Da li preterujem?

Džordži, samostalan si samo ako živiš sam. Ako živiš u zajednici onda se podrazumeva da se sve dele, pa i troškovi.
Nije bitno da li si u zajednici sa roditeljima, supružnikom, momkom/devojkom.
Pa i roditelji su živi ljudi majku mu. Normalno je da izdržavaju decu koja nemaju posao, ali kad deca imaju posao onda treba i da dele troškove.
Ili nek idu sami da žive ako mogu. Samo što će u tom slučaju mnogo više davati na troškove.

Pa bitno jeste zato sto i pocinjes zajednicki zivot uz dogovore da se daje pola pola ili ko kolko ima..a kod roditelja samo dodjes do jednog trenutka posle 20god da trebas davati..kazem ok je ako nemaju pa tu padne dogovor ti za ovo mi za ono..uglavnom primere koje znam da se ti matorci shlepaju a idu na more..imaju slamarice..a nama svima visi posao svaki dan o koncu..to njih ne zanima..ne zanima..iskopali bi oci i uvek otezaju u takvim situacijama kad naviknu da im dajes..nema ono da razumeju da su se vremena i pravila promenila

Ne znam Džordži...
Moji svi prijatelji odavno ne žive sa roditeljima. U braku su i imaju decu. Odavno su otišli od roditelja.
Imam jednu drugaricu koja nije udata, ona živi sama i mogla bi i tebe i mene da kupi zajedno.
Znači, svi su posle školovanja našli posao i otišli svojim putem.
Kad postaneš punoletan, imaš pravo da od roditelja očekuješ da ti plaćaju studije, ali nigde ne piše da oni to moraju.
Mnogi koje ja znam (uključujući i mene) su sami plaćali svoje studije.
Ni ti naši roditelji nisu Rokfeleri da se razbacuju parama.
I da li ti stvarno misliš da nije u redu da matorci idu na more? Jel to rezervisano samo za mlade?
Ja uopšte ne razumem šta ti pričaš.
I šta ti znači izraz "šlepaju se"?To što pristaju na podelu troškova ne znači da nekome otimaju pare.

Cim sam poceo da radim, poceo sam i da dajem u kucu. Istina, na MOJE insistiranje, ali su tada i vremena bila malo drugacija.

Sasvim mi je razumljivo da danas roditelji sa malim penzijama tesko da mogu da finansiraju hirove svoje poodrasle dece.
Uostalom, zasto bi?

Upravo zbog te bolecivosti nam i stasa armija samozivih kretena koji nisu u stanju da brinu ni o sebi, ni o svojoj porodici. I onda briga o njima opet pada na roditelje. Pa dokle vise? :besan2:

A ako slucajno nemaju, na njih se potezu nozevi, pistolji i sekire. Zato u novinama vise i nemas sta da procitas, sem crne hronike. :roll:

Mislim da je neophodno da deca koja su zaposlena doprinose kuci u kojoj zive, u skladu sa svojim mogucnostima.

Bar je meni to uvek bilo normalno. I nikad mi nije palo na pamet da se pitam da li moji roditelji od “mojih” para prave nekakav stek za more, planine….

A cak i da su to radili – meni bi bilo milo. :) Valjda su zasluzili, majkumu, posle svega sto su ulozili u moje skolovanje, treninge, kurseve jezika i sta mi sve nije palo na pamet…. da im platim npr. hebenu banju. :rtfm:

Pa makar i posredno, kad vec nisam bio u mogucnosti da dodjem kuci sa vaucerom na poklon. :huh:

Ne znam Džordži...
Moji svi prijatelji odavno ne žive sa roditeljima. U braku su i imaju decu. Odavno su otišli od roditelja.
Imam jednu drugaricu koja nije udata, ona živi sama i mogla bi i tebe i mene da kupi zajedno.
Znači, svi su posle školovanja našli posao i otišli svojim putem.
Kad postaneš punoletan, imaš pravo da od roditelja očekuješ da ti plaćaju studije, ali nigde ne piše da oni to moraju.
Mnogi koje ja znam (uključujući i mene) su sami plaćali svoje studije.
Ni ti naši roditelji nisu Rokfeleri da se razbacuju parama.
I da li ti stvarno misliš da nije u redu da matorci idu na more? Jel to rezervisano samo za mlade?
Ja uopšte ne razumem šta ti pričaš.
I šta ti znači izraz "šlepaju se"?To što pristaju na podelu troškova ne znači da nekome otimaju pare.

