Čudni običaji ili koji običaji vam idu na živce?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa ako ćeš već da veruješ u sv tajnu pričešća
veruj i da ti ništa neće biti od te kašičice
izi
=)

Pod uslovom da je kašičica stvarno srebrna (i da popa nisu potplatili da učestvuje u širenju epidemije H1N1 :mrgreen: )
pa da, nasi najnebulozniji obicaju su vezani za svadbe i sahrane : |
secam se pre nekoliko godina sam bila na svadbi(nazalost tada nisam znala za diva haljine,pa sam bila krajnje obicno obucena,al to sad nije bitno),elem mladenci su zeleli svadbu po svim mogucim i nemogucim starim srpskim obicajima od kojih je jedan bio da mladozenja nadje petla,koga je mlada sakrila negde u svojoj kuci (pojma nemam sta petao simbolizuje). e sad kako mlada zivi na desetom spratu u malom stanu sakrila je petla na terasu i dok je masa svatova ispred zgrade pomahnitalo skandirala i navijala (neki za petla neki za mladozenju koji se svojski trudio da ga nadje) -petao je naocigled svih ljosnuo sa desetog sprata(i dan danas sumnjam da ga je mlada bacila),prosuo se po betonu a kod svatova sa mladine strane nastala je euforija jer je mlada uspela da zezne mladozenju : |
:eek: :eek: :eek:

A ono za sahranjivanje kad umre dvoje iz kuće, ja znam za običaj da sa drugim sahrane i dečiju lutku, da simbolizuje trećeg...
Inače, mama mi pričala običaj na sahrani u jednom seocetu u centralnoj Srbiji.... svi se opraštaju od pokojnika i govore mu: ''Nemoj da se vraćaš ako si nešto zaboravio, donećemo ti mi sve što ti treba!'' :rotf:

Obicaja je mali milion i razlikuju se od mesta do mesta... Ima i zanimljivih i glupih... Ja ih se u principu ne pridrzavam... Ali sada mi jedan pade na pamet...

Nista ne pocinji u subotu...

e..u subotu..
ja znam za utorak..
ali.. kada smo kod subote...tada se ne bi trebalo vencavati..
naime subota je dan za mrtve..

Jel beše treba ili ne treba da se jede okrajak hleba, da bi te volela svekrva?
i nemoj da pevas dok jedes..
imaces ludog muza :lol:
mlada ne treba da jede supu..da joj ne bi bila slinava deca..
nemojte da vas neko slucajno pocisti metlom..necete se udati..
a to vazi i za sedenje na\uz cosku stola..
ovo mi je bilo ''iz rukava''..ali to su vec verovanja a ne obicaji...

Poslednja izmena:
Sad se sjetih, kada sam jednom razgovarala sa prijateljicom o svadbama i kada sam joj rekla da na svojoj svadbi necu primjenjivati ni jedan jedini obicaj pogledala me bukvalno ovako :eek: :eek:
Pri tome moram da dodam da se ona dva puta udavala i evo nekih od obicaja:
1. Podizanje muskog djeteta (da imas musku djecu) - djecu naravno nikad nije dobila
2. Stavljanje para u cipelu ( da imas para u braku) - zbog para su i imali najvise problema jer ga je ona izdrzavala a on nije htjeo nista da radi
3. Jedes med ( da ti zivot bude sladak) - A to mozete i sami da zakljucite koliko joj je zivot bio sladak

Ima jos hiljadu obicaja koji su meni potpuno besmisleni, npr. bacas sito na kucu (sta li rade oni koji zive u zgradi :think: ) da bi mlada ostala u kuci u kojoj pritom nikada nece ni zivjeti jer vec imaju svoj stan.
Jednom sam cak vidjela da mladenci kada dodju pred kucu njegovih roditelja novopecena svekrva ih doceka sa dva hljeba ispod ruku i mlada se sagne i zagrize hljeb pa zalije vinom.
Ili docekuje snaju na krevetu a mladozenja je unosi u kucu i spusta svojoj majci u krilo i ova je ljuljuska :zcepanje: :zcepanje:

e..u subotu..
ja znam za utorak..

..ja znam za ponedeljak.. :lol:

ali.. kada smo kod subote...tada se ne bi trebalo vencavati..
naime subota je dan za mrtve..

..ja se udala u subotu i oba deteta sam rodila u subotu..

i nemoj da pevas dok jedes..
imaces ludog muza :lol:

..za ovo sam se kao klinka smejala do suza..
..imali smo jednog "ludog deda Mashu" u ulici
koji je obozavao decu i svashta nam prichao (bio je mornar kad je bio mlad i normalan :lol:)
i pentrao se s nama po drvecu i drzao nam lastish kad igramo
i ja sam krishom zelela da mm bude bash takav.. :lol:

..inache - obichaji i verovanja mi ne idu na zivce,
uvek im je motiv da nekome bude bolje i da se zashtiti od nedaca koje mogu da ga snadju,
jedino mi smeta ono pljuckanje po bebama i ljubljenje istih u ruke :roll:

