Da li kancer boli?

Primera radi, prvo što mi sada padne na pamet, vezano za sputavanje je želja da kupim Sony Bravia TV, pre operacije i saznanja za tumor.
Danas ću, sutra ću, te ovo treba, odloži zbog ovog ili onog.
Tri dana po izlasku iz KBC Dragiše Mišović, ispunio sam tu želju. Nisam razmišljao o ceni, kako ću i šta već sam samo naručio i sačekao da stigne.
Poenta, život je suviše kratak da se nešto odlaže ako se zaista želi.

Možda nije neki valjan primer ali je poenta i suština jasna. 🙂
Tako je.

Pogledajte prilog 1629030

Bol često prati mnoge bolesti, posebno kancer. I često i oboleli i njihovi bližnji smatraju da sama bolest boli, međutim u pitanju je u odreženim situacijama nešto drugo. Kada se govori o procentima procenjuje se da će oko 66 procenata ljudi sa rakom u nekom trenutku osetiti bol kao simptom, a to može imati nekoliko uzroka. Nekada zaista sama bolest izaziva određeni bol, a najčešće su u pitanju posledice različitih tretmana ili operacija.

Dok svi karcinomi mogu izazvati bol, neki, kao što su oni koji utiču na kosti ili pankreas, češće su povezani sa bolom. Bez obzira na vrstu raka, važno je zapamtiti da se bol od raka često može lečiti i da se adekvatnim tretmanom može podići nivo kvaliteta života.

Rak i bol
Svi kanceri imaju potencijal da izazovu bol, piše Healthline. Bola od samog kancera zavisi od mnogo različitih faktora, uključujući:

vrstu raka
stadijum i da li se proširio ili metastazirao
individualna tolerancija na bol
druga zdravstvena stanja
vrste tretmana i terapija

Prema Nacionalnom institutu za rak, mlađe osobe imaju veću verovatnoću da dožive slabiji bol kada imaju ovu dijagnozu, a ljudi sa uznapredovalim rakom imaju tendenciju da dožive jači bol. Takođe, stručnjaci objašnjavaju da kada sam rak izaziva bol, to je često zbog tumora koji pritiska druge organe, kosti ili nerve. Tumori se takođe mogu proširiti na druga područja, kao što su kičmena moždina i kosti, što takođe dovodi do bola.

Rak grlića materice
Iz priča sam čuo da se žene najmanje žale da ih je boleo taj intimni deo, najveći problem je sa crevima, probadanjem.Uz zračenje materice da li to ima veze sa stručnošću lekara koji to izvodi ili je to nuspojava, ženama se javlja bol u stomaku u vidu sečenja žileta i teško im je da jedu u smislu džaba ti bilo ako će svaki zalogaj tako da me probada.Obično rak grlića materice prati kaheksija- poremećaj metabolizma te telo loše vari hranu i ne koristi je za energiju već za energiju koristi preostale zalihe i razgrađuje mišiće i masti.To dovodi do bolesnog mršavljenja koje nema veze sa izgladnelošću u logoru iako bi laiku to delovalo slično.Za neke smrtne slučaje raka grlića materice upravo je odgovorna kaheksija koja "daje ubrzanje" na kraju, te postaje refraktorna te bez milosti pacijentkinji ostaje manje od tri meseca.Obzirom da je telo razgradilo sebe samo, da ne može da vari niti da ubrizgavanje hrane pomaže dolazi do otkazivanja organa i to ili pluća ili srca ili creva.

Tako da osoba ne umire bukvalno od raka već od njegovih posledica, zato što je npr metastaza začepila jetru,izazvala moždani udar,zbog kaheksije,srca i sl.

Bol često prati mnoge bolesti, posebno kancer. I često i oboleli i njihovi bližnji smatraju da sama bolest boli, međutim u pitanju je u odreženim situacijama nešto drugo. Kada se govori o procentima procenjuje se da će oko 66 procenata ljudi sa rakom u nekom trenutku osetiti bol kao simptom, a to može imati nekoliko uzroka. Nekada zaista sama bolest izaziva određeni bol, a najčešće su u pitanju posledice različitih tretmana ili operacija.
bol pre dijagnostike , ili u naprednoj fazi
i da u nekim slučajevima ide i morfijum, kao tretman za smanjenje bolova kod pacijenata sa cancerom

Sa spoznajom teške bolesti mnogim ljudima se promene životni prioriteti.
Nisi hipersenzitivan nego si konačno pustio emocije, ne držiš ih u sebi, ne stiskaš ih.
Tako treba da nastaviš jer je to siguran put ozdravljenja.
Razboljevamo se jer gušimo sebe i svoju autentičnost, ono što nam prija, što volimo, što želimo, a negde kroz odrastanje i uticaj sredine usvojimo kao negativno. A zapravo jedina negativna stvar je da sebe sputavamo u stvarima koje volimo, a koje nisu same po sebi negativne.

Treba tu sagledati i fiziološke faktore. Uz kemo terapiju dobijaš i steroide a steroidi te čine malo nervoznim ili da ne kažem fitilj bude kraći.
Ja nisam imala puno tolerancije za glupost za ovih 5 mjeseci.
Jesam bila malo direktnija i oštrija ali je dobar osjećaj kad izbaciš iz sebe 😅
Znali su me pitati nešto a ja ih samo pogledam na šta oni kažu:” Izvini.”🤣
Mislim da mi je najteži dio bio prepuštanje kormila tj kontrole. Navikla sam da radim, zaradjujem i nisam znala kako se sad to živi samo od rada supruga ili da tražim pomoć.
Srećom svo ovo vreme sam mogla skuvati ručak i pobrinuti se za veš i poslove po kući pa sam potisla taj osjećaj blagog parazitstva.

Treba tu sagledati i fiziološke faktore. Uz kemo terapiju dobijaš i steroide a steroidi te čine malo nervoznim ili da ne kažem fitilj bude kraći.
Ja nisam imala puno tolerancije za glupost za ovih 5 mjeseci.
Jesam bila malo direktnija i oštrija ali je dobar osjećaj kad izbaciš iz sebe 😅
Znali su me pitati nešto a ja ih samo pogledam na šta oni kažu:” Izvini.”🤣
Mislim da mi je najteži dio bio prepuštanje kormila tj kontrole. Navikla sam da radim, zaradjujem i nisam znala kako se sad to živi samo od rada supruga ili da tražim pomoć.
Srećom svo ovo vreme sam mogla skuvati ručak i pobrinuti se za veš i poslove po kući pa sam potisla taj osjećaj blagog parazitstva.
Ti sad i ubuduće a i uvek si imala, pravo da odmaraš i zbog toga nisi manje vredna.
Polako.
Vratićeš se u svoj mod brzo.
I razmisli šta te u životu najviše tišti pa probaj da promeniš odnos prema tome.

Back