Da li se SPC šali? Proglasili Svetu Petku za Srpkinju

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne kažem da je to nešto što ne treba znati, ako si vernik ali nije isključivo podatak koji će te svrstati u srpske Il grčke il bugarske vernike. Ne pravim razliku po pitanju porekla svetaca, znam te podatke ali svakako verujem u njih bez obzira na poreklo. To što SPC radi je politički manevar a ne religiozni...
Odličan politički manevar. Jedino oni i mogu da preokrenu situaciju
i kažu istinu.

Ne kažem da je to nešto što ne treba znati, ako si vernik ali nije isključivo podatak koji će te svrstati u srpske Il grčke il bugarske vernike.
Нпр култ Светог Саве постоји у многим државама. То што је он био Србин не смета ником да му се моли. Па Бугари су једва дали његово тело из Трнова.
Сећаш се како су мошти Светог краља Милутина остале у Бугарској. Јел им нешто смета што имају мошти српског краља ? Не видим да неком то смета.
Ne pravim razliku po pitanju porekla svetaca, znam te podatke ali svakako verujem u njih bez obzira na poreklo. To što SPC radi je politički manevar a ne religiozni...
И ти ниси чула за житија светих, очигледно да се не разумеш у материју.
Одавно постоји податак да је Света Петка српског рода али ти очигледно ниси чула за то.
Како ти сад знаш шта СПЦ ради кад се у саму тему порекла Свете Петке не разумеш, а очигледно да те то и не интересује ?
Пишеш да ти је свеједно ко је чије порекло а знаш да СПЦ не ради добро ?

Ama mani nju, uopšte nije zabavna. Da pričamo o Svetoj Petki?

Kako su joj se zvali roditelji?
Код монаха ћеш то тешко наћи у житијима.

Ama mani nju, uopšte nije zabavna. Da pričamo o Svetoj Petki?

Kako su joj se zvali roditelji?
Не знам тачно, не пише у Јустиновој верзији...

Ако сазнам, јављам... Ево ти па гуглај, немам времена за рисрч сад...

Опширно Житије Св. Петке на словенском језику написао је у 14. веку блажени Јевтимије, патријарх Трновски, кога је Бугарска Црква недавно унела у календар својих светитеља (житије објавио Стојан Новаковић у Starine, K, Загреб 1877, стр. 53-59).

Нпр култ Светог Саве постоји у многим државама. То што је он био Србин не смета ником да му се моли. Па Бугари су једва дали његово тело из Трнова.
Сећаш се како су мошти Светог краља Милутина остале у Бугарској. Јел им нешто смета што имају мошти српског краља ? Не видим да неком то смета.

И ти ниси чула за житија светих, очигледно да се не разумеш у материју.
Одавно постоји податак да је Света Петка српског рода али ти очигледно ниси чула за то.
Како ти сад знаш шта СПЦ ради кад се у саму тему порекла Свете Петке не разумеш, а очигледно да те то и не интересује ?
Пишеш да ти је свеједно ко је чије порекло а знаш да СПЦ не ради добро ?
Nisam rekla da nisam čitala, samo sam rekla da mi taj podatak nije bio presudan da bih poštovala i slavila . Moj zaključak je da je SPC iznela taj podatak na ovakav način, koji mi liči na politički podatak.

Nisam rekla da nisam čitala, samo sam rekla da mi taj podatak nije bio presudan da bih poštovala i slavila .
Добро, и ? Свима не треба да буде пресудно као и теби ?
Moj zaključak je da je SPC iznela taj podatak na ovakav način, koji mi liči na politički podatak.
Тај податак постоји oдприлике 50 година минимум, не знам да ли сам довољно јасан ?
Очигледно да ти материја Житија светих и не иде нешто посебно.
Дакле СПЦ то није изнела сада и овде, већ људи упадају као падобранци са закључцима а иначе и не читају шта пише на сајту СПЦ.
СПЦ има сајт од самих почетака интернета у Србији а то је 1998. Па потражите шта пише за Свету Петку па онда можете да изнесете информацију да је СПЦ сада нешто "изнела".

