Da li je svemir beskrajan?

Da li je svemir beskrajan?

• da

• ne

• ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
miši je također maštao nešto o strunama.
spinnen.jpg

to je tada baš došlo u modu i za to se mogla pobrat dobra lova.

Svemir je 'nesto' po def. beskrajno. Ako je beskrajan. ne moze da se 'siri' Ako nie beskrajan, nije svemir nego 'svemir'. Ako ima beskrajno 'veliko', ima i beskrajno malo i beskrajno srednje. Ako je beskrajno, ovo malo, veliko nema vise poente. I sve je 'isto' i to implicira idealizam. Ako nema, ondak postoji najmanje i najvece i najsrednjije. I to implicira neidealizam. I onda logika da je nesto uvek u necem pada sa grane. I logika uopste.
Eto, jasnije ne moze

kuda se širi? u nesvemir, nekozmos? ono je onda beskrajno? kad bi htio ustanoviti da se nešto širi, trebao bi poznat granice - ili?
jednom je kraj ljudskom poimanju i logici, a riječima koje opisuju okolnosti i pokrete, odavno ranije, ako nisu već mrtve rođene.
prije samo nekoliko stotina godina se rijetko tko uopće usudio pomisliti da je svemir krojen po mjeri ljudskih kategorija,
ma koliko praznovjeran bio. danas je to najnormalnija stvar na svijetu, da svatko zna sve o stvarima, o kojima nikako ne može ništa znati,
te se pravi kao da se radi o ne znam kako važnoj spoznaji. uistinu je sve to, čak da su stvarno nešto prepoznali, ravno zujanju muha.
možemo govoriti i misliti, ali što više govorimo, to više se udaljujemo od stvari, reče jednom prilikom veliki izjednačavajući.

kuda se širi? u nesvemir, nekozmos? ono je onda beskrajno? kad bi htio ustanoviti da se nešto širi, trebao bi poznat granice - ili?

глупо ти је питање "куда", јер је то просторна одредница, "изван" свемира* нема простора, а опет свемир се шири и тако тај непростор претвара у простор.
ако је нешто непростор онда је бесконачно мало, дакле бескрајно

видиш ти тај парадокс - непростор држи читав простор, Ништа држи Све, итд, нешто бескрајно мало држи огромна пространства
па наравно да је, имајући све ово у виду, свемир духовна појава, а да је Биг Бенг духовни догађај, оба неодвојива од нас самих

*при чему ја под свемир сматрам буквално видљиви опсег појава - дакле, сада тренутно за мене - моја соба и за мене не може постојати ниједан други свемир док га ја лично не опазим
чим изађем из собе, створићу "простор" својим опажањем нечег другог, је л да

колико је све ово дебилно, простор, свемир, ширење :roll:

глупо ти је питање "куда", јер је то просторна одредница, "изван" свемира* нема простора, а опет свемир се шири и тако тај непростор претвара у простор.
ако је нешто непростор онда је бесконачно мало, дакле бескрајно

видиш ти тај парадокс - непростор држи читав простор, Ништа држи Све, итд, нешто бескрајно мало држи огромна пространства
па наравно да је, имајући све ово у виду, свемир духовна појава, а да је Биг Бенг духовни догађај, оба неодвојива од нас самих

*при чему ја под свемир сматрам буквално видљиви опсег појава - дакле, сада тренутно за мене - моја соба и за мене не може постојати ниједан други свемир док га ја лично не опазим
чим изађем из собе, створићу "простор" својим опажањем нечег другог, је л да

колико је све ово дебилно, простор, свемир, ширење :roll:

Коначно да то неко примети на овој теми. Тј, да је граница нашег опажања уједно и граница универзума. И да изван зоне коју опажам нема никаквог простора. Сав простор је у тој зони. До оне зграде, до онога брда.

Изван тога је ствар по себи.

А она се не шири , нити сужава , нити познаје такве термине. Она је изванпросторна.

једини начин на који би се могла користити реч "бескрајан" јесте у значењу бескрајног потенцијала за стварање
кад бисмо заувек живели, заувек бисмо својим опажањем од тог бескрајног стваралачког потенцијала стварали представе

бескрајан само у смислу да се тај потенцијал не може исцрпети

ista pitanja ostaju, samo s još jednom novom nestvarnom nepoznanicom.
tux_small.png

ako izmislim novu riječ, neprostor, s kojom ću ograničiti ionako nesaglediv prostor, nisam ništa postigao.
a da prostor seže samo do granica zapažanja, zapravo ne vrijedi riječ. ipak: ono što je izvan prostora mog zapažanja,
nadalje korespondira s onim što je unutar njega. šta dakle ovisi o prostoru mog zapažanja?

tux_small.png

ako izmislim novu riječ, neprostor
можда теби који се бавиш анализом речи, па ти је непростор* још једна ствар која се мора одредити нечим другим, несвестан да таква правила дефинисања ствари важе само у релативном свету. у који непростор не спада. јер релативни свет (овај у коме живимо) јесте свет односа делова, објеката, ствари у простору. зато се зове релативни (relate to). да би нешто било у односу на нешто потребно је да између њих постоји простор (и време да се дође од једног до другог, тако да је такво "време" такође простор).

не можеш дефинисати непростор. НИЧИМ. евентуално можеш себи приближити шта је непростор ако разумеш да то није простор. крај.

*свеједно је да ли користим реч непростор, Нула, Ништа, итд, и даље га не можеш визуализовати.
а то је све што ви хоћете - да можете нешто да замислите, визуелно представите, сместите у простор, одредите посредством других објеката.
када год нешто није могуће разумети на тај начин, за вас је непостојеће.

tux_small.png

ako izmislim novu riječ, neprostor, s kojom ću ograničiti ionako nesaglediv prostor,

Простор није несагледив него је његова граница, граница универзума, тамо докле ти продире поглед, буквално. До оне зграде, до оног брда. Иза тога нема простора већ "ствари по себи".

a da prostor seže samo do granica zapažanja, zapravo ne vrijedi riječ. ipak: ono što je izvan prostora mog zapažanja,
nadalje korespondira s onim što je unutar njega.

Оно што је изван твог опажања не кореспондира, него о томе изван граница твог опажања не знаш ништа. Можеш се једино сећати свог опажања нечега иза тог брда и онда у имагинацији твом садашњем опажају "прикалемити" то сећање али на тај начин нећеш опазити оно што је изван опажања него ћеш проширивати своје садашње опажање . Прошириваћеш његову границу која ће уједно бити и крај просторног света.
Изван опажања је ствар по себи, која никада није била опажена и која је трансцендентна.

ствар по себи је заправо много интимнија и ближа нашем бићу него било шта од "реалног" просторног света
само је потребно да се то схвати на свесном нивоу и та свест имплементира у свакодневну свест

*свеједно је да ли користим реч непростор, Нула, Ништа, итд, и даље га не можеш визуализовати.
а то је све што ви хоћете - да можете нешто да замислите, визуелно представите, сместите у простор, одредите посредством других објеката.
када год нешто није могуће разумети на тај начин, за вас је непостојеће.

Odlicno receno

Потребно је да и другим корисницима дате репутацију пре него што је поново доделите кориснику Nasdaq.

Back