Da li se moze dva puta vrsiti Krstenje?

Imam 28 godina skoro, a kad sam se krstio bio sam 12ogodisnjak otprilike.
Slabo se cega secam.

Da li je potrebno ili pozeljno ponovno Krstenje?

Hvala!

Gospodin Isus se je krstio sa 30 godina starosti.
Ako ti je On uzor - radi kao On - kao odrasla osoba.
Jer prvo trebaš svjesno prihvatiti Boga i Isusa u svoj život,
moraš ispovijediti svoje grijehe,
činom krštenja trebao biš biti potopljen u vodu.

Krštenjem se dobivaju darovi Svetoga Duha.

Ko što i sam zaključuješ - kao dijeto toga svega nema.
Krštenje djeteta je krštenje na silu.
Krštenje treba biti iz dubine srca.
Dijete ne dobiva darove SD.

Pitanje je - da li će te netko htjeti krstiti, naročito ako zna da si već kršten.

Postovanje GorillazUnit,
u Pismu pise Jedan Bog,Jedna Vera,Jedno Krstenje.To sto pravoslavci i Katolici krstavaju malu decu proizilazi iz stiha u kojem Isus kaze da decu puste k Njemu,jer je njihovo Carstvo Bozije.
Krstenje koje se uobicajeno obavlja u Ime Oca,Sina i Duha koje pise u Jevandjelju po Mateju,ne postoji u Originalu,koji je preveden sa hibru jezika,pise samo da je Isus poslao ucenike da uce druge sve sto je njima Zapovedio;
Pravo Krstenje imas u D.Apostola 2,38:"Pokajte se i neka se svako od vas Krsti u Ime Isusa Hrista za oprostenje greha i primicete dar Svetoga Duha;Za podsecanje samo da je i Isus posle krstenja primio Svetoga Duha.
Prema tome ti mozes sam Odliciti da li ces se krstiti na pravi nacin ili traziti samo informacije,Moras znati i imati Razlog zasto to radis,Citaj i Istrazuj Pismo pre nego se odlucis na ovaj korak,Savest ti mora biti Mirna kada se odlucis na ovaj korak,Svako dobro;:ceka:

Imam 28 godina skoro, a kad sam se krstio bio sam 12ogodisnjak otprilike.
Slabo se cega secam.

Da li je potrebno ili pozeljno ponovno Krstenje?

Hvala!

Ne treba se ponovo krstiti onaj koji je pravilno kršten, međutim vrlo malo ljudi je pravilno kršteno trokratnim pogruženjem (potapanjam). Da bi krštenje bilo valjano potrebno je osobu zagnjuriti celu, ne sme da viri ni malo iz vode, ako nije tako kršteno onda je to samo POKUŠAJ krštenja i treba ga uraditi ponovo. :pop2:

Ako ćeš da platiš svakom popu - svaki će te krstiti iznova i iznova, za novac naravno. Nikakav problem. Znači možeš se krstiti nebrojeno mnogo puta. I to je to. Ako dirneš u učenje crkve to nije nikakav problem, nisi počinio nikakav greh, ali ako im dirneš u finansije - onda se čuvaj. :hahaha:

Ne treba se ponovo krstiti onaj koji je pravilno kršten, međutim vrlo malo ljudi je pravilno kršteno trokratnim pogruženjem (potapanjam). Da bi krštenje bilo valjano potrebno je osobu zagnjuriti celu, ne sme da viri ni malo iz vode, ako nije tako kršteno onda je to samo POKUŠAJ krštenja i treba ga uraditi ponovo. :pop2:

ово није тачно. ево шта каже канон:

Учење дванаесторице апостола - Διδαχὴ Κυρίου διὰ τῶν δώδεκα ἀποστόλων
(Наука Господња народима преко Дванаесторице Апостола)

VII.
(1) А односно Крштења, овако крштавајте: Пошто претходно све ово кажете (=поучите), „крштавајте у име Оца и Сина и Светога Духа" у текућој води.
(2) Ако ли немаш текућу воду, крштавај у другој (води). Ако не можеш у хладној, онда у топлој.
(3) А ако ни једне ни друге немаш, онда излиј воду на главу три пута у име Оца и Сина и Светога Духа.
(4) А пре Крштења нека претходно посте онај који крштава и крштавани, и ако неки други могу. А наредићеш крштаваноме да пости један или два дана раније.

- - - - - - - - - -

Ako smem da pitam... zasto?

кроз Свету Тајну Крштења рађа се нови човек. зато се она не понавља, јер се једном рађамо за вечност.

