Da li rodjacima pozajmiti pare?

• Začetnik teme Začetnik teme Jary
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Videće @Jary šta znači biti svedok poniženja potpuno nemoralnih i beskrupuloznih ljudi.
Videće @Jary koliko brzo će da postane lud u njihovim očima.
Biće ova tema živa, pisaće kako je prošao.
Pa valjda ima još normalnih i odgovornih ljudi ili je svet otišao dođavola?!

pre mesec dana setila me se rodjaka( cujemo se jednom u 3 godine)
Nuff said.

Ne posudjujem novac, uvijek otvoreno kazem da ne dam, ne da nemam vec da imam ali ne posudjujem, na taj nacin sprijecavam da me ta ista osoba ikad vise pita.

Postoje odredjene iznimke, a to je rodbina s kojom se cujem svaki dan i najuzi krug prijatelja koji kazu - vratit cu kada budem imao, ili na iducoj placi.

Za takve ljude znam da govore istinu i uvijek im uletim ako treba.

Ukratko, u boljem je polozaju onaj koji kaze da ce vratiti kada bude imao, nego onaj koji kaze sutra, zbog toga sto znam da za razliku od ovog drugog govori istinu.

Biće ova tema živa, pisaće kako je prošao.
Pa valjda ima još normalnih i odgovornih ljudi ili je svet otišao dođavola?!
Više je nego očigledno kojoj vrsti oni pripadaju kad su čak i sina uspeli da posrame.
Znači nije to samo sa njim.:)
Možda je taj njihov sin nakon @Jary otišao kod još nekog za par stotina evra?!:per:
Možda je samog dečaka blam i to ne malo.:lol:

Više je nego očigledno kojoj vrsti oni pripadaju kad su čak i sina uspeli da posrame.
Znači nije to samo sa njim.:)
Možda je taj njihov sin nakon @Jary otišao kod još nekog za par stotina evra?!:per:
Možda je samog dečaka blam i to ne malo.:lol:
Što si tako negativan, Smoriša?
Ne znaš ti bolje od Jary kojoj vrsti pripadaju.
Ako sam do ro razumela, žive daleko, sin je došao u njegovo ime i pozajmljuju.
Mladi su stidljivi, pogotovo u tako delikatnim situacijama.

Tako vidim opisani događaj, a ti piši kako misliš i osećaš.
Šta više, ne znam ni koja suma novca je u pitanju.

Nikad ne traziti i ne pozajmljivati jer to stvara nesporazume izmedju ljudi. Uzimati i davati samo ono sto je nematerijalno i sto se deljenjem siri. Strana koja uzima je cesto kriva jer mnogi koji pozajmljuju ne vracaju, ali i oni koji pozajmljuju se cesto ponasaju kao bogovi koji su kupili nekoga.

Sistem treba da uci da svako treba da stedi da niko ne bi upadao u dugove, sto je njen propust (dok se istovremeno bavi raznim glupostima), i treba da ukine stampanje novca bez pokrica i inflaciju (sto je podla kradja) pa da svako moze da se obezbedi za samog sebe bez prepreka i da ne mora niko ni od koga nista da pozajmljuje.

Što si tako negativan, Smoriša?
Nisam negativan.
Ne javljaju se.
Pazi rekli su da će da vrate, a nemaju nameru da vraćaju.
Znači neozbiljni i nemoralni ljudi.
I nije stvar u 100 ili 200 evra.
Stvar je što te pare nekome stvarno mogu da znače - možda ni on nije bogataš.
Sutra ćale mu se razboli, nema pare da mu plati neku operaciju, je li?
A njima dao 1000 ili 2000 evra.
E to je.
----------------------------
Pare postoje sa razlogom. I pare se čuvaju sa razlogom. Nije to samo stvar dobročiniteljstva i altruizma.
Pare postoje je li da nama olakšaju život. Nekom daješ samo ako baš možeš.
Ali ako sebi odvajaš od usta ili ne daj Bože zdravlja da bi dao nekom ispadaš vrlo glup.
Nije to baš tako. Nije to ni malo naivno uzimati tuđu imovinu.
Ako on sam kaže: "Ne moraš da vraćaš.", e to je onda druga stvar.
Ali nije to rekao već je rekao: "Ne javljaju se." Znači očekivao je da će da se jave i da vrate pare. Možda nije tako mala suma i možda mu i treba.
Nisu ovo tako naivne priče. Nismo deca. Znamo za šta pare služe i nisu pare igračka. To je rad koji je neko zaradio i namučio se, je li?
Znači nisu to pare iz Monopola. Nije tako jednostavno nekome uzeti pare i ne vratiti.
---------------------------------------------------------------------------

Prošli smo i mi težak period i bilo je dana da je falilo, kuća se gradila, deca mala...
To vreme je davno prošlo ali nisam zaboravila 'taj osećaj', iako nisam pozajmljivala od drugih već od svojih roditelja
Sada imam i za sebe i pomalo za druge.
I srećnija bih bila da dam i da me ' zavrnu' nego da sam prinuđena da tražim.

Verovatno ne razumete o čemu pišem,
Ja te razumem savrseno. :) Iako moram da primetim da velika vecina i nije bas u slicnoj poziciji, vec se dovija kako zna i ume,
ipak je vece bogatstvo i znacaj biti u takvoj, da kazem, nosecoj poziciji nego u ovoj drugoj, koju sebi nimalo ne zeli, a da li i drugome to zeli - to je tek pitanje..

