Da li čovek ima dušu

Чарли Шин

Zainteresovan član
Poruka
121
Razgovarao sam sa drugom o tome da li ima života posle smrti, ja potajno verujem u reinkarnaciju, on želi da veruje u nju, ali smatra da čovek možda ne poseduje dušu.Kaže da je možda sve stvar hemijskih reakcija koje se dešavaju u mozgu, jer kaže ako bi postojala duša, kako onda ona pati, ako je odvojena od samog tela (bića) kada smo na primer bolesni. Naime, on je gledao neku emisiju gde su naučnici došli do toga da se sve može naučno objasniti.

Tema je dosta apstraktna i ne verujem da će mo naći rešenje, mene interesuje šta vi mislite da li čovek poseduje dušu ili je sve što se dešava plod nekakve hemije.

Pa naravno da posjedujemo dušu, i tijelo je samo sluga toj duši, tijelo koje je vidljivo i duša koja nije.. Vjerujem da postoji i neki oblik reinkarnacije u smislu da kad umremo ta duša (neki vid energija) se spoji sa drugom energijom i opet nas vraća ovamo samo u nekom drugom materijalnom obliku (tijelu).. Eto toliko, to je moj način shvatanja ove svakako kompleksne teme :bye:

smiley_emoticons_wonderoflife.gif
čemu tijelo, kad se duša lijepo provodi i bez njega ? . . . .
smilie_308.gif

također je pitanje, šta je s drugim bićima i po čemu se poneki čovjek, po vlastitom vidu razlikuje od drugih bića, osim po umišljenoj duši.
nije li život i bez duše dovoljno fantastičan i nerazumljiv? mora li sve biti još manje razumljivo?

na sreću postoje svećenici, čarobnjaci i mudraci, koji mogu svijet tumačiti onima, koji ne mogu vjerovati niti svojim čulima niti svojoj pameti.
ali takva dezorijentirana bića svećenici, čarobnjaci i mudraci tek moraju odgojiti.

Poslednja izmena:
Razgovarao sam sa drugom o tome da li ima života posle smrti, ja potajno verujem u reinkarnaciju, on želi da veruje u nju, ali smatra da čovek možda ne poseduje dušu.Kaže da je možda sve stvar hemijskih reakcija koje se dešavaju u mozgu, jer kaže ako bi postojala duša, kako onda ona pati, ako je odvojena od samog tela (bića) kada smo na primer bolesni. Naime, on je gledao neku emisiju gde su naučnici došli do toga da se sve može naučno objasniti.

Tema je dosta apstraktna i ne verujem da će mo naći rešenje, mene interesuje šta vi mislite da li čovek poseduje dušu ili je sve što se dešava plod nekakve hemije.

Имам једно питање, за почетак. Зашто у идеји реинкарнације налазиш утеху? Зар не би требало да те ужасава? Имаш овај живот, ту растеш, патиш, волиш, доживљаваш среће и несреће, сазреваш, итд, јасно је да је све у животу ако га живиш као самосвесно биће усмерено као неком циљу. Шта је тај циљ, појма ми немамо, јер то није циљ у правом смислу речи, након кога имаш следеће, па следеће и следеће циљеве и тако довека. То је циљ после кога престају сви циљеви. Али сви ми интуитивно знамо да неког циља за лично нас - има. Зашто би се иначе сви трудили да буду бољи, да напредују, да превазиђу себе? Зато што циља има, и он нам тако живо лебди у интуицији.
И замисли да се све то смрћу поништава, као да никад ништа ниси урадио, постигао, жртвовао, па мораш све испочетка, исте болове, исте љубави, иста сазревања, итд. Као змија која непрестано сама себи гризе реп. Шта има утешно у тој идеји? Заправо, ужасавајућа је до бола.

Ouroboros_emblem.jpg

Тако да је циљ заправо зауставити точак живота и постићи велико ослобођење (Great liberation, кад већ користим тај термин). Погледај рецимо у Страдању Исусововом ову сцену искушавања Исуса од стране Сотоне, где се појављује змија као симбол и погледај шта Исус ради са змијом.

