Čudni običaji ili koji običaji vam idu na živce?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
aaaa...crnogorski kum?
postojao je obicaj kod crnogoraca da kum zamenjuje mladozenju prvu bracnu noc...
posle prve bracne noci pred javnoscu se morao pokazati krvavi carsaf
kao dokaz da je nevesta bila nevina..
u slucaju da mladozenja zbog pijanstva, sna ili necega treceg,
nije u stanju da izvrsi defloraciju...
pojavljuje se kum koji spasava obraz mladozenji, nevesti, a i nevestinoj porodici...:neutral:
zadnje zvanicno crnogorsko kumstvo zabelezeno je
pri vencanju cerke kralja Crne Gore i kralja Italije...
fraza se danas koristi, naravno, samo u sali..

kad se jede na groblju, pa se i popije i samo što se ne zapeva na parastosu.

Ovo prezirem!!!! :dash: :dash: :dash:
A mene licno nervira staro kumstvo dragi moji... :roll: znaci majku mog muza je krstio i vencao jedan covek, pa je taj isti vencao i muzevljevog brata, njegovu decu krstio pa onda vencao i nas (za to me bas briga ko ce da mu bude kum!) ali kad smo dobili dete i sad on treba i njoj da bude kum... e tu prica za mene prestaje, prosto ne dam!!! :azdaja:

Sta da radimo mi koji volimo zensku decu... :think:

Nije valjda da bi neko smjeo pozeliti zensko dijete :mrgreen: Pa treba neko da nastavi tu "kraljevsku" lozu :mrgreen:

Glup mi je i obicaj da u vecini slucajeva svu imovinu nasljedjuje musko dijete, a pogotovo u situacijama kada niko od dijece ne zivi vise u porodicnoj kuci i kada ona svima sluzi za odmor. Po cemu onda sin ima vece pravo da raspolaze imovinom od cerke.
Mozda nije bas za ovu temu ali i to je kod nas neki obicaj.

Tema je pored obicaja skrenula i u oblast "verovanja" odnosno sujeverja... Tako da cu napisati jos dva primera...

Prvi je da ako neko opere kosu na veliki petak cele naredne godine ga nece boleti glava pod uslovom da u toku te naredne godine vise nikad petkom ne pere kosu...

I drugi je onaj lepsi... Da ako devojka ili momak zeli da neka osoba bude njena (njegova) treba samo da je pogleda kroz burmu...

Ovo verovanje je dobilo i druga oblicja tako da sam cuo pricu da je covek koji je ocito bio kriv na sudu kroz neki prste pogledao sudiju i da je bio oslobodjen... Naravno, dogadjaj iz price se odigrao pre mozda pedesetak godina...

Kud ranije nisam cula za ova dva... ;) Cesto imam glavobolje..a ne bi mi skodilo ni da ''zacaram'' mog princa ;)

Ovo prezirem!!!! :dash: :dash: :dash:
A mene licno nervira staro kumstvo dragi moji... :roll: znaci majku mog muza je krstio i vencao jedan covek, pa je taj isti vencao i muzevljevog brata, njegovu decu krstio pa onda vencao i nas (za to me bas briga ko ce da mu bude kum!) ali kad smo dobili dete i sad on treba i njoj da bude kum... e tu prica za mene prestaje, prosto ne dam!!! :azdaja:

Види "старо кумство"је кумство и мени је жао што се то код мене у породици изгубило пре три генерације

Ово сада је помодарство јер се кумство сматрало више чак од крвне везе

Види "старо кумство"је кумство и мени је жао што се то код мене у породици изгубило пре три генерације

Ово сада је помодарство јер се кумство сматрало више чак од крвне везе

Taman su toliko bili bliski da se viđaju samo po svadbama i eventualno sahranama... pa onda kad bi da se ženiš, ispliva ti stari kum koga nikad u životu nisi video a treba da ti bude kum... jel on po difoltu mora da bude dobar čovek? :think:

i ovo i nije bas obicaj,al nervira me kad moras da se izuvas kad dodjes kod nekoga u kucu u goste...i onda treba da sedis ko debil u carapama ili jos gore u papucama kroz koje je ko zna koliko nogu proslo.

То је основна култура! :)
Само замисли снежно време, и да ти нпр. неко уђе са чизмама и упропасти тепих. Или још боље, замисли неколико пријатеља са мокрим (да не идем превише и кажем прљавим) чизмама или ципелама. То је страшна ствар. :neutral:

-----------------
Иначе, што се тиче саме теме... Сви су бре екстремисти!
Или се држе к'о пијан плота свега и свачега или све одбаце... То никако није добро. :confused:
Традицију треба поштовати, али такође знати тачно зашто се то ради и докле се иде. :D

Баланс. :mrgreen:

Taman su toliko bili bliski da se viđaju samo po svadbama i eventualno sahranama... pa onda kad bi da se ženiš, ispliva ti stari kum koga nikad u životu nisi video a treba da ti bude kum... jel on po difoltu mora da bude dobar čovek? :think:

Види то што се ретко виђају то и јесте проблем јер кум ти је црквени(духовни) отац

КУМСТВО СТРАО У СРБИЈИ ЈЕ НЕКАДА ЗНАЧИЛО ВИШЕ ОД РОДА

Back