, kablovska i internet, naplata je 100% jer preti isključenje iz mreže posle samo 7 dana kašnjenja, a onda idu penali za ponovno uključenje. Naravno, u ovim slučajevima niko ne mudruje o tome "kome idu te pare", "tajkuni idu na Sejšele", "to je privatna firma" i slična njesra. Tako da ne treba biti licemer.

Nisi ti ništa bolji od tih tajkuna i kriminalaca na koje se žališ, samo nisi nikad bio u prilici da mazneš velike pare, pa potkradaš tamo gde možeš na sitno u gradskom prevozu.

Poslednja izmena:
Не треба (бити лицемер), наравно. Све рачуне уредно плаћам и то не само из страха.

Желим да то радим и са превозом али с обзиром да не припадам категоријама које имају право на јефтину месечну претплату, често идем пар станица без карте.

На дужим релацијама се редовно откуцавам, наравно.

Poslednja izmena:
Ovo je stara mantra...To su još uvek državne firme i imaju kakvu takvu socijalnu odgovornost, ovde se radi o privatnom entietu koji se kao parazit nakačio na krvotok državnog preduzeća i siše sredstva da bi kriminalci i tajkuni išli na letovanja na Sejšele i imali po10-15 privatnih kola...Da ne govorimo o tome što se kleptokrate na vlasti sa svim argumentima koje ja ovde iznosim obećavale UKIDANJE tog sistema, pred prve izbore kojima su došli na pozicije moći...Ali razumem daćeš ti i dalje nastaviti sa svoim trolovanjem, tebi je to posao, da ne razmišljaš svojom već glavom nadzornika, koji vam određuje raspored i teze.:neutral:

Privatni entitet uzima 8.5% od prodaje karata, što je i dalje dosta para (400k evra mesečno), ali najveći deo i dalje ide GSP-u. Inače, ta priča bi imala neki legitimitet da pre uvođenja Bus Plusa nije bilo isto.

Ja se prvi zalažem za to da Đilas i svi ostali koji su učestvovali u tome odgovaraju, jer je jasno kao dan da je to koruptivan ugovor i da ga je ovaj Apeks ili kako već dobio na nameštenom konkursu. Al sad pričati da je to razlog za neplaćanje karte, šatro protestujemo protiv korupcije, građanska neposlušnost kuracpalac... ma pazi boga ti. A švercovanje bilo isto, ako ne i veće pre Bus Plusa.

Privatni entitet uzima 8.5% od prodaje karata, što je i dalje dosta para (400k evra mesečno), ali najveći deo i dalje ide GSP-u. Inače, ta priča bi imala neki legitimitet da pre uvođenja Bus Plusa nije bilo isto.

Ja se prvi zalažem za to da Đilas i svi ostali koji su učestvovali u tome odgovaraju, jer je jasno kao dan da je to koruptivan ugovor i da ga je ovaj Apeks ili kako već dobio na nameštenom konkursu. Al sad pričati da je to razlog za neplaćanje karte, šatro protestujemo protiv korupcije, građanska neposlušnost kuracpalac... ma pazi boga ti. A švercovanje bilo isto, ako ne i veće pre Bus Plusa.

Jeste, ide im 8,53%, ali dok plate osiguranje, gps, plate, svasta jos... njima ostane 0,33% kao profit. Ne bas puno.

A za pozivanje na sud se slazem. Mada, ako mu ni 5 godina posle smene nista nije nadjeno, onda mora da barem za to nije kriv?

Pa sta predlazes, ko prvi da popusti? Da se prvo prestane sa placanjem ili sa naplacivanjem?

Autobusi, nafta itd. ce bez obzira sta mi sa njima ovde cinimo, stalno da kostaju. Uvoz nije besplatan.

da je prevoz "besplatan" a da se naplacuje kao struja ali recimo preko infostana..mesecno 500 din po glavi prijavljenog na vodu starijeg od 18 godina.

em ce svi placati em ce se smanjiti ogromni troskovi jer nece biti potrebe za bus plus sistemom, za konduktrima, kontrolorima a ni dodatnim komunalnim policajcima sto su spominjali da ce zaposliti zbog ovog.

