evo ucim na vikipediji i nemate vi poima
vojvodina bila oduvek u sastavu austrougarske skoro od njenog postojana
tako da te price
jeste i u japanu smo mi bili starosedeoci
stvarno ste glupavi
aj laku noc
Austrougarska je nastala tek nakon smrti Matije Korvina, čime je nestala mađarska kraljevska dinastija, i poraza od Turaka češkog kralja Ljudevita u bici kod Mohača, koji je preko Korvinove udovice i udovice Ljudevitovog oca Ladislava, Beatrise Napuljske, dobio mađarsku krunu. Tu krunu, odnosno njegovu vladavinu, i pravo nasleđa nad Korvinovim kraljevstvom nije priznalo više od pola mađarske vlastele, i proglasili su za kralja Korvinovog vanbračnog sina (sa Hrvaticom) Ivana Zaponju. Vlastela koja je bila uz Čeha Ljudevita, inače šuraka austrijskog kralja Ferdinanda Habzburga, je posle njegove smrti ponudila krunu mađarske tom Ferdinandu. Tada je nastala A-U.
Sve se to odigralo u 16. veku. A, šta je bilo pre toga? Jesi li čuo nekada za cara Jovana Nenada Crnog?
U to isto vreme, nakon sloma hrišćanske vojske, i dok je Ferdinand razmišljao kako da oslobodi od Turaka zemlju koja mu je poklonjena, pojavio se Jovan Nenad Crni. Taj nadimak je nosio, jer je imao beleg dužinom čitavog tela. On je sa svojim četama za kratko vreme proterao sve Turke iz Bačke, dobrog dela Srema i Banata, i proglasio se srpskim carem, a za prestonicu je izabrao Suboticu.
Ivan Zapolja je slao na njega vojsku za vojskom, koju je ovaj svaki put uspešno razbijao. To je toliko oslabilo Zapolju da je Ferdinand, kada je sa svojom vojskom ušao u Ugarsku naišao na lak otpor Zapoljinih snaga, izmorenih borbama sa Nenadom.
Sam Nenad nije mnogo mario za njihove međusobne sukobe oko mađarske krune, iako je dobijao ponude da se stavi pod ferdinandovu vlast, a za uzvrat da mu se prizna da je vladar današnje Vojvodine. On je smatrao da se to Srba ne tiče, i da je njegov primarni zadatak da obnovi srpsko carstvo, tj. oslobodi Srbiju od Turaka, i da ujedini srpsku zemlju severno od Save i Dunava sa starom Srbijom. Zato na njegovom spomeniku u centru Subotice i piše: "Tvoja je misao pobedila".
Ko zna šta bi bilo da ga nije ubio Zapoljin uhoda iz zasede u Segedinu, jer se Nenad uvek slobodno kretao među narodom.
Sada ti meni reci, otkuda to sve, ako Srba u Vojvodini nije bilo pre Čarnojevića?
Sedi, jedan iz istorije!!!