DA LI MOŽE SRBIN BITI MUSLIMAN?

Ali zapad je nasa buducnost ... niko ne brani da budes religiozan, to ne sme niko da ti zabrani. Ali ne sme da se crkva mesa u posla drzave i koristi svoje vernike da bi skrenula svoj uticaj na odluke u vlasti!

Rekao sam vec pogledajte sta rade katolici u Hrvatskoj, ako to prolazi onda ce i ovi nasi da se osile, recice , gle ...oni mogu a mi ne...

Drzava je iznad Crkve! :rtfm:
Pa zar ne vidis koliki uticaj SPC ima na politicki zivot zemlje. Zar ne vidis da predsednik drzave i njegova politicka kreacija u liku predsednika vlade, se do pupka savijaju pred patrijarhom i ljube mu ruku, a bahati Irinej jedva da nesto malo podigne tu svoju gramzivu rruku. Zasr ne citas da Nikolic ili Vucic idu kod Irineja za blagoslov za resavanje pojedinih vaznih politckih pitanja? Tako nesto nije bilo moguce ni u srednjovekovnoj Srbiji. U civilizovanoj Evropi to je nezamislivo.

Навећи српски научници, били су верници и Правосалвци.
Koji srslpki naucnici?
Да, наравно. Србин може да буде и муслиман. Али већина муслимана то не жели. Исто важжи, и још тврђе и за католике. Једини који не може да буде Србин, је данашњи комуниста. Комунисти који су замишљали да могу и Срби да буду, поубијали су у највећем броју још до краја другог рата. Још по неки преостали, отишли у илиегалу и дочекали смрт код куће, у срамоти. Неки су се убили, кад су видели на чијој страни су били.
Nazalost, nisu zavrsili jedan od bitnih poslova, da se rece narodnih izdajica i slugana nacisticke Nemacke kao sto to ucinise drugi narodi u Evropi. I to po kratkom postupku.

Дакле суштина, комуниста српског порекла, не може и није Србин. Комуниста хрват, наравно остаје пре свега увек хрват.
И тако даље. Болесни људи се гомилају на ПДФ Религија, И ту су само из сосптевене несигурности.
Da li je normalno da se Srbin klanja jevresjkom bogu? Pa to je da se covek stvarno odrekne srpstva. Srecom da ima i pametnih Srba kojima je neshvatljivo da Srbin veruje u Jehovu i njegovog vanbracnog sina, takodje Jevrejin?- - - - - - - -
Запад је будућност само за титоисте и комун исте у Србији. Срби једностаљвно нису део западне цивлизације. А Европа има ддве цивлилзације. Њихову и нашу. Ми не можемо да будемо оно што нисмо. Можемо само да се претварамо, уз велику штету по нас саме.
Da, u pravu si, nismo mi za Zapad, nama su civilizaciju nametnuli Osmanlije, Jevreji i Grci.

Nema iluzije već realnosti. Srpksa državnost korz istoriju seže od Stefana Nemanje i njegovog sina Rastka NEmanje, obojica su se zamonašili, jedan kao SImeon a drugi kao Sava. Na taj način su vezali Srpsku istoriju kroz pravoslavlje. Tako da je sve do 1945 godine. Srpska istorija vezana za pravoslavlje. Negirajući takav poredak stvari negira se i istorijski poredak kao i legitimitet...itd. Tako da musliman koji se izjašnjava kao Srbin, treba da prihvati istorijiski poredak stvari. Pa to me nogu ni ateisti u Srbiji, zapravo ateisti mogu ali Titoisti ne mogu. Muslimanima je jako teško da prihvate.

