goxy
Zaslužan član
- Poruka
- 105.785
Група ходочасника из Србије недавно је посетила грчко острво Егина како би се поклонила моштима Св. Нектарија Егинског Свеправославног Чудотворца.
Погледајте шта се догодило на том путовању...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Група ходочасника из Србије недавно је посетила грчко острво Егина како би се поклонила моштима Св. Нектарија Егинског Свеправославног Чудотворца.
Погледајте шта се догодило на том путовању...
Ima ono...U X generaciji...Film...Kad istetovira Isusa na...
Vidim da dosta ljudi na forumu veruje da su očuvane mošti nekih ljudi za koje se veruje da su sveti čudo... nažalost, to nije istina.
Potpuno je objašnjen proces i uslovi pod kojima se usporava, ili skoro čak potpuno zaustavlja dezintegracija tela nakon smrti. To je moguće čak i bez mumifikacije, u hrišćanskoj tradiciji se često koristio natron (mešavina sode, sode bikarbone i soli) kojom se zaustavlja raspadanje tkiva. Takođe, i samo telo ako je sahranjeno u hladnom i suvom može znatno da se uspori proces truljenja. Pored toga i stakleni kovčezi bez kiseonika koji se često koriste služe upravo u tu svrhu usporavaju prirodn eprocese.
Nekada su ove situacije tragikomične, kao u slučajevima gde se prezervacija ne obavi kako treba pa dođe do truljenja nekih tela za koje se to "ne očekuje". Još tužnija situacija je kada se propali delovi tela zamenjuju... ja se sećam kada sam bio mali, da su me vodili u crkvu da vidim ruku nekog sveca koji je bio izložen, (sad sam zaboravio ko je tačno bio u pitanju) ali sam i ja onako mali izbliza video da je reč o imitaciji ruke. Naravno, nekada se za ovo koristilo drvo, a danas se koriste plastični materijali i silikon, kao na ovom primeru, gde su "svecu" stavili silikonsku masku da bi bio prepoznatljiv.
![]()
Takođe, tela koja imaju manje mišićne mase u odnosu na kosti i masnu materiju (kožu) su podložna procesu saponifikacije, kojim se potpuno zaustavlja proces truljenja, i ovo se najčešće vidi po očuvanim udovima (šake, stopala)
Lako, imaš i mumije koje su stare više hiljada godina, ap su opet relativno dobro očuvane. Da li je leš pokojnika tretiran nečim nakon smrti ili nije, mi ne znamo i ne možemo saznati.cak i da ima nekih istina u tome, kako onda objasniti mosti svetaca kojima je sanduk istruleo u zemlji i koji su iskopani posle vise stotina godina?
Na primer čije?kako objasniti mirotocive mosti?
Čuda smo već objašnjavali na drugoj temi. Hajde ti meni objasni zašto (ni pored jednih moštiju) se nije desilo čudo da nekom ko je bez noge ponovo izraste noga, ili da nekome ko nema ruku da poraste ruka? To nećeš videti. Da žena koja nije imala dece dobije dete je sasvim moguće zahvaljujući medicini, pa ona to posle može pripisati i moštima i srećnoj narukvici, i potentnom poštaru, ali da nekome izraste ruka koju nema, to već nećeš videti.kako objasniti cuda koja se desavaju pored mostiju?
I ovde moraš priznati da postoji stotinu stvari koje ne možemo znati sa sigurnošću. Da li stvarno nije bilo nikakvog pisanog traga gde j eneko sahranjen, da li je neko pronašao neki zapis, da li je slučajno nabasao na mošti, sve je moguće.i jos nesto ljudi koji su bili obicni kaludjeri , zakopavani su normalno niko nije ni znao da su sveti nitije smeo tvrditi tako nesto, a kasnije nakon sttine godina , nekome su sejavljali da se u snu ili javi ,i govorili gde se tela nalaze?
Lako, imaš i mumije koje su stare više hiljada godina, ap su opet relativno dobro očuvane. Da li je leš pokojnika tretiran nečim nakon smrti ili nije, mi ne znamo i ne možemo saznati.
Na primer čije?
Čuda smo već objašnjavali na drugoj temi. Hajde ti meni objasni zašto (ni pored jednih moštiju) se nije desilo čudo da nekom ko je bez noge ponovo izraste noga, ili da nekome ko nema ruku da poraste ruka? To nećeš videti. Da žena koja nije imala dece dobije dete je sasvim moguće zahvaljujući medicini, pa ona to posle može pripisati i moštima i srećnoj narukvici, i potentnom poštaru, ali da nekome izraste ruka koju nema, to već nećeš videti.
I ovde moraš priznati da postoji stotinu stvari koje ne možemo znati sa sigurnošću. Da li stvarno nije bilo nikakvog pisanog traga gde j eneko sahranjen, da li je neko pronašao neki zapis, da li je slučajno nabasao na mošti, sve je moguće.
"Otkrivanje" neverovatnih istina u snu je zaista malo verovatna pojava, uzrokovana psihološkim fenomenom koji se naziva "wishful thinking"
Generalno nisu mumifikovani standardnom procedurom, ali kao što sam već naveo, ima raznih objašnjenja i metoda. Kao što si i sam video, onom italijanskom svešteniku sa slike su napravili lice od silikona! Meni lično je to tužno, čini mi se kao da siluju mrtvog čoveka da bi nešto dokazali... ako već moraju da mu stavljaju masku bolje da ga odmah sahrane.Znam za mumije, ali kaludjeri nisu faraoni i nisu mumificirani?