Знам доста људи који су престрављени идејама вечности јер вечност замишљају као непрестано трајање времена, идејом реинкарнације, па чак и обичне смрти јер мисле да после ње долази ништа, а то "ништа" замишљају као њихово тело заробљено у ковчегу у мраку, заувек. Еони пролазе а они у ковчегу :) Такве размишљања, за свакога ко се мало више упусти у њих, не могу да не изазову ужас па чак и одређене психолошке последице. Ти људи не могу да спавају ноћима због анксиозних напада и напада панике услед таквих размишљања. И после ми кажу да је депресија само органског порекла :neutral:

А одговор на тему - ако ти у себи, непосредно, налазиш оно "ја јесам", "ја постојим", "ја", не"ја" као индивидуа под тим именом и презименом у тој држави под тим матичним бројем, итд, већ "ја" као нешто пре свега тога, као "ја" које је увек било, јесте и биће, нема ту даље шта да се тражи и одгонетава да ли душа постоји. Индивидуа, твој физички комплекс тело ће проћи, али ти нећеш проћи. :)

Тако да, мало је наивно посматрати да је (само)свест само продукт хемијских реакција у мозгу :neutral: Да је тако, ми бисмо вероватно били неки андроиди са жицама које варниче на све стране и не знају куда се крећу, шта раде,а мени делује баш супротно, да је код сваког, али баш сваког човека, колико год мало да био "духован" - живот усмерен ка неком невидљивом циљу. Заправо, да није тако, човечанство не би ни постојало, да у интуицији нема истину о својој правој природи.

Сама поставка. Само питање је погрешно јер полази од материјализма и реализма као аксиома на оснвоу којих требамо тражити решење, и човек који не познаје идеализам фрустрирано се врти око тог питања не налазећи одговор. Али решења има и то одавно. Филозофија је дала одговоре на та питања.
Међутим. њих не можеш разумети ако се држиш материјализма јер права истина о свету и животу нема везе са реализмом и материјализмом.

Дакле,ту стару поделу на душу и тело заменила је много исправнија подела на на ствар по себи и појаву или дургачије речено на вољу и представу, при чему је тело представа или једна слика међу осталим сликама спољашњег света, а воља је оно најближе ставри по себи.

Али све сам то много јасније објаснио на једној другој теми а пренећу одговор и на овој:

Mislim da je interesantan misaoni eksperiment koga bi ja slobodno preveo kao "Mozak u buretu" i koji ima odredjenu vezu sa stvari o kojoj raaspravljamo.
Znaci pretpostavka je da se zamisli mozak ( vec vidim Ozijevu reakciju na ovo moje "da se zamisli mozak ") koji je izvadjen iz tela i stavljen u bure u neku tecnost koja ga odrzava i hrani.

Mozak je, naime, prikljucen na superkompjuter preko seta elektroda koji u mozak salju istovrsne informacije koje bi mozak i inace primao kao da je u telu.
Znaci preko kompjutera se pustaju el. impulsi koji "emuliraju", da tako kazem, da je on na nekoj prelepoj plazi, sunce sija, talasi zapljuskuju obalu, piju se kokteli, znaci prava uzivancija :).
attachment.php

postoje tvrdjenja koja kazu da je nemoguce da se odredi da i mi sada nismo u svari na isti nacin ukljuceni na neki superkompjuter koji emulira i mene sada dok ovo pisem. Interesantna su zapazanja Hilari Putnama koji se bavio ovom temom, ali svakako i odgovora i kritika upucenih na ovakav prilaz problemu koji je dao Dzon Rodzers Sirl.

Тај мисани експеримент промашује циљ јер изводећи га и даље смо заробљени у апсурд реализма по коме постоји објективан свет независно од свести, а затим у мозгу, који је ето, део тог објективног света, настаје одједном, тако ни из чега, још један свет који је верна копија тог спољашњег света. При чему имамо сада мозак у том објективном свету и неки други мозак у том свету који је у мозгу? :neutral:

Да би се ослободили таквог погледа на свет а који се неодољиво намеће онима који су навикли на материјализам треба извести један други мисаони експеримент.

Узмимо ситуацију у којој шетате кроз град, идете улицама и видите брдо у даљини. Наравно, у себи замишљате при томе да ено иза оне улице, иза оног брда, налазе се друге улице и друга брда и тако ин инфинитум до бесконачности простора. Али то је грешка!

Иза оног брда нема ничега! Границе нашег опажања су и границе просторног света.

