Da li je Isus bogocovek ili sin boziji ?
Da li je ova tema postavljena kao referendum, gde će se uvažiti većina glasova, ili se traži dublje razumevanje, ne samo ovog pitanja već duhovnog razvitka svakog ljudskog Bića (Duše)?
Ako tragamo za istinom onda ne treba delovati navijački iz pozicije bilo koje religije, budući da one ne sadrže kompletno razumevanmje ovog pitanja. Ispravan odgovor je neophodno potražiti iz izvora koji nisu bili dostupni običnom čoveku, ali ni religijskim liderima minulih vekova budući da su na tim pozicijama bili ljudi koji nisu imali direktna znanja već samo knjiške, nekompletne, informacije.
Prvo: Svako živo biće u nižim svetovima, što znači i ovom fizičkom, jeste duhovno Biće ili Duša.
Drugo: Svako takvo Biće, uključujući i nas same jeste na putu duhovne evolucije ili evolucije svesti koja je duhovna a ne mentalna kategorija.
Treće: Stanje svesti kada mi kao Duša spoznamo ili Znamo Sebe je ujedno Samo_Realizacija i to je ono stanje kada dosegnemo čisto duhovne svetove i spoznamo svoju misiju i Sebe kao Dušu.
Četvrto: Najviše stanje svesti koje je ujedno i naš životni cilj jeste realizacija Bog Svesti i to je ono stanje kada znamo Boga.
Peto: Ovo najviše stanje svesti nije sazdano iz jedne tačke ili stupnja već ih ima nekoliko stupnjeva iako su sva pod tim zbirnim imenom, Bog Svest.
Šesto: Iako smo svi mi kao Duše deca Boga, Kreatora, važi da svako onaj ko dosegne Bog Svest jeste Sin Boga ili Božji Sin i ujedno Bog(o)-Čovek sa značenjem da je to čovek koji je dosegao svest Boga. Napomena: Ne zaboravimo da je ova svest sazdana iz nekoliko stupnjeva.
Sedmo: Hrist nije ime Isusa već je samo naziv za ono stanje svesti koje je dosegla Duša koja je inkarnirala u telu čoveka koji se zvao Isus. Ovo će izuzetno dobro pojasniti kazivanje Isusa a naročito stih, "Ja sam vaš put, istina i život." Što znači: Ja, stanje svesti Hrist jesam vaš put, istina i život, ili, drugačije; Dosegnite i vi ovo stanje svesti koje sam ja dosegao i vi ćete dosegnuti duhovnu besmrtnost, Carstvo Nebesko, duhovnu slobodu, mudrost i sve ostalo što ide sa tim.
Osmo: Ovo ujedno daje odgovor da je Isus došao u ovaj svet kao duhovno nerealizovana Duša, radio na duhovnoj realizaciji od svoje 13-te do 30-te godine, dosegao određeno stanje i krenuo u svet da propagira duhovna učenja. U tom periodu njega su podučavali duhovni velikani jednog neprekidnog reda koji su oduvek bili i jesu prisutni na ovoj planeti a koji su poslednjih pet vekova bili u ilegali.
Deveto: Svako onaj ko se danas oseti spremnim da svesno radi na ličnom duhovnomn progresu neophodno je da potraži živa učenja Svetoga Duha, tj. učenja duhovnih velikana ovog reda i sam, lično ostvari svoju duhovnu realizaciju.
Deseto: Postoji pravilo ili neophodnost da svako ko je u fizičkom telu mora imati duhovnog učitelja koji je u datom trenutku u fizičkom telu ukoliko želi ostvariti svoj visoki duhovni cilj. Učenja minulih duhovnih učitelja, ma kako bili veliki, danas ne mogu nikome biti od pomoći na duhovnom putu ako želi da još u ovom životu ostvari visoku duhovnu realizaciju.
Jedanaesto: Ovo će najbolje znati ili osetiti oni koji su imali ili imaju iskustva izvan tela i/ili na višim svetovima, koji imaju jako živopisne snove, kojima je izražena intuicija, koji imaju iskustva naizgled slučajne podudarnosti, koji imaju iskustva sa duhovnom Svetlošću i/ili Zvukom budući da su duhovna Svetlost i Zvuk dva aspekta samog Svetog Duha koji direktno pročišćuje osobu, uzdiže joj svest i vodi je višim svetovima.
Dvanaesto: Praktično, pošto je Sveti Duh Reč Boga, to Sami Bog preko Svetog Duha i svog predstavniku u nižim svetovima vodi Dušu nazad sebi na najvišim svetovima ili u samo Carstvo Nebesko.