Nisam rekla da nisam čitala, samo sam rekla da mi taj podatak nije bio presudan da bih poštovala i slavila . Moj zaključak je da je SPC iznela taj podatak na ovakav način, koji mi liči na politički podatak.
Отимање о Србске Светитеље је стари фанариотски метод... Тако су неке свеце Србе приписивали Волгарима, попут светог Прохора, а неке Грцима попут свете Петке, да би додатно свађали Србе са Бугарима и Грцима који појма немају о оригиналим текстовима о свецима, који се зову СИНАКСАРИ...

Ниси упозната са материјом " новоисторичарских црквених јеретика", зато ти се привиђа "политика и инструментализација светитеља" данашње СПЦ, која са правом баштини србске Светитеље као "нашег порекла"

Не знам тачно, не пише у Јустиновој верзији...

Ако сазнам, јављам... Ево ти па гуглај, немам времена за рисрч сад...

Опширно Житије Св. Петке на словенском језику написао је у 14. веку блажени Јевтимије, патријарх Трновски, кога је Бугарска Црква недавно унела у календар својих светитеља (житије објавио Стојан Новаковић у Starine, K, Загреб 1877, стр. 53-59).
Aha, pa je sad muka što je brat ispao Bugarin, a sestra Srpkinja?

Ајде не млати, не знаш колико не знаш о изворним подацима о подвижници из Јорданске пустиње...

Цар Јустинијан је такође био Србског порекла, али то твоји Мусави новоГрци не воле много да слушају... И да... и Цар Константин Велики такође...

Иначе интересантно за искомплексиране Грке којима припадаш је инфо, да је последњи император Византије била царица -касније монахиња - Ипомонија Драгаш, чисто да знаш колико су Грци и Срби испреплетени племићким родбинским везама двадесетак векова...

Za Justinijana je u XVII veku u rimokatoličkim krugovima postojala tradicija o slovenskom poreklu, ne i srpskom.

Aha, pa je sad muka što je brat ispao Bugarin, a sestra Srpkinja?
То ти је тако сејо, кад ЗАПИСАНО стање из 6 века, где у Источној империји владају најспособнији и најпреданији животном избору БЕЗ ОБЗИРА КОЈИ СУ НАРОД, пребациш у 18 или 19 век где влада поткупљива жгадија крипто-чивута са дна грчке каце , који би да се овајде о "реформе" које финансира покондирена властела која је турско робље...

Скоројевићи писали своју верзију историје и религије за сопствени ужитак ко протестанти...

U Grčkoj su samo Grci živeli?
Sveta Petka je rođena na teritoriji današnje Turske 🇹🇷
Јеси чуо за житија светих ? Ти си омашио податке, пишеш нешто а немаш појма о чему пишеш.
U kojem to žitiju života ti piše da je Paraskeva bila srpskog porekla?

Poslednja izmena od moderatora:
Za Justinijana je u XVII veku u rimokatoličkim krugovima postojala tradicija o slovenskom poreklu, ne i srpskom.
Они су то гледали "опште" јер су били одељени од нас одувек због двоверја... Секташки гледају на Словене, без личног и искреног увида у нас

Ми то гледамо и локално из општег, јер је битно да се види та Грчко-Србска царска веза од оснивања Цариграда, која је у свим династијама БИЛА ОБИЧАЈ И ОПШТА ПРАКСА на дворовима...

Довођење у питање тог обичаја је због негирања Рима цара Константина и његовог окретања Словенима који су били прости али лојални поданици императора, зато су Латини навукли комплекс од нас Срба, јер ДИНАСТИЈЕ говоре ПРЕЦИЗНО ко је чији и за шта је заслужан

Ајде не млати, не знаш колико не знаш о изворним подацима о подвижници из Јорданске пустиње...