- - - - - - - - - -

500 din vise na racunu infostana na ime gradskog prevoza i resili ste problem..

ha isto mislis kao i ja..ovo sam vec spominjao prosle godine na temi :)

da je prevoz "besplatan" a da se naplacuje kao struja ali recimo preko infostana..mesecno 500 din po glavi prijavljenog na vodu starijeg od 18 godina.

em ce svi placati em ce se smanjiti ogromni troskovi jer nece biti potrebe za bus plus sistemom, za konduktrima, kontrolorima a ni dodatnim komunalnim policajcima sto su spominjali da ce zaposliti zbog ovog.

Prijava? Ne uvek.
Jos i na vodu? Ne u Srbiji.

A jel ima neko bilo kakve podatke? Koliko GSP sada mesecno prihoduje?
Da li je 500 dinara suma koja se nekome cini malo a nekome mnogo?

Stariji od 18 godina... otprilike koliko i biracki spisak, to bi bilo oko 1,6 miliona u Beogradu.
Taj broj puta 500 dinara po glavi daje 800 miliona dinara mesecno, 9.6 milijardi godisnje.
Da li je to dovoljno?

Malo sam se raspitao po internetu, i dosao do barem nekakvih opipljivih podataka.
Sa linka: http://www.istinomer.rs/ocena/3154/Smanjuju-se-subvencije-za-GSP
... Taj novac služiće nam isključivo za preživljavanje, pošto samo za gorivo i plate mesečno izdvajamo 950 miliona dinara”
Znaci, 150 miliona bismo bili u minusu... a tek popravke, odrzavanje, novi busevi... jos veci minus.

Prema tome, predlazem 1000 po glavi punoletnih, 500 po glavi starijih od 65. Ne znam kakvi su udeli jednih prema drugima, ali bi to trebalo da da barem 1,3 milijarde mesecno.

Ako neko ima podatke neka kaze.

zato sto su pristojne cene prevoza.
kakve cene, takvi i putnici.
Aha malo sutra. Ne švercuju se zato što ne mogu ući u autobus bez karte koju moraju da pokažu vozaču inače nema ništa od vožnje. U suprotnom će ići peške ili biciklom. Niko te ne pita da li imaš ili nemaš. Isto kao i drugim gradovima.
Šverc postoji isključivo u Beogradu,a ovi što se švercuju rade to zbog slabe kontrole. Cena tu ne igra nikakvu ulogu. Većina švercera ima primanja iznad proseka.

žasu...`vecina svercera ima primanja iznad proseka` i ostale nebuloze, da ne citiram, nadovezace se, to mu pos`o
mislila sam da su botovi zaduzeni samo za lupanje minusa i pisanje nerealnih komentara na novinske clanke, a ono...ima ih ih ovde

:pop:

elem, jos jedan veliki parazitski namet i udar na tanke dzepove gradjana su oni botovski upravnici zgrada...u jednoj meni poznatoj zgradi na b.brdu, stanari placaju po 470 dinara, a niko ga nit vidi nit cuje...mozda je to zagor-nevidljivi duh koji hoda

žasu...`vecina svercera ima primanja iznad proseka` i ostale nebuloze, da ne citiram, nadovezace se, to mu pos`o
mislila sam da su botovi zaduzeni samo za lupanje minusa i pisanje nerealnih komentara na novinske clanke, a ono...ima ih ih ovde

elem, jos jedan veliki parazitski namet i udar na tanke dzepove gradjana su oni botovski upravnici zgrada...u jednoj meni poznatoj zgradi na b.brdu, stanari placaju po 470 dinara, a niko ga nit vidi nit cuje...mozda je to zagor-nevidljivi duh koji hoda

To je bilo namenjeno za zgrade gde nered vlada vec 20 godina...

Mi smo se lepo dogovorili i nista posebno ne placamo. Sve je kao i do sada.

e moj prijatelju..vecina bi rado placala samo da se ne jure sa kontrolorima.

i da ponovim..naplata prevoza je bila oko 80% u proslosti kad je cena bila normalnija.

Понављам, хоћу месечну претплату и то не само да се не бих млатила са риџованима него зато што нећу да размишљам имам ли пара на картици или не.

Сваки човек, било да је Београђанин/ка или не, треба да има на киоску могућност повољне месечне 'маркице'.

Значи - зајебите категорије, свима нека буде исто.

