Da li se SPC šali? Proglasili Svetu Petku za Srpkinju

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne postoji nikakva Paraskeva Srpska ili Bugarska. Ti su nazivi jer su mošti bili u Srbiji i Bugarskoj. Žena je po etničkom poreklu Grkinja.
Тада "етнос" није ни постојао у Источној Империји, Бугарче младо, сви су били поданици цар - његове слуге и деца...

Сви Народи Империје су обављали функције које најбоље знају, а Срби су предњачили у племству због високог морала и ратне вештине заједно са Грцима који су држали писменост...

Света Петка баш из тог царско миљеа долази, као уосталом и већина Српских Светитеља, од Саве, Прохора, Јован-Владимира и ...

Они су то гледали "опште" јер су били одељени од нас одувек због двоверја... Секташки гледају на Словене, без личног и искреног увида у нас

Ми то гледамо и локално из општег, јер је битно да се види та Грчко-Србска царска веза од оснивања Цариграда, која је у свим династијама БИЛА ОБИЧАЈ И ОПШТА ПРАКСА на дворовима...

Довођење у питање тог обичаја је због негирања Рима цара Константина и његовог окретања Словенима који су били прости али лојални поданици императора, зато су Латини навукли комплекс од нас Срба, јер ДИНАСТИЈЕ говоре ПРЕЦИЗНО ко је чији и за шта је заслужан

Pa mislim, to je bukvalno katoličkog porekla, od njih je ta priča preuzeta.

Nije pogrešno. Sveti Dimitrije je dobro poznavao i izvore i geografiju.
Jeste, vidi se
Screenshot_20240715_125305_Chrome.jpg

Zbog grckog gordog uticaja na pravoslavnu crkvu jedini Nemanjic, car Dusan, nije zvanicno priznat za svetitelja.
Цар Душан је код нас конзервативаца светац... То је битно, а те изнуђене деканонизације и црквено политичарење, - је мање битно, ако му приносимо молитвено поштовање и љубав у Христу

У житију штампаном пре 50 година.
https://svetosavlje.org/zitija-svetih-11/15/
Архимандрит ЈУСТИН Поповић
Житија Светих
Ponovo irelevantno jer srpski izvori nisu verodostojni i ostrašćeni su. Ima li neki strani izvor na drugom jeziku gde piše da je bila Srpkinja. Dimitrija Rostovskog smo osporili jer je on samo rekao da je rođena u Srbiji što nije tačno, rođena je u Turskoj 🇹🇷
Idemo dalje.

pa šta onda ima veze dal je Srpkinja bugarka ili grkinja?
Свакако. Ал да избацимо тај податак ако је црква анационална ? Не иде.
Знамо да је Свети Сава био србин иако је поштован и признат као светитељ у многим земљама.
Нити нешто то мења што је он био Србин, нити то неком смета.
Он је поштован па је поштован.
Историја каже да су јевреји и муслимани остављали велике прилоге код моштију Светог Саве, дакле волели су га ништа мање него хришћани.
И није им сметало што је Свети Сава био србин.

Ponovo irelevantno jer srpski izvori nisu verodostojni i ostrašćeni su. Ima li neki strani izvor na drugom jeziku gde piše da je bila Srpkinja. Dimitrija Rostovskog smo osporili jer je on samo rekao da je rođena u Srbiji što nije tačno, rođena je u Turskoj 🇹🇷
Idemo dalje.
Čime si to osporio svetog Dimitrija Rostovskog? Bilo je i Bugara na Egejskom moru, pa je sada tamo Grčka. Dali to znači da nisu postojali?!

Ma ni do sad se na njega nisam ljutila, a tek sad kad znam da je Bugarče,
šanse nema. Samo su mi jasniji njegovi motivi.
Zadnje vreme došlo kad mora Bugarče da vas uči da se ne blamirate pred svetom. Poslao sam svojim grčkim prijateljima ovaj skrinšot da se slatko nasmeju kako Srbi lažu sami sebe i kradu im svetitelje.
Što si dokazao relevantnim izvorom?
Opšti je konsenzus da je rođena u današnjem gradu Selimpaša, što definitivno nije Srbija. Produžimo dalje

pa šta onda ima veze dal je Srpkinja bugarka ili grkinja?
Па онда атео новоисторичари добију реалну заушку, да су Срби били неки "многомилионски мигранти са обала Каспијског језера", кад се ородише племством са Императором, јоште у 6 том веку ко Петкини мама и тата ...

Свакако. Ал да избацимо тај податак ако је црква анационална ? Не иде.
Знамо да је Свети Сава био србин иако је поштован и признат као светитељ у многим земљама.
Нити нешто то мења што је он био Србин, нити то неком смета.
Он је поштован па је поштован.
Историја каже да су јевреји и муслимани остављали велике прилоге код моштију Светог Саве, дакле волели су га ништа мање него хришћани.
И није им сметало што је Свети Сава био србин.
Čuo sam priču da Grci našeg svetog Savu nikad nisu ni uneli u crkveni kalendar. Ne znam detalje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back