Da li je Isus Hristos Bog?

• Začetnik teme Začetnik teme lekmi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kur'an, odnosno islam odbacuje božanstvo Isusa Krista i smatra velikim grijehom ako se Bogu pridaje još jedna osoba. Iz toga razloga su kršćani u Kur'anu okrivljeni od samoga Isusa. Kada se govori o Trojstvu, predodžba o njemu je u izvoru islamske teologije iskrivljena. Može se reći da je Muhamedova percepcija kršćanskoga nauka o Trojedinom Bogu zapravo trijalistička, a ne trinitarna. U tom smislu, njegova predodžba je zapravo predodžba o tri boga. Druga pogreška bila bi ta da je Muhamed tumačio Trojstvo kao zajednicu Boga, Marije i Isusa. U tom smislu se može reći da islam ima svoju isusologiju. Iako za islam Isus nije Bog, treba reći da je njegov lik istaknut i časno opisan te da je Isus prikazan kao najveći prorok prije Muhameda. O njegovu rođenju govori se da je rođen od Merjeme, odnosno Marije i to posebnim Božjim zahvatom. Rođen je kao čovjek, ali bez oca i od čiste djevice.[1]
Važna tema islama jest Sudnji dan. Kod govora o Sudnjem danu, važno je reći da je islam gotovo složan sa židovstvom i kršćanstvom. Naime, prema islamu, Bog će suditi svim ljudima po njihovim djelima i donijeti istinski i vječni pravorijek o svakomu čovjeku

Na kraju vremena će se Isus vratiti na zemlju i tada će suditi ljudima. Na tom sudu će se odreći onih koji su ga proglasili, odnosno učinili Bogom. Kada se govori o Isusovoj smrti, Kur'an uči da Isus nije umro na križu, već ga je Bog uzeo k sebi. Postoje dva teksta koja govore o Isusovoj smrti.[2]
Itd
Sa Wikipedie

Nije. Ako je i postojao, što verujem da izvesno jeste, bio je samo jedan od mnogih "proroka" - lutalica u ono vreme. Postoje dokazi o ljudima koji su se bavili čime i on, tokom njegovog života, i jedno vreme neki od njih bili čak i uspešniji, odnosno imali više pristalica.

Pitanje je moglo biti i da li je Joseph Smith bog, s podjednakom validnošću. Naravno da nije, ko što nije ni Isus.

Према талмудском предању, Исусова мајка је била сиромашна јеврејска девојка, коју је муж, столар по занимању, отерао због прељубе са римским војником по имену Пантхера. Напуштена од мужа и презрена од друштва, Марија је родила Исуса. Због беде и сиромаштва Исус је отишао у Египат, где је изучио магију. Уверен у своје вјештине, вратио се у родну Палестину и представљао себе богом.[1] Након што је окупио бројне ученике и стекао велику популарност, осуђен је као јеретик и погубљен уочи празника Пасхе

Nije. Ako je i postojao, što verujem da izvesno jeste, bio je samo jedan od mnogih "proroka" - lutalica u ono vreme. Postoje dokazi o ljudima koji su se bavili čime i on, tokom njegovog života, i jedno vreme neki od njih bili čak i uspešniji, odnosno imali više pristalica.

Pitanje je moglo biti i da li je Joseph Smith bog, s podjednakom validnošću. Naravno da nije, ko što nije ni Isus.

Ili je lik Isusa izmišljen na osvovu priča nekom od tih prevaranata.

Jednoga može da se dogodi da DŽima DŽonsa proglase Božjim sinom.

Isus je Bozji Sin - prenosio je Bozju rec. a ne svoju.

Ne znas te osnovne stvari.
Bozja rec je hriscanstvo koje mi sledimo.
Bolje istrazi koje su paganske doktrine koje si usvojio
umesto Bozjih.
Nisi odgoborila na moje pitanje.
Sama si sebi dala mat..
Ti nisi hriscanka.
Jer nisi Hristov svedok
Tu ti jasno i javno odbijas.

Isus jasno kaze,budite moji svedoci..
Ne kaze jehocini.
Ti to odbacujes a hoces da se zoces hriscankom?
To ne ide.

Према талмудском предању, Исусова мајка је била сиромашна јеврејска девојка, коју је муж, столар по занимању, отерао због прељубе са римским војником по имену Пантхера. Напуштена од мужа и презрена од друштва, Марија је родила Исуса. Због беде и сиромаштва Исус је отишао у Египат, где је изучио магију. Уверен у своје вјештине, вратио се у родну Палестину и представљао себе богом.[1] Након што је окупио бројне ученике и стекао велику популарност, осуђен је као јеретик и погубљен уочи празника Пасхе

Ovo mi ima smisla.