Тиме би се избегла и дрндања са уверењима да си студент, незапослени, итд итд

Poslednja izmena:
ne moze svima da bude isto osim ako cena nije bas niska jer mas razlicite katoegorije razicite platezne moci,

na primer..meni je uvek bio hit markica za nezapolsene..ko to placa ..odakle ti pare kad nisi zaposlen..onda ispada da jedan zaposlen ne placa 3.500 prevoz koliko mu kosta markica za zaposlene nego skoro 5.000 jer odvaja i za nezaposlenog ili skolarca..studenta..a jos ako ima dvoje ..troje dece sto je sad imperativ vlade kako pricaju na tv-u...ode ti 100€ mesecno samo na prevoz a plata 200 ili 300..
zato i pricam da je prevoz preskup.

a posebna prica je pojedinacna karta..meni dodje isto isao kolima ili platio prevoz..zato vecinski i idem kolima i pravim guzvu na ulici i zagadjujem okolinu izduvnim gasovima :)
da mi je karta duplo jeftinija verovatno bih razmislio da li bih isao busem ili kolima..ovako nemam nijedan motiv da idem autobusom..sva prevaga ide na kola...

a to sto kazes..ne vidi se koliko kredita imam..to je nesto sto se mora resiti..ne kapiram..zasto karte nemaju mali dsplejcic..ionako se skupo naplacuju...ili neka aplikacija koja moze da ocita preko mobilnog stanje.

Може и мора да буде исто јер тај запослени у породици финансира и оног незапосленог. Шта мислиш ко храни и облачи незапослене? Мама и тата бре.

Друго, има и фиктивно незапослених који су финансијски јачи од тебе и мене заједно.

To je ista logika kao kada se pojave one bitange iz ''službe za zapošljavanje'' i kažu ljudi spavaju do 3, omladina lenja itd...Deo omladine je svakako lenj i razmažen ali većina jednostavno nema NIKAKVU šansu u neravrnopravnoj borbi gde se radna mesta dele drugovima članovima, svoj mogućoj i nemogućoj rodbini i botovima naravno...

Bot ti mama. :lol:

Svaki dan viđam tu kvazi sirotinju kako se raspravlja sa kontrolom i odbija da izađe iz busa, a svi lepo obučeni i imaju garderobu i telefone koji koštaju bar 3-4 prosečne zarade, samo kad treba da plate kartu odjednom nemaju leba da jedu. Muka mi je od lažnih mučenika koje nemaju 3000 mesečno za kartu, dok u isto vreme po gradu svi kafići puni i ne možeš da nađeš slobodno mesto da popiješ kafu, dok se za novi Iphone od 1000 evra čeka u redovima preko noći, dok se na provode troše gomile novca, ali vade nas 3000 mesečno za prevoz.

e moj prijatelju..vecina bi rado placala samo da se ne jure sa kontrolorima.

i da ponovim..naplata prevoza je bila oko 80% u proslosti kad je cena bila normalnija.
Nema to veze sa cenom. Prevoz u milionskom gradu ne može da bude jeftin. To nema nigde na svetu. Dobro se sećam krajem 90-tih kad je životni standard bio mnogo gori nego danas, a GSP je bio u stanju raspada i onda su uvedeni privatnici sa kondukterom u svakom vozilu jer gazda nije blesav da dozvoli da mu švercuju u autobusu. Putnici su čekali u redu sa spremljenim sitnim parama. Jedan po jedan i bez guranja, strpljivo po par minuta i niko se nije bunio zbog cene koja je bila isto velika za ono doba, ali si imao izbor da ideš peške ili čekaš raspali GSP sat vremena ili da platiš privatniku. I većina je plaćala, niko se nije bunio.

Poslednja izmena:
ne moze svima da bude isto osim ako cena nije bas niska jer mas razlicite katoegorije razicite platezne moci,

na primer..meni je uvek bio hit markica za nezapolsene..ko to placa ..odakle ti pare kad nisi zaposlen.
.
Ima dosta nezaposlenih i cena za prvu i drugu zonu je 1190 dinara i to nije skupo,i da je 500 dinara,po tvojoj logici -odakle im pare ako nigde ne rade.Skoro svako,velika većina može da zaradi za prevoz,a onda ima šanse da nadje i posao,bar privremen,neki honorarac,neke dnevnice.

S obzirom da standard opada svakodnevno a stalno se povećavaju ''troškovi'' države u vidu poreza, taxi itd, ljudima se smanjuju plate i penzije da bi se prikazao veštački suficit budžeta, gde taj novac ide to sam bog zna ali znajući kleptokratsku prirodu režima, verovatno na račune na kajmanima i drugim ogzotičnim ostrvima, cene svih tih povlastica su preskupe...

Back