Али да ово не би звучало овако чудно да не кажем неку тежу реч, подсетићу на ону велику Платонову алегорију која невероватно појашњава сва ова питања идеализма, иако тога Платон није био светстан када је стварао на начин на који смо идеалности опажајног света свесни данас после Барклија, Канта, Шопенхaуера, Бергсона и других.

platocave.jpg

ИЗВОРИШТЕ свега. Супстанција свега. Ствар по себи није негде споља. Тамо негде на небу или негде далеко у универзуму, или у самоме свету као тај свет како су рецимо пантеисти и слични тврдили. Не! Супстанција свега је у нама. У ономе што зовемео дух и што налазимо непосредно у себи.

Тај дух је ватра у Платоновој пећини. Та ватра баца сенке. тј опажаје. Прве сенке са којима затим имамо посла јесу оно што налазимо у себи и зовемо идеје по Платону , или степени обективације воље по Шопенхауеру. Тај ниво рефлексије оне ватре представља нам пре свега уметност.

Иза тога је опажај нашег тела. Или оно што од тела можемо опазити, Значи, део носа, део чела, само тело. и то је то. После тога следе слике опажаји осталих предмета који окружују то тело и које се мењају величином како се то наше тело креће. Све се ешалoнира око тог тела и скуп свих тих опажаја оно је што зовемо "реалан свет"

Ето, то су сви елементи ткз. спољашњег реалног света.То су пројекције, слике, сенке оно ватре у нама. У нама. ИЗВАН ТИХ ЕЛЕМЕНАТА ,ИЗВАН ОНОГ БРДА КОЈЕ ОПАЖАМО НЕМА НИЧЕГА.
Извориште свега тога је у духу... "Царство божје је у вама".

Зато су тело и мозак у телу важни за постојање објективног света , зато тај свет нестаје са нестанком тела...јер од њега он произилази. Тело је пројектор спољашњи свет је филм, представа..

images

Ако оштетимо неки део пројектора тиме смо онемугућили појаву,. онемогућили приказ филма на платну, али нисмо тиме уништили саму филмску траку која се пројектује на платно. Онемогућили смо пројектор не оно што се пројектује.

Исто тако, ако нестану наша тела нестају и сенке које се кроз та тела, и око тих тела пројекутју али не нестаје ВАТРА у Платоновој пећини која је у нама.. у ДУХУ.

postoje samo dve mogucnosti duh postoji ili ne postoji. mozda postoji i treca opcija da duh postoji i ne postoji poput sredingerovog macka sto daje sedamdes posto sanse da ipak postoji ali moze biti i sedamdes posto sanse da ne postoji sto mu dodje opet pola pola, cista matematika.ustvari ovo sto sam napisao i nije toliko bitno, mada moze i da bude bitno jel mi je upravo nesto sad palo na pamet. posto je pitanje da li postoji dusa, valjalo bi onda tu dusu ili duh posmatrati kroz coveka. dakle covek bi se mogao posmatrati kroz faze njegovog razvoja ili jos uprostenije moze se podeliti na fazu u kojoj se razvija i fazu u kojoj telesne funkcije pocinju da funkcionisu slabijim intenzitetom sve do potpune obustave telesnih funkcija tj. smrti. koliko je meni poznato nauka jos nema odgovor zasto telo stari mada postoje neke paradigme koje stoje u vezi sa nekim markerima na hromozomima i sl. kojima mogu da izmere dugovecnost necijeg zivota ali konkretnog odgovora ipak nema. pokusacu to da objasnim na dubljem nivou, dakle zdravo telo odasilje manje fotona nego sto je slucaj sa oslabljenim telesnim funkcijama. drugim recima izmedju dve cestice uvek postoji odredjena udaljenost, i samim tim je nuzno potrebno neko odredjeno vreme da bi se izmedju njih prenela informacija, foton koji izadje iz elektronskog omotaca je otpustena kineticka energija elektrona, sto govori da su virtuelni fotoni prenosioci el. magnetne interakcije i naelektrisanja u covekovom telu koje je povezano sa citavim univerzumom kroz taj virtuelni medijator verovatno neogranicenog potencijala. gledano iz tog ugla covekovo zivotno iskustvo i ispitivanje ipak dobija neki smisao kao odlazak duse u neki nevidljivi svet za sada nerazumljivih snaga sila i njihovih odnosa pa tako i nastaje sila koja deluje u coveku poznata kao volja koja tezi ka tome da u trenutcima transformise vecnost kroz skriveno transcendetalno jedinstvo sile koja miruje ali je prisutna svuda. p.s. dusu treba traziti kroz zaborav

