Da li se SPC šali? Proglasili Svetu Petku za Srpkinju

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Nenad1331

Poznat
Poruka
7.420
Autorska
Da li je ovo realno da je na sajtu SPC svetiteljka grčkog porekla prisvojena i predstavljena kao Srpkinja? Da li će neko da se pozove na odgovornost za ovu sramotu?
Screenshot_20240715_102210_Chrome.jpg

Izgledala neka filijala Deretićeve škole.
Бугарине, да си икад чито њено житије знао био ког је рода...

Она ти је светски позната Србкиња од племићког рода из 6 века, дакле много пре средњег века где је сва ваша "атео" памет

Бугарине, да си икад чито њено житије знао био ког је рода...
Pa i znam. Ona je 🇬🇷
Она ти је светски позната Србкиња од племићког рода из 6 века, дакле много пре средњег века где је сва ваша "атео" памет
Hahha aj ne brukaj se. Ne znam da li znaš ali 6. vek je takođe deo srednjeg veka.

Pa i znam. Ona je 🇬🇷

Hahha aj ne brukaj se.
Ајде не млати, не знаш колико не знаш о изворним подацима о подвижници из Јорданске пустиње...

Цар Јустинијан је такође био Србског порекла, али то твоји Мусави новоГрци не воле много да слушају... И да... и Цар Константин Велики такође...

Иначе интересантно за искомплексиране Грке којима припадаш је инфо, да је последњи император Византије била царица -касније монахиња - Ипомонија Драгаш, чисто да знаш колико су Грци и Срби испреплетени племићким родбинским везама двадесетак векова...

Autorska
Da li je ovo realno da je na sajtu SPC svetiteljka grčkog porekla prisvojena i predstavljena kao Srpkinja? Da li će neko da se pozove na odgovornost za ovu sramotu?
Pogledajte prilog 1580074
Јеси чуо за житија светих ? Ти си омашио податке, пишеш нешто а немаш појма о чему пишеш.

Detalji su pisani tragovi, verovanje je ono što je suština religije.
Па није, теологија и историја су егзактне наука, није то тако као што се чини.
Чињеница да за монахе пре монашења нема пуно података и то је нешто стандардно. Нација, место рођења и то је то, негде има мало мање података, негде мало више.
О неким светитељима се ништа и не зна, само место упокојења.
С обзиром на култ Свете Петке о њој се зна ипак доста више него о неким мало познатим светитељима.
На Васељенским саборима се није причало о веровању већ о чињеничном стању шта јесте а шта није.
Веровање је субјективна ствар, а вера није тако лабава као нечије лично уверење.
Што би рекао Свети владика Николај - "Ја не верујем у Бога. Ја знам да Бог постоји".

Па није, теологија и историја је егзактна наука, није то тако као што се чини.
Чињеница да за монахе пре монашења нема пуно података и то је нешто стандардно. Нација, место рођења и то је то, негде има мало мање података, негде мало више.
О неким светитељима се ништа и не зна, само место упокојења.
С обзиром на култ Свете Петке о њој се зна ипак доста више него о неким мало познатим светитељима.
Ne kažem da je to nešto što ne treba znati, ako si vernik ali nije isključivo podatak koji će te svrstati u srpske Il grčke il bugarske vernike. Ne pravim razliku po pitanju porekla svetaca, znam te podatke ali svakako verujem u njih bez obzira na poreklo. To što SPC radi je politički manevar a ne religiozni...

Imaš uvid u moj način života i verovanja?
Да... Ти си секуларних интелектуалних увида уз минималне примесе православља по чопоративном минимализму етике... Секуларна етичарка, површњакиња за веру, да се изразим пластично и без ласкања твојој сујети...

Пратим твоје постове, и видим да су те Фрој и Јунг урнисали за дубинско веровања у Христа

Да... Ти си секуларних интелектуалних увида уз минималне примесе православља по чопоративном минимализму етике... Секуларна етичарка, површњакиња за веру, да се изразим пластично и без ласкања твојој сујети...

Пратим твоје постове, и видим да су те Фрој и Јунг урнисали за дубинско веровања у Христа
Ama mani nju, uopšte nije zabavna. Da pričamo o Svetoj Petki?

Kako su joj se zvali roditelji?

To što ne pripisujem sve božjoj volji, jer smatram da je bog stvorio čoveka koji ima izbor i slobodnu volju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back