Pošto je nekim ateistima poput Titoista, muslimanima, katolicima... i dr- Teško da prihvate pravoslavnu istoriju Srpkog naroda, ostaje samo činjenično da se potvrdi, jedini Srbi su pravoslavni, ne zato što pravoslavni bilo koga prisiljavaju na bilo šta, već zato što ovi drugi ne mogu da prihvate svoju pravoslavnu istoriju...
"Pravoslavna" istorija srpskog naroda je usko vezana za paganizam, jer su to bili u vreme naseljavanja Balkana, pa zatim za katolicanstvo, setimo se da je Nemanja krsten kao katolik, a prvi srpski kralj je krunisan papskom krunom, a posle Dusanovog carstsva, koje nije bilo samo srslpko, vec i grcko i bugarsko i albvansko, pa zatim biva petovekovno integrisana u Otomansko carstvo.

Treba biti realan, istorija se zasnivana na faktima, a ne na lepim zeljama i iluzijama. Stvorena je fama o cetvrtom srpskom bogu - o svetom Savi kao idolu i prosvetitelju. Cista popovstina. Ne postoji ni jedan podatak koji potvrdjuje tu popovsku izmisljotinu. Narodu je potreban idol, popovi su mu ga dali u liku velikog zupana i njegovog sina. I jedan i drugi su uprljali ruke srpskom krvlju cisteci Nemanjinu Rasku od bogumila. I ne treba kriti da je Nemanja bio vizantijski vazal koji je kao zarobljenik poljubio noge vizantijskom imperatoru Manojlu.. Zasto ta istina nekom bode oci. To su cinjenice i takve ih treba prihvatiti. Po meni musliman koji se oseca Srbinom ne mora da menja svoje religijsko opredeljenje. Srbin moze biti i katolik i musliman i protestant, to je jedino ispravan stav. Pravoslavac ne misli tako, ma da se neki tako izjasnjavaju. U sustini, mrznja prema muslimanima i katolicima u Srbiji je gotovo fizicki opipljiva. A ne manja i prema ateistima.

Poslednja izmena:
LPravoslavna istorija srpskog naroda je usko vezana za paganizam, jer su to bili u vreme naseljavanja Balkana, pa zatim za katolicanstvo, setimo se da je Nemanja krsten kao katolik, a prvi srpski kralj je krunisan papskom krunom, a posle Dusanovog carstsva, koje nije bilo samo srslpko, vec i grcko i bugarsko i albvansko, pa zatim biva petovekovno integrisana u Otomansko carstvo.

Treba biti realan, istorija se zasnivana na faktima, a ne na lepim zeljama i iluzijama. Stvorena je fama o cetvrtom srpskom bogu - o svetom Savi kao idolu i prosvetitelju. Cista popovstina. Ne postoji ni jedan podatak koji potvrdjuje tu popovsku izmisljotinu. Narodu je potreban idol, popovi su mu ga dali u liku velikog zupana i njegovom sinu. I jedan i drugi su uprljali ruke srpskom krvlju cisteci Nemanajinu Rasku od bogumila. I ne treba sakrivati da je Nemanja bio vizantinski vazal koji je kao zarobljenik poljubio noge vizantijskom imperatoru Manojlu.. Zasto ta istina nekom bode oci. To su cinjenice i takve ih treba prihvatiti. Po meni musliman koji se oseca Srbinom ne mora da menja svoje religijsko opredeljenje. Srbin moze biti i kaktolik i musliman i protestant, to jedino ispravan stav. Pravoslavac ne misli tako, ma da se neki tako izjasnjavaju. U sustini, mrznja prema muslimanima i katolicima u Srbiji je gotovo fizicki opipljiva. A ne manja i prema ateistima.

sta bre tata nemanja..imamo mi tu i nasu mamu anu..ovaj tata moze da bude i vanzemljac ali prava mama kad ga se docepa ode zelenko u pravoslavlje..:D

Опет би да хапсиш људе због другачијег мишљења, као у стара времена, јел тако друже Хогаријусе?
Bilo bi moralno da ne podmeces lazi. Koje si ti razocarenje od coveka.

