Da li da upisem grcki jezik na filoloskom, ili klasicne nauke na filozofskom ?

na klasicnim naukama je veoma zanimljivo....... osim jezika ucis arheologiju, filozofiju.....istoriju civilizacije...svasta nesto zanimljivo naucis........ali uzasno je tezak smer i verovatno je posle tesko naci posao...... latinski i starogrcki su glavni jezici.....grcki se uci tek od trece godine.....a sa starogrckim zaista ne znam sta bi radila u zivotu..... mrtav jezik...kao i latinski.......ali latinski bar mozes da predajes u skoli........sad se uci i u gimnazijama i u medicinskoj....na pravnom fakultetu........................odgovor na tvoje pitanje, ako te zanima iskljucivo grcki jezik, idi na filoloski......jer na klasicnim naukama imas mnogo vise od samog jezika i rekoh ti, novo-grcki se uci tek od trece godine......a ja nisam stigla do trece godine :) pa ne znam kako to izgleda... ne znam kakvo se znanje dobije s obzirom da se uci samo dve godine........

Ako završiš klasične nauke postaćeš diplomirani (klasiči) filolog. To je osoba koja ozbiljno poznaje jezik, ima izuzetne osnove za bavljenje naučnim radom na tu temu (najpre starogrčki i latinski, a potom i još par živih koje će biti prinuđena da koristi, budući da je literatura na srpskom za većinu predmeta deficitarna). O kuluri, umetnosti, arheologiji, istoriji i filozofiji da i ne govorimo. Ovo, naravno, ako te takvo nešto zaista interesuje. Sem toga, trenutno se na katedri za klasične nauke nalazi ekipa izuzetno cenjenih naučnika svetskog renomea (Aleksandar Loma i Vojin Nedeljković na prvom mestu).
Da, novogrčki se tamo uči samo dve godine, ali vrlo ozbiljno i intenzivno (dakle, sa filološkog aspekta, a ne u vidu kursa), u kontekstu vizantijske književnosti, koliko i kolokvijalnog jezika.
Da, tamo nema zezanja, iako sve deluje opušteno i lagano i niko te ni na šta terati neće. Ne postoji šansa da se provučeš bez ozbiljnog rada (nekad čak ni to nije dovoljno).
Da, nećeš moći da nađeš posao u struci tako lako, ali ćeš moći mnogo da putuješ u okviru koje kakvih stipendija, studentskih razmena i tome slično. Znaćeš sva pitanja na kvizu, i, iznad svega, biće ti mnogo lepo u glavi.

Ako završiš ma koju katedru na Filološkom postaćeš nastavnica grčkog jezika samo na teritoriji Srbije (ne znam da li to u ovom momentu uključuje Kosovo ili ne). Za pare koje ćeš dati na studiranje, možeš da iznajmiš stan u centru Atine na 2 godine i, provodeći upola manje vremena nad knjigom nego što bi to radila u Srbiji kao student Filološkog, naučićeš duplo više. Jeste, nećeš moći da budeš nastavnica novogrčkog ni u jednoj od tri - pet škola stranih jezika koje i taj jezik obuhvataju svojim programom, eto to je jedina razlika.

I, mala napomena: jezik ne može da umre, ili bar ne dok postoji i jedna živa osoba koja ga aktivno koristi. Da sam na mestu vas koji to tvrdite, tražila bih da mi gimnazijska profesorka vrati pare, a možda bih je tužila i za odštetu jer me je navela na život u zabludi.

hmm........ super je to kad znas sva pitanja na kvizu :) a jos je bolje kad ti je mnogo lepo u glavi :) ........a zaista je tako......mnogo lepo u glavi........ali... previse je nas koji smo napustili klasicne nauke na pola puta...tako da ja nikome ne bih savetovala da tamo zaluta...

Znam, to je užas :( Pretpostavljam zbog latinskog 2.
Ja sam imala sreće (snage ili šta je već potrebno) do kraja i, pravo da ti kažem, da se ponovo rodim, sigurno bih opet klasične studirala.
Jeste ta katedra neka vrsta freak saloona, traži debele nerve i mnogo odicanja, sve to stoji. I, treba baš, baš dobro razmisliti pre nego što se tamo čovek zaputi.
A studirati to samo zbog novogrčkog, to je kao da obaraš sekvoju ne baš za čačkalicu, ali za omanji kolac. :D

:)

iskreno, cesto mi bude zao sto nisam zavrsila...ja sam to zaista upisala iz ljubavi........ali...u jednom momentu sam pocela da radim i tu je bio kraj studiranju......jer klasicne nauke zahtevaju da im se posvetis totalno :)
.......a profesori na Filozofskom mnogo pruze svojim studentima.......ne samo da prenesu znanje iz predmeta koji predaju......vec nas ocelice i nauce da zaista moze u zivotu da se dobije sve...samo treba covek da zna sta zeli..i onda da ide ka svom cilju...

Back