ČUDA BOŽIJA SVUDA OKO NAS

Група ходочасника из Србије недавно је посетила грчко острво Егина како би се поклонила моштима Св. Нектарија Егинског Свеправославног Чудотворца.

Погледајте шта се догодило на том путовању...

1.jpg

:telefon:

Sveti Georgije bese rodjen u Kapadokiji kao sin bogatih i blagocestivih roditelja. Otac mu postrada za Hrista, i majka mu se preseli u Palestinu. Kada poraste, Georgije ode u vojsku, gde dospe u svojoj dvadesetoj godini do cina tribuna, i kao takav bese na sluzbi pri caru Dioklecijanu.

Kada ovaj car otpoce strasno gonjenje hriscana, stupi Georgije pred njega i odvazno ispovedi da je on hriscanin. Car ga baci u tamnicu i naredi da mu se noge stave u klade, a na prsi tezak kamen. Sutradan ga izvede na javno sudiliste, gde se sakupi mnogo naroda i tu ga primoravase da se odrekne svoje vere hriscanske. Posto sveti velikomucenik Georgije nije pristajao na carevo trazenje, Dioklecijan naredi da ga vezu na tocak, pod kojim behu daske sa velikim ekserima, i da ga tako okrecu, dok mu celo telo ne posta kao jedna krvava rana. Meso se razdvajalo dok na kraju i same kosti ne pocese strugati po krvavim siljcima. Sveti velikomucenik Georgije nije niti jauknuo, nego se u sebi molio Bogu da mu da snage da izdrzi. I u jednom trenutku pojavi se Andjeo Gospodnji, zaustavi tocak, skide ga sa njega i trenutno mu isceli telo. Car Dioklecijan se zaprepasti, ali u svom bezumlju nije hteo da se pokloni tom velikom cudu, tom neobicnom svedocanstvu. U jarosti svojoj naredi da svetog velikomucenika Georgija zakopaju u rov, tako da mu samo glava bude van zemlje, i ostavi ga u rovu tri dana i tri noci. Posle tri dana nadjose Georgija kako veleglasno poje himne Hristu svome, a lice mu sijase kao u andjela. Car se jos vise razesti te preko nekoga vracara dade smrtonosni otrov sv. Georgiju. Georgije s nepokolebljivom verom ispi otrov i ponovo osta nepovredjen. Tada vracar spremi drugi strasni otrov i rece: Ako ovaj otrov ne otruje Georgija, ja cu postati hriscanin. Ispi Georgije i taj otrov i ponovo osta nepovredjen. Vracar videvsi to cudo pade pred noge Georgijeve i poverova u Hrista. Videvsi sve, car posta jos jarosniji te naredi da svetog Georgija bace u zivi krec. Posle tri dana otkrise jamu sa krecom i nadjose svetog Georgija kako uznosi slavu Bogu Hristu

Kada sveti Georgije i mrtvaca molitvom vaskrse, tada mnogi primise veru Hristovu. Medju ovima bese i zena careva Aleksandra. Najzad, osudi car Georgija i svoju zenu na posecenje macem. Blazena Aleksandra izdahnu na gubilistu pre posecenja, a sveti Georgije bi posecen 303. godine.

Cudesa koja se desise na grobu svetog Georgija ne mogu se izbrojati, a takodjer nema broja njegovim javljanjima u snu i na javi mnogima koji ga spomenuse i njegovu pomoc poiskase od onda do dana danasnjega.

Potrudimo se i mi, braco i sestre, da odrzavamo svoju veru ugledajuci se na primer svetog velikomucenika Georgija. Pomolimo se svi skupa da nam sveti velikomucenik Georgije izmoli u Boga dar nepokolebljive vere i trpljenja svih nevolja koje nas zadese. Samo sa cvrstom verom i nepokolebljivom nadom mogu se pobediti sva zla. To nam Sveti Georgije potvrdi svojim primerom, a to nam potvrdise i svi mucenici vere Hristove, koji kroz svoja stradanja stekose neprolazne vence na nebesima i neiskazanu slavu u Carstvu Bozjem. Milioni i milioni mucenika dadose dobrovoljno svoje zivote za veru Hristovu i svojim primerom nam zasvedocise da je Hristos Bogocovek najveca vrednost i ovoga i onoga sveta. Vaistinu, bolje svoju izgubiti glavu, nego svoju ogresiti dusu.

Georgije mucenice, Georgije pobednice: o smiluj se, Svece nama, zastiti nas molitvama

pred prestolom Hrista Boga, naseg Spasa svemocnoga, da se muke ne strasimo,

da trpljenjem pobedimo!

Bogu nasemu, Trojici jednobitnoj i nerazdeljnoj Ocu i Sinu i Svetome Duhu neka je slava vavek.

