Da li podržavate obustavu nastave?

Da li podržavate obustavu nastave?

• Ukupno glasova
    80

Udružena prosveta Srbije: Sve više škola u obustavi rada​

FoNetdanas 08:44
Udružena prosveta Srbije: Sve više škola u obustavi rada 1
foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Neformalno udruženje Udružena prosveta Srbije pozvalo je sve prosvetne radnike na obustavu nastave tokom ove nedelje – od danas do petka, 7. marta.

Aleksandar Vinić iz Asocijacije škola Srbije izjavio je FoNetu da se protestu prosvetnih radnika pridružuje sve više nastavnika i škola i da je, prema podacima od prošle nedelje, oko 500 škola bilo u obustavi, a u 400 su časovi bili skraćeni na 30 minuta.

Prema njegovim rečima, ukoliko se gleda po broju zaposlenih, oko 15.500 prosvetnih radnika je u obustavi, a 9.000 nastavnika radi uz skraćene časove.

„Između 70 i 80 odsto škola ne radi normalno. Očekujemo da od danas taj broj bude još veći i sigurno će tokom ove nedelje taj broj još rasti“, naveo je Vinić.

Dodao je da se protest širi ka Prijepolju, Priboju, Novom Pazaru i ka jugu Srbije.

Vinić navodi i da se očekuje da će najavljeno smanjenje februarskih plata, koje bi trebalo da budu isplaćene 6. marta, dodatno izazvati revolt među prosvetarima, što bi samo moglo da omasovi protest.

„Nadamo se da će to nadležne naterati da reaguju kako bi se izašlo iz ove situacije“, poručio je Vinić.

U međuvremenu, Udružena prosveta Srbije podeća da zahtevi prosvetnih radnika još nisu ispunjeni, da nadležne institucije nisu u stanju da obezbede bezbedno i kontinuirano odvijanje nastave u školama i da pritisci na nastavnike postaju sve snažniji i učestaliji.

To neformalno udruženje zato poziva prosvetne radnike Srbije na obustavu nastave od 3. do 7. marta.

Udružena prosveta Srbije se pridružuje inicijativi studenata Univerziteta u Novom Sadu i poziva sve građane da u petak, 7. marta, pristupe generalnom štrajku.

Udruženu prosvetu Srbije čine: Aktiv škola u obustavu Pančevo, Asocijacija škola u štrajku Beograd 2, Asocijacija škola u štrajku Zaječar, Asocijacija škola u štrajku Užice, Asocijacija škola u štrajku Čačak, Zdravitas nije za vas, Muzičke i baletske škole, Pobunjeni Univerzitet, Proaktiv Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Prosveta Srbije uz studente, Prosveta uz studente Novi Sad, PULS osnovnih škola, PULS srednjih škola, Ujedinjene zemunske osnovne škole – UZOŠ, Slobodni univerzitet Novi Sad, Ujedinjena prosveta Banata, Forum beogradskih gimnazija i Forum osnovnih i srednjih škola Šabac.

Živimo loše, sa diktatorskom vlašću, želim da se sve promeni, ali sam dovoljno stara da znam da je to nemoguće. Takav smo narod. Da stavljamo decu ispred sebe, da opravdavamo nedolazak u školu....umesto da ih štitimo i obrazujemo...u velikim ratovima su deca pohađala škole....sada, prosvetari štite sebe, za decu ih nije briga....

Najlicemernije od svega je što dok traju blokade profesori ne drže ni nastavu ni ispite, ali održavaju sednice veća na kojima odlučuju o izborima u zvanje

* Za vreme obustave Beogradski univerzitet izglasao izbore u zvanja za 132 zaposlenih u nastavi, a novosadski 112

Dok studenti u Srbiji već mesecima gube nastavu na fakultetima, a na korak su i da izgube celu akademsku godinu, njihovi profesori ne samo da su preko njihovih leđa izdejstvovali povećanje svojih plata već i napreduju u svojim karijerama!

Naime, iako je prošlo više od 10 dana od kada je Vlada Srbije postigla dogovor sa univerzitetima o povećanju izdvajanja za visoko školstvo, i time ispunila četvrti zahtev studenata u blokadi, nastave i dalje nema. Bez obzira na blokade fakulteta, zbog kojih je za 230.000 studenata državnih fakulteta budućnost neizvesna, svi profesori redovno dobijaju plate, i to s dogovorenim uvećanjem od 16 odsto od 1. marta, uz dodatnih 11 odsto od 1. januara.

