Ako završiš klasične nauke postaćeš diplomirani (klasiči) filolog. To je osoba koja ozbiljno poznaje jezik, ima izuzetne osnove za bavljenje naučnim radom na tu temu (najpre starogrčki i latinski, a potom i još par živih koje će biti prinuđena da koristi, budući da je literatura na srpskom za većinu predmeta deficitarna). O kuluri, umetnosti, arheologiji, istoriji i filozofiji da i ne govorimo. Ovo, naravno, ako te takvo nešto zaista interesuje. Sem toga, trenutno se na katedri za klasične nauke nalazi ekipa izuzetno cenjenih naučnika svetskog renomea (Aleksandar Loma i Vojin Nedeljković na prvom mestu).
Da, novogrčki se tamo uči samo dve godine, ali vrlo ozbiljno i intenzivno (dakle, sa filološkog aspekta, a ne u vidu kursa), u kontekstu vizantijske književnosti, koliko i kolokvijalnog jezika.
Da, tamo nema zezanja, iako sve deluje opušteno i lagano i niko te ni na šta terati neće. Ne postoji šansa da se provučeš bez ozbiljnog rada (nekad čak ni to nije dovoljno).
Da, nećeš moći da nađeš posao u struci tako lako, ali ćeš moći mnogo da putuješ u okviru koje kakvih stipendija, studentskih razmena i tome slično. Znaćeš sva pitanja na kvizu, i, iznad svega, biće ti mnogo lepo u glavi.
Ako završiš ma koju katedru na Filološkom postaćeš nastavnica grčkog jezika samo na teritoriji Srbije (ne znam da li to u ovom momentu uključuje Kosovo ili ne). Za pare koje ćeš dati na studiranje, možeš da iznajmiš stan u centru Atine na 2 godine i, provodeći upola manje vremena nad knjigom nego što bi to radila u Srbiji kao student Filološkog, naučićeš duplo više. Jeste, nećeš moći da budeš nastavnica novogrčkog ni u jednoj od tri - pet škola stranih jezika koje i taj jezik obuhvataju svojim programom, eto to je jedina razlika.
I, mala napomena: jezik ne može da umre, ili bar ne dok postoji i jedna živa osoba koja ga aktivno koristi. Da sam na mestu vas koji to tvrdite, tražila bih da mi gimnazijska profesorka vrati pare, a možda bih je tužila i za odštetu jer me je navela na život u zabludi.