Čudni običaji ili koji običaji vam idu na živce?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
nisam ni ja za crninu
ali hipotetički
kako da objašnjavaš svima zašto deluješ nadrndano, tužno, zašto nećeš ovo ili ono
crnina te označi i ne diraju te
osim toga
a ovo je još bitnije i pametnije jer sam sama smislila
crnina ti ograniči period tugovanja
jer do kraja te godine osećaš da ti je se više smulčilo i crno odelo i sve
i kada ga skineš osećaš se oslobođeno
i spremno da ponovo živiš
ako ne postoji tako neki simbolični gest bude teško
i ljudi ne mogu da ograniče tugovanje
što dalje vodi u razne patologije
kojima je i inače naše društvo, oslobođeno od praznoverja i tako toga sklonije od onog "zatucanog"
koje je naravno imalo svoje probleme, neću da grešim dušu

onaj ko pati jer je izgubio voljenu osobu, njemu ne treba crnina da bi to potencirao..treba mu bre svetlo, da sto pre izadje iz tog mraka..
a na onom ko nista ne oseca, ta crnina izgleda uzasno licemerno..
ne zna se sta je gore.
Pa sad, ja ne mislim da osobi koja tuguje odmah treba svetlo, naprotiv, mislim da je to kontraproduktivno i da treba pustiti da tuga odradi svoje. Ako neko kao deo tog tugovanja vidi da bude u tamne boje obucen meni je ok.
Neke momente treba odbolovati.

ima toga parka. ali isto tako, ko god te vidi u toj crnini , krene sa primi moje..pa sta je bilo..pa strasno..
a nekad samo hoces da ti neko kaze dobar dan, i dovidjenja, razumes.nije za poredjenje, ali ja kad sam se razvela, svako ko je ikad prosao pored mene imao je potrebu da nesto iskomentarise..da da savet, da kaze da mu je zao..misim, nisu ljudi zlonamerni, ali mene je to uzasno nerviralo..sa kim sam zelela da pricam o tome, a to je bilo dvoje ljudi, pricala sam..bilo mi je mnogo mucno da ponavljam 50 istu pricu..

to oko simbolickog zavrsetka tugovanja ima smisla

Pa sad, ja ne mislim da osobi koja tuguje odmah treba svetlo, naprotiv, mislim da je to kontraproduktivno i da treba pustiti da tuga odradi svoje. Ako neko kao deo tog tugovanja vidi da bude u tamne boje obucen meni je ok.
Neke momente treba odbolovati.

sve sto covek radi kao nesto sto mu odgovora, meni je ok. ja sam govorila o nosenju crnine kao o obicaju, ne kao o licnoj potrebi..
naravno da treba odbolovati, ali ne moras svaki put kad se pogledas u ogledalo da vidis crno, koje te podseti..:(

Koto podji od toga da ima razlicitih ljudi. Ja volim da pricam kad mi je tesko. I nikako mi ne prija da cutim i da me tada ostave na miru, meni onda jos teze.
Tako i neki ljudi nose crninu koja svima pokazuje da tuguju za nekim a neki ne.

pa znam draga, ali..ja sam odrasla u malom gradu, pa imam traumu od turanja nosa u tudje stvari..i toga shu-shu..zamisli, skinula je crninu posle tri meseca:dash:
misim, sta te boli..
jasno, ljudi su razliciti. tu se slazemo. ja se potpuno izolujem kad sam u problemu. ili ima jedan covek koji eventulano zna sta se desava.

