Da li podržavate obustavu nastave?

Da li podržavate obustavu nastave?

• Ukupno glasova
    80
Živimo loše, sa diktatorskom vlašću, želim da se sve promeni, ali sam dovoljno stara da znam da je to nemoguće. Takav smo narod. Da stavljamo decu ispred sebe, da opravdavamo nedolazak u školu....umesto da ih štitimo i obrazujemo...u velikim ratovima su deca pohađala škole....sada, prosvetari štite sebe, za decu ih nije briga....
Koliko god mi da pišemo da je ovaj štrajk zbog te vaše dece, jer ako ih sada ne zaustavimo, deca vam NEĆE biti obrazovana sa ovakvim planovima i programom. Biće samo polupismena i obučena da motaju kablove po kineskim fabrikama u vašoj rođenoj zemlji. Džaba.. i dalje se potencira da će sada, baš zbog ovoga, deca ostati neobrazovana, a niko da pomene silne prekide i nijednu nadokandu :( niko da se tada zapitao šta nam je sa obrazovanjem dece.Gospođo, ne krijem se ja ni iza koga, već istupam sa svojim stavom da nam je obrazovanje uništeno. I još nešto i majka sam a i baka skoro postala, hvala Bogu, ne želim da unuče šaljem van zemlje da bi bilo obrazovano pored svih naših dobrih škola koje su nekada bile prestižne.

Kakvo lupetanje... :hahaha: :hahaha: Vinić je boljševički aktivista.
A ti si baš upućen, a ? Ali meni je zaista jako zanimljivo ovo poznavanje svega i svačega a čak i ne živiš ovde. Je l moguće da ćeš sada, sa poluinformacijama da barataš, pljuješ čoveka iz Čačka, koji je prvi osnovao sindikat koji je i bio pravi sindikat a ne poltronske prodate duše, kao sada???

Većina osnovnih i srednjih škola u Srbiji u kojima je bilo nekog oblika obustave nastave, da li totalne ili u skraćenju časova na 30 minuta, predala je zaključno sa 3. martom, kad je bio rok koji je odredilo Ministarstvo prosvete, nadležnim školskim upravama plan nadoknade nastave, a prosvetari smatraju da još uvek ima šanse da se školska godina spase ukoliko se hitno krene s realizacijom planova.

Ministarstvo je u prošlonedeljnom dopisu školama pozvalo nastavnike, učenike i roditelje da zajednički doprinesu normalizaciji nastave i povratku u školske klupe. Međutim, pojedini prosvetari štrajkuju i ove sedmice. Prema podacima ministarstva, nastava se juče odvijala u 95 odsto škola, dok je u pet odsto obustavljeno.

Valentina Ilić, predsednica reprezentativnog Sindikata obrazovanja Srbije, naglašava da školska godina ne sme biti izgubljena.

- Kada bi sada nastavnici i đaci ušli u učionice i redukovali gradivo uz određeni broj radnih subota ili dodatnih časova na dnevnom nivou, mogli bi da nadoknade izgubljeno. Moramo da budemo odgovorni prema deci - kazala je za Kurir Ilićeva.

Milorad Antić, potpredsednik Sindikata prosvetnih radnika Srbije, smatra da se gradivo može nadoknaditi, ali ne i znanje đaka.

- Propušteno vreme za koje su đaci mogli da savladaju neko gradivo na kvalitetan način ne možete da nadoknadite. Možete ispredavati nastavne jedinice, ali pitanje je koliko će deca to savladati. Najbolje bi bilo da se gradivo sažme u sprezi sa Zavodom za obrazovanje i vaspitanje i sa stručnim većima, da se odvoji bitno od manje bitnog i da se za određeno vreme za koje bude predviđena nadoknada to bitno gradivo maksimalno savlada - smatra Antić.

Dodaje i da je do kraja polugodišta potrebno posvetiti maksimalnu pažnju velikim i malim maturantima.

- S naknadom bismo morali da počnemo što pre da bi deca mogla da imaju raspust i da polažu malu maturu, kako je i planirano školskim kalendarom, i da se školska godina završi na vreme, što je posebno bitno za osmake, koji u junu upisuju srednju školu, i svršene srednjoškolce koji žele na fakultet.

