Da li se ljudi menjaju zbog svojih godina i iskustva ili je to posledica eksternih događaja na koje ne mogu da utiču, nevezano za godine?

Ma ceo zivot je smrad samo se tako ljigavo provlacio,nisu materijalne stvari toliko vredne nama kao njemu da bi ga procenjivali po tome,bilo koga dok se ne desi ostavinska rasprava
Meni bitne prekretnice su smrt majke i preseljenje iz grada pre toga,shvatio sam i tim primerom brata da mogu lako svakog da otkacim pecrtam kao da nije postojao
Zanimljivo je da u isto vreme govoriš o svom bratu kao negativnoj ličnosti u tvom životu i praviš paralelu sa svim ljudima koje bi precrtao?

Očigledno je da su dve stvari po tebi ostavile posledice: smrt majke i preseljenje i naravno tvoj brat koji očigledno i dalje ima uticaj na tvoj život.
Ispravi me ako grešim, nisam uopšte u fazonu da se mešam u tvoj život, samo primećujem tu povezanost.

Poštovanje svima,

Jedno pitanje kompleksnije prirode postavljam svima i interesuju me vaši odgovori.

Pitanje je postavljeno tako da mogu da učestvuju svi kojima se život preokrenuo za 180 stepeni (nevezano za godine) ili za ljude kojima su godine i iskustva doneli neke promene u životu i koji su te promene uočili nakon dužeg vremenskog perioda (efekat kuvane žabe) - niste reagovali na postepene promene koje su se dešavale dok te promene u vašim životima nisu izazvale ozbiljne posledice!
Ljudi se menjaju iz raznih razloga. Bukvalno bilo šta može uticati na to.

Menjaju nas godine ali i smrti,.. (nije ta tema, pa OK,.)
Celog života nisam odustajao od 'rada na sebi',.. e sad koliko sam uspeo, je na drugima da primete,.. onima koji me znaju odvajkada.
Reče mi jedna dama (od detinjstva se znamo) začuđeno: Pa ti još uvek radiš na sebi ?
pa mora se,.. u ovim brzim vremenima se lako zaostane.
Mislim da nije fora da vas "drugi primete", nego baš suprotno - da vi sebe primetite.

Smatram da čovek uvek treba da radi na sebi, nevezano za godine jer sve se menja i svi smo mi podložni promenama.

prvo ratovi kod nas.presekli mi skolovanje(upisao bio fax)i otisao drugim putem,zatim porodicni lomovi,razvod,smrt partnera bilo je tu i pauza i odmora po raznim institucijama drzavim 😁 sto kod nas sto u inostranstvu i da ne nabrajam vise mnogo ima.
U sustinu od strebera kome samo skola bila u glavi sam postao nesto drugo.ne cvilim ne kukam ima i gorih situacija kod drugih.jednostavno konstatujem cinjenice.
Vi ste doživeli ne jednu, nego više transformacija u svom životu.

Da li imate osećaj da ste zatvorili krug? Ili još ima stvari na kojima možete proraditi?

Zanimljivo je da u isto vreme govoriš o svom bratu kao negativnoj ličnosti u tvom životu i praviš paralelu sa svim ljudima koje bi precrtao?

Očigledno je da su dve stvari po tebi ostavile posledice: smrt majke i preseljenje i naravno tvoj brat koji očigledno i dalje ima uticaj na tvoj život.
Ispravi me ako grešim, nisam uopšte u fazonu da se mešam u tvoj život, samo primećujem tu povezanost.
Ma nema on nista uticaja,blokirao sam ga i nekog poluprijatelja ne mislim uopste na njih toliko sam se rasteretio ,lomio sam i nogu u medjuvremenu i oporavljao se pola godine ,pa me i to napravi boljim covekom da cenim sitnice a te krvopije lakse otkacim

Kad izostane logičan sled događaja, preispitivanje i preslaganje kockica je neminovno, kao i promene uz (dovoljno kredibilno) obećanje, garancije i veći potencijal da nešto ispadne drugačije tj. bolje.
Suštinski se osobe teško menjaju kad su jednom "nasađene" u svojim uverenjima, ali možemo menjati pristupe, šablone i mehanizme za postizanje nečega što smo shvatili kao životni imperativ.
Ok, razumem šta želiš da kažeš ali smatram da je jedino promena konstantna stvar u našim životima.

Čak iako misliš da se ljudi teško menjaju zato što su im "usađene" neke ideje - pa i te usađene ideje se menjaju kako starimo, kako učimo nove stvari, kako upoznajemo nove ljude, itd.

Verujem da čovek nije svestan svojih promena jer smo mi svi žabe koje se polako kuvaju.

Uvek je zbog eksternih događaja. Što si stariji, to ima više toga.
A zašto samo eksterni razlozi?
Šta je sa unutrašnjim promenama koje se dešavaju?
Da li smatraš da isključivo spoljašnje promene utiču na ponašanje pojedinca ili ipak ima neke veze šta pojedinac oseća iz svoje "duše", emocija, zdravog razuma, itd?

Ma nema on nista uticaja,blokirao sam ga i nekog poluprijatelja ne mislim uopste na njih toliko sam se rasteretio ,lomio sam i nogu u medjuvremenu i oporavljao se pola godine ,pa me i to napravi boljim covekom da cenim sitnice a te krvopije lakse otkacim
Možeš da kažeš sebi da si se na neki način uzdigao od svih problema zahvaljujući fizičkoj boli koju si doživeo?

Da li smatraš da isključivo spoljašnje promene utiču na ponašanje pojedinca ili ipak ima neke veze šta pojedinac oseća iz svoje "duše", emocija, zdravog razuma, itd?
Kad je iz duše, onda je to kad si mali i ništa ne znaš.

Kako vreme ide i ti skupljaš informacije, filtriraš ih i donosiš zaključke procenjujući iz iskustva uzročno posledične veze i reaguješ na osnovu toga.

Vi ste doživeli ne jednu, nego više transformacija u svom životu.

Da li imate osećaj da ste zatvorili krug? Ili još ima stvari na kojima možete proraditi?
Nemoj mi persirati ali hvala 👍
Nisam zatvorio krug ima jos mnogo sto moram, zavisi i od okolnosti i prepreka koje ce nastajati a uvek ima toga.cak i sada dok ovo pisem imam desavanja koja moram nekako da resim.
Inace po ratistima me drugovi zvali student 🙄 crni humor samo zato sto sam ga bio upisao mi zalepili nadimak 😑 .eto i sada malo da se nasmejem 😁
Uvek ima stvari na kojima se treba proraditi.bilo zdravlje,porodica,posao.

Misliš da je upisano u genetski kod da menjaš mišljenje svakih 7 godina?
Apsolutno ne mislim i nisam pristalica tog stava.

Smatram da se čovek menja iako nije svestan svojih promena, nevezano za vremenski period.

Takođe smatram da ne mogu samo spoljašnje promene da utiču na čoveka, valjda ima nešto što čovek oseća u sebi, nešto što ga pokreće, a da nije povezano sa spoljašnjim uticajima?

Nemoj mi persirati ali hvala 👍
Nisam zatvorio krug ima jos mnogo sto moram, zavisi i od okolnosti i prepreka koje ce nastajati a uvek ima toga.cak i sada dok ovo pisem imam desavanja koja moram nekako da resim.
Inace po ratistima me drugovi zvali student 🙄 crni humor samo zato sto sam ga bio upisao mi zalepili nadimak 😑 .eto i sada malo da se nasmejem 😁
Uvek ima stvari na kojima se treba proraditi.bilo zdravlje,porodica,posao.
Stičem utisak da si se na neki način pomirio sa svim problemima koje si imao u prošlosti i da si rešio da na jedan logički i zdravorazumski način "rešavaš" probleme iz prošlosti?

Mada, već si ih rešio i nastavljaš dalje, koliko vidim. Samo napred 💪

Ljudi se menjaju tokom godina. Ne razmišljamo isto sa 20 godina i sa 40. Tu su i eksterni događaji na koje ne možemo da utičemo.

Moja generacija je preživela ratove i cepanje jedne velike države. Preživeli smo hiperinflaciju, bombardovanje, epidemiju koronavirusa.

Ne znam za ostale, ali su mene svi ovi strašni događaji menjali.

Menjaju nas i porodične tuge i porodične radosti, na koje nismo sami mogli da utičemo.

Naravno, i sami možemo da utičemo na promene. Za svaku odluku je potrebna želja i odlučnost, mislim na neke ozbiljnije odluke ( promena radnog mesta, sticanje dodatnih znanja, odlazak u inostranstvo, venčanje i ( ili ) razvod...)

Zrele godine donose mir i retrospektivu svih događaja. Svako ko ima talenat može da napiše svoju ličnu biografiju. Ne moramo da čekamo na duboku starost kako bismo pisali.

Dok sam razmišljala o ovoj temi, slučajno sam naletela na ovaj odličan TEKST

Kad je iz duše, onda je to kad si mali i ništa ne znaš.

Kako vreme ide i ti skupljaš informacije, filtriraš ih i donosiš zaključke procenjujući iz iskustva uzročno posledične veze i reaguješ na osnovu toga.
Ne bih se složila sa tim da samo kad si mali i ništa ne znaš proističe iz duše.

Itekako iz svog iskustva govorim da i dan danas iz svoje "duše" govorim jer sam zadržala taj neki deo moje naivnosti, mladosti...

Kognitivno razmišljanje je itekako korisno kada dođeš u neke godine i kada preuzimaš određenu vrstu odgovornosti za svoju egzistenciju.

Samo želim da kažem da ima mesta i za tvoju malu "dušu" iz detinjstva i da može da koegzistira sa tvojom racionalnom "odraslom" svešću.

:D kako to mislite ?
da stavite sebe na najbolje mesto u publici ili na scenu ?

Ono što je bilo do Boga (ili prirode) dato mi je :) - radoznalost .
Podržavam radoznalost!

Mislim da ste vi jedna individua koja će živeti do kraja života sa samom sobom i da VI trebate da preispitujete šta je VAMA bitno, a ne šta je drugima u vašem bližem ili daljem okruženju bitno.

Moze i sam covek da donese ekstremnu odluku u trenutku, da pre toga aposlutno nije razmisljao o toj mogucnosti a da je samo "kvrcccc" - dosao na ideju i usvojio je te postupio po njoj i tako dramaticno zimenio svoj svet i samog sebe.
Naravno da može, i to jedna od mogućih opcija. Pitanje je samo da li je taj čovek u tom "kvrccc" trenutku doneo odluku koja će mu uništiti život ili je doneo odluku koja će mu unaprediti i na neki način ulepšati život?

Naravno da može, i to jedna od mogućih opcija. Pitanje je samo da li je taj čovek u tom "kvrccc" trenutku doneo odluku koja će mu uništiti život ili je doneo odluku koja će mu unaprediti i na neki način ulepšati život?
Koliko god da nesto planiras tj da nisi doneo odluku na precac i ta odluka moze da bude pogresna. Mnogo toga se desava oko nas i utice na nas zivot zavisi od ad hok stvari koje proizvede neko drugi. Mi koji smo preziveli 90-te na Balkanu to odlicno znamo, znamo svi mi kakav uticaj na nase zivote ima zadnjih 5 godina burnih desavanja...

Koliko god da nesto planiras tj da nisi doneo odluku na precac i ta odluka moze da bude pogresna. Mnogo toga se desava oko nas i utice na nas zivot zavisi od ad hok stvari koje proizvede neko drugi. Mi koji smo preziveli 90-te na Balkanu to odlicno znamo, znamo svi mi kakav uticaj na nase zivote ima zadnjih 5 burnih godina desavanja...
Razumem u potpunosti kakav uticaj mogu spoljašnje promene da utiču na čoveka i što je najgore od svega - ne zavise od njega - nema kontrolu, nema taj osećaj da može da "ispravi" stvar.

Jednostavno se pomiri sa činjenicom da je to iznad njega, on ništa ne može da uradi i jbg.

E baš sad dolazi na red činjenica: Kakav si karakter? Od čega si sačinjen?
Kakvo je to iskustvo, na koje nisi mogao da utičeš, ostavilo na tebe?

I po meni, još bitnija stvar - kada je i da li je ostavilo posledice?

Back