Da li krimi serije stvaraju psihopate?

Meliot

Elita
Poruka
24.198
Svedoci smo da se u svetu pa i u Srbiji sve više snimaju serije i filmovi sa scenama okrutnog nasilja i ozbiljnog kriminala. Da li takva produkcija, a naročito se to odnosi na serije jer one duže traju, u određenoj meri stvara psihopate od jednog dela gledalaca? Uzmimo na primer jednu od najpoznatijih i najpopularnijih krimi serija ,,Sopranovi" koja traje 6 sezona iima 86 epizoda. Gledalac dok prati seriju veći deo nje glavnog junaka doživljava kao pozitivca koji se bori protiv sistema i kome uspeva da na razne načine umakne rukama zakona i da se pritom dobro finansijski okoristi od svega toga. Sada se postavlja pitanje da li takve serije stvaraju potencijalne prekšioce zakona?

P.S. Akcenat je na serije gde su negativci u glavnim ulogama a ne na krimi serije gde su u glavnim ulogama policijski službenici i istražitelji.

Poslednja izmena:
u toj seriji u sustini i nemas nesto puno ubistava i brutalnih scena.

realno okrutnije su epizode sa tomom i dzerijem od te serije
Pa nema toliko nasilja ali ga ipak ima, ali se glavni lik bavi ozbiljnim krinlminalom. Animacija je očigledna fikcija, meni gledanje Toma i Džerija nije stvaralo ili Ptice Trkačice i Pere Kojota nije stvaralo nikakvu nelagodu.

Svedoci smo da se u svetu pa i u Srbiji sve više snimaju serije i filmovi sa scenama okrutnog nasilja i ozbiljnog kriminala. Da li takva produkcija, a naročito se to odnosi na serije jer one duže traju, u određenoj meri stvara psihopate od jednog dela gledalaca? Uzmimo na primer jednu od najpoznatijih i najpopularnijih krimi serija ,,Sopranovi" koja traje 6 sezona iima 86 epizoda. Gledalac dok prati seriju veći deo nje glavnog junaka doživljava kao pozitivca koji se bori protiv sistema i kome uspeva da na razne načine umakne rukama zakona i da se pritom dobro finansijski okoristi od svega toga. Sada se postavlja pitanje da li takve serije stvaraju potencijalne prekšioce zakona?

P.S. Akcenat je na serije gde su negativci u glavnim ulogama a ne na krimi serije gde su u glavnim ulogama policijski službenici i istražitelji.
Ja nijednom Tonija nisam dozivljavao kao pozitivca koji se bori protiv sistema, tako ga dozivljavaju jedino balavci i mentoli.

Ne stvaraju psihopate ali smanjuju empatiju, bolje rečeno stvraju otupelost na nasilje.
Ne kao na direktan čin nasilja prema nekom nego u smislu neprepoznavanja, nereagovanja, nedoticanja. Takođe mislim da smanjuju hrabrost za delovanje protiv nasilja.

Kada neko odrasta u okrutnom okruženju, šanse su da će i on postati okrutan. Naš mozak podsvesno usvaja informacije. Konkretno, kao psihopata se čovek rađa, a ne postaje, a to nije ništa loše. Psihopata nije jednako serijski ubica :D

Jedan od gadnijih filmova ti je Srpski film.
Ja sam se družio sa nekim drugarima koji nemaju nikakve veze sa kriminlom, iz dobrih porodica, ali kada bi se zapričali o krimi serijama o njima bi oni pričali sa malo većim žarom nego što treba. Tako da sam ovu temu otvorio iz iskustva a ne samo iz glave.

Ja sam se družio sa nekim drugarima koji nemaju nikakve veze sa kriminlom, iz dobrih porodica, ali kada bi se zapričali o krimi serijama o njima bi oni pričali sa malo većim žarom nego što treba. Tako da sam ovu temu otvorio iz iskustva a ne samo iz glave.
Ljude iz nekog razloga (ne sve) privlaci nasilje. Zato se takve vesti slusaju i o tome prica. Kad je javno sudjenje nekom serijskom ubici, mediji prenose jer ljudi slusaju. Zele to. Zato imas i filmove o ted bandiju i drugim monstrumima

Ne.