Хришћани вјерују да је Исус син Божији и Месија (Христос) за кога су пророци најавили да ће доћи на Земљу (Стари завјет) да спаси људе од смрти. За хришћане, Исус Христос је учитељ, модел за прави начин живота на Земљи, једно од три личности Бога, спасилац човјека, који је на крсту дао свој живот за све људе, да би се људи могли искупити за своје гријехе и на тај начин се спасити од смрти. Хришћани вјерују да је Исус васкрсао из мртвих, трећи дан по распећу, да се узнио на небо, и на тај начин побиједио смрт. Већина хришћана сматра да ће Исус поново доћи на Земљу, узети своју Цркву и судити свим људима (живима и мртвима) који су икада живјели на Земљи.

Хришћани вјерују да је Исус син Божији и Месија (Христос) за кога су пророци најавили да ће доћи на Земљу (Стари завјет) да спаси људе од смрти. За хришћане, Исус Христос је учитељ, модел за прави начин живота на Земљи, једно од три личности Бога, спасилац човјека, који је на крсту дао свој живот за све људе, да би се људи могли искупити за своје гријехе и на тај начин се спасити од смрти. Хришћани вјерују да је Исус васкрсао из мртвих, трећи дан по распећу, да се узнио на небо, и на тај начин побиједио смрт. Већина хришћана сматра да ће Исус поново доћи на Земљу, узети своју Цркву и судити свим људима (живима и мртвима) који су икада живјели на Земљи.

Osim ovoga što sam boldovao ostalo si tačno formulisao. Ovim si sam priznao da je Isus sin Božji.

Zasto Isus kaze budite moji svdoci a ne kaze jehovini?

Odgovor se nalazi u Delima apostolskim.
Gde kaze:

Jee nena drugig imena pod nebom danog ljudima kojim bi semi mogli spasiti..Osim Hristovo.
Jehova ne moze da nas spasi.
Jer nije umro za nas.
Samo Hristos.
Al ion to svoje delo pripisuje i Ocu.
Otac moze da spasi samo kroz Hrista.

Zati trebamo biti Hristovi svedoci..
Zato on to kaze.
Jer nema srugigimenapos nebom.
To treba svet da cuje.
To je vest jevandjelja.

Otac se jedino slozio kada je Hristos rekao da ce on ici da spasi svet.
Morali su svi da se sloze.
Da jedan nije, Isus nebi isao svojevoljno.
Niti obrnuto.
Jer je trijstvo jedinstveno ikao jedan.

Poslednja izmena:
Zasto Isus kaze budite moji svdoci a ne kaze jehovini?

Odgovor se nalazi u Delima apostolskim.
Gde kaze:

Jee nena drugig imena pod nebom danog ljudima kojim bi semi mogli spasiti..Osim Hristovo.
Jehova ne moze da nas spasi.
Jer nije umro za nas.
Samo Hristos.
Al ion to svoje delo pripisuje i Ocu.
Otac moze da spasi samo kroz Hrista.

Zati trebamo biti Hristovi svedoci..
Zato on to kaze.
Jer nema srugigimenapos nebom.
To treba svet da cuje.
To je vest jevandjelja.

Ko ima veći autoritet Jehova ili Hrist?

Sad vidim da su ovi arijevci iskljucivi, smatraju da Bog moze biti otac ali ne i sin. Po njima Bog nije svemoguc jer status sina mu nije dostojan. Da li je otac 'ikada' bio sin :think:
a sto se trojstva tice, to vec i ptice znaju da se Bog trojcano manifestuje
recimo muzicar moze biti kompozitor, instrumentalista i vokalni izvodjac, tri /zasebna umjetnika/ u jedan

Sad vidim da su ovi arijevci iskljucivi, smatraju da Bog moze biti otac ali ne i sin. Po njima Bog nije svemoguc jer status sina mu nije dostojan. Da li je otac 'ikada' bio sin :think:
a sto se trojstva tice, to vec i ptice znaju da se Bog trojcano manifestuje
recimo muzicar moze biti kompozitor, instrumentalista i vokalni izvodjac, tri /zasebna umjetnika/ u jedan

Nije bas tako. Arijevci su priznavali Bozanstvo Hristu ali kao da je to dobio po blagodati. Tj da nije Bog po sustini.

Ovaj tvoj stav o Svetoj Trojici je iz Savelijanske jeresi ( https://sr.wikipedia.org/wiki/Савелијанство ) koju je Crkva odavno prelezala. Nije lose da, ako covek zeli da se bavi bavi dogmatikom, detaljno prouci te stvari iz spisa i kanona Crkve, a ne da sam od sebe pravi neke zakljucke jer vrlo lako moze skliznuti u neku od anatemisanih jeresi.

Nije bas tako. Arijevci su priznavali Bozanstvo Hristu ali kao da je to dobio po blagodati. Tj da nije Bog po sustini.

Ovaj tvoj stav o Svetoj Trojici je iz Savelijanske jeresi ( https://sr.wikipedia.org/wiki/Савелијанство ) koju je Crkva odavno prelezala. Nije lose da, ako covek zeli da se bavi bavi dogmatikom, detaljno prouci te stvari iz spisa i kanona Crkve, a ne da sam od sebe pravi neke zakljucke jer vrlo lako moze skliznuti u neku od anatemisanih jeresi.

ok
ja ionako racunam na milost bozju :)

Back