Da li je abortus ubistvo?

Danas ti prolijem 20 milijuna spermija u VC školjku, vašim rečima - pobijem 20 milijuna nerođene dece, što me čini najvećim masovnim ubojicom
Ne, to nije analogija jer tako možeš da ideš i još malo unazad pa da zaključiš kako time što nisi pojeo šniclu nisi uneo protein koji je potreban da se stvori sperma (ili jajne ćelije kod žena) pa si time počinio ubistvo?

Danas ti prolijem 20 milijuna spermija u VC školjku, vašim rečima - pobijem 20 milijuna nerođene dece, što me čini najvećim masovnim ubojicom
Nije to isto. "Dete" postaje dete kada spermij uđe u ženu i kada se stvori plod kojem krenu rasti glava, mozak, srce, uši, nos, oči, usta, noge, ruke, jetra, bubrezi. Spermij van žene nema još niti jedan od tih organa i zato nije dete. Stvarno su neka poređenja ovde bukvalno za ludnicu.

Ne, to nije analogija jer tako možeš da ideš i još malo unazad pa da zaključiš kako time što nisi pojeo šniclu nisi uneo protein koji je potreban da se stvori sperma (ili jajne ćelije kod žena) pa si time počinio ubistvo?
Tako je, banalizovati se može do u beskraj, što će reći da priroda nije vodila računa o pitanju abortusa i tome kako ćemo ga regulirati. Dok god fetus nema svest i ne boli ga kad ga 'ubijaš' do tad nije ubojstvo, što se mene tiče.

Nije to isto. "Dete" postaje dete kada spermij uđe u ženu i kada se stvori plod kojem krenu rasti glava, mozak, srce, uši, nos, oči, usta, noge, ruke, jetra, bubrezi. Spermij van žene nema još niti jedan od tih organa i zato nije dete. Stvarno su neka poređenja ovde bukvalno za ludnicu.
Postoje onda kad nama odgovara za konkretnu političku agendu, priroda ne poznaje jasne granice u tom smislu.

To nije analogija.
Rekoh, tema je teska.

Nekada se na fetusu rano vide anomalije i u tom je slucaju valjda bolje prekinuti trudnocu?
Sta mislis?
Svako ucini po svojoj svesti.Ja nisam cula da i jedan roditelj kaze da manje voli svoje dete koje ima neki urodjeni problem.

Naravno da nije ubistvo, embrion nije ličnost.
Ali ljudski zivot...

A msm nema sta da se sudi i drugima kroji zivot,ako je silovanje teska prica,mnoge majke se promene na gore i nemaju osecaj da imaju dete uopste,onda mesanje drzave oko starateljstva i usvajanja,kriminal u sta uvuku neduznu decu,nije ni kucni ljubimac za svakog

Prvo do neželjene trudnoće ne bi trebalo da dođe, da ljudi nisu glupi, ali ako dođe, svakako je bolje abortus nego da to dete odrasta u ko zna kakvim uslovima.
Pa kazem,moze se dati na usvajanje.
Ja govorim iz svog stanja svesti.Licno,ne bih mogla tako nesto da uradim.
To svakako nije laka odluka, znaju samo oni koji su kroz to prosli.
Verujem da nije.A opet...verujem u Boga i verujem da ako bi nam dao takvo iskusenje,dao bi ga zbog naseg sopstvenog spasenja .Ja u to cvrsto verujem.

Pa kazem,moze se dati na usvajanje.
Ja govorim iz svog stanja svesti.Licno,ne bih mogla tako nesto da uradim.

Verujem da nije.A opet...verujem u Boga i verujem da ako bi nam dao takvo iskusenje,dao bi ga zbog naseg sopstvenog spasenja .Ja u to cvrsto verujem.
Svaka čast...
Nego pitanje.zar nije teže da ga rodite i date na usvajanje znajući da ga nikad vise nećete videti?

Back