Da li je abortus ubistvo?

Ovo bi bilo bas sebicno...u tome nekako i jeste poenta...nije uvek vodilja sta je nama teze kad je drugi zivot u pitanju
Slažem se ali takvo razmisljanje je retko.
Mada jedno je samo razmišljati o tome a drugo kada te to strefi u glavu.ogroman broj zena želi čišćenje ako je situacija trenutno losa(ne samo finansijska).ne mozes ti nikog da nateras na abortus.

Pro-lajferima je stalo samo da se dete rodi, a onda ga maltretiraju do kraja života.
Ima raznih ljudi...psihopata,sociopata...
Slažem se ali takvo razmisljanje je retko.
Mada jedno je samo razmišljati o tome a drugo kada te to strefi u glavu.ogroman broj zena želi čišćenje ako je situacija trenutno losa(ne samo finansijska).ne mozes ti nikog da natera na to.
Razumem.
Trenutna losa situacija a takav izbor ti obelezi ceo zivot.
Ko sam ja da nekog osudjujem?
Ja samo govorim kako ja to vidim.

Tako je, banalizovati se može do u beskraj, što će reći da priroda nije vodila računa o pitanju abortusa i tome kako ćemo ga regulirati. Dok god fetus nema svest i ne boli ga kad ga 'ubijaš' do tad nije ubojstvo, što se mene tiče.
Nema ni dete od 10 dana koje se rodi mnogo veću svest. Nemaju ni ljudi koji spavaju baš svest da pada kiša na polju. Nemaju ni ljudi u komi svest. Nemaju ni pijani i psihički bolesni ljudi neku naročitu svest. Da li to znači da oni nisu ljudska bića i da ih treba pobiti? Zar je svest jedini dokaz ljudskosti?

Nema ni dete od 10 dana koje se rodi mnogo veću svest. Nemaju ni ljudi koji spavaju baš svest da pada kiša na polju. Nemaju ni ljudi u komi svest. Nemaju ni pijani i psihički bolesni ljudi neku naročitu svest. Da li to znači da oni nisu ljudska bića i da ih treba pobiti? Zar je svest jedini dokaz ljudskosti?
Ti ljudi imaju privremeni prekid svesti, dok kod fetusa ona još nije potpuno razvijena, kao što ni receptori za bol još nisu skopčani sa moždanom korom, preko koje bi fetus mogao da ga oseća.

Ako nisi u stanju da razumeš da se odsustvo svesti, recimo u snu ili pijanom stanju, razlikuje od odsustva svesti kod zigota osam nedelja starog, onda si stvarno zigot.

Ako tebi plod u utrobi majke (žene) na kojem se vide glava, oči, uši, nos, usta, ruke, noge, stomak, leđa, ramena nije čovek onda nemam više reči. Možda je drvo ili cveće. Ko zna. E moji levičari vi i logika nikad na zelenu granu.
U suštini, boli tebe patka za fetus, važno ti je da preko permanentnog trudničkog statusa neku mučenu ženu staviš u potčinjen položaj i upropastiš joj život.

Pitanje regulacije abortusa je uvek isključivo stvar političkog prepucavanja, jer da vam je stalo do živih bića pobrinuli biste se pre svega za postojeću decu itd.

Svest nije jedini kriterijum ljudskosti, ali mora se praviti razlika: spavač ili pacijent u komi već imaju razvijen mozak i ličnost pa je njihova svest samo privremeno ugašena, dok fetus u ranoj trudnoći svest još nikad nije imao. To nije isto. A i da ostavimo po strani pitanje svesti, fetus živi unutar tela druge osobe. Žena ima pravo da odluči da li će svoje telo staviti na raspolaganje devet meseci. Rađanje protiv volje ne vodi do dobrog života ni za majku ni za dete, smisao roditeljstva je da dete bude željeno, a ne rezultat prinude.

Ti ljudi imaju privremeni prekid svesti, dok kod fetusa ona još nije potpuno razvijena, kao što ni receptori za bol još nisu skopčani sa moždanom korom, preko koje bi fetus mogao da ga oseća.

Ako nisi u stanju da razumeš da se odsustvo svesti, recimo u snu ili pijanom stanju, razlikuje od odsustva svesti kod zigota osam nedelja starog, onda si stvarno zigot.
Dete 10 dana nakon rođenja da li ono ima svest? Ja se ne sećam ničega u toj dobi. Prva moja sećanja pamtim od 2 ili 3 godine. Da li to znači da prvih par godina nakon rođenja nisam bio ljudsko biće.

Back