Sad se sjetih, kada sam jednom razgovarala sa prijateljicom o svadbama i kada sam joj rekla da na svojoj svadbi necu primjenjivati ni jedan jedini obicaj pogledala me bukvalno ovako :eek: :eek:
Pri tome moram da dodam da se ona dva puta udavala i evo nekih od obicaja:
1. Podizanje muskog djeteta (da imas musku djecu) - djecu naravno nikad nije dobila
2. Stavljanje para u cipelu ( da imas para u braku) - zbog para su i imali najvise problema jer ga je ona izdrzavala a on nije htjeo nista da radi
3. Jedes med ( da ti zivot bude sladak) - A to mozete i sami da zakljucite koliko joj je zivot bio sladak

Ima jos hiljadu obicaja koji su meni potpuno besmisleni, npr. bacas sito na kucu (sta li rade oni koji zive u zgradi :think: ) da bi mlada ostala u kuci u kojoj pritom nikada nece ni zivjeti jer vec imaju svoj stan.
Jednom sam cak vidjela da mladenci kada dodju pred kucu njegovih roditelja novopecena svekrva ih doceka sa dva hljeba ispod ruku i mlada se sagne i zagrize hljeb pa zalije vinom.
Ili docekuje snaju na krevetu a mladozenja je unosi u kucu i spusta svojoj majci u krilo i ova je ljuljuska :zcepanje: :zcepanje:

Sta da radimo mi koji volimo zensku decu... :think:

na primer..stavljanje crvenog konca detetu oko ruke protiv uroka..

da se djete ne sisa do godine dana, da se beba ne iznosi po mraku prvih..nemam pojma koliko dana, da se kruh ne okrece naopacke...ima toga

Па ви се не придржавајте ,ја оћу

obicaj da se ne poklanja vaza....mislim kakva glupost.....ja danas isla kod drugarice na rodjus..tj juce i kupila joj predivnu vazu.....i ona mi kaze kako cu sad pokvariti prijateljstvo...mislim se ja i oces...kad si poverovala u takve gluposti

Па кад знаш што си носила?
Виш да је жена била управу

obicaj da se momku ne poklanja upaljac:eek:

7god nesrece ako razbijes ogledalo:eek:, e au to sam vjerovala do neke 15-te:mrgreen:

Е ов окоупаљач чуо и ја ,ал ме не тангира нисам имо момка

pu pu pu.....gadan si...sto si ruzan sto kazu babe......a pljucka detetu po licu......
stavljanje strokavih para detetu pod glavu.......da kupi devojku......
ma svi obicaju su glupi......
sve sreca pa ih ne znam mnogo......

Кад су глупи што их памтиш?

-I nerviralo me uvek kad mi nisu davali da sedim na ćošku stola i na pragu... kao nećeš se udati...

-Nošenje crnine mesecima, kao da će ona vratiti tog nekog ili ublažiti bol.

Па јеси се удала?

nista od tih budalestina ne radim, i vecina je zbilja obicno praznoverje koje ne praktikuje puno ljudi.
ali, recimo crnina koju je spomenula guja, to je bas rasprostranjen obicaj..a toliko ruzan..
onaj ko pati jer je izgubio voljenu osobu, njemu ne treba crnina da bi to potencirao..treba mu bre svetlo, da sto pre izadje iz tog mraka..
a na onom ko nista ne oseca, ta crnina izgleda uzasno licemerno..
ne zna se sta je gore.

Ја лицемер?

A upravo sam prisustvovala još nečemu što me nervira, ne znam da li je neko već naveo: Kad odrasli uče malu decu da psuju... čemu to? :roll:

..da kasnije godinama imaju razlog da ih istuku, kad god su nervozni, pa da im bude lakshe.. :(

..sad me podseti jedna tupava tema sa DiP: u selu kod moje prababe se
bebama dechacima na kraju kupanja predje mokrom rukom
od obrva uzbrdo preko chela - "da ga gledaju devojke" :roll:
a devojchicama od obrva nizbrdo do brade - "da ne gleda momke" :eek:

..mislim se - a koje ce to devojke da gledaju te momke, ako im se svima "uvati" madjija.. :think:

Ma jok... suviše sam sedela na pragu i ćošku stola... sudba kleta :lol:

A upravo sam prisustvovala još nečemu što me nervira, ne znam da li je neko već naveo: Kad odrasli uče malu decu da psuju... čemu to? :roll:

Da, da... To je nekada bila omiljena stvar matorih... Znam coveka koji je unuka naucio sve psovke... I hvalio se time... Mislim, njemu je to i bio cilj, tako da je i normalno sa njegove strane da se hvali time, jer je uspeo... Ali, to nije sve... Ucio ga je i da "tete" vata za guzu, a ovaj to posmatrao... Ima svacega...

Neko je pomenuo prelaženje preko raskrsnice. To ima veze sa raskršćima, navodnim mestima dodira ovog i onog sveta, koja imaju moćna magijska svojstva, pa ih treba izbegavati da, recimo, ne pokupiš neke čini koje je neko bacio. Tako nekako.

U principu me ne nerviraju običaji, nerviraju me ljudi koji teraju sve oko sebe da ih upražnjavaju. I to posebno kad ne znaju čemu to služi, nego onako - valja se. A, da, ljubljenje mrtvaca mi je grozan običaj.

Back