Многи ће рећи да је добро, или лоше, и мишљења ће бити скроз подељена.
Али сигурно да постоји нешто што ће одредити да ли промискуитет има више предности или мана. Ипак, филозофија је ту да открије опште одговоре а не само личне и субјективне. Зашто је промискуитет уопште лош? Или још боље питање, зашто је добар?
Било би лепо одговорити на ова питања и проценити да ли и како промискуитет утиче на особу, друштво, и какве су краткорочне и дугорочне последице истог.
Ja smatram da je bolje ne biti promiskuitetan, jer kada se fokusiraš na jednog partnera i upoznaš tog istoga, onda se možeš fokusirati na sebe, na hobije, kvalitet života, upoznavanje sebe u globalu i napredak, na tu drugu osobu...pa onda ide i porodica ko to želi, što je prednost ako ljudi realizuju svoje životne vrijednosti.
A ko je promiskuitetan, najviše se fokusira na traženje partnera/partnerki. Utrka je sa vremenom, opcijama,...a uvijek se ponavljaju osvajanja, i neki iritantni šabloni u supotnom polu...
I onda na kraju, pitam se kako je kad si bio sa mnogo ljudi i znaš da je X osoba odlična u nečemu, a Y osoba odlična u onome, a Z osoba savršena za ovo ...
Kako da takvi ljudi budu srećni sa bilo kime, kada neće nikada sresti savršenu osobu, jer ne postoji već se postaje vremenom iz ljubavi i odluke?
A kontam da je vrlo moguće i propušteno mnogo potencijalnih boljih osoba od neke novoosvojene, pa sledi neko razočarenje, koje se možda ponavlja...
Baš se pitam da li griješim za promiskuitetne, pošto ja baš nisam. Pa ako neko može reći, volila bih čuti i razumjeti? A koliko primjetih, ima mnogo ljudi takvih razmišljanja na forumu.
P.S. pod terminom 'promiskuitetna osoba' ne mislim da je to uvredljivo u podkontekstu, samo smatram da je neko bio sa više različitih partnera seksualno (broj za svakoga varira-sigurnije je napisati "više")
Ja lično sam glede seksualnog odnosa za to da budem samo sa jednim muškarcem, tradicionalna sam tu sasvim. Jednostavno, meni je to dovoljno i dobro tako.
Ali ne osuđujem druge ljude drugih shvatanja, to je slobodna volja sa ciljem da nađe svako svoju radost. Ima tu i do uticaja roditelja, individue, odrastanja, poznavanja sebe, sreće...