Da li je ljubav precenjena?

Naravno da ne bih, moralne vrednosti su bajbolji predskazatelj uspeha veze- ali vecina tih vrednosti su naucene, npr da si rodjen u Avganistanu ili Vanuatuu imao bi drugaciji sistem vrednosti, no sama “priroda” je manje-vise ista,
ok malo geneealizujem, zbog duzine i jednostavnosti poruka, da dodatno ne zakonplikujem.
Moralne vrednosti su tu i tamo u drustvima slicne, osim sto ih fanatizam najcesce razlikuje. A isto i avganistanu ces naici na nekoga ko ce te ubiti jer nisi kao on i ne pripadas tim vrednostima kao sto ces naici na coveka koji ce te nahraniti i udomiti. I onda se to svodi na covekovu savest u odnosu na moralne vrednosti. A to je problem danas u ucenju. Ljudi se ne uce da razmisljaju i da grade savest, vec moralne vrednosti i slepo sledjenje istih koje neminovno vode u fanatizam. I ne samo fanatizam vec i manipulaciju. Ljudi kroz kvazi moral opravdavaju sebe- prirodno.A to je taj los prirodni potencijal. Imamo oba.

A da bi se savest izgradila mora da bude dobra struktura licnosti a to se radi vaspitajem. Vaspitanje da istrazujes svet, da razmisljas. Nije nasledno evolutivno. Inace bi svi bili gusteri koji bi ubijali, jeli, yebali a ne bi ni uzivali u tome, vec ko prvi djevojci njegova djevojka :D i to je to. Uh, ne zelim ni da pomislim kakvi bi bili. :D
Zato i da se time vratim na pitanje ljubavi. Problem kod ljubavi je kad ti neko kaze da overthinkujes. A to je danas shvatanje ljubavi. Iskljucuje racio kao nesto prljavo, sturo i logicki. Nepotrebono za emocije.Cak i toksicno. A onda to svodi na ljubav upravo na to. Nagonski. Emocionalno nagonski. Potreba za sigurnoscu, potreba da te neko razume i td. Takva magla ne daje coveku osnovu da se izgradi kao potpuna licnost. Svodi se na visu silu, ezoteriju. Ljubav se onda shvata kao horoskop. Ti si plavi power rejndzer - ti si manipulativan, hoces ****** samo, ja sam pink power randzer, ja hocu emocije.Sto? zato sto nisam izgradio mozga a najvise pricam o istom. bljaaaaaaak

Back