Da li odlazite u saunu?

Da li odlazite u saunu?

• Da

glasova: 4 25,0%
  • Ne

glasova: 9 56,3%
  • Žensko sam, idem isključivo u žensku

glasova: 2 12,5%
  • Žensko sam, idem u miješano društvo

glasova: 1 6,3%

• Ukupno glasova
    16
Pre par nedelja sam prvi put otišao u saunu na Tašmajdanu, bio sam u sve četiri. Utisak pozitivan, najteže mi je pala ona parna sauna. Mislim da ona sa solju ima pozitivan efekat na nervni sistem, nakon nje sam se jedno 24h osećao baš ugodno i opušteno. Planiram ići i dalje jednom mesečno.

Da li idete u saunu i tokom toplijih dana, proleća i leta?

Inače od jeseni do proljeća , ljeti nisam išla

:)

Kulture sauna mogu se naći širom svijeta. Sauna kabine dio su standardne opreme wellness i relaksacijskih objekata i zaokružuju životni doživljaj u sve više domova. Postoje razne vrste sauna, kao što su klasična finska sauna, infracrvena kabina i parno kupatilo. One se međusobno značajno razlikuju u pogledu temperature, trajanja sauna, vlažnosti i veličine kabine. Ovdje ćemo vas upoznati s različitim vrstama lijekova za znojenje kako biste sami otkrili optimalno iskustvo dobrog osjećaja.

Finska sauna

U većini evropskih zemalja, finska sauna se smatra tradicionalnim oblikom saune. Tokom saune, temperature u kabini se kreću od 90 do 100 stepeni Celzijusa. Nijedna druga varijanta tretmana znojenja nije toliko vruća. Unutrašnjost finske saune obično je obložena masivnim drvetom. Gosti saune sjede na drvenim klupama. Peć od cigle obično služi kao izvor topline. Na užareno kamenje majstor saune sipa infuziju, koja se sastoji uglavnom od vode, pri čemu vlažnost u kabini osjetno raste. Zbog visokih temperatura finska sauna posebno potiče cirkulaciju, pospješuje cirkulaciju krvi, pomaže u čišćenju pora kože i pročišćavanju tijela. Budući da se infuzije obično sastoje od vode i nekoliko kapi koncentrata za infuziju, ova vrsta saune se smatra prirodnom i originalnom. Stručnjaci razlikuju različite verzije: na primjer, sauna od brvana, sauna sa bačvama, dimna sauna ili zemljana sauna smatraju se finskim saunama

Bio sauna

Bio sauna, poznata i kao sanarijum, je blagi oblik saune. Unutar kabine temperature su između 50 i 60 stepeni Celzijusa. Infuzije su lagane i karakteriziraju ih aroma eteričnih ulja. Zbog niskih temperatura i ugodne vlage, gosti saune obično ostaju u kabini mnogo duže nego što je to slučaj u finskoj sauni, na primjer. Bio sauna je savršena opcija za sve koji pate od hroničnog visokog krvnog pritiska ili su osetljivi na toplotu.

The Banya

Banja, koja dolazi iz Rusije, slična je finskoj sauni. Ruska verzija razlikuje se od najpoznatijeg tipa saune sa krajnjeg sjevera po umjerenim temperaturama koje se kreću oko 60 stepeni Celzijusa. Međutim, vlažnost je skoro 100%. Prostorija za pranje ili čišćenje koja je dostupna u svakoj bani predstavlja još jednu razliku u odnosu na finsku saunu. To znači da je ruska verzija saune lijek za znojenje i kupanje u isto vrijeme.

Infracrvena sauna

Infracrvena sauna se razlikuje od ostalih vrsta sauna po tome što koristi poseban fizički koncept kako bi se gosti saune znojili. U većini sauna, kamene peći ili topla voda daju karakterističnu toplinu. Infracrvena sauna, s druge strane, koristi elektromagnetne valove za zagrijavanje ljudskog tijela iznutra prema van. Temperatura u kabini u ovoj vrsti saune je samo 40 do 50 stepeni Celzijusa, što gosti saune subjektivno doživljavaju kao topliju. Budući da infracrveno zračenje stvara takozvanu duboku toplinu, zdravstvene prednosti su usporedive s onima od klasične saune. Infracrvena sauna je pogodna za osobe koje pate od problema s cirkulacijom ili koje još nisu imale iskustva sa tretmanima znojenja, jer su apsolutne temperature i vlažnost niske.

