Da li je zapadna crkva prevarila istočnu sa ANTIHRISTOVIM laznim otkrovenjem?

Pa evo dao sam ti da pročitaš i upoznaš osnove pravoslavne liturgike. Opširna je to tema.
Ne ide ti to prostim,jednostavnim recima,suvise kompleksno i komplicirano,neka visa teologija ...!?? :kafa:
...e pa nije ni cudo sto narod radi to sto radi Maki,oni sto stvarno znaju ne zele da im objasne jasno i razumljivo stoga ih drze u zabludi...
...tako narod gine ali znaj da ce Bog traziti odgovornost za njihovu krv od onih koji su znali a cutali su ili su govorili suvise slozeno da ih niko ne razume.

pa, da, ali ja kada sam kontaktirao luterane, oni mi rekose da je potom on promenio misljenje - dvolicnjak, isto je imao sansu i da se prikljuci pravoslavnima, ali je dripac odbio 'све су то плодови ЗАПАДНЕ ЦРКОТИНЕ, а не цркве

Лутер је имао шансу - Православље на мрежи

u suštini briga me, pričamo o faktima.
evo ria tvrdi da je proces što je naknadno ubačeno otkrivenje i da je istočno hrišćanstvo doživelo epifaniju i unelo u jednom kanonu biblije otkrivenje a ne zarad mira u kući ti meni ja tebi. pa kakva je to božija knjiga pitam se ja.

Hristos je istiniti vladar ovog svijeta. Satana je samo uzurpator koji je prije 2000 godina poražen.
vi ne samo da uzdizete satanu, nego po avvi justinu Hrista nazivate knezom ovoga sveta
Njegova Dogmatika je vrhunsko djelo pravoslavne teologije. Da ne spominjemo njegove mnogobrojne besjede i tumačenja Pisma.
spomenuli smo kako sveti Jovan zlatousti lepo tumaci jevandjleje, a justin posle njega laje na Hrista da je knez ovoga sveta tumaceci te iste citate iz jevandjelja - nedostojan, odbacen, anatema!!! otpadnik! zato se mozete oprostiti Kosova i METOHIJE. Jer ste otpadija. profiterioje vas je prodao, jer je u rangu Justina, izdajnik!

vi ne samo da uzizete satanu, nego po avvi justinu Hrista nazivate knezom ovoga sveta

spomenuli smo kako sveti Jovan zlatousti lepo tumaci jevandjleje, a justin posle njega laje na Hrista da je knez ovoga sveta tumaceci te iste citate iz jevandjlaja - nedostojan, odbacen, anatema!!! otpadnik! zato se mozete oprostiti Kosova i METOHIJE. Jer ste otpadija.
Imam osjećaj da ti pjena ide na usta dok kucaš. Smiri se malo. Jesi pročitao Justinovu dogmatiku? Jesi pročitao išta drugo od njega?

A ko ti reko da postoje adventisticka bogosluzenja...!?
Pitao sam te sta je bogosluzenje na osnovu Svetog Pisma a ne koja ga verska zajednica praktikuje onako kako treba,jel primecujes razliku ?
A pretpostavljam da su baš eto adventisti ti koji imaju ta biblijska bogosluženja? Koja slučajnost.

u suštini briga me, pričamo o faktima.
evo ria tvrdi da je proces što je naknadno ubačeno otkrivenje i da je istočno hrišćanstvo doživelo epifaniju i unelo u jednom kanonu biblije otkrivenje a ne zarad mira u kući ti meni ja tebi. pa kakva je to božija knjiga pitam se ja.
Процес не значи убачено на силу или као што неко каже "договором". Погледај цео канон пре фиксирања, као што је Маки рекао, једна посланица има, друга нема, Јермин Пастир негде има а већина га није ни сматрала као канон.
Ево графикон где се јасно види, мислим да ће ти бити јасније.

Горе имаш назив светитеља у табели а лево назив новозаветне књиге.

http://www.ntcanon.org/table.shtml
Погледај колико се Откривење много цитира код разних аутора и канона. Обрати пажњу на Синајски кодекс, Мураторијев кодекс
Горе је назив особе а лево назив новозаветне књиге.
Већина су светитељи, само занемари Маркиона, то је небитно у целој причи.
У Мураторијевом канону као најстаријој збирци књига НЗ (дакле пре званичног проглашења канона) налази се Откривење.
https://www.britannica.com/topic/Muratorian-Fragment
Погледај другу посланицу Јованову и трећу Јованову. Јако мало цитирано. Па ипак је ушла у канон. Није то нико искључио,већ је то процес формирања канона.