Ne kapiram kako ne razumes jer pisem uvek konkretno..mozda ne zelis..slepaju se znaci da svoje pare cene vise nego svoje dece..vec dadoh primer ortaka i racunice da on placa ceo rucak za troclanu porodicu..ima auto i roditelji su uvek prioritet ako idu na plac..on radi nocu i ide busom pored auta..on ne ide na more i nikad mu nisu ni placali..ni meni od osnovne nisu..dakle pricam da su tad bila laksa vremena..sigurnija..familija je bila podrska a danas koristoljublje..i na svom primeru koliko smo mi pruzili babi i dedi u odnosu na ostalu mnogobrojnu decu i rodbinu a nisu nam prepisali imanje..ni podelili..nego ostavili 20 godina da se koljemo i svadjamo medjusobno..niko ovde ne rasipa novac a ne daje u kucu..nego ako se nesto kupi od bele tehnike ili nekih extra neplaniranih troskova to matorci ne racunaju..oni misle da se shporet kupuje za navek i da se nista ne kvari..ja nemam pare za bacanje pa se jos i snalazim sam i popravljam po kuci..ali sam sve zivo pokupovo..ono kao sta je od matoraca imaju krevet i orman..posudje i posteljinu..samoubili bi se ako se shporet pokvari..jednostavno drugacije prioritete imamo i ne treba dozvoliti da iko upravlja icijim novcem..dakle za hranu u ovakvoj situaciji odvojeno..eventualno jednom oni jednom ovi uz dogovor sta se kome jede..ako je drugacije ne znam za slucaj da je podjednako..uvek neko naebe

Poslednja izmena:
Ne kapiram kako ne razumes jer pisem uvek konkretno..mozda ne zelis..slepaju se znaci da svoje pare cene vise nego svoje dece..

Pa ko je onda tu decu othranio i napravio od njih ljude majku mu, kad ti roditelji više cene pare nego svoju decu?:think:
Baš je jadno razmišljati na taj način. Dok zarađuju samo mama i tata onda su to NAŠI novci. Kad počnem ja da zarađujem onda su to MOJI novci.:thumbdown:

i na svom primeru koliko smo mi pruzili babi i dedi u odnosu na ostalu mnogobrojnu decu i rodbinu a nisu nam prepisali imanje..ni podelili..nego ostavili 20 godina da se koljemo i svadjamo medjusobno..

A ovim si lepo objasnio da ti ni ne znaš šta je porodica. Koljete se i svađate oko nasledstva.
Nije ni čudo što su i tebi samo pare na pameti kad ni ne znaš za drugačije.:(
Time je svaka moja dalja diskusija sa tobom završena.:bye:
***, ja sporo palim...:dash:

...a mogu i frizider da podele i da svako jede svoju hranu :think:

koliko ima ljudi koji zive u zajednici pa zasebno sebi spremaju hranu. :roll: na kraju krajeva neka svako jede sta hoce, sta je u tome lose.

bezazlena:
A reci sto se tice struje..koliko manje bi placali struju to jedno tusiranje osobe + u odnosu da se odseli?dakle masina za ves i da se ukljuci nije neka potrosnja..tv se gleda bilo 2-3-4 clana porodice..svako ima mobilni..dakle sve se to placa dok deca studiraju..neki do 20..neki do 30..zasto bi nekom zivot bio majka a nekom ko mora placati kod roditelja maceha?

po meni je ok da se racuni podele, a svako za sebe neka placa mobilni. ali sto se hrane tice ne moraju da jedu zajedno. stvarno ne znam da li je tih 10000 malo ili mnogo za racune i hranu, za cetvoroclanu porodicu. zato sam joj i predlozila da presabere racune i podeli na 4 dela i da vidi koliko joj uzimaju za hranu i kucnu hemiju i da preracuna da li bi mogla da smanji troskove, ako bi jela zasebno, ono sta ona hoce.

Preteruju oni, očigledno su malo odmakli skromnost-kontroli:). Ne treba ti da plaćaš sve račune. Ako nemaju prihode, na tebi je da pomogneš koliko si u mogućnosti. Mislim da bi bilo fer sa njihove strane da ti manje uzimaju novca i dozvole da proživiš mladost kako i dolikuje, pogotovo ako se trudiš, radiš, studiraš i sl. - zaslužila si:).