Hamam

Hamam je jedna od najpoznatijih vrsta sauna na svijetu i porijeklom je iz Turske. Orijentalna verzija parnog kupatila je takođe vrsta saune. U mnogim zemljama Bliskog istoka hamam se smatra mjestom okupljanja i društvene interakcije. Tradicionalno kupatilo se sastoji od četiri sobe kroz koje se gosti kreću po određenom redosledu. Svrha je postepeno stimulirati cirkulaciju i imuni sistem, pripremiti tijelo za naknadno hlađenje i dati posjetiteljima dovoljno vremena za društvene interakcije. Temperatura u prvoj prostoriji je oko 50 stepeni Celzijusa. Gosti zatim prelaze u malo hladniju kabinu kako bi ušli u fazu opuštanja. Po izlasku iz ove prostorije, gdje su temperature oko 40 stepeni Celzijusa, posjetioci se nalaze u prostoriji za masažu. Ciklus se završava završnom fazom, gdje gosti uživaju u naizmjeničnim hladnim i toplim infuzijama u drugom dijelu kupatila.

Razlike između parnih soba i sauna

U svakodnevnom životu mnogi ljudi koriste pojmove „parno kupatilo“ i „sauna“ naizmjenično. Iako postoje neke sličnosti, treba istaći i razlike. I parne kupke i saune imaju pozitivan učinak na zdravlje i podstiču opuštanje i blagostanje.

U sauni toplotu do 100 stepeni Celzijusa stvara peć koja zrači toplotu i na kojoj se nalazi kamenje za saunu. Sauna majstor povećava vlažnost tako što infuziju sipa na vrelo kamenje. Ipak, vlažnost u sauni je niža nego u parnom kupatilu. U sauni se vlažnost povećava za nekoliko sekundi. U parnom kupatilu, međutim, para na 40 do 50 stepeni osigurava da je vazduh stalno zasićen vodom.

Visoke temperature u kabini saune potiču tijelo na znojenje, što stimulira detoksikaciju i čisti pore na koži. Međutim, zbog vlažnosti od skoro 100%, parne kupke idealne su za hidrataciju kože i poboljšanje njene elastičnosti. Pozitivni efekti se mogu primijetiti i kod tvrdoglave napetosti mišića, reumatskih tegoba i poremećaja spavanja. Parne kupke su pogodne i za ublažavanje simptoma prehlade. Posebno u javnim bazenima, mora se paziti da se drugi posjetitelji ne zaraze dosadnim virusima.

Bila sam samo u parnoj sauni.. mislim da se to tako zove.. meni je teško da izdržim duže od 5 min, ali mislim da je dobro za telo ta promena, vruće, pa posle topao bazen još bolje đakuzi, pa u krug.. barem tako ja radim . Dobro je za cirkulaciju krvi, osećam se odlično posle. Posebno je prijatno zimi, kada je napolju sneg još bolje ;)

Sad se baš mislim kad odem malko za Temišvar, ima tamo neki spa centar, da li da idem ili ne... Nekako, volim proverena mesta gde mi se dojmilo da je čisto. Za mene je higijena najbitnija tu stvar, ako mi neko mesto ostavi loš utisak onda me to odbije od toh aktivnosti generalno

Sad se baš mislim kad odem malko za Temišvar, ima tamo neki spa centar, da li da idem ili ne... Nekako, volim proverena mesta gde mi se dojmilo da je čisto. Za mene je higijena najbitnija tu stvar, ako mi neko mesto ostavi loš utisak onda me to odbije od toh aktivnosti generalno

Mislim da su spa centri inache na nivou, dovoljno je pogledati web site,ambijent, nachin platjanja cenovnik itd.

Posjet sauni je blagotvoran i može imati pozitivan učinak na vaše zdravlje. Para u kombinaciji sa esencijalnim uljima poput eukaliptusa ne samo da je dobra za tijelo, već i razbistri glavu - ako pravilno pristupite tretmanu znojenja. Glavno pravilo: tabu je za neke već postojeće bolesti i infekcije.