Snježana Pavlović iz Sindikata radnika u prosveti Srbije naglašava da bi najgori scenario bio da se izgubi ova školska godina

Ja sam uvek optimistična i mislim da ima nade da se školska godina nadoknadi. Deca jesu izgubila jedan deo gradiva, ali učenici imaju preopširno gradivo i mi smo tražili reviziju školskog programa, tako da je sada pravo vreme da učinimo sve što je do nas da zajednički nadoknadimo propušteno - istakla je za naš list Pavlovićeva.

Sutra sastanak prosvetara
Kako Kurir saznaje, za sutra je zakazan sastanak sindikata s predstavnicima Ministarstva prosvete, na kom će biti reči o izmenama uredbe o koeficijentima za obračun isplata plata zaposlenima u javnim službama kako bi se uskladili koeficijenti za zanimanja od IV do VI stepena stručne spreme.

@Lagerta kakvo je Vaše mišljenje?
čemu tolika frka ako je navodno samo 5% škola u blokadi?

ne bi doprinelo ničemu to što ja ne bih otišla na posao, veruj mi
a ja opet povremeno ne odem da bih pružila podršku protestima
od mene dovoljno

Kako ne bi, doprinelo bi puno!

Ukoliko bi svi stali drustvena kriza bi se brze razestila i brze svrsila jer bi drustvo prestalo da funkcionise.

Ovako funkcionise i dalje, a protesti su negde po periferiji drzave. Iz tog razloga protesti i mogu dugo da traju odrzavajuci vlast nacetom ali i strpljivo kalkulantskom.

Licno postujem svaki poziv na protest, uz svest da protesti moraju da idu ka nekom cilju. Ne rade to lose studenti, naprotiv, ali ne mislim da ce ih ostetiti ako skole ne rade. Nasa je obaveza da skinemo teret sa pleca dece i da kao roditelji preuzmemo proteste.

Mi zaista mozemo da blokiramo ispred Skupstine svake subote na sest sati. GSP zaista moze da spusti rad. Vodovod i EPS, takodje. Posta, gradilista, EXPO i da ne pominjemo.
Gospoda bi usla u pregovore momentalno!

Skole zaista ne vrse taj drustveni pritisak i nema nikakvog smisla produzavati vec valja preneti teret na blokadu ulica, institucija, autoputa, otkazati ciscenje kontejnera...stalno govorim isto, ali kanalizacija ima pregovaracku moc kakvu nijedna skola nema!

To nije moja izmisljotina, istorija je pokazala da se vlast dogovora odmah kada kanalizacija otkaze poslusnost.

Skole valja da idu na dogovor. Ili sve strajkuju, ili sve rade.
I naravno, da se izadje na ulice u vecem broju.
Nece moci da negiraju blokirane ulice i minimum procesa rada u svim javnim sluzbama. Nevolja je sto sve javne sluzbe - rade.

I nisam saglasna da ce deca biti bez ostecenja.
To je kao avionska nesreca. Desava se jako, jako retko te je na nivou statisticke greske.
Jeste, ali ako se meni desi onda je 100% statistika.
Deca koja cekaju stipendije jesu deca kojoj je od zivotnog znacaja da idu u skolu.
Tu nema ljutis. Mozemo samo da ih podvedemo pod koleteralnu stetu.
Nije okej kazati da nema stete po njih licno. Ima, da se ne lazemo.

P.S. Mi i dalje ne znamo da li ce takmicenje iz matematike biti odrzano sledece nedelje. Drustvo matematicara kaze da hoce i da je samo jedna osnovna skola otkazala na teritoriji Beograda.
Tako da...u pitanju je haos koji sada vlada.

Sto sve ne menja potrebu za reformom. Jedno je reforma, a ovo je nesto sasvim, sasvim drugo.
Za reformu se mozemo naci ispred Skupstine svakog vikenda. Rado cu doci.

Vučević: Prosvetni radnici koji nisu držali časove neće dobiti prvi deo februarske plate​

Znaci opet ce gradjani da plate tuzbe koju ce nastavnici da dobiju...
A da pitaš ko plaća radnike nepostojećeg BG metroa, šta misliš? Ili one hiljade opštinskih piskarala, od kojih se mnogi samo nalaze na platnom spisku, bez pojavljivanja na poslu? I Vučević, šatro u ostavci preti nekome :mrgreen: kako vas lako okrenu, svaka im čast...

A ti si baš upućen, a ? Ali meni je zaista jako zanimljivo ovo poznavanje svega i svačega a čak i ne živiš ovde. Je l moguće da ćeš sada, sa poluinformacijama da barataš, pljuješ čoveka iz Čačka, koji je prvi osnovao sindikat koji je i bio pravi sindikat a ne poltronske prodate duše, kao sada???

