Да ли постоје 2 идентичне особе ''у глави'' тј. што се тиче размишљања и сл?

Fiamma

Iskusan
Poruka
6.964
Моје мишљење је да не постоје, али ме занима да чујем мишљење других по овом питању...
Из свога искуства, могу да кажем да сам сретала особе које су ми биле доста сличне по неким ставовима, али бисмо се у другим стварима размимоилазили... А Ви?
 
Моје мишљење је да не постоје, али ме занима да чујем мишљење других по овом питању...
Из свога искуства, могу да кажем да сам сретала особе које су ми биле доста сличне по неким ставовима, али бисмо се у другим стварима размимоилазили... А Ви?

Pa postoje-klonovi :mrgreen:
Malo ga pretera..chuj identicno razmisljanje...ali ako govoris o necem drugom.... Dvoje ljudi koji se jednostavno razumeju, slicno razmisljaju, imaju slicne zelje, snove, prepoznaju sta ovaj drugi zeli i bez da im se kaze i td..to svakako postoji.
 
ne...ne može biti

Pitanje je apsurdno jer sama riječ 'osoba' predstavlja individualno iskustvo Sebe.

Zašto bi Kreator imao potrebu da kreira duplo, identično, iskustvo Sebe?


Čak i ako bi postojale paralelne projekcije (kao što uistinu i postoje) ne bi bilo razloga za postojanje dva identična doživljaja Sebe.

Paralelna projekcija postoji: 'stvar po Sebi' je jedna projekcija koja ima svoju predstavu kao paralelnu čulnu projekciju Sebe, kao onog KOJI već JESTE stvoren.


Dakle, u isto vrijeme dok se 'stvar po Sebi' stvara i manifestuje...njena predstava se stvara takođe i manifestuje se kao filtrirani odraz u ogledalu...koji predstavlja prevedenu i iskrivljenu istinu onoga što jeste.

Ali ova paralela služi Biću da doživi Sebe za ono što jeste kao i za ono što misli da jeste...stoga ne postoje čak ni u ovom slučaju dvije osobe već samo jedna...ona koja misli da jeste...to je jedina osoba ili ego. Ono što jeste 'stvar po Sebi' NIJE osoba već manifestacija Sebe kao pojavu...te ne misli već JESTE dok postaje. Osoba nije isto sa onim 'JA' KOJE JESTE. Osoba je predstava onoga što 'JA' JESAM. Kao takva, 'osoba' predstavlja memoriju proživljenog (slike doživljaja) dok 'JA' KOJI JESAM jesam onaj koji stvara kako i čin stvaranja u SADA. Dakle UVIJEK pa i dok stvaram u SADA JA JESAM JA...jer sve što JESTE, što stvara i što se stvara...JA JESAM.
 
Ni sam sa sobom ne mislim jednako u različitim momentima i raspoloženjima, pa i dobima dana. Svi imamo čak i svoje unutrašnje konflikte. Ko bi to sve preklopio na još jednu jedinku i još jedan um(ličnost). Ne ! Nije moguće...
Ljudska misao u momentu je potpuno jedinstvena kao i njegov otisak papilarnih linija...Jung je kroz svoju "Tipologiju ličnosti" najdalje odmakao u klasifikovanju i približavanju dva i više umova(ličnosti) u tipove ali to je po meni najviše što se po ovom pitanju može i svaka bliskost ličnosti koja bi bila više od tipa bi bila čista slučajnost... Na kraju mislim da je to sasvim u redu jer bilo bi previše kad bi postojao još jedan ovakav kao ja. :lol:
 
Poslednja izmena od moderatora:

Back
Top