Da li lekari u Srbiji imaju pravo da ne pruže pomoć pacijentu?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.040
204012_profimedia-0070070202_iff.jpg

Iako se ne dešava često, lekarima u Srbiji zakon omogućava da odbiju lečenje pacijenata u određenim uslovima. Lekar ima pravo na prigovor savesti u određenim situacijama, ali šta se desi kada je pacijent nasilan prema medicinskom osoblju.Kao što lekar ima svoje dužnosti prema pacijentu, na koje se obaveže polaganjem Hipokratove zakeltve, tako i pacijent ima dužnosti prema lekaru.

Iako je retka praksa, postoje slučajevi kada su lekari u Srbiji odbili da leče pacijente. Pre osam godina, tada lekar opšte prakse iz Požarevca Dr Ivica Zdravković, radivši u državnom domu zdravlja, bio je prinuđen da odbije pacijenta.

Tom prilikom, kako priča doktor Zdravković, pacijent ga je vređao, nakon čega ga je i fizički napao. Odbio je da leči pacijenta jer "nema empatiju da leči nekog ko viče na njega i ko mu preti".

"U konkretnom slučaju radilo se o pacijentu koji je zavisnik od trodona, bivši osuđenik. Čovek koji je došao i tražio da mu se izda recept za lek koji ne može da mu se tu izda bez indikacija za taj lek. Jednostavno nije dozvolio da mu se objasni bilo šta, nego je nasrnuo i fizički i verbalno na mene", priseća se sada specijalnista opšte medicine Zdravković.

Na osnovu Zakona o pravima pacijenata, pacijent je dužan da se prema lekaru odnosu sa poštovanjem i uvažavanjem, kao i da je ometanje zdravstvenih radnika prilikom pružanja lečenja zabranjeno. U suprotnom lekar može odbiti da leči pacijenta.Ako se pacijent ne pridržava dužnosti iz čl. 32 - 35. ovog zakona, nadležni zdravstveni radnik, posle prethodnog upozorenja, može otkazati pružanje dalje zdravstvene zaštite pacijentu, izuzev hitne medicinske pomoći.
Ukoliko je to slučaj, lekar je dužan da pismeno obavesti direktora zdravstvene ustanove, kao i da u medicinsku dokumentaciju pacijenta unese razloge za odbijanje pružanja zdravstvene zaštite.

Šta kažu pravnici?
Advokatica Marina Mijatović kaže da nije samo slobodna procena lekara osnov da se ne pruži određena zdravstvena usluga.
"Ukoliko je neki pacijent popreko pogledao lekara, to ne znači da to može biti osnov da se ne pruži određena zdravstvena usluga", ukazuje advokatica.
Međutm, ona objašnjava da u slučaju da je pacijent agresivan prema lekaru, "lekar može i ima pravo da prijavi tu agresivnost ili nadležnima u ustanovi ili da pozove policiju ukoliko to predstavlja fizički napad ili ukoliko ugrozi njegov život"
Pa ipak, ako lekar odbije da leči pacijenta, to ne znači da mu zravstvena zaštita neće biti pružena, jer zakon takođe kaže da nadležna zdravstvena ustanova tom pacijentu mora da obezbedi dalje lečenje.
link
 
Mnogo cesce je apsurdno objasnjenje koje ne pruza uslugu, npr suvise ste ovo i ono , dosli ste prerano , prekasno , e vi ste krivi jer ste ovo i ono , a nema veze sa vezom...
To su sve signali za , niste potegli pravu vezu i niste doneli suske....
Mojim roditeljima na primer kažu nešto tipa "ove operacije se ne izvode u državnim klinikama".
E sad me zanima da li je to istina, ili je samo fora da im maznu pare.
Čačkao sam nešto po internetu našao da je možda istina, ali opet nisam dobio konačnu potvrdu.
Kako stoje stvari moraće keš.
 

Back
Top