filatelista:
Ti na ovu temu gledaš malo drugačije ili da kažem, šire od postavljenog pitanja.
Ako me pitaš, da li postoji neki gorki ukus u ustima zašto, kako i zbog čega je rasturena Juga, slažem se potpuno sa tobom. Da li je to moralo tako biti, da li se mogao taj socijalizam, menjati za, kolokvijalno da se izrazim "švedski socijalizam", da li bi svi živeli bolje da nije bilo usijanih glavurdi nekih nedoraslih likova i vremena i mesta i značaja u kome su postojali i "carevali". Tragično je kad slušaš da je istoj toj "tamnici naroda" bio ponuđen, ili predstavljen ulazak u EZ....a gde smo mi danas, a gde bili pre 15 godina.Sve se slažem da je to vredelo očuvati na bilo kakav način, makar labavom konfederacijom.
Ali je tema prosto da li smo za neku novu Jugu...jednostavno nisam, mnogo je gorkih pilula popijeno u zadnjih 80 godina zbog takve ideje koja u svojoj izvornoj i osnovnoj srži nije loša, samo nije za ovako primitivan svet koji na ovom području obitava.
Прво, можда је заиста непримерено говорити у фазону "шта би било, да је било"
јер, све штоо је било баш тако - било је. како , и зашто, је у ствари мање важно. Чим се десило - постојали су "дебели" разлози да се баш тако деси.
Друго, ја ипак не бих за то толико кривила "примитиван свет", како кажеш. дакле, народ.
Већ, пре свега - рђаву му - елиту.
А сем тога, и врло битан утицај неких спољашњих фактора, што се овде од неких негира, или минимализује, али, заправо, тај је фактор - пресудан.
Не мислим само на последњих двадесет година.
Него, у ствари - читаву историју, Балкана (задржимо се ту, јер нас то највише интересује, иако су принципи исти за читав свет).
Нарочито је битно и актуелно последњих, 150-200 година, да ипак сад не идемо даље.
Зато ја стално понављам, оно - погледајте мало темељније ту историју, па ћете схватити (надам се), зашто, рецимо, и "НЕ ЈУГОСЛАВИЈА", (што је овде конкретна тема).