Ako je tačno.

Ako je od tebe dovoljno onda je od prosvetara( i maloletne dece) dovoljno pa na 43 stepen.
ja sama i njih na hiljade, stvarno neuporedivo
ja ne radim u javnom sektoru, nema sindikalnog udruživanja, nema na hiljade nas koji možemo masovnošću da skrenemo pažnju na sebe
takođe, moj sektor nije povezan sa studentima i jednim od njihovih zahteva, dok su profesori i nastavnici bukvalno deo toga
možeš ti da se praviš da to ne razumeš, a mogu da smatram i da nisi sposoban da to razumeš
meni je svakako savest mirna, a za tebe čujem da si pobegao iz srbije, pa ako tebe zbog toga grize savest pokušaj da potražiš neku stručnu pomoć, umesto što frustracije lečiš na forumu

Najlicemernije od svega je što dok traju blokade profesori ne drže ni nastavu ni ispite, ali održavaju sednice veća na kojima odlučuju o izborima u zvanje

* Za vreme obustave Beogradski univerzitet izglasao izbore u zvanja za 132 zaposlenih u nastavi, a novosadski 112

Dok studenti u Srbiji već mesecima gube nastavu na fakultetima, a na korak su i da izgube celu akademsku godinu, njihovi profesori ne samo da su preko njihovih leđa izdejstvovali povećanje svojih plata već i napreduju u svojim karijerama!

Naime, iako je prošlo više od 10 dana od kada je Vlada Srbije postigla dogovor sa univerzitetima o povećanju izdvajanja za visoko školstvo, i time ispunila četvrti zahtev studenata u blokadi, nastave i dalje nema. Bez obzira na blokade fakulteta, zbog kojih je za 230.000 studenata državnih fakulteta budućnost neizvesna, svi profesori redovno dobijaju plate, i to s dogovorenim uvećanjem od 16 odsto od 1. marta, uz dodatnih 11 odsto od 1. januara.

Ako je tačno.
aj da probam ja ovako da iznosim "činjenice"

*100% škola u srbiji je u blokadi

ako je tačno

Većina osnovnih i srednjih škola u Srbiji u kojima je bilo nekog oblika obustave nastave, da li totalne ili u skraćenju časova na 30 minuta, predala je zaključno sa 3. martom, kad je bio rok koji je odredilo Ministarstvo prosvete, nadležnim školskim upravama plan nadoknade nastave, a prosvetari smatraju da još uvek ima šanse da se školska godina spase ukoliko se hitno krene s realizacijom planova.

Ministarstvo je u prošlonedeljnom dopisu školama pozvalo nastavnike, učenike i roditelje da zajednički doprinesu normalizaciji nastave i povratku u školske klupe. Međutim, pojedini prosvetari štrajkuju i ove sedmice. Prema podacima ministarstva, nastava se juče odvijala u 95 odsto škola, dok je u pet odsto obustavljeno.

Valentina Ilić, predsednica reprezentativnog Sindikata obrazovanja Srbije, naglašava da školska godina ne sme biti izgubljena.

- Kada bi sada nastavnici i đaci ušli u učionice i redukovali gradivo uz određeni broj radnih subota ili dodatnih časova na dnevnom nivou, mogli bi da nadoknade izgubljeno. Moramo da budemo odgovorni prema deci - kazala je za Kurir Ilićeva.

Milorad Antić, potpredsednik Sindikata prosvetnih radnika Srbije, smatra da se gradivo može nadoknaditi, ali ne i znanje đaka.

- Propušteno vreme za koje su đaci mogli da savladaju neko gradivo na kvalitetan način ne možete da nadoknadite. Možete ispredavati nastavne jedinice, ali pitanje je koliko će deca to savladati. Najbolje bi bilo da se gradivo sažme u sprezi sa Zavodom za obrazovanje i vaspitanje i sa stručnim većima, da se odvoji bitno od manje bitnog i da se za određeno vreme za koje bude predviđena nadoknada to bitno gradivo maksimalno savlada - smatra Antić.

Dodaje i da je do kraja polugodišta potrebno posvetiti maksimalnu pažnju velikim i malim maturantima.

- S naknadom bismo morali da počnemo što pre da bi deca mogla da imaju raspust i da polažu malu maturu, kako je i planirano školskim kalendarom, i da se školska godina završi na vreme, što je posebno bitno za osmake, koji u junu upisuju srednju školu, i svršene srednjoškolce koji žele na fakultet.