A kakve to veze to ima što nisam u Srbiji? Malo li je načina da se danas dođe do informacija? Lik je pljunuti boljševik po svemu što priča i što radi. Fali mu Lenjin na reveru kao onom glumcu sindikalcu iz sapunica.

A kakve to veze to ima što nisam u Srbiji? Malo li je načina da se danas dođe do informacija? Lik je pljunuti boljševik po svemu što priča i što radi. Fali mu Lenjin na reveru kao onom glumcu sindikalcu iz sapunica.
Ma opušteno, sve piše na internetu, nema veze što ne živiš ovde, neka si ti bolje upućen jer si pročitao na internetu, nego neki mi koji lično učestvujemo u svemu :mrgreen:

Kako ne bi, doprinelo bi puno!

Ukoliko bi svi stali drustvena kriza bi se brze razestila i brze svrsila jer bi drustvo prestalo da funkcionise.

Ovako funkcionise i dalje, a protesti su negde po periferiji drzave. Iz tog razloga protesti i mogu dugo da traju odrzavajuci vlast nacetom ali i strpljivo kalkulantskom.

Licno postujem svaki poziv na protest, uz svest da protesti moraju da idu ka nekom cilju. Ne rade to lose studenti, naprotiv, ali ne mislim da ce ih ostetiti ako skole ne rade. Nasa je obaveza da skinemo teret sa pleca dece i da kao roditelji preuzmemo proteste.

Mi zaista mozemo da blokiramo ispred Skupstine svake subote na sest sati. GSP zaista moze da spusti rad. Vodovod i EPS, takodje. Posta, gradilista, EXPO i da ne pominjemo.
Gospoda bi usla u pregovore momentalno!

Skole zaista ne vrse taj drustveni pritisak i nema nikakvog smisla produzavati vec valja preneti teret na blokadu ulica, institucija, autoputa, otkazati ciscenje kontejnera...stalno govorim isto, ali kanalizacija ima pregovaracku moc kakvu nijedna skola nema!

To nije moja izmisljotina, istorija je pokazala da se vlast dogovora odmah kada kanalizacija otkaze poslusnost.

Skole valja da idu na dogovor. Ili sve strajkuju, ili sve rade.
I naravno, da se izadje na ulice u vecem broju.
Nece moci da negiraju blokirane ulice i minimum procesa rada u svim javnim sluzbama. Nevolja je sto sve javne sluzbe - rade.

I nisam saglasna da ce deca biti bez ostecenja.
To je kao avionska nesreca. Desava se jako, jako retko te je na nivou statisticke greske.
Jeste, ali ako se meni desi onda je 100% statistika.
Deca koja cekaju stipendije jesu deca kojoj je od zivotnog znacaja da idu u skolu.
Tu nema ljutis. Mozemo samo da ih podvedemo pod koleteralnu stetu.
Nije okej kazati da nema stete po njih licno. Ima, da se ne lazemo.

P.S. Mi i dalje ne znamo da li ce takmicenje iz matematike biti odrzano sledece nedelje. Drustvo matematicara kaze da hoce i da je samo jedna osnovna skola otkazala na teritoriji Beograda.
Tako da...u pitanju je haos koji sada vlada.

Sto sve ne menja potrebu za reformom. Jedno je reforma, a ovo je nesto sasvim, sasvim drugo.
Za reformu se mozemo naci ispred Skupstine svakog vikenda. Rado cu doci.
u petak neću ići na posao, kao što nisam išla ni kada je bio predhodni generalni štrajk, redovna sam na javnim časovima u školi svog deteta, bojkot ispoštujem svaki, tehniku i garderobu neću kupovati u srbiji dokle god znam da se prihod od pdv-a koristi u pogrešne svrhe, hranu kupujem dobrim delom na pijaci, ne idem po restoranima i kafićima, na svakom sam većem protestu prisutna, utičem na sve u svojoj okolini koliko mogu da budu na ispravnoj strani... i opet kažem- od mene dovoljno
svi doprinosimo koliko možemo i na način koji možemo
da sam deo nekog većeg kolektiva, sindikata, bila bi druga priča, ovako mislim da postupam potpuno ispravno