Većina posjetitelja sauna ima između 40 i 60 godina, ali i djeca redovno idu u saunu sa svojim roditeljima, barem u Njemačkoj. Kupka za znojenje je toliko popularna da već postoji poseban dan sauna: obilježava se svake godine 24. septembra.

Srčani bolesnici treba da obrate pažnju

fondacija za srce ističe da je iznenadno hlađenje uz vodopadni tuš i u hladnom bazenu nakon saune apsolutni tabu za sve srčane bolesnike. Usljed naglog hlađenja, svi maksimalno prošireni krvni sudovi u koži i potkožnom tkivu naglo se skupljaju i velika količina krvi se za vrlo kratko vrijeme pomjera u centar tijela.
Ovaj volumen i masivno povećanje krvnog pritiska opterećuju srce dok se hladi. To bi ugrozilo pacijente sa srčanom insuficijencijom, koronarnom bolešću i visokim krvnim pritiskom. Srčani bolesnici stoga moraju polako da se ohlade nakon sesije saune, po mogućnosti šetnjom u hladnim prostorijama ili pod mlakim tušem.

Smanjite rizik od demencije seansama saune?
Postoje li još neki zdravi efekti posjete sauni na ljudsko tijelo i um? Nedavna studija sugerira da korištenje saune može smanjiti rizik od demencije. Studija je ispitala 2.315 muškaraca u dobi između 42 i 60 godina koji su redovno odlazili u saunu nekoliko puta sedmično (četiri do sedam puta). Njihov rizik od demencije smanjen je za 66 posto u poređenju sa osobama koje su išle u saunu samo jednom sedmično.
Za sada možemo samo nagađati o uzročno-posledičnoj vezi: „Sve što znamo je da zdravo srce i zdravi krvni sudovi imaju pozitivan uticaj na mozak“, kaže Tanjaniina Laukkanen sa Instituta za javno zdravlje i kliničku ishranu Univerziteta istočne Finske, koja je sa svojim timom postavila studiju. Dobar i opušten osjećaj koji mnogi ljudi osjećaju u sauni također može igrati ulogu.

Kako biste što više iskoristili zdravstvene prednosti saune, važe sljedeća pravila:

Mir i tišina: užurbani tempo i sauna se ne miješaju. Ako ste u žurbi, ne možete se opustiti.

Nemojte jesti previše: ako se prije odlaska u saunu počastite obrokom od tri jela, nepotrebno opterećujete svoj cirkulatorni sistem. Međutim, još je opasnije ići u saunu na prazan želudac. Tada postoji opasnost od cirkulatornog kolapsa. Dovoljno je malo voća, jogurta ili sendviča prije wellnessa.

Pijte puno: iako biste trebali jesti umjereno, pijenje između sauna je važno za nadoknadu gubitka tekućine.

Tuširanje: Ne treba se istuširati prije korištenja saune samo iz higijenskih razloga. Na primjer, voda uklanja kozmetiku koja bi mogla izazvati iritaciju kože na vrućini i zbog pojačanog znojenja.

Broj sauna: Stručnjaci preporučuju ne više od tri sauna po posjeti. Dodatne saune ne povećavaju zdravstvene prednosti. Ako idete u saunu nekoliko puta tjedno, možete smanjiti broj sauna na dva po posjeti.

Trajanje: Boravak u sauni treba da bude kratak, ali intenzivan. Što je klupa viša, to je viša temperatura. Ako se gore ne osjećate ugodno, odaberite donje klupe - to pomaže da osluškujete vlastito tijelo. Sauna idealno traje osam do 15 minuta. Posljednjih nekoliko minuta poželjno je provesti sjedeći kako bi se cirkulacija na vrijeme navikla da ponovo bude uspravna.

Etiketa: Pokušajte da izbegnete ulazak ili izlazak iz saune tokom infuzije i brzo zatvorite vrata kako biste omogućili što manje pare da izađe. Brzi pozdrav je ljubazan. Pronađite slobodan prostor i pobrinite se da ste udaljeni otprilike dužinu podlaktice. A onda: opustite se i uživajte u blagotvornim efektima saune.

Pogledajte prilog 1654402
Kakav je osecaj?

Back