Čudni običaji ili koji običaji vam idu na živce?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Onaj obicaj da se ne valja izbacivati smece po mraku i moji roditelji meni stalno spominju. Praktikujem ga, ali ne zato sto verujem u njega, vec zato sto nisam bas luda za tom obavezom, pa da je odlozim ako mogu :)
Kad je crveno slovo mama mi kaze da ne radim nista po kuci, ali me jako nervira kad, npr, ja krenem da perem kosu, a ona kaze da ne valja jer je crveno slovo. Na to se ne obazirem-kad moram prati kosu, moram...sta je tu je :)

Nedavno sam cula za jedan obicaj sa svadbe. Mlada treba da povuce za sobom ponjavu, tako da one devojke koje se jos nisu udale ne ostanu neudate...

Kada sam upisivala fakultet na dan prijemnog, razbijem ogledalo i na 100m od faxa crna macka mi predje put .... Naravno, bila sam na budzetu:mrgreen: toliko o sujeverju ... Mada i dalje se odusevim kad mi crna macka predje put, izleda da sam vestica:hahaha::whistling::think:

I najgore nesto sto sam videla je prezderavanje na groblju ... Kad je moj teca umro citava njegova porodica iz Sapca dosla na grob sa sve prasetom, pitama i raznim djakonijama i kad su udarili po hrani (a tek se sahranio:eek:):confused: Izas!

I najgore nesto sto sam videla je prezderavanje na groblju ... Kad je moj teca umro citava njegova porodica iz Sapca dosla na grob sa sve prasetom, pitama i raznim djakonijama i kad su udarili po hrani (a tek se sahranio:eek:):confused: Izas!

Joj,da...kad je umrla moja baka pre 5 goidna,pa dosli ljudi nakon sahrane da jedu i to ,mene mama posalje da kupim jos sokova...I prodavacica pita "Slavite nesto?..."....

tako ruzan obicaj.

Mojoj babi kad je umrla, neka babetina, koju su doveli kao magistra starih srpskih običaja :roll::roll::roll: vezala preko sanduka crven konac, kad sam je pitala što - da ne ustane :neutral:

Moja pokojna baka je lepo objasnila meni i mami: ''Kad ja umrem, nemoj da date Duletu da me preskače (Dule je bio njen legendarni mačak)!'' , ''A što baba?'' :eek: ''Pa da se ne povampirim!'' :lol:

Kada sam upisivala fakultet na dan prijemnog, razbijem ogledalo i na 100m od faxa crna macka mi predje put .... Naravno, bila sam na budzetu:mrgreen: toliko o sujeverju ... Mada i dalje se odusevim kad mi crna macka predje put, izleda da sam vestica:hahaha::whistling::think:

a pa ne pocinju prokletsva crne macke i razbijenog ogledala odmah,tek kad malo zaboravis na njih : )

Tema je pored obicaja skrenula i u oblast "verovanja" odnosno sujeverja... Tako da cu napisati jos dva primera...

Prvi je da ako neko opere kosu na veliki petak cele naredne godine ga nece boleti glava pod uslovom da u toku te naredne godine vise nikad petkom ne pere kosu...

I drugi je onaj lepsi... Da ako devojka ili momak zeli da neka osoba bude njena (njegova) treba samo da je pogleda kroz burmu...

Ovo verovanje je dobilo i druga oblicja tako da sam cuo pricu da je covek koji je ocito bio kriv na sudu kroz neki prste pogledao sudiju i da je bio oslobodjen... Naravno, dogadjaj iz price se odigrao pre mozda pedesetak godina...

Ne znam koliko je tacan, ali cuo sam za obicaj na romskim svadbama po Italiji... Kazu da je obicaj da negde predvece se mlada i mladozenja povuku sa svadbe i da nakon "obavljenog posla" izadju pred goste i pokazu krvav carsav... Kako bi svi videli da je mlada izgubila nevinost na dan vencanja...

Po meni grozna stvar...
Pa to je već klasika :D
To je stari, stari običaj, široko rasprostranjen. U nekim delovima Evrope, u srednjem veku, samom činu su prisustvovali očevi mladenaca i sveštenik, da bi imali svedoke da je brak konzumiran i da nema primedbi ni na mladu ni na mladoženju.

Pa to je već klasika :D
To je stari, stari običaj, široko rasprostranjen. U nekim delovima Evrope, u srednjem veku, samom činu su prisustvovali očevi mladenaca i sveštenik, da bi imali svedoke da je brak konzumiran i da nema primedbi ni na mladu ni na mladoženju.

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Vecina obicaja i verovanja su bili ukorenjeni u narodu i imaju svoje "opravdanje"... Ali je meni to grozno...

Za slicnu budalastinu mozemo saznati i kroz "Necistu krv" Bore Stankovica...

Ne znam koliko je tacan, ali cuo sam za obicaj na romskim svadbama po Italiji... Kazu da je obicaj da negde predvece se mlada i mladozenja povuku sa svadbe i da nakon "obavljenog posla" izadju pred goste i pokazu krvav carsav... Kako bi svi videli da je mlada izgubila nevinost na dan vencanja...

Po meni grozna stvar...

U nekim krajevima postoji slican obicaj... Mladino “poštenje” proveravalo bi se posle prve bračne noći, kada bi svekrva, na osnovu tragova na bracnoj postelji objavljivala radosnu vest ili sramotu za mladu i njenu familiju.

I dalje grozota...

Back