Цар Јустинијан је такође био Србског порекла, али то твоји Мусави новоГрци не воле много да слушају... И да... и Цар Константин Велики такође...

Иначе интересантно за искомплексиране Грке којима припадаш је инфо, да је последњи император Византије била царица -касније монахиња - Ипомонија Драгаш, чисто да знаш колико су Грци и Срби испреплетени племићким родбинским везама двадесетак векова...
Zbog grckog gordog uticaja na pravoslavnu crkvu jedini Nemanjic, car Dusan, nije zvanicno priznat za svetitelja.

Отимање о Србске Светитеље је стари фанариотски метод... Тако су неке свеце Србе приписивали Волгарима, попут светог Прохора, а неке Грцима попут свете Петке, да би додатно свађали Србе са Бугарима и Грцима који појма немају о оригиналим текстовима о свецима, који се зову СИНАКСАРИ...

Ниси упозната са материјом " новоисторичарских црквених јеретика", зато ти се привиђа "политика и инструментализација светитеља" данашње СПЦ, која са правом баштини србске Светитеље као "нашег порекла"
To što ja nisam stručnjakinja u teologiji me ne čini manjim vernikom , možda čak i većim od tebe ,jer ti u verovanju iznosio podatke, dokaze, činjenice a ja samo verujem . Polazim od osnovnog učenja da je Bog u svemu oko nas i ne pokazujem sujetu svojim poznavanjem materije, jer je ne poznajem nit imam potrebu da nekome natrljam na nos tako nešto.

To što ja nisam stručnjakinja u teologiji me ne čini manjim vernikom , možda čak i većim od tebe ,jer ti u verovanju iznosio podatke, dokaze, činjenice a ja samo verujem . Polazim od osnovnog učenja da je Bog u svemu oko nas i ne pokazujem sujetu svojim poznavanjem materije, jer je ne poznajem nit imam potrebu da nekome natrljam na nos tako nešto.
Мање знања те не чини већим верником, не мањим... Гордиш се самопризнатим незнањем и "општом религијском умереношћу" која у духовности значи самоумље без примене вере у пракси...

Не знам одакле ти та дечија потреба да ласкаш себи својим "општим и личним" доживљајима у вери, за коју треба много учења и посвећености само њој...

Sveti Dimitrije Rostovski u Žitijama svetih piše za svetu Petku da je Srpkinja. Rodila se u kraju naseljenom Srbima. Zapravo maloj srpskoj oazi. Sveti Dimitrije je pisao nadahnut Dugom Svetim, i sa svecima razgovarao. Sveti vladika Nikolaj isto kaže da je Srpkinja. Dva sveca, šta ćeš više!

Sveti Dimitrije Rostovski:

ЖИТИЕ ПРЕПОДОБНОЙ
ПАРАСКЕВЫ
С‎вятая Параскева[20] родилась в Сербии, вблизи города Каллиократиа, в селении Епиват[21]. Родители ее были благочестивые люди: они неуклонно исполняли все заповеди Божии и славились всюду своими благотворениями и милостынями. Кроме дочери Параскевы, был у них сын. ...

. Sveti vladika Nikolaj isto kaže da je Srpkinja. Dva sveca, šta ćeš više!
Irelevantan izvor.
Sveti Dimitrije Rostovski:

ЖИТИЕ ПРЕПОДОБНОЙ
ПАРАСКЕВЫ
С‎вятая Параскева[20] родилась в Сербии, вблизи города Каллиократиа, в селении Епиват[21]. Родители ее были благочестивые люди: они неуклонно исполняли все заповеди Божии и славились всюду своими благотворениями и милостынями. Кроме дочери Параскевы, был у них сын. ...
Ne piše ovde nigde da je bila Srpkinja. Čak i pogresno pise da se rodila u Srbiji.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back