Da li je bilo "pravog" rata 90-ih ?

Zenit Fan

Ističe se
Poruka
2.184
Sta mislite da li su ratovi 90-ih bili pravi ? Evo jedan primer: 30,000 vojnika JNA je ucestvovalo u napadu na Dubrovnik (koliko je ucestvovalo tacno ne znam ali sa tolikim brojem je raspolagala armija) i to sve sa jakim naoruzanjem (tenkovima,brodovima,avionima itd..)i jos sto se dodaju dobrovoljci iz Crne Gore, a kako se kasnije ispostavilo grad je branilo oko 700 hrvata..Kako je moguce da sa tolikim naoruzanjem i tolikim brojem vojnika nisu mogli zauzeti grad kojeg je branilo toliki mali broj ljudi? Meni pada na pamet da izgleda nije ni bio cilj zauzimanje grada ali iz kojih razloga? Slicno je bilo i sa Sarajevom,Vukovarom(doduse Vukovar su uspeli zauzeti ali sa oko najmanje 1500 poginulih,prema drugim informacijama iz Hrvatske oko 8000 je poginulo na sirem podrucju grada i 15000 ranjenih) ali ipak uz velike zrtve..Da li su te "operacije" bile sa ciljem zauzimanja gradova ili je cilj bio nesto drugo?

Sta mislite da li su ratovi 90-ih bili pravi ? Evo jedan primer: 30,000 vojnika JNA je ucestvovalo u napadu na Dubrovnik (koliko je ucestvovalo tacno ne znam ali sa tolikim brojem je raspolagala armija) i to sve sa jakim naoruzanjem (tenkovima,brodovima,avionima itd..)i jos sto se dodaju dobrovoljci iz Crne Gore, a kako se kasnije ispostavilo grad je branilo oko 700 hrvata..Kako je moguce da sa tolikim naoruzanjem i tolikim brojem vojnika nisu mogli zauzeti grad kojeg je branilo toliki mali broj ljudi? Meni pada na pamet da izgleda nije ni bio cilj zauzimanje grada ali iz kojih razloga? Slicno je bilo i sa Sarajevom,Vukovarom(doduse Vukovar su uspeli zauzeti ali sa oko najmanje 1500 poginulih,prema drugim informacijama iz Hrvatske oko 8000 je poginulo na sirem podrucju grada i 15000 ranjenih) ali ipak uz velike zrtve..Da li su te "operacije" bile sa ciljem zauzimanja gradova ili je cilj bio nesto drugo?

..ne, sve su to bile kulise,plasticni avioni,tenkovi,topovi,puske na vodu,petarde...kositreni vojnici i turska serija...ajde,srci pesak,bre !!

Ma kakav crni napad na Dubrovnik. Ispaljeno je par desetina granata a Franjevci su masovno palili gume da izazovu sazaljenje medjunarodne zajednice.
Znam iz licnog iskustva da je vojska RSK trebalo da zauzme Zadar, bili smo vec u predgradjima a hrabri bojovnici su masovno bezali i plivajuci trazili spas na Ugljanu kad ono:dash::dash: direktiva iz Beograda zaustaviti akciju i povlacenje na pocetne polozaje i tako citavo vreme do 1993. E tada se situacija drasticno promenila RSK je ostala sama a Hrvatska je zestoko naoruzana od strane zapada.

Nije bilo napada na Dubrovnik. Mozda si mislio Vukovar. Tu smo im ebali kevu.

A sto se tice Dubrovnika, tu su samo avioni nadletali a Hrvati bacali petarde i vikali "Ćetnici, Četnici, bombarduju nas Ćetnici".
U Vukovar je JNA ulazila 5 puta i isto toliko puta se povlačila po dobojenom naređenju odozgo.
Vukovar je bio grad sa najviše različitih nacija u tadašnjoj SFRJ, i kao takav je bio logična meta onih koji su izazivali rat (i Tuđman i Milošević zajedno).
S ove tačke gledišta verujem da su se njih dvojica dogovorili da se taj grad razruši, i to je na terenu i postignuto.

Ma kakav crni napad na Dubrovnik. Ispaljeno je par desetina granata a Franjevci su masovno palili gume da izazovu sazaljenje medjunarodne zajednice.
Znam iz licnog iskustva da je vojska RSK trebalo da zauzme Zadar, bili smo vec u predgradjima a hrabri bojovnici su masovno bezali i plivajuci trazili spas na Ugljanu kad ono:dash::dash: direktiva iz Beograda zaustaviti akciju i povlacenje na pocetne polozaje i tako citavo vreme do 1993. E tada se situacija drasticno promenila RSK je ostala sama a Hrvatska je zestoko naoruzana od strane zapada.

Na to sam i mislio,hvala..Zato pitam da li je plan bio zauzimanje grada ili je neka druga igra u pitanju..

Film američke produkcije još uvek nepoznatog režisera sa Franjom i Slobom u glavnim ulogama, sa oko 18 miliona statista i celom planetom gledalaca.
To je bio prvi pokušaj američkih obaveštajnih službi da uzdrma Evropu koja se tada počela ujedinjavati u oblik u kojem je danas vidimo. SM je bio njihov glavni igrač dugo vremena. Ko je još toliko naivan da veruje da je bio bankar u Njujorku sredinom osamdesetih? Bio je u političko obaveštajnoj školici na obuci kako se postaje džoker kada ustreba. Dok je dobro mešao karte čuvali su ga, kada se otrgao sjebali su ga.