Ne znam, u manastiru sam bio pre desetak godina ali se ne sećam da sam video mošti, koliko se sećam on je bio u zatvorenom kovčegu? Nisam siguran ali na netu nisam našao ništa da se podsetim, ispravi me ako grešim.Recimo Prohora pcinskog?
Tih priča ima zaista puno, i upućen sam u neke, konkretno sam pratio rezultate lečenja neplodnosti, i ono što je činjenica je da žene koje obiđu mošti ne rešavaju svoj problem ništa češće nego one koje se leče konvencionalnom medicinom. Postoji još jedan problem, za koji sam siguran da postoji, iako mislim da će te iznenaditi, ali ima slučajeva gde su sveštenici iz određenih crkvi (konkretno znam primer iz katoličke crkve) namerno izvodili trikove sa krvlju na ikonama i suzama na statuama Device marije samo da bi privukli vernike. Par ovih slučajeva je razotkriveno, i počinioci su kažnjeni od strane crkve, ali je rezultat toga vrlo slab - ljude prosto ne možeš ubediti da je u interesu određenih ljudi da crkva ima što više posetilaca, pa su spremni da idu čak i dotle da lažiraju svete predmete, i izmišljaju priče koje nisu istinite. Naravno, ne mogu decidno da kažem da je namerna prevara uvek slučaj, ali za većinu ovih "ispada" ima racionalnog objašnjenja, samo je pitanje da li je neko uopšte voljan da ga traži, ili mu to "čudo" odgovara.Desavaju se i druga cuda , slepi progledaju, gluvi procuju, nepokretni prohode, itd, a zasto ne izraste ruka ili noga, znamo da na zemlji vladaju odredjeni zakoni, ako odsecemo ruku znamo da nece nova izaci, ali cak kada bito bilo neophodno Bog bi i to mogao uciniti.
Upravo tako.Da , ali isto tako ne znamo dali se zaista tako zbilo, ostaje nam verovati.
Sizif;9031193]Generalno nisu mumifikovani standardnom procedurom, ali kao što sam već naveo, ima raznih objašnjenja i metoda. Kao što si i sam video, onom italijanskom svešteniku sa slike su napravili lice od silikona! Meni lično je to tužno, čini mi se kao da siluju mrtvog čoveka da bi nešto dokazali... ako već moraju da mu stavljaju masku bolje da ga odmah sahrane.
Ne znam, u manastiru sam bio pre desetak godina ali se ne sećam da sam video mošti, koliko se sećam on je bio u zatvorenom kovčegu? Nisam siguran ali na netu nisam našao ništa da se podsetim, ispravi me ako grešim.
Tih priča ima zaista puno, i upućen sam u neke, konkretno sam pratio rezultate lečenja neplodnosti, i ono što je činjenica je da žene koje obiđu mošti ne rešavaju svoj problem ništa češće nego one koje se leče konvencionalnom medicinom. Postoji još jedan problem, za koji sam siguran da postoji, iako mislim da će te iznenaditi, ali ima slučajeva gde su sveštenici iz određenih crkvi (konkretno znam primer iz katoličke crkve) namerno izvodili trikove sa krvlju na ikonama i suzama na statuama Device marije samo da bi privukli vernike. Par ovih slučajeva je razotkriveno, i počinioci su kažnjeni od strane crkve, ali je rezultat toga vrlo slab - ljude prosto ne možeš ubediti da je u interesu određenih ljudi da crkva ima što više posetilaca, pa su spremni da idu čak i dotle da lažiraju svete predmete, i izmišljaju priče koje nisu istinite. Naravno, ne mogu decidno da kažem da je namerna prevara uvek slučaj, ali za većinu ovih "ispada" ima racionalnog objašnjenja, samo je pitanje da li je neko uopšte voljan da ga traži, ili mu to "čudo" odgovara.
Ja ne znam ni jednog slepog čoveka koji je progledao posle posete manastiru, ali sam upoznao čoveka koji je progledao posle operacije teškog oblika katarakte.
Ovo za izrastanje amputiranih udova ti namerno kažem, jer to je najteže lažirati - kapi suza i krvi po ikonama, neobični mirisi, nepouzdane priče koje su toliko puta ponovljene da ljudi prosto počnu da veruju da su istinite, sve se to lako da falsifikovati, a noga da izraste neće, makar se ceo hrišćanski svet kolektivno molio za to. Da bog postoji, on bi svakako bio u mogućnosti to da uradi, ali činjenica da se to ne događa upravo govori da ili bog ne postoji, ili ako postoji da ga se ne tiče. (Zašto bi inače navodno pomagao jednoj vrsti bolesnika, a drugoj baš nikad?)
Ovo je uočio i Dositej Obradović pre 200 godina i napisao u svom delu "Život i priljučenije"..........................
....pa su spremni da idu čak i dotle da lažiraju svete predmete, i izmišljaju priče koje nisu istinite.
.......................
Ovo je uočio i Dositej Obradović pre 200 godina i napisao u svom delu "Život i priljučenije".
Zbog tih kaluđerskih podvala je i napustio manastir i nije prestao da bude vernik. To ukazuje da može da bude vernik i onaj koji ne veruje u čuda.
Нисам ни помислио, да ће те ви неверници бити фини и културни на теми о Божијим чудима..зато на ваше глупости нећу више одговарати!
![]()