Vidim da dosta ljudi na forumu veruje da su očuvane mošti nekih ljudi za koje se veruje da su sveti čudo... nažalost, to nije istina.

Potpuno je objašnjen proces i uslovi pod kojima se usporava, ili skoro čak potpuno zaustavlja dezintegracija tela nakon smrti. To je moguće čak i bez mumifikacije, u hrišćanskoj tradiciji se često koristio natron (mešavina sode, sode bikarbone i soli) kojom se zaustavlja raspadanje tkiva. Takođe, i samo telo ako je sahranjeno u hladnom i suvom može znatno da se uspori proces truljenja. Pored toga i stakleni kovčezi bez kiseonika koji se često koriste služe upravo u tu svrhu usporavaju prirodn eprocese.

Nekada su ove situacije tragikomične, kao u slučajevima gde se prezervacija ne obavi kako treba pa dođe do truljenja nekih tela za koje se to "ne očekuje". Još tužnija situacija je kada se propali delovi tela zamenjuju... ja se sećam kada sam bio mali, da su me vodili u crkvu da vidim ruku nekog sveca koji je bio izložen, (sad sam zaboravio ko je tačno bio u pitanju) ali sam i ja onako mali izbliza video da je reč o imitaciji ruke. Naravno, nekada se za ovo koristilo drvo, a danas se koriste plastični materijali i silikon, kao na ovom primeru, gde su "svecu" stavili silikonsku masku da bi bio prepoznatljiv.

800px-Sanpioriesumato.JPG

Takođe, tela koja imaju manje mišićne mase u odnosu na kosti i masnu materiju (kožu) su podložna procesu saponifikacije, kojim se potpuno zaustavlja proces truljenja, i ovo se najčešće vidi po očuvanim udovima (šake, stopala)

Vidim da dosta ljudi na forumu veruje da su očuvane mošti nekih ljudi za koje se veruje da su sveti čudo... nažalost, to nije istina.

Potpuno je objašnjen proces i uslovi pod kojima se usporava, ili skoro čak potpuno zaustavlja dezintegracija tela nakon smrti. To je moguće čak i bez mumifikacije, u hrišćanskoj tradiciji se često koristio natron (mešavina sode, sode bikarbone i soli) kojom se zaustavlja raspadanje tkiva. Takođe, i samo telo ako je sahranjeno u hladnom i suvom može znatno da se uspori proces truljenja. Pored toga i stakleni kovčezi bez kiseonika koji se često koriste služe upravo u tu svrhu usporavaju prirodn eprocese.

Nekada su ove situacije tragikomične, kao u slučajevima gde se prezervacija ne obavi kako treba pa dođe do truljenja nekih tela za koje se to "ne očekuje". Još tužnija situacija je kada se propali delovi tela zamenjuju... ja se sećam kada sam bio mali, da su me vodili u crkvu da vidim ruku nekog sveca koji je bio izložen, (sad sam zaboravio ko je tačno bio u pitanju) ali sam i ja onako mali izbliza video da je reč o imitaciji ruke. Naravno, nekada se za ovo koristilo drvo, a danas se koriste plastični materijali i silikon, kao na ovom primeru, gde su "svecu" stavili silikonsku masku da bi bio prepoznatljiv.

800px-Sanpioriesumato.JPG

Takođe, tela koja imaju manje mišićne mase u odnosu na kosti i masnu materiju (kožu) su podložna procesu saponifikacije, kojim se potpuno zaustavlja proces truljenja, i ovo se najčešće vidi po očuvanim udovima (šake, stopala)

cak i da ima nekih istina u tome, kako onda objasniti mosti svetaca kojima je sanduk istruleo u zemlji i koji su iskopani posle vise stotina godina?
kako objasniti mirotocive mosti?
kako objasniti cuda koja se desavaju pored mostiju?
i jos nesto ljudi koji su bili obicni kaludjeri , zakopavani su normalno niko nije ni znao da su sveti nitije smeo tvrditi tako nesto, a kasnije nakon sttine godina , nekome su sejavljali da se u snu ili javi ,i govorili gde se tela nalaze?

cak i da ima nekih istina u tome, kako onda objasniti mosti svetaca kojima je sanduk istruleo u zemlji i koji su iskopani posle vise stotina godina?
Lako, imaš i mumije koje su stare više hiljada godina, ap su opet relativno dobro očuvane. Da li je leš pokojnika tretiran nečim nakon smrti ili nije, mi ne znamo i ne možemo saznati.
kako objasniti mirotocive mosti?
Na primer čije?
kako objasniti cuda koja se desavaju pored mostiju?
Čuda smo već objašnjavali na drugoj temi. Hajde ti meni objasni zašto (ni pored jednih moštiju) se nije desilo čudo da nekom ko je bez noge ponovo izraste noga, ili da nekome ko nema ruku da poraste ruka? To nećeš videti. Da žena koja nije imala dece dobije dete je sasvim moguće zahvaljujući medicini, pa ona to posle može pripisati i moštima i srećnoj narukvici, i potentnom poštaru, ali da nekome izraste ruka koju nema, to već nećeš videti.

