Pod uslovom da smo nesvesni promena koje zbir različitih iskustava može da prouzrokuje, usvajaćemo i dobro i loše bez ikakve razlike, s tim da bismo se svi složili da je potencijalno loših uticaja mnogo više nego dobrih. Ukoliko je epitet "nesvesno" neodvojiv od naše svakodnevnice, plašim se da nemamo kontrolu nad tim u šta se menjamo i pretvaramo, ali ipak sam optimista po pitanju toga da su promene velikim udelom izborne i vrlo svesne, bilo da su privremene ili trajne.
Prihvatam i činjenicu da paralelno sa svesnim životima mi imamo konstantno i nesvesne psihološke procese i tokove, ali ipak mislim da se osoba drastično menja pod posebnim uslovima, a da pojačava ili slabi neke svoje lične osobine po potrebi, pa bilo svesno ili intuitivno, ili pod pritiskom određenih dešavanja.
Kao neko ko nije dovoljno traumatizovan sutuacijama (koje bi možda drugoj osobi bile višestruko traumatičnije, a opet nekoj trećoj ne bi ni zazvonilo u glavi da su traumatične), imam utisak da su takve situacije mogle da me promene, ali nisu.
Druga okolnost: Vrlo sam svesna kako je ponavljanje nekih radnji svakodnevno i duže od par meseci zbog jednog poslovnog angažmana uticao na to da budem u deficitu životne energije jer sam po 8h sedela i imala umni rad, pa onda išla na spavanje, pa jela, pa opet sedela, imala siromašan društveni život... ali svesna sam promene u negativnom smislu i konstantno sebe moljakam/ucenjujem/kreiram strategije da te promene sebe eliminišem što pre. Dakle, nije moj posao imao na mene efekat promena kojih sam bila nesvesna. Vrlo sam svesna letargije koju sam "fasovala", i pošto mi se ne dopada, svakodnevno radim na tome da nestane.
Vaša tvrdnja da su kod ljudi promene moguće a da ih oni nisu uopšte svesni... me plaši i odbijam da verujem da se to tako dešava uvek i svima.
Da obrazložim svoj stav vezano za rečenicu koju sam spomenula, a tiče se toga da čovek nije svestan svojih promena jer smo mi svi žabe koje se polako kuvaju:
Zamislimo osobu koja stalno prati društvene mreže. Na početku, to je samo povremeno skrolovanje, možda tokom pauze ili pred spavanje. Ali, kako vreme prolazi, osoba sve više vremena provodi na telefonu—prati trendove, čita komentare i upoređuje svoj život sa životima drugih. Postepeno, bez jasne svesti o tome, počinje da oseća nezadovoljstvo svojim sopstvenim postignućima i životom, zbog nerealnih očekivanja koja društvene mreže promovišu. Polako se „kuva“ u loncu perfekcionizma i nezadovoljstva, ne shvatajući da su te male, svakodnevne promene u njenom ponašanju dovele do tog stanja. Iako osoba prepoznaje problem i pokušava da ga popravi, strategije često ne uspevaju zbog ukorenjenih obrazaca ponašanja.
Navela si primer za tvoj posao i svesna si toga da si postala letargična, kao i većina ljudi koji rade to isto godinama, neki čak i decenijama.
Imamo primere osoba koje su svesne svojih obrazaca ponašanja, međutim, bez obzira što negativno utiču na neke sfere njihovog života, oni i dalje to rade - da li je to zbog nedostatka izbora, trenutne situacije koja ih je naterala na to, itd. Razloga je mnogo.
Još jedan primer:Zamislimo devojku ili momka koji su u dvadesetim godinama. U tom periodu života, osoba može nesvesno zanemarivati važnost zdravih životnih navika, poput pravilne ishrane, fizičke aktivnosti ili odmora. Možda se oseća nepobedivo, smatra da ima dovoljno vremena da se kasnije „pozabavi zdravljem,“ i često daje prednost brzom tempu života, izlascima, stresnim rokovima ili lošim prehrambenim izborima. Ti izbori ne deluju ozbiljno u trenutku, ali se polako akumuliraju.
Kada osoba dođe u četrdesete ili pedesete godine, možda se suočava sa posledicama tih nesvesnih izbora—problemi sa leđima, povećana telesna težina, slabiji metabolizam, pa čak i osećaj umora ili smanjene energije. Ljudi u tom dobu često razmišljaju: „
Kako je došlo do ovoga?“ - ključno pitanje koja pokazuje da ne možemo svi da budemo svesni svojih postupaka, iako mislimo da jesmo.
Razumem te skroz da je moja tvrdnja delovala malo zabrinjavajuće, ali moja ideja nije bila da se ovo dešava uvek i svima. Više ukazujem na to kako često nismo svesni malih i svakodnevnih promena koje vremenom mogu akumulirati u nešto značajno.
Nije mi cilj da izazivam strah već da podstaknem svest