Pa nije to uopšte nezgodno pitanje
Meni nije nego se cini da tebi jeste.
već se ti prvo moraš upoznati sa osnovama pravoslavne liturgike
A zasto mislis da nisam upoznat ?
...zar si zaboravio da poticem iz pravoslavne porodice i zivim u pravoslavnom opkruzenju ?
pošto je to jako kompleksna tema.
Tebi tako rekli i ti im poverovao umesto da prvo istrazis sta nam Sveto Pismo kaze u vezi ovog...
Dakle meni uopste nije kompleksna tema,jednostavna i lako razumljiva materija koja ima cvrstu argumentaciju u Svetom Pismu.
Jel primecujes konacno razliku u nasim pozicijama ?

Meni nije nego se cini da tebi jeste.

A zasto mislis da niosam upoznat ?
...zar si zaboravio da poticem iz pravoslavne porodice i zivim u pravoswlavno opkruzenje ?
Pa nemam kristalnu kuglu da vidim koliko znaš ili ne znaš. A začudio bi se koliko pravoslavaca ne poznaje liturgiku. Nažalost je tako.

Tebi tako rekli i ti im poverovao umesto da prvo istrazis sta nam Sveto Pismo kaze u vezi ovog..
Ja sam to iskusio robi. Nije mi se jednom dogodilo da zaplačem na Liturgiji ili da me emocije savladaju. Sv. Liturgija je, ako malo promisliš, najsavršenije bogosluženje jer uključuje sva čula.

Dakle meni uopste nije kompleksna tema,jednostavna i lako razumljiva materija koja ima cvrstu argumentaciju u Svetom Pismu.
Jel primecujes konacno razliku u nasim pozicijama ?
Novi zavjet uopšte ne opisuje hrišćanska bogosluženja detaljno. Daje neke obrise.

Pa nemam kristalnu kuglu da vidim koliko znaš ili ne znaš. A začudio bi se koliko pravoslavaca ne poznaje liturgiku. Nažalost je tako.

Ja sam to iskusio robi. Nije mi se jednom dogodilo da zaplačem na Liturgiji ili da me emocije savladaju. Sv. Liturgija je, ako malo promisliš, najsavršenije bogosluženje jer uključuje sva čula.

Novi zavjet uopšte ne opisuje hrišćanska bogosluženja detaljno. Daje neke obrise.
Eto,jos bolje - kazes da si osetio ,razumeo dok smo videli da si jako bistar momak sto ce reci da su ispunjeni svi preduslovi da nam mozes dati odgovora na pitanje "sta je bogosluzenje i sta sve to obuhvata..." ???

Eto,jos bolje - kazes da si osetio ,razumeo dok smo videli da si jako bistar momak sto ce reci da su ispunjeni svi preduslovi da nam mozes dati odgovora na pitanje "sta je bogosluzenje i sta sve to obuhvata..." ???
Pa sama riječ kaže. Služenje Bogu. Ali moraš biti malo precizniji. Zanima li te porijeklo pravoslavnih bogosluženja ili nešto drugo? Ovako imam osjećaj da pričamo o dvije različite teme.

Pa sama riječ kaže. Služenje Bogu.
Eto,poceli smo,vidis da nije tesko ?
Ovo zaista je kratak ,jasan i precizan odgovor sta je bogosluzenje.
Idemo dalje:
Ali moraš biti malo precizniji.
Hmmmm,meni kazes da moram biti precizniji kad sam po difoltu "programiran" da uvek "gadjam u centar" ???
Pittanje sam postavio jasno i precizno a cak sam i pojasnio da me ne zanimaju prakse verskih zajednica nego iskljucivo Biblijske argumente,stvarno ne znam koji deo od ovog ne razumes ?
Zanima li te porijeklo pravoslavnih bogosluženja ili nešto drugo? Ovako imam osjećaj da pričamo o dvije različite teme.
Jok Maki,nit pravoslavna nit adventistiucka nit ovakva nit onakva nego iskljucivo Biblijsko bogosluzenje.
Dakle ??

Ajde iznesi šta imaš pa da vidimo. Ovako se mimoilazimo. Već sam ti rekao da Novi zavjet daje samo obrise. Hrišćani su se sastajali, lomili hljeb, pričešćivali se, propovijedali, čitali Pismo.
Tako je,ovo sto si naveo jeste tacno ali sad trebamo istraziti sta sve obuhvata ta formulacija - kako se sve i na koji nacin sluzi Bogu Nebeskome ?
Eto vidis da mozemo istrazivati,cemu takav nepotreban strah ?
Trenutno sam te ja pitao i da vidmo dokle cemo stici a kad mozda zaglavis onda uskacem ja u pomoc...

Tako je,ovo sto si naveo jeste tacno ali sad trebamo istraziti sta sve obuhvata ta formulacija - kako se sve i na koji nacin sluzi Bogu Nebeskome ?
Eto vidis da mozemo istrazivati,cemu takav nepotreban strah ?
Trenutno sam te ja pitao i da vidmo dokle cemo stici a kad mozda zaglavis onda uskacem ja u pomoc...
Jel ovo opet o suboti? Pa neki dan smo o ovome pričali.

Back