Sto se tice hapsenje, reklo bi se da je bolje nekoga, ko propagira versku i nacionalnu mrznju, poslati na sud, nego da mu Crna trojka po kratkom postupku presudi za sva vremena, tj. da ga skrati za glavu. Dulence, zasto ti i tvoji suvernici/istomisljenici mrzite drugacije verujuce i neverujuce? Sta je tebi skrivio, recimo, papa Franjo? Ili drug Hogarius?

Svaki pravoslavni pop.:evil:

Pitaj ako mi ne verujes.

SPC za Srbe priznaje samo pravoslavce.

Ostali su "izgubljene OVCE" kazu popovi....:evil:

Samo pravoslavni se izjašnjavaju kao Srbi. To je konstatacija.

Dok muslimani se izjašnjavaju kao Bošnjaci a katolici kao Hrvati.

To je činjenično stanje. Dok ateisti plaču za Jugoslavijom i samim tim nemaju identitet jer Jugoslavija više ne postoji. Dokle god se ne probude svi iz sna Jugoslavije, nema nama napred u bilo kom smislu.

Sem Jugoslovena, svi ostali konstatuju činjenično stanje, jedino Jugosloveni još uvek žive u mašti. Svaki musliman ili katolik može da s eizjašnjava kao Srbin ako to želi, medjutim od tih verskih nominacija niko to ne želi. Tako da ostaju samo pravolsavni koji za sebe pa i za druge govore da su Srbi.

Pravo pitanje je zašto muslimani ne žele da su Srbi, već Bošnjaci ili Turci ???

To je činjenično stanje. Dok ateisti plaču za Jugoslavijom i samim tim nemaju identitet jer Jugoslavija više ne postoji. Dokle god se ne probude svi iz sna Jugoslavije, nema nama napred u bilo kom smislu.

Sem Jugoslovena, svi ostali konstatuju činjenično stanje, jedino Jugosloveni još uvek žive u mašti. Svaki musliman ili katolik može da s eizjašnjava kao Srbin ako to želi, medjutim od tih verskih nominacija niko to ne želi. Tako da ostaju samo pravolsavni koji za sebe pa i za druge govore da su Srbi.

Zato sto ih je SPC, iz svojih sebicnih razloga (nikakve koristi nemaju od onoga Srbina koji nije pravoslavac!) kroz celu istoriju bekendirali, proganjali i ubijali...

Ni Srbi katolici, ni Srbi sektasi, ni Srbi ateisti SPC NE TREBAJU, pa ih ili pripusavaju da predju u pravoslavlje ili iz unistavaju na sve nacine.

To su njihovi VELIKI NEPRIJATELJI.

Zato u Srbiji nikeda nece biti mira dok se SPC ne uvuce brnjica, pa da ISTINSKI bude ravnopravna sa svim drugima.

Ali, SPC je potrebna sovinistima, a sovinisti crkvi, pa je to samrtni zagrljaj is koga ce se Srbija tesko iscupati.

Zato sto ih je SPC, iz svojih sebicnih razloga (nikakve koristi nemaju od onoga Srbina koji nije pravoslavac!) kroz celu istoriju bekendirali, proganjali i ubijali...

Ni Srbi katolici, ni Srbi sektasi, ni Srbi ateisti SPC NE TREBAJU, pa ih ili pripusavaju da predju u pravoslavlje ili iz unistavaju na sve nacine.

To su njihovi VELIKI NEPRIJATELJI.

Zato u Srbiji nikeda nece biti mira dok se SPC ne uvuce brnjica, pa da ISTINSKI bude ravnopravna sa svim drugima.

Ali, SPC je potrebna sovinistima, a sovinisti crkvi, pa je to samrtni zagrljaj is koga ce se Srbija tesko iscupati.

To apsolutno nije tačno. Ako je neko proganjao i ubijao na verskoj osnovi to su radili samo komunisti nakon 1945. Oni su ubijali, rušili, palili, proterivali vernike u Srbiji, do tada to nije bio slučaj.