Koliko god mi da pišemo da je ovaj štrajk zbog te vaše dece, jer ako ih sada ne zaustavimo, deca vam NEĆE biti obrazovana sa ovakvim planovima i programom. Biće samo polupismena i obučena da motaju kablove po kineskim fabrikama u vašoj rođenoj zemlji. Džaba.. i dalje se potencira da će sada, baš zbog ovoga, deca ostati neobrazovana, a niko da pomene silne prekide i nijednu nadokandu :( niko da se tada zapitao šta nam je sa obrazovanjem dece.Gospođo, ne krijem se ja ni iza koga, već istupam sa svojim stavom da nam je obrazovanje uništeno. I još nešto i majka sam a i baka skoro postala, hvala Bogu, ne želim da unuče šaljem van zemlje da bi bilo obrazovano pored svih naših dobrih škola koje su nekada bile prestiž

Koliko god mi da pišemo da je ovaj štrajk zbog te vaše dece, jer ako ih sada ne zaustavimo, deca vam NEĆE biti obrazovana sa ovakvim planovima i programom. Biće samo polupismena i obučena da motaju kablove po kineskim fabrikama u vašoj rođenoj zemlji. Džaba.. i dalje se potencira da će sada, baš zbog ovoga, deca ostati neobrazovana, a niko da pomene silne prekide i nijednu nadokandu :( niko da se tada zapitao šta nam je sa obrazovanjem dece.Gospođo, ne krijem se ja ni iza koga, već istupam sa svojim stavom da nam je obrazovanje uništeno. I još nešto i majka sam a i baka skoro postala, hvala Bogu, ne želim da unuče šaljem van zemlje da bi bilo obrazovano pored svih naših dobrih škola koje su nekada bile prestižne.
Draga Lagerta, ne znam sa čim sam izazvala ovakvu reakciju, ali u redu je....odgovaram zato što si rekla " zbog te vaše dece"....previše se pominje vaše i naše, a to samo govori da budućnosti za ovu decu nema. Ja sam obrazovana, moja deca su obrazovana i svakako da će i moja unučad biti obrazovana bilo škole ili ne....pod obrazovanjem ne smatram samo diplomu fakulteta, to nije najvažnije...vaspitanje, poštenje i savesnost je ono što je temelj, kada dete ili predavač to ne poseduje, sve ostalo je nebitno, ne može da donese prave rezultate.

Draga Lagerta, ne znam sa čim sam izazvala ovakvu reakciju, ali u redu je....odgovaram zato što si rekla " zbog te vaše dece"....previše se pominje vaše i naše, a to samo govori da budućnosti za ovu decu nema. Ja sam obrazovana, moja deca su obrazovana i svakako da će i moja unučad biti obrazovana bilo škole ili ne....pod obrazovanjem ne smatram samo diplomu fakulteta, to nije najvažnije...vaspitanje, poštenje i savesnost je ono što je temelj, kada dete ili predavač to ne poseduje, sve ostalo je nebitno, ne može da donese prave rezultate.
Ako mi verujete, vaš post je bio možda ko zna koji po redu, sličnog sadržaja koji sam ovih dana pročitala. Jednostavno, ne mogu prihvatiti optužbe da se krijemo iza dece. Ceo svoj život radim svoj posao jer volim svoj posao, volim decu. Mislite li da bi neko radio ovaj posao, slabo plaćen, unižen, da ga ne voli zaista? Ima i onih koji su zalutali, nravno, ali ovo možete trpeti samo ako nešto zaista želite da radite. Mislite da je meni normalno da uskratim bilo kom detetu obrazovanje, ali ovo što se radi, nije ono obrzovanje koje ja želim da im pružim. Sramota me je to da radim više.

Jedino čega se plašim je revolt prosvetnih radnika koji su jedini u protestu, a kao svi kukaju kako je loše, svi podržavaju studente rečima, ništa dela... zato pojedini prekidaju štrajk i počinju da rade, jer kada svaki dan čitamo i slušamo ovakve napade, od onih istih koji kažu da je stanje u državi loše a ništa ne urade po tom pitanju, već nas pljuju i okrivljuju za navodnu nebrigu prema deci, onda ljudima već postaje teško da se bore sa time.

Potrebno je razumevanje, kada toga nedostaje ne rađa se ništa novo što bi bilo bolje....sve ostaje isto i sve se ponavlja....najvažnije je naučiti biti samokritičan, posle toga kritičan, ako nam to nedostaje, ako ne umemo da budemo realni, svaki napor je besmislen...
Oko 25 godina sam bila jako samokritična, sa iskustvom dolazi i neka spoznaja, mislim da sada imam prava da budem i kritična.

Back