Evo citajuci malo na Wikipediji,
vidim da ima svasta nesto sto prethodi (sto se treba uraditi) svetoj tajni krstenja.
Kako objasnjavate da mala deca nista od toga ne odrade kad su mala, tj. zasto
onda nije ispravno krstiti se opet i kad si odrastao uz pridrzavanje svega onoga
sto prethodi Krstenju?!
Zato sto to nije tvoja volja,vec volja roditelja,i ti se tu nista ne pitas,upisu te u crkvu pre nego si svestan upisa!Malo bi bilo onih koji bi svojom voljom se upisali,te se to obavi dok pojma nemas niocemu!

Zato sto to nije tvoja volja,vec volja roditelja,i ti se tu nista ne pitas,upisu te u crkvu pre nego si svestan upisa!Malo bi bilo onih koji bi svojom voljom se upisali,te se to obavi dok pojma nemas niocemu!

у Цркву се не ''уписује''. уписује се у школе и вртиће.. само не знам да ли се и ту деца питају за сагласност.

Postovanje GorillazUnit,
u Pismu pise Jedan Bog,Jedna Vera,Jedno Krstenje.To sto pravoslavci i Katolici krstavaju malu decu proizilazi iz stiha u kojem Isus kaze da decu puste k Njemu,jer je njihovo Carstvo Bozije.
Krstenje koje se uobicajeno obavlja u Ime Oca,Sina i Duha koje pise u Jevandjelju po Mateju,ne postoji u Originalu,koji je preveden sa hibru jezika,pise samo da je Isus poslao ucenike da uce druge sve sto je njima Zapovedio;
Pravo Krstenje imas u D.Apostola 2,38:"Pokajte se i neka se svako od vas Krsti u Ime Isusa Hrista za oprostenje greha i primicete dar Svetoga Duha;Za podsecanje samo da je i Isus posle krstenja primio Svetoga Duha.
Prema tome ti mozes sam Odliciti da li ces se krstiti na pravi nacin ili traziti samo informacije,Moras znati i imati Razlog zasto to radis,Citaj i Istrazuj Pismo pre nego se odlucis na ovaj korak,Savest ti mora biti Mirna kada se odlucis na ovaj korak,Svako dobro;:ceka:

MOZES DA SE KRSTIS PONOVO ALI TEK KADA SHVATIS STA JE KRSTENJE.

Krstenje nije ciribu ciriba.

STA ZNACI TO JEDNA VERA JEDAN BOG JEDNO KRSTENJE:

Jedna vera:

Dakle ne moezs da verujes Budizam i hriscanstvo u isto vreme na primer...

Jedan Bog:

Ne mozes da imas druge Bogove osim jednoga koji nam se otrkio kroz Hrista i svoju rec.

Jedno krstenje:

Dakle, postoji samo jedan nacin pravog krstenja koji je zapisan u Bozjoj reci, Svetom pismu Bibliji.

Ne mozes se drugacije krsitti i reci da si krsten.

1. Krstenje zahteva da to bude tvoja odluka.

2. Krstenje zahteva da budes svestan tog cina.

3. Krstenje zahteva da verujes da ima Bog.

4. Krstenje zahteva da osetis njegovu silu koja te menja i dovodi do toga da ostavis greh.
Dakle kada doneses odluku za krstenje, moras da doneses odluku da porestanes da gresis.
Bog ce ti pomoci u tome ako trazis.
Ako pogresis, oprositce ti ali nesmes da gresisi.
Greh nesme da bude stalan i cesti deo tvog zivota.

5. Kada se ta pronmena desi, onda se KRSTAVAS URONJAVANJM POD VODU ne prskanjem.
Jer Krstenje simbolise smrt grehu i dosadasnjem zivotu.
I ustajanjem iz simbolickog vodenog groba u novi zivot.
Prskanje nije simbol smrti.

6. Krstenjem URONJAVANJEM, u simbolicni vodeni grob; se izjednacavas sa Hristom njegovom smrcu i vaskrsenjem, i imas udela sa njime u smrti vaskrsenju.

7.. Krstenje se izvodi uronjavanjem u vodu, u Ime Oca, Sina i Duha svetoga...

8. Tako se i nas Gospod ne imajuci greha, krstio za nas primer.
Zasto bi mi drugacije???
---------------------------------------------------------------

Lk 7:29 I svi ljudi koji slušahu i carinici opravdaše Boga, i krstiše se krštenjem Jovanovim;

Iako su se neki bili krstili uronjavanjem Jovanovim krstenjem, trebali su ponovo da se krste isto uronjavan ali u ime Hristovo:

Apg 19:4 A Pavle reče: Jovan krsti krštenjem pokajanja, govoreći narodu da veruju Onog koji će za njim doći, to jest, Hrista Isusa.
Apg 19:5 A kad to čuše, krstiše se u ime Gospoda Isusa.

