Da li biste živeli sa (bivšim) zavisnikom?

Treba da razmenimo mišljenja. Zašto da ne otvorim takvu temu ? Ja ne lečim zavisnike,ali sam bila u prilici da pratim grupu lečenih alkoholičara i da steknem sliku kako to ide. Ne mislim da neko treba da se demorališe,ali ne mislim ni da treba da lažno predstavljamo sliku kako je svakome sve moguće a realnost demantuje.
Da li ti to govoriš da zavisnici ne mogu da se izleče?

Ovisnik je deo odredjenog miljea koji stimulira njegovu ovisnost, i pothranjuje njegovu potrebu. Kockari imaju kreditore, narkomani dilere, alkoholicari omiljenog barmena. Osoba izvan tog hranidbenog lanca, mora uloziti ogromni emocionalni napor da ga izolira od toga,i da spreci recidiv.Te osobe po definiciji nemaju snaznu volju, i minimalna sansa za uspeh je da se preseli u drugi grad ili drzavu.Narko diler nece nikada dozvoliti da izgubi musteriju.Ako je sprica na mirovanju diler ce prisilno da ga ponovo nasprica

čega se bojite da vam bivši zavisnik ili zavisnica ne krade po kući? ako nema hepatitis i druge polno prenosive bolesti onda kakve veze ima što je ta osoba nekada bila u problemu zavisnosti
Boje se svega i svačega. Unapred... Poznajem par zavisnika koji imaju svoje porodice i decu i koji se posle lečenja
godinama trude da žive normalno... I žive...

Ovisnik je deo odredjenog miljea koji stimulira njegovu ovisnost, i pothranjuje njegovu potrebu. Kockari imaju kreditore, narkomani dilere, alkoholicari omiljenog barmena. Osoba izvan tog hranidbenog lanca, mora uloziti ogromni emocionalni napor da ga izolira od toga,i da spreci recidiv.Te osobe po definiciji nemaju snaznu volju, i minimalna sansa za uspeh je da se preseli u drugi grad ili drzavu.Narko diler nece nikada dozvoliti da izgubi musteriju.Ako je sprica na mirovanju diler ce prisilno da ga ponovo nasprica
U pravu si. Nažalost, nemaju svi sreću da se izopšte iz tog "hranidbenog" lanca, pa nastradaju ponovo... To izopštavanje iz starog "društva" i uslova življenja
preporučuju svi psihijatri, kao jedan od glavnih manevara da se spreči izazov...

ljudi koji imaju najcvrsci karakter su ti oni koji su se izvukli iz necega
oni koji nikada nista nisu ni probali su upravo oni najlabilniji i ziherasi
Ima jedna ruska droga. Zove se Krokodil. Ne guglaj ako imaš slab stomak.
Svi koji je nisu probali su najslabiji i ziheraši.
Samo heroji probaju sve droge i poroke, pa se izvuku iz njih, tako?
Jedino bih voleo da te vidim da njihovim porodicama (šta je ostalo od njih) to isto kažeš...
Debilniji post nisam video... Ravnozemljaši su doktori za ovo!

Juče sam vodila raspravu sa jednim prijateljem oko toga treba li dati šansu i živeti/biti u vezi sa nekim ko je bivši zavisnik (od alkohola,droge,kocke).
Moj stav je tu dosta tvrd i ne verujem da se ikada može biti siguran da taj neko neće ponovo skliznuti u zavisnost,te je moj odgovor NE.
Moj prijatelj,s druge strane,misli da treba dati šansu,da ljudi mogu da se trajno izleče od zavisnosti i da ih ne treba otpisivati već im pomoći tj. stražariti da ne pokleknu.
Kakav je vaš stav ?
Da. Ljudima, ako su ljudi uvijek dajem drugu šansu. Po meni su te ovisnosti kao oboljenje i kako ne bih ostavila nekoga sa teškom bolešću tako bih bila i uz osobu koja je ovisna o nečemu. Poznajem par ljudi koji su se borili i izborili sa različitim porocima i podrška porodice i partnera je ključna.

Ima jedna ruska droga. Zove se Krokodil. Ne guglaj ako imaš slab stomak.
Svi koji je nisu probali su najslabiji i ziheraši.
Samo heroji probaju sve droge i poroke, pa se izvuku iz njih, tako?
Jedino bih voleo da te vidim da njihovim porodicama (šta je ostalo od njih) to isto kažeš...
Debilniji post nisam video... Ravnozemljaši su doktori za ovo!
gospodine
sve ste u pravu

Mislila sam na ovo konkretno. Meni nije sjelo na želudac, a niti pušim, niti pijem, niti se drogiram a bome niti se kockam.
Zamisli kako će ovo djelovati na nekoga ko se upravo bori sa ovisnošću? :(
Zbilja skroz dobronamjerno prokomentarisah.
Sram da te bude. :mrgreen:

Pušači su zavisnici pa ni to nisi. Nisam ni ja.
Možeš sa pušačima? Ja samo ako moram.

Teško da bih trpeo teže oblike zavisnosti ali to se nikad ne zna.

Juče sam vodila raspravu sa jednim prijateljem oko toga treba li dati šansu i živeti/biti u vezi sa nekim ko je bivši zavisnik (od alkohola,droge,kocke).
Moj stav je tu dosta tvrd i ne verujem da se ikada može biti siguran da taj neko neće ponovo skliznuti u zavisnost,te je moj odgovor NE.
Moj prijatelj,s druge strane,misli da treba dati šansu,da ljudi mogu da se trajno izleče od zavisnosti i da ih ne treba otpisivati već im pomoći tj. stražariti da ne pokleknu.
Kakav je vaš stav ?
Ne vidim razlog protiv, ukoliko je bivši zavisnik.

Šta ako ima epilepsiju ?
Šta ako je nosilac gena za retku neizlečivu bolest a mi to ne znamo?
Šta ukoliko je neurotičar/ka u perspektivi ?

itd.

Stigmatizam NE.

Back