Jednostavno većina muslimana želi da su Bošnjaci kao i većina katolika da su hrvati. To je činjenica. Njih niko ne tera da se tako izjašnjavaju, to je njihova slobodna volja.

Šta fali Jusufspahiću ???

To apsolutno nije tačno. Ako je neko proganjao i ubijao na verskoj osnovi to su radili samo komunisti nakon 1945. Oni su ubijali, rušili, palili, proterivali vernike u Srbiji, do tada to nije bio slučaj.

Jednostavno većina muslimana želi da su Bošnjaci kao i većina katolika da su hrvati. To je činjenica. Njih niko ne tera da se tako izjašnjavaju, to je njihova slobodna volja.

Šta fali Jusufspahiću ???

Sve to sto si naveo nije istdinas. Skrenuo si sa teme i prebacio si se na Jugoslovene i komuniste. Laz je da su ubijali na verskoj osnovi, laz je da su rusili, palili i proterivali vernike u Srlbiju. Kakio su proterivali Srbe u Srlbiju. Komunisti su sudili i presudili brorjim izdajicima i slugama okupatora, kao sto su nedicevci, ljoticevci drazinovci, belogardejci, itd. itd. Mislim da je to tregbalo temeljnije da se radi, kao sto je, recimo, veliki zupan Nemanja cistio svoju Rasku, ili kao sto su to cinili Francusi, Belgijanci, Holandjali, poljaci, i dr.. Sve po kratkom postupku. Srbija je za svega trideset godina, od nerazvijene i uglavnom poljoprivredne ekonomije, postala srednje industrijski razvijena zemlja sa solidnom infrastrukturom i veliki ugledom nase zemlje u inostranstvu. Brojni srpski strucnjaci, a narocito gradjevinske i medicinske struke su bili angazovani od strane novooslobodjenih kolonijalnih zemalja. Naravno da retrogradna skupina klera svih fela nije imala nikakav uticaj na politicki i ekonomski zivot u Srbiji, ali su bili finansijski dotirani, narocito na zastiti istorijskih spomenika verskog karaktera. Uzivali su sva prava iz radnog odnosa.

No, da se vratimo na temu. Pravoslavaca ima i Bugara, i Rusa, i Rumuna, i Grka (koji su nam silom nametnuli hriscanstvo), i Amera, i Kineza, i Crnaca, itd. dakle svi mogu biti pravoslavci, ali ako si Srbin onda mora da si pravoslavac, ne mozes pripadati drugoj veroispovesti.. Kakva ironija. Evo, ja sam Srbin iako nisam pravoslavac, ni hricanin, ni musliman. To pravoslavnim vernicima ne ide u glavu da Srbin moze biti sledbenik bilo koje konfesije.Kakav negativan uticaj popova na svest jednog Srbina.

Sve to sto si naveo nije istdinas. Skrenuo si sa teme i prebacio si se na Jugoslovene i komuniste. Laz je da su ubijali na verskoj osnovi, laz je da su rusili, palili i proterivali vernike u Srlbiju. Kakio su proterivali Srbe u Srlbiju. Komunisti su sudili i presudili brorjim izdajicima i slugama okupatora, kao sto su nedicevci, ljoticevci drazinovci, belogardejci, itd. itd. Mislim da je to tregbalo temeljnije da se radi, kao sto je, recimo, veliki zupan Nemanja cistio svoju Rasku, ili kao sto su to cinili Francusi, Belgijanci, Holandjali, poljaci, i dr.. Sve po kratkom postupku. Srbija je za svega trideset godina, od nerazvijene i uglavnom poljoprivredne ekonomije, postala srednje industrijski razvijena zemlja sa solidnom infrastrukturom i veliki ugledom nase zemlje u inostranstvu. Brojni srpski strucnjaci, a narocito gradjevinske i medicinske struke su bili angazovani od strane novooslobodjenih kolonijalnih zemalja. Naravno da retrogradna skupina klera svih fela nije imala nikakav uticaj na politicki i ekonomski zivot u Srbiji, ali su bili finansijski dotirani, narocito na zastiti istorijskih spomenika verskog karaktera. Uzivali su sva prava iz radnog odnosa.