i jos nesto ljudi koji su bili obicni kaludjeri , zakopavani su normalno niko nije ni znao da su sveti nitije smeo tvrditi tako nesto, a kasnije nakon sttine godina , nekome su sejavljali da se u snu ili javi ,i govorili gde se tela nalaze?
I ovde moraš priznati da postoji stotinu stvari koje ne možemo znati sa sigurnošću. Da li stvarno nije bilo nikakvog pisanog traga gde j eneko sahranjen, da li je neko pronašao neki zapis, da li je slučajno nabasao na mošti, sve je moguće.

"Otkrivanje" neverovatnih istina u snu je zaista malo verovatna pojava, uzrokovana psihološkim fenomenom koji se naziva "wishful thinking"

Lako, imaš i mumije koje su stare više hiljada godina, ap su opet relativno dobro očuvane. Da li je leš pokojnika tretiran nečim nakon smrti ili nije, mi ne znamo i ne možemo saznati.

Na primer čije?

Čuda smo već objašnjavali na drugoj temi. Hajde ti meni objasni zašto (ni pored jednih moštiju) se nije desilo čudo da nekom ko je bez noge ponovo izraste noga, ili da nekome ko nema ruku da poraste ruka? To nećeš videti. Da žena koja nije imala dece dobije dete je sasvim moguće zahvaljujući medicini, pa ona to posle može pripisati i moštima i srećnoj narukvici, i potentnom poštaru, ali da nekome izraste ruka koju nema, to već nećeš videti.

I ovde moraš priznati da postoji stotinu stvari koje ne možemo znati sa sigurnošću. Da li stvarno nije bilo nikakvog pisanog traga gde j eneko sahranjen, da li je neko pronašao neki zapis, da li je slučajno nabasao na mošti, sve je moguće.

"Otkrivanje" neverovatnih istina u snu je zaista malo verovatna pojava, uzrokovana psihološkim fenomenom koji se naziva "wishful thinking"

Znam za mumije, ali kaludjeri nisu faraoni i nisu mumificirani?

Recimo Prohora pcinskog?

Desavaju se i druga cuda , slepi progledaju, gluvi procuju, nepokretni prohode, itd, a zasto ne izraste ruka ili noga, znamo da na zemlji vladaju odredjeni zakoni, ako odsecemo ruku znamo da nece nova izaci, ali cak kada bito bilo neophodno Bog bi i to mogao uciniti.

Da , ali isto tako ne znamo dali se zaista tako zbilo, ostaje nam verovati.

To je interesantno, jer recimo , mosti Svetog Vasilija ostroskog su na taj nacin iskopane.

Znam za mumije, ali kaludjeri nisu faraoni i nisu mumificirani?
Generalno nisu mumifikovani standardnom procedurom, ali kao što sam već naveo, ima raznih objašnjenja i metoda. Kao što si i sam video, onom italijanskom svešteniku sa slike su napravili lice od silikona! Meni lično je to tužno, čini mi se kao da siluju mrtvog čoveka da bi nešto dokazali... ako već moraju da mu stavljaju masku bolje da ga odmah sahrane.

Recimo Prohora pcinskog?
Ne znam, u manastiru sam bio pre desetak godina ali se ne sećam da sam video mošti, koliko se sećam on je bio u zatvorenom kovčegu? Nisam siguran ali na netu nisam našao ništa da se podsetim, ispravi me ako grešim.

Desavaju se i druga cuda , slepi progledaju, gluvi procuju, nepokretni prohode, itd, a zasto ne izraste ruka ili noga, znamo da na zemlji vladaju odredjeni zakoni, ako odsecemo ruku znamo da nece nova izaci, ali cak kada bito bilo neophodno Bog bi i to mogao uciniti.
Tih priča ima zaista puno, i upućen sam u neke, konkretno sam pratio rezultate lečenja neplodnosti, i ono što je činjenica je da žene koje obiđu mošti ne rešavaju svoj problem ništa češće nego one koje se leče konvencionalnom medicinom. Postoji još jedan problem, za koji sam siguran da postoji, iako mislim da će te iznenaditi, ali ima slučajeva gde su sveštenici iz određenih crkvi (konkretno znam primer iz katoličke crkve) namerno izvodili trikove sa krvlju na ikonama i suzama na statuama Device marije samo da bi privukli vernike. Par ovih slučajeva je razotkriveno, i počinioci su kažnjeni od strane crkve, ali je rezultat toga vrlo slab - ljude prosto ne možeš ubediti da