Psihopate se ne stvaraju, one se 'radjaju'.

Cak, vecina psihopata zivi sasvim normalnim zivotima.

Ti si hteo da pitas da li se tim serijama te psihopate trigeruju da rade patoloske stvari.

Sopranovi ne, ali idiotizmi poput nekih horor stvari, ponekad da.

Sto opet nije razlog da se te stvari zabranjuju.

Umesto toga, potrebno je svakog individualaca nauciti kako da se brani, od psihopata, ili od bilo koga ko ga napadne.

Povecavanje mogucnosti, ne smanjivanje, to je resenje.

Ziveo Drugi Amandman :worth::pivce:

P.S. Stvarno ne znam zasto ljudi misle da ce krimi stvar vise da trigeruje psihopatu od nekih eksplicitnijih horor gluposti :dontunderstand:

Jbo vas horor, najgluplji zanr ikada izmisljen u istoriji umetnosti :ceka:

Pa kada ljudi prave duboke krimi serije, a plitke ostale stvari, to nema veze sa kriminalom, vec sa dubinom koji postoji u scenariju.

Pa ljudi jednostavno u nedostatku dubine u serijama i filmovima, idu ka tome sto ima bolji scenario i dubinu.

Naravno, iz toga izuzmi klince, koji se loze na svakakve idiotizme, ali to su balavanderi, i posebna su prica.

Ima jedna serija pod nazivom Dexter gde psihopata ubija druge psihopate. On je klasičan psiho ali nekako ispada pravednik.
Ljudi kod nas se loze na likove poput Slobe, Putina, Gadafija i Kastra, Dexter je za njih mala maca. :D:confused:

Bukvalno ove serije koje on pominje i na koje asocira nemaju veze sa trigerovanjem psihopata.

To mogu da rade one, kako se zove onaj kanal, omatoreo sam, ID..?

To i horori.

Kakvi Sopranovi i Breaking Bad, to nema veze sa vezom; plus, ti pajseri i balavanderi koji se loze na kriminalce u filmovima poput Scarface nisu psihopate, vec ova patologija koja je sve suprotno od psihopate- oni koji ne mogu da kontrolisu afekat.

Znaci, na krimose se loze neki klinci koji ne umeju da kontrolisu bes. To nisu psihopate, psihopate je sve suprotno od toga.

Ljudi kod nas se loze na likove poput Slobe, Putina, Gadafija i Kastra, Dexter je za njih mala maca. :D:confused:

Bukvalno ove serije koje on pominje i na koje asocira nemaju veze sa trigerovanjem psihopata.

To mogu da rade one, kako se zove onaj kanal, omatoreo sam, ID..?

To i horori.

Kakvi Sopranovi i Breaking Bad, to nema veze sa vezom; plus, ti pajseri i balavanderi koji se loze na kriminalce u filmovima poput Scarface nisu psihopate, vec ova patologija koja je sve suprotno od psihopate- oni koji ne mogu da kontrolisu afekat.

Znaci, na krimose se loze neki klinci koji ne umeju da kontrolisu bes. To nisu psihopate, psihopate je sve suprotno od toga.
Kosta je voleo strani žanr a onaj iz Mladenovca domaći.

U nekim momentima Toni jeste prikazivan kao pozitivac. Na primer kada Ralf ubije onu striptizetu a Toni skoči na njega kao da mu je najrodjenija. Kroz seriju se i provlači da je zapravo njegova majka najviše kriva što je on takav. Stric i majka hoće da ga ubiju, on im oprašta. Neće da smakne geja u svojoj ekipi iako to svi traže. Na kraju ubije Ralfa jer je smaknuo konja (voli mnogo životinje). Pokušava svog sina i kao i sina prethodnog bosa da drži što dalje od kriminala.

Back