Snježana Pavlović iz Sindikata radnika u prosveti Srbije naglašava da bi najgori scenario bio da se izgubi ova školska godina

Ja sam uvek optimistična i mislim da ima nade da se školska godina nadoknadi. Deca jesu izgubila jedan deo gradiva, ali učenici imaju preopširno gradivo i mi smo tražili reviziju školskog programa, tako da je sada pravo vreme da učinimo sve što je do nas da zajednički nadoknadimo propušteno - istakla je za naš list Pavlovićeva.

Sutra sastanak prosvetara
Kako Kurir saznaje, za sutra je zakazan sastanak sindikata s predstavnicima Ministarstva prosvete, na kom će biti reči o izmenama uredbe o koeficijentima za obračun isplata plata zaposlenima u javnim službama kako bi se uskladili koeficijenti za zanimanja od IV do VI stepena stručne spreme.

@Lagerta kakvo je Vaše mišljenje?

Većina osnovnih i srednjih škola u Srbiji u kojima je bilo nekog oblika obustave nastave, da li totalne ili u skraćenju časova na 30 minuta, predala je zaključno sa 3. martom, kad je bio rok koji je odredilo Ministarstvo prosvete, nadležnim školskim upravama plan nadoknade nastave, a prosvetari smatraju da još uvek ima šanse da se školska godina spase ukoliko se hitno krene s realizacijom planova.

Ministarstvo je u prošlonedeljnom dopisu školama pozvalo nastavnike, učenike i roditelje da zajednički doprinesu normalizaciji nastave i povratku u školske klupe. Međutim, pojedini prosvetari štrajkuju i ove sedmice. Prema podacima ministarstva, nastava se juče odvijala u 95 odsto škola, dok je u pet odsto obustavljeno.

Valentina Ilić, predsednica reprezentativnog Sindikata obrazovanja Srbije, naglašava da školska godina ne sme biti izgubljena.

- Kada bi sada nastavnici i đaci ušli u učionice i redukovali gradivo uz određeni broj radnih subota ili dodatnih časova na dnevnom nivou, mogli bi da nadoknade izgubljeno. Moramo da budemo odgovorni prema deci - kazala je za Kurir Ilićeva.

Milorad Antić, potpredsednik Sindikata prosvetnih radnika Srbije, smatra da se gradivo može nadoknaditi, ali ne i znanje đaka.

- Propušteno vreme za koje su đaci mogli da savladaju neko gradivo na kvalitetan način ne možete da nadoknadite. Možete ispredavati nastavne jedinice, ali pitanje je koliko će deca to savladati. Najbolje bi bilo da se gradivo sažme u sprezi sa Zavodom za obrazovanje i vaspitanje i sa stručnim većima, da se odvoji bitno od manje bitnog i da se za određeno vreme za koje bude predviđena nadoknada to bitno gradivo maksimalno savlada - smatra Antić.

Dodaje i da je do kraja polugodišta potrebno posvetiti maksimalnu pažnju velikim i malim maturantima.

- S naknadom bismo morali da počnemo što pre da bi deca mogla da imaju raspust i da polažu malu maturu, kako je i planirano školskim kalendarom, i da se školska godina završi na vreme, što je posebno bitno za osmake, koji u junu upisuju srednju školu, i svršene srednjoškolce koji žele na fakultet.

Snježana Pavlović iz Sindikata radnika u prosveti Srbije naglašava da bi najgori scenario bio da se izgubi ova školska godina

Ja sam uvek optimistična i mislim da ima nade da se školska godina nadoknadi. Deca jesu izgubila jedan deo gradiva, ali učenici imaju preopširno gradivo i mi smo tražili reviziju školskog programa, tako da je sada pravo vreme da učinimo sve što je do nas da zajednički nadoknadimo propušteno - istakla je za naš list Pavlovićeva.

Sutra sastanak prosvetara
Kako Kurir saznaje, za sutra je zakazan sastanak sindikata s predstavnicima Ministarstva prosvete, na kom će biti reči o izmenama uredbe o koeficijentima za obračun isplata plata zaposlenima u javnim službama kako bi se uskladili koeficijenti za zanimanja od IV do VI stepena stručne spreme.

@Lagerta kakvo je Vaše mišljenje?
Smanjili su nam platu, mogu da odahnu ovi ''radnici udarnici'' koji su brinuli kako će platiti neradnike ;) i zamisli, živa sam i bez te plate ;) a i dalje sam u štrajku, a i biću sve dok se ovo ludilo ne zaustavi.

Back