No, da se vratimo na temu. Pravoslavaca ima i Bugara, i Rusa, i Rumuna, i Grka (koji su nam silom nametnuli hriscanstvo), i Amera, i Kineza, i Crnaca, itd. dakle svi mogu biti pravoslavci, ali ako si Srbin onda mora da si pravoslavac, ne mozes pripadati drugoj veroispovesti.. Kakva ironija. Evo, ja sam Srbin iako nisam pravoslavac, ni hricanin, ni musliman. To pravoslavnim vernicima ne ide u glavu da Srbin moze biti sledbenik bilo koje konfesije.Kakav negativan uticaj popova na svest jednog Srbina.

mora da crkva taji ko su srblji pa je navalila da srbin mora biti pravoslavac..;)

Da li mora da taji ili ne taji, nije na njoj da odredjuje ko je koje nacinalnosti. Neka gleda svoja posla i zatrazi od boga da placa svoje usluge. Sramno je da bozije sluge dobijaju dotacije iz budzeta, a ne od svemoguceg boga.

Da SPC gleda samo svoje poslove, Srbija bi danas bila drzava na nivou Finske ili Danske ili Norveske.

Ali, na zalost, SPC je uvek imala svoje USKE I SEBICNE INTERESE koje su Srbe skuplje kostali od svih ratova.

Da li mora da taji ili ne taji, nije na njoj da odredjuje ko je koje nacinalnosti. Neka gleda svoja posla i zatrazi od boga da placa svoje usluge. Sramno je da bozije sluge dobijaju dotacije iz budzeta, a ne od svemoguceg boga.

ko je tu zakukuljio stvari pojma nemam al meni je stvarno glupo kad me neko pita koje si nacionalnosti da kazem ko iz topa srpkinja ko sto mnogi radi..valjda treba da se kaze srpska nacionalnost a vera mi je ta ili ova..i onda je resen problem..:D

U teskoj si zabludi, ljudi pate za tom Jugolsvijom iskljucivo u ekonomskom smislu, od religije se ne zivi , nego od posla i od toga kakva je drzava ...

Poslusaj pesmu iz serije Gore Dole ... sve govori...

Nista meni ne znaci to sto sam Srbin ako me drzava sistematski unistava i tera me da bezim odavde!

Poslednja izmena:
Svaki pravoslavni pop.:evil:

Pitaj ako mi ne verujes.

SPC za Srbe priznaje samo pravoslavce.

Ostali su "izgubljene OVCE" kazu popovi....:evil:

NIkad, ali nikad i nigde SPC nije dala takvu izjavu. Ni proglas ni izjavu niti bilo sta. SPC se bavi pravoslavnim Srbima i samo njima. Dakle Pravoslavcima. OStali su joj nedostupni. A nikakve izjave nije davala nikad po tom pitanju.

NIkad, ali nikad i nigde SPC nije dala takvu izjavu. Ni proglas ni izjavu niti bilo sta. SPC se bavi pravoslavnim Srbima i samo njima. Dakle Pravoslavcima. OStali su joj nedostupni. A nikakve izjave nije davala nikad po tom pitanju.
U tome i jeste stvar: niko ne daje izjavu ni ovako ni onako - ali se ponašaju baš kako Blajbi kaže.

Ti bi imao pravo kada bi SPC jasno i glasno rekla: za nas su svi Srbi, Srbi - bez obzira da li su pravoslavni ili nisu!

Dok SPC to ne kaže i napiše važi suprotno.

Poslednja izmena:

Back