Neverovatno da postoje tako sebični roditelji. Moji su uvek bili fer prema meni i taj materijalni odnos uvek je više naginjao na moju stranu - u smislu na mlađima svet ostaje;).

Preteruju oni, očigledno su malo odmakli skromnost-kontroli:). Ne treba ti da plaćaš sve račune. Ako nemaju prihode, na tebi je da pomogneš koliko si u mogućnosti. Mislim da bi bilo fer sa njihove strane da ti manje uzimaju novca i dozvole da proživiš mladost kako i dolikuje, pogotovo ako se trudiš, radiš, studiraš i sl. - zaslužila si:).

Neverovatno da postoje tako sebični roditelji. Moji su uvek bili fer prema meni i taj materijalni odnos uvek je više naginjao na moju stranu - u smislu na mlađima svet ostaje;).

:ok:objasnila..poenta je da matorci totalno drugacije posmatraju danasnje potrebe i nisu 20god prosli knez mihajlovom da vide cene..to i nije strasno..najveci je problem sto se kad-tad zbog novca na krv i noz sa najblizima..e to treba izbeci

Ma naravno...treba još i džeparac da joj daju. A ona sve što zaradi da šteka...pa da ima dete da uplati neko egzotično letovanje. Zaslužila je. :whistling:

10.000 mesečno je po tebi previše? Kolika bi bila odgovarajuća suma? A najbolje da ko nije zadovoljan zajednicom, započne samostalan život i vidi koliko dana se preživljava sa 10.000.

Nije puno, naravno :lol:

Samo, ako ona ima toliko borbi u životu - planova radi bolje budućnosti što joj valjda i oni žele - trebalo bi da je razumeju ako nije uvek u mogućnosti određenu cifru da iskešira.
Ili ako oni nisu u mogućnosti, onda to je to, ne može se dalje očekivati. Samo, ja sam kroz njene postove skapirala da oni jesu u mogućnosti.

Nije puno, naravno :lol:

Samo, ako ona ima toliko borbi u životu - planova radi bolje budućnosti što joj valjda i oni žele - trebalo bi da je razumeju ako nije uvek u mogućnosti određenu cifru da iskešira.
Ili ako oni nisu u mogućnosti, onda to je to, ne može se dalje očekivati. Samo, ja sam kroz njene postove skapirala da oni jesu u mogućnosti.
Napisala je da njih četvoro troši 45.000 a da ona učestvuje sa 10.000...znači roditelji zarađuju 35.000 mesečno. Prilično skromno, zar ne? Osim ako oni ne odvajaju 50-60.000 mesečno za svoj ćef...ali mislim da takvih roditelja na Balkanu nema ni u promilima.

Ja jesam za to da ako smo svi odrasle individue u kuci, svi radimo, svi treba i da unosimo u tu kucu. Samo meni ovaj primer zvuci kao zivot u nekom domu a ne u porodici... roditelji zahtevaju toliko i toliko... a ja mislim da treba da me shvate jer ja imam druge izdatke... :roll: Pazi Boga ti!
Mislim da smo mi, mladja generacija u ovoj zemljici, itekako razmazeni. Svi nekako kontamo da su roditelji tu da bi nas tetoshili i podmetali ledja kad god mi smatramo da je to potrebno... znaci uvek. A sta ako matorci planiraju da idu u banju da se lece, jel ti tad dajes njima novac da im se nadje? Malo sutra. A sem toga ja bih pevala da imam platu od 25000! A znam i petoclanu porodicu koja zivi od manje para... zato cut the crap, daj mami 10 000 i nemoj da se brukas.

Proseravaju se eto sta..znaci znam svaki proizvod koji koristim u paru kolko kosta..ne mozes upaliti kanal da se ne vidi akcija po idei maxiju i ostalim..rodama...tempo i sl..stariji ljudi kupuju na dzakove i znaju fore i fazone kako da ustede jer natankuju+zimnice..uostalom ne bi preziveli sami s bednim penzijama pored troskova struje i komunalija..ortak kod sam pomenuo ne jede 3 obroka gajbi..nego dorucak uglavnom pekara..radi do kasno pa i vikendom jede uvece u gradu..znaci uvek nek bude da samo ruca..svako kuvano jelo se skuva za 400-500din pa i manje uz pomenute dzakove gde se dobije jeftinije..sto znaci da on za 100e svaki rucak plati za mesec dana za celu porodicu!!!!!!..gde su onda pare ostalih ukucana kad ne jedu perverzije:ok:

kako mali Perica zamišlja domaćinstvo...