иииидемо

Besmrtna pesma

Ako ti jave: umro sam,
a bio sam ti drag,
onda će u tebi
odjednom nešto posiveti.
Na trepavici magla.
Na usni pepeljast trag.
Da li si uopšte ponekad
mislio sta znači živeti?
. . . . . . . . . . . .
Ako ti jave: umro sam
evo šta će biti.
Hiljadu šarenih riba
lepršaće mi kroz oko.
I zemlja će me skriti.
I korov će me skriti.
A ja ću za to vreme
leteti visoko. . .
Visoko.
Zar misliš da moja ruka,
koleno,
ili glava
može da bude sutra
koren breze
il' trava?
. . . . . . . .
Ako ti jave: umro sam,
- ne veruj
to ne umem.
Na ovu zemlju sam svratio
da ti namignem malo.
Da za mnom ostane nešto
kao lepršav trag.
I zato: ne budi tužan.
Toliko mi je stalo
da ostanem u tebi
budalast i čudno drag.
Noću,
kad gledaš u nebo,
i ti namigni meni.
Neka to bude tajna.
Uprkos danima sivim
kad vidiš neku kometu
da nebo zarumeni,
upamti: to ja još uvek
šašav letim, i živim.

nasdaq, kad si već na temu "duša" krenula kroz poeziju,
evo kako je to ispevao khalil gibran:

Duša

I Vrhovni Bog izdvoji Dušu iz svog bića i u njoj sazda Ljepotu.

Darova joj nježnost jutarnjih lahora, miris poljskog cvijeća i blagost mjesečeve svjetlosti.

Podari joj pehar radosti i reče:
Iz njega ćeš piti samo kada prošlost zaboraviš i budućnost zanemariš.
Zatim joj podari pehar tuge i reče:
Iz njega ćeš piti da bi shvatila suštinu životne radosti.

Zatim u nju uvede Ljubav koja Dušu napušta sa prvim tragom pohote,
i uvede u nju dražesnost koja iz nje nestaje sa prvom riječju uznositosti.

I obdari je znanjem nebeskim da je vodi putevima Istine.

I spusti u njene dubine sposobnosti da vidi što se ne da vidjeti.

I stvori u njoj emocije koje prate vizije i himere.

I odjenu je ruhom čežnje koje anđeli od duginog treperenja satkaše.

Potom u nju stavi tamu sumnje koja je sjenka svjetlosti.

Onda uze Gospod oganj srdžbe, i vjetar što puše iz pustinje neznanja,
i pijesak sa obale mora egoizma, i zemlju ispod nogu vremena i sazda čovjeka.

Dade mu slijepu snagu što bjesni u bezumlju i pokorava se uživanjima.

I udahnu mu život koji je sjenka smrti.

I Vrhovni Bog se osmjehnu, pa zaplaka, osjeti bezgraničnu ljubav, te sjedini čovjeka i njegovu Dušu.

Taj endzin su prirodni instinkti.
Koje čovek ponekad malo romantizuje i uvije u lepša pakovanja.
I dobro je što to čini, život bi nam inače brzo dosadio.

Аха. Сада је све јасно. Та сила која је у основи живота и која чини, заправо, сам живот су по теби "природни инстикти". Наравно, природни инстикти су као нешто само по себи разумљиво и када си указао на њих све је решено.

Човек је мислио на животну силу, елан витал. На оно што у општој ентропији делује као синтропија. Оно што повећава ред у природи уместо да га, следећи ентропију, смањује.

Da bi saznalai da li covek ima dusu, treba odgvoriti sta je dusa i gde traziti odgovor.

Postoje dve cinjenice.

Prva je sta neko podrazumeva pod pojmom dusa, a drugi je sta stvarno znaci dusa.

Postoji vec tradicionlano, plantonsko shvatanje duse, koje se uvuklo u sve pore ucenja o dusi, pa i u religiji iako nema nista sa religijom.

Nekima se doplao u nekom trenutku istorije, i forsirao tu ideju dok se nije ustalila, takod a mnogi nzenaju pravi izvor...

Ja zastupam Biblijski pojam duse.

Jer samo Bog moze da nam kaze pravu istinu, kao tvorac coveka...

Ostalo je samo filozofiranje...

Back