Joh 3:23 A Jovan krštavaše u Enonu blizu Salima, jer onde beše mnogo vode; i dolažahu te ih krštavaše.

EVO TI POTVRDA ONOGA STO SAM PISAO GORE. KADA SE U TEKSTU GOVORI O SMRTI REC JE O SMRTI GREHU NE FIZICKOJ SMRTI.

KADA UMREMO GREHU ODREKNEMO GA SE I DONESEMO ODLUKU DA VISE NE GRESIMO, ONDA SE TEK KRSTAVAMNO JER KRSTENJEM POTVRDJUJEMO NASU SMRT GREHU I SIMBOLICKI UKOP, TAKO KADA KRSTENIK IZLAZI IZ VODE USTAJE KAO I HRISTOS U NOVOM ZIVOTU BEZ GREHA:

Röm 6:2 Jer koji umresmo grehu kako ćemo još živeti u njemu?
Röm 6:3 Ili ne znate da svi koji se krstismo u Isusa Hrista, u smrt Njegovu krstismo se?
Röm 6:4 Tako se s Njim pogrebosmo krštenjem u smrt da kao što usta Hristos iz mrtvih slavom Očevom, tako i mi u novom životu da hodimo.
Röm 6:5 Jer kad smo jednaki s Njim jednakom smrću, bićemo i vaskrsenjem;
Röm 6:6 Znajući ovo da se stari naš čovek razape s Njime, da bi se telo grešno pokvarilo, da više ne bismo služili grehu.
Röm 6:7 Jer koji umre oprosti se od greha.
Röm 6:8 A ako umresmo s Hristom, verujemo da ćemo i živeti s Njim,
Röm 6:9 Znajući da Hristos usta iz mrtvih, već više ne umire; smrt više neće ovladati njime.
Röm 6:10 Jer šta umre, grehu umre jedanput; a šta živi, Bogu živi.
Röm 6:11 Tako i vi, dakle, držite sebe da ste mrtvi grehu a živi Bogu u Hristu Isusu Gospodu našem.

Poslednja izmena:
у Цркву се не ''уписује''. уписује се у школе и вртиће.. само не знам да ли се и ту деца питају за сагласност.

Naravno da ne,i to je odluka roditelja,tj zakonska obaveza!
Tako je za upis i u crkvu,bebu niko nista ne pita.Mozda bi kad odraste bio musliman ili budista(imam jednu drugaricu koja je presla u budizam)ili jednostavno nece zeleti da bude clan ni u jednoj religijkoj organizaciji.Cemu onda krstenj nesvesnog bica,ako ono kad odraste zeli nesto deseto?

Naravno da ne,i to je odluka roditelja,tj zakonska obaveza!
Tako je za upis i u crkvu,bebu niko nista ne pita.Mozda bi kad odraste bio musliman ili budista(imam jednu drugaricu koja je presla u budizam)ili jednostavno nece zeleti da bude clan ni u jednoj religijkoj organizaciji. Cemu onda krstenj nesvesnog bica, ako ono kad odraste zeli nesto deseto?

родитељи су одговорни за своје, како ти кажеш - несвесно биће. зато га хране, лече, подижу и васпитавају. једном речју, старају се о његовој добробити. самим тим брину и о његовом вечном спасењу. кад одрасте, дете се брине само о себи, и доноси одлуке по својој вољи.

A kako se odkrstiti ili ispisati odande gde te roditelji umetnuse?Moja drugarica je odmah nakon punoletstva otisla u budiste i odtad zivi po njihovim pravilima,a roditelj je krstise ko bebu.

они су учинили оно што се од родитеља и очекује. њен даљи пут је њен лични избор и лична одговорност.

они су учинили оно што се од родитеља и очекује. њен даљи пут је њен лични избор и лична одговорност.

Dakle,ako nametnuto prodje-proslo je?Kakvo vecno spasenje,naopako?Pa i sam Hrist se ko odrastao covek krstio.Mada ne shvatam potrebu za njegovim krstenjem,sobzirom da je bogocovek,je l te?

Dakle,ako nametnuto prodje-proslo je?Kakvo vecno spasenje,naopako?Pa i sam Hrist se ko odrastao covek krstio.Mada ne shvatam potrebu za njegovim krstenjem,sobzirom da je bogocovek,je l te?

Христос нам је својим крштењем показао пример. као дете је био обрезан и тако ступио у старозаветну заједницу (Цркву), а као одрастао човек је био крштен и тако је засновао новозаветну заједницу (Цркву) - као нови савез Бога и човека.

Back