🏦Švedski model plata: Da li bi iskrenost uništila naše radno okruženje?

Evo mog iskustva, 500 radnika, mahom zene, to je bitno jer je teze sa zenama kad su plate razlicite..

Svi znaju sve plate ili mogu da dobiju uvid..
Ali , ako ne radis svoj posao , ja te ne molim da ga radis, nego te cepnem 10% bez icije dozvole, za vece povrede, 20%...
I uopste ne razmisljam sta ces ti taj mesec, niti koliko je u parama 10%.
Znaci bas stvarno ne razmisljam o tome koliko sam ti para izbio iz dzepa, ako si uradio nesto sto nije samo za opomenu , nego za kaznjavanje, ima da popijes u roku od odmah....

I obicno nema mnogo rasprave, ima rasprave dok upozoravam na propuste, tu mozes da pitas zasto , kao npr kad kazem kad mi ostave djubre u radnim prostorijama, ja kazem necu da pitam ko je ostavio nego cu i prvu i drugu smenu da kaznim sa po 10% , oni pitaju sto obe smene, ja kazem zato sto necu da se bavim forenzikom , nego ce onaj ko preuzima smenu da skrene paznju da prima smenu u vanrednim okolnostima i samim tim prihvata da on pocisti , ili insistira da pocisti ovaj iz prve, i u oba slucajeva se to resava, ako nije reseno , bice oboje kaznjeno...
Isto kao i vodjenje dnevnika, koji nije obiman, ali ako hocu da mi ostane zapis da je neko dosao i istovario robu , hocu da mi portir vodi tu svesku , pored ekonomiste i pored zapisa radnika koji su istovarali...sva tri mesta na svoj nacin vode dnevnik..

A nemam nista , tj nisam imao nista protiv ni da pricaju o posebnim prihodima, to je ono kad imam vanredne okolnosti , pa imam duple smene, produzeno radno vreme i slicno , Na zalost ili na srecu , tu se stvar resava balkanski , tj licnim dogovorom, inace bi bilo katastrofa..

Ovako je mnogo povoljnije za poslodavca, mnogo jeftinije prodjes, ali nema ucenjivanja, znaci radnik bira sta mu je draze...
Tu su svi malo coskasti , nisu normalni , ali nije na meni da ja ulazim u to kad vidim da je radnik srecniji ponudom nego parama..

Slažem se za državni sektor – tu bi transparentnost imala smisla jer se troši javni novac. Ali u privatnom biznisu poslodavac sam odlučuje koliko će platiti i koga će nagraditi. Ako misli da mu radnik vredi više, daće mu više, ako ne – neće. To je stvar tržišta i pregovora, a ne propisa.
mozes ti javno to da objavis, nije to problem, to profilise radnike....tacno vide sa znaci vrednije sa znaci nevrednije..

Ne vredi svačiji rad isto, čak i na istom radnom mestu. A da nekome objašnjavaš zašto si ovome dao ovoliko, onome onoliko, to je gubljenje vremena. Otprilike kao da moraš nekome da se pravdaš zašto ti se sviđa ova devojka a ne neka druga. Prosto tako si odlučio, tvoja firma, tvoja pravila.

To je jasno i zbog toga postoje tarifne grupe i ne vidim razlog da je to prepreka

U Švedskoj je objavljivanje plata veoma transparentno i smatra se delom kulture jednakosti i transparentnosti. Postoji nekoliko važnih aspekata kako Švedska pristupa otvorenosti u vezi sa platama:

1. Transparentne plate: U mnogim kompanijama, posebno u javnom sektoru, plate su javno dostupne. Zaposleni obično mogu da vide plate svojih kolega, što doprinosi transparentnosti i smanjuje diskriminaciju.

2. Jednakost: Švedska ima stroge zakone o jednakosti, a objavljivanje plata igra ključnu ulogu u borbi protiv diskriminacije u platama na osnovu pola ili drugih faktora.

3. Izveštavanje: Mnoge kompanije su obavezne da objavljuju izveštaje o razlikama u platama između polova. Ovi izveštaji pomažu u identifikovanju i rešavanju mogućih nejednakosti.

4. Razgovori o platama: U švedskoj kulturi nije neobično otvoreno razgovarati o platama, što pomaže u promovisanju transparentnosti među zaposlenima.

Sveukupno, Švedska kroz ove mere podstiče kulturu otvorenosti i jednakosti kada je reč o platama, što se vidi kao način da se osiguraju pošteni nadnici za sve radnike.

Posteno, ne bi voleo da navucem rodbinu i prijatelje na vrata objavljivanjem koliko zaradjujem.
Pored njih zatim ide napaljena poreska uprava.i razni prevaranti.

Pa stvarno , moram se nasmijati

Familija i rodbina valjda gleda svoja posla ?

Kako smo se tako otudjili samo se plašite da će vas neko zamoljet da pomognete

Back