Cim sam poceo da radim, poceo sam i da dajem u kucu. Istina, na MOJE insistiranje, ali su tada i vremena bila malo drugacija.

Sasvim mi je razumljivo da danas roditelji sa malim penzijama tesko da mogu da finansiraju hirove svoje poodrasle dece.
Uostalom, zasto bi?

Upravo zbog te bolecivosti nam i stasa armija samozivih kretena koji nisu u stanju da brinu ni o sebi, ni o svojoj porodici. I onda briga o njima opet pada na roditelje. Pa dokle vise? :besan2:

A ako slucajno nemaju, na njih se potezu nozevi, pistolji i sekire. Zato u novinama vise i nemas sta da procitas, sem crne hronike. :roll:

Mislim da je neophodno da deca koja su zaposlena doprinose kuci u kojoj zive, u skladu sa svojim mogucnostima.

Bar je meni to uvek bilo normalno. I nikad mi nije palo na pamet da se pitam da li moji roditelji od “mojih” para prave nekakav stek za more, planine….

A cak i da su to radili – meni bi bilo milo. :) Valjda su zasluzili, majkumu, posle svega sto su ulozili u moje skolovanje, treninge, kurseve jezika i sta mi sve nije palo na pamet…. da im platim npr. hebenu banju. :rtfm:

Pa makar i posredno, kad vec nisam bio u mogucnosti da dodjem kuci sa vaucerom na poklon. :huh:

:klap::klap::klap::klap::klap:
hvala ti što si mi uštedeo trud pisanja ovakvog teksta

Treba mi potpuno objektivno misljenje, pa vas molim... :hvala:

Dakle, zivim sa bratom i roditeljima. Plata mi je 35000(na ni malo lakom poslu) i od skoro su nam trazili da placamo po 10000 za racune, hranu itd. Sve bi to bilo ok da ne placam dva kredita za racunar i ceo zivot prizeljkivani put u Prag i pored toga dve skole( visu i prekvalifikaciju) koje uopste nisu jeftine i zbog svega toga mi se oduzilo zavrsavanje istih. Meni se cini da je to previse... Iz vise razloga:

- samim tim sto radimo, sklonili smo se ''sa grbace'' za skolu, izlaske, garderobu...
- toliko za hranu od svih nas, je malo preterano- uglavnom jedu samo mama i tata posto brat i ja uglavnom nismo kod kuce(a i kada kupujem hleb, mleko, salamu i sl jednom u dve nedelje, kada sam popodne, to radim od svojih para posto mi oni nista ne ostave)

Da me ne shvatite pogresno: volim svoje roditelje i ne mislim da treba da im trazim racun za svaki moj dinar koji potrose, i treba da dajem za deo racuna, ali hrana... Cini mi se kao da mi otimaju te pare..

Budi srećna što novac daješ roditeljima i što na taj način ostaje u porodici. Da ne živiš sa njima, plaćala bi kiriju nekome nepoznatom - ne za račune i hranu, nego samo zato što živiš u njihovom prostoru. A to bi ti, priznaj, bilo normalno. Kao što je normalno da se mami i tati ništa ne daje : ) Lud je ovaj svet.

Mislim da je velika stvar skinuti se roditeljima sa ledja (ruzno mi to zvuci,kao da su deca neki teret) u danasnje vreme i zaradjivati za svoje potrebe.Kao roditelj mislim da od svog deteta ne bih uzimala pod uslovima da je redovan i dobar student,da povrh svega stizei hoce da radi,da mi ne trazi za sminku i izlaske...Ja smatram da sam duzna da izdrzavam, u smislu hranim i omogucim uslove za pristojan zivot svom detetu koje se trudi,studira i napreduje.Treba ceniti sto neko hoce da radi jer ima i parazita koji zive na roditeljskim jaslama do 30 pod parolom student sam..Sta majke ti studiras do 30te?

Back