Ja te razumem savrseno. :) Iako moram da primetim da velika vecina i nije bas u slicnoj poziciji, vec se dovija kako zna i ume,
ipak je vece bogatstvo i znacaj biti u takvoj, da kazem, nosecoj poziciji nego u ovoj drugoj, koju sebi nimalo ne zeli, a da li i drugome to zeli - to je tek pitanje..
Vraga ti mene razumeš.
Zavisi šta podrazumevaš pod ' nosećom pozicijom'?!
Poenta svog mog pisanja u temi svela bi se na : 'Ako si u mogućnosti da pomogneš - pomozi'

Pa to sam i mislio, zbog cega mislis da te nisam razumeo? :P
Noseca, u smislu da se nosis sa (finanijskom i svakom drugom) situacijom uspesno u svom zivotu, da ima, da pretice. :cool:
Nisam tema ja,
Sve je od čoveka do čoveka.
Neko je srećan i zadovoljan sa sitnicama, neko ima sve pa mu malo, hteo bi još.
Uvek sam ovde pisala da me ispunjavaju sitnice, zadovoljstvo je moje.

Vidi Jary, sačekaj, strpi se.
Možda su ga od penzije opremali za put, bili praznici.

Sačekaj da vidiš krajnji ishod. Sledeća penzija, prva plata.
Možda ih je stid da se jave a znaju da ne mogu ispoštovati obećanje.
Hvala ti . Ti si nepopravljivi optimista ali realnije od ovoga ne moze. Da se ne ponavljam mene nervira sto su sad bezobrazni,Propusten poziv ne moze da ne vidi...Ocekivao sam da se jave...nema veze okrecem na vedriju stranu pa za neko vreme (kad mi pukne ) zvacu ih ako se oni ne jave...Ruzan je osecaj kad imas zelju da nekog razumes i izadjes mu u susret a onda vidis da taj nema tu vrstu vrednovanja.Meni je dovoljno da su me pozvali i rekli "nesto je drugo iskrslo ,nisam u mogucnosti..." onda ne bi bila ova tema ..ovako osecem se kao na crtanom filmu kad onom lovcu izrastu usi..

pre mesec dana setila me se rodjaka( cujemo se jednom u 3 godine) i krece konfuzna prica sin se zaposljava ali nema za put.. bla bla a njen muz treba da prim ipenziju za par dana i vratice...Dosao sin dao sam mu , ne gleda me u oci kad prica ..i vise se ne javljaju ...Nije bogatstvo ali je princip .. ,nervira me taj cool odnos. Da li imate takve situacije i kako resavate?
Nikako

Hvala ti . Ti si nepopravljivi optimista ali realnije od ovoga ne moze. Da se ne ponavljam mene nervira sto su sad bezobrazni,Propusten poziv ne moze da ne vidi...Ocekivao sam da se jave...nema veze okrecem na vedriju stranu pa za neko vreme (kad mi pukne ) zvacu ih ako se oni ne jave...Ruzan je osecaj kad imas zelju da nekog razumes i izadjes mu u susret a onda vidis da taj nema tu vrstu vrednovanja.Meni je dovoljno da su me pozvali i rekli "nesto je drugo iskrslo ,nisam u mogucnosti..." onda ne bi bila ova tema ..ovako osecem se kao na crtanom filmu kad onom lovcu izrastu usi..
Jary, niko od nas, pa ni ti, ne zna kako će se ova situacija okončati.
Možda te zaista izigraju i iznerviraju, a možda će ljudi pošteno vratiti novac.
Strpi se, ne nerviraj se.
Ni ja ne volim nekorektne odnose.
Iz priče sam razumela da žive od penzije, sin treba da se zaposli nema novac ni da startuje na novom poslu.Možda im treba vremena.
Sačekaj neki optimalni period realan da sakupe pare.

Uvek ljudima dajem kredit, mislim na poverenje.
Ako me iznevere, ne reagujem burno, naravno da mi je krivo ali to ne prepričavam rodbini i prijateljima. Sama pala sama se udarla.
Lično iskustvo je neprocenjivo! I plaća se.

pre mesec dana setila me se rodjaka( cujemo se jednom u 3 godine) i krece konfuzna prica sin se zaposljava ali nema za put.. bla bla a njen muz treba da prim ipenziju za par dana i vratice...Dosao sin dao sam mu , ne gleda me u oci kad prica ..i vise se ne javljaju ...Nije bogatstvo ali je princip .. ,nervira me taj cool odnos. Da li imate takve situacije i kako resavate?
kad imam dajem kao poklon, nikako kao dug. Jer od vracanja nema nista.
Kum, kada sam otisao preko, trazio mi 10 000 evra da kupi kamion da taksira, sestra od ujaka 6 000 evra da kupi plac za kucu.................a svi imaju plate po 300-400 evra. Kace da vrate ?

zaboravi lovu.
ako vrate super, ako ne vrate ti se makar stose kaze "ne jedis"

kakvi su generalno odnosi sa familijama bojim se da vec sada moze da se pozdravis sa lovom.

u neko doba i dobices info da su negde na moru uplatili 15dana avionom
ali se naravno nece setiti da tebi duguju nesto...tako funkcionise zivot.

Pravi savet si dobio : sta pozajmis , zaboravi, opreosti i lakse se zivi bez bespotrbnog lupanja glave sto mi se ne javljaju

🍺

imamo. dolazili su i u 6 ujutro rodjaci koje nikad nisam vidio u zivotu, iz francuske. odjebes kulturno i cao

Back