kad se jede na groblju, pa se i popije i samo što se ne zapeva na parastosu.
e na ovo sam prvo pomislila
poslednje što ti treba kad ti umre neko drag je još gomila izdataka i ljudi koji su došli da jedu i piju... mislim, uopšt eda razmišljaš da treba da nešto da spremaš od hrane i da kupuješ piće :dash: ***. ko da slaviš rođendan
onda još gomila tetki i strinki ima gomilu glupavih saveta i običaja, 'da se ne osramotiš' :bljak:

pa da, nasi najnebulozniji obicaju su vezani za svadbe i sahrane : |
secam se pre nekoliko godina sam bila na svadbi(nazalost tada nisam znala za diva haljine,pa sam bila krajnje obicno obucena,al to sad nije bitno),elem mladenci su zeleli svadbu po svim mogucim i nemogucim starim srpskim obicajima od kojih je jedan bio da mladozenja nadje petla,koga je mlada sakrila negde u svojoj kuci (pojma nemam sta petao simbolizuje). e sad kako mlada zivi na desetom spratu u malom stanu sakrila je petla na terasu i dok je masa svatova ispred zgrade pomahnitalo skandirala i navijala (neki za petla neki za mladozenju koji se svojski trudio da ga nadje) -petao je naocigled svih ljosnuo sa desetog sprata(i dan danas sumnjam da ga je mlada bacila),prosuo se po betonu a kod svatova sa mladine strane nastala je euforija jer je mlada uspela da zezne mladozenju : |

pa da, nasi najnebulozniji obicaju su vezani za svadbe i sahrane : |
secam se pre nekoliko godina sam bila na svadbi(nazalost tada nisam znala za diva haljine,pa sam bila krajnje obicno obucena,al to sad nije bitno),elem mladenci su zeleli svadbu po svim mogucim i nemogucim starim srpskim obicajima od kojih je jedan bio da mladozenja nadje petla,koga je mlada sakrila negde u svojoj kuci (pojma nemam sta petao simbolizuje). e sad kako mlada zivi na desetom spratu u malom stanu sakrila je petla na terasu i dok je masa svatova ispred zgrade pomahnitalo skandirala i navijala (neki za petla neki za mladozenju koji se svojski trudio da ga nadje) -petao je naocigled svih ljosnuo sa desetog sprata(i dan danas sumnjam da ga je mlada bacila),prosuo se po betonu a kod svatova sa mladine strane nastala je euforija jer je mlada uspela da zezne mladozenju : |

увек сам се питао са које висине могу да се баце пернате домаће животиње а да преживе. ценим да је 5-6 спрат фаталан.

ма није због мене, него доводе мало децу која немају неку могућност избора.

da vam linda isprica svoju tuznu pravoslavnu pricu
kad sam bila mala primoravali su me da budem vernik
linda ima da postis,necu,oces oces
i tako linda posti a oni(mama tata i brat ne,jer su oni vec postili za prethodni a brat je bio mali,pa kao linda s babom i dedom)kupili bombonjeru,da proslave kraj njihovog posta i jos stavili u cinijicu pa na sto:(
i ajd sad ti posti:roll:
naravno da sam krala ,al samo malcice,da se ne primeti
mislim nema pouke,samo nemojte gnjaviti decu takvim glupostima
i tako je linda izrasla u gadnog ateistu,e mozda je to pouka:mrgreen:
i jednom sam isla na katolicku misu,nisam imala sta drugo da radim verovali ili ne u toj situaciji je misa bila opasan provod
i pop pevo,prico i na kraju izvadi jedna beli cips,ko oni kineski i pojede:eek: sam
misa bila na nemackom pa nisam sve razumela
ali reko bar pravoslavni popovi podele s narodom a ovaj sve pojede sam:sad2:

љубљење на сахранама. :(
пожелим да сви људи постану бесмртни.
A tek ljubljenje na svadbi....
Jedna moja poznanica je pravila veliku svadbu, 350 ljudi, sve po redu i po običajima....odlepila sirota, svi je ljubili bar tri puta po tri puta, prvo gosti u njenoj kući, pa svi svatovi posle opštinskog venčanja, pa svi posle crkvenog, pa na samoj svadbi uz ono tradicionalno slikanje sa svatovima (običaj koji mi baš ide na živce, btw), pa zagrejani veseljaci koji je iscmaču čim im padne šaka....mukica je narednih 10 dana lečila zacrvenjene obraze, buknulo k'o da su je koprivama tukli :lol:

Back