Film američke produkcije još uvek nepoznatog režisera sa Franjom i Slobom u glavnim ulogama, sa oko 18 miliona statista i celom planetom gledalaca.
To je bio prvi pokušaj američkih obaveštajnih službi da uzdrma Evropu koja se tada počela ujedinjavati u oblik u kojem je danas vidimo. SM je bio njihov glavni igrač dugo vremena. Ko je još toliko naivan da veruje da je bio bankar u Njujorku sredinom osamdesetih? Bio je u političko obaveštajnoj školici na obuci kako se postaje džoker kada ustreba. Dok je dobro mešao karte čuvali su ga, kada se otrgao sjebali su ga.

...sta sve necete izmislit !!!...mitologija vam je ,bre, do neba !!

Nije bio pravi rat.

Sve je bilo izrezirano.

A ljudi su ginuli....

I danas niko za to nije odgovoran.
Slazem se da je rat bio izreziran . Izrezirali ga lopovi iz Beograda i Zagreba ,a i ovi svjetski reziseri su ucestvovali .
Za mene je bio pravi rat , posto sam na zalost u njemu ucestvovao . Tu sam poprilicno nahebao , kao i neki
moji prijatelji Hrvati , koji su takodje poprilicno nahebali . A ,oni , koji ne znaju sta je rat , bolje o njemu i da
ne pisu !

U Vukovar je JNA ulazila 5 puta i isto toliko puta se povlačila po dobojenom naređenju odozgo.
Vukovar je bio grad sa najviše različitih nacija u tadašnjoj SFRJ, i kao takav je bio logična meta onih koji su izazivali rat (i Tuđman i Milošević zajedno).
S ove tačke gledišta verujem da su se njih dvojica dogovorili da se taj grad razruši, i to je na terenu i postignuto.

..ajde dosta si lagao za danas..i sam Milosevic je hebo nanu generalima sto su 3 mjeseca trosili oruzje municiju i slali mrtvacke sanduke put Srbije..cijeli svijet je sve vidio,a ti bi sad htio mijenjat povijest..

Bilo bi zanimljivo cuti sta ljubitelji lika i dela Slobodana Milosevica sa ovog foruma imaju da kazu na ovakve i slicne slucajeve.

Narocito oni sto ga oplakuju, traze oprostaj i pozivaju ga da se vrati.

pa nije moglo do 1993 kad je vec krajem 1991 potpisan vensov plan a RSK proglasena zonom pod zastitom UN .a pocetkom 1992 snage UN se razmjestaju u RSK i stvaraju takozvane unpa zone......po tom planu Srbija je bila obavezna da intervenise u slucaju napada na unpa zone odnosno RSK

Jna je bila sranje....vecina generalstaba su bili Hrvati.....mobilizacija u srbiji propala nije se odazvalo ni 50% rezervista iz Srbije,i ono sto se odazvalo bjezalo i napustalo polozaje,mobilziacija 100% uspjela u Crno Gori i Srpskim djelovima BIH ali ni to nije vredilo kad su hrvati komandovali sa JNA

Да је било правог рата данас би живели у Великој Србији, имали озбиљну државу, били вероватно у савезу са Русијом и са најмање 1.000еур просечном платом (јер би све фабрике радиле и сва поља била засејана и обрађена), а овако ...
(ти вероватно ниси тог узраста и довољно стар па то уопште питаш? :) )

..sve sta si rekao !!!
Pa da ponovim.
JNA je ulazila 5 puta u Vukovar pod vatrom, a povlačila bi se odmah po ulasku zbog naređenja koja bi dobila odozgo.
Nakon njenog povlačenja u Vukovar su ulazile Tuđmanove trupe, opet pod vatrom, da bi ih JNA opet isterala naravno pod vatrom....
I atako nekoliko puta sve dok nisu razuršili Vukovar i jedni i drugi.

Zašto Vukovar?
Zato što je to bio grad u kome su lepo i mirno živeli pripadnici preko 20 nacionalnosti i što je kao takav bio pravi pravcati simbol nečega što je trebalo srušiti.

Ko je to uradio?
Tuđman i Sloba zajedno, po dogovoru, jer su obojica bili na istoj strani zadatka - srušiti SFRJ i izazvati građanski rat u njoj.

A ti sada kaži šta od ovoga nije tačno.

Dosadno.

Srbe boli jer su izgubili, potučeni i poraženi. Pukao mit o nekom njihovom junaštvu
i ostale fantazije. I to izgubili od nas, koje gledaju kao najgore neprijatelje.
Mislili su da su neki macho tipovi, a ispali pi%kice.

Još više, zaustavili smo ih tandžarama i praktički razoružani, a da smo imali oružja
koje nam je pripadalo po unosu u vojsku SFRJ- ne bi mrdnuli od straha.

Zato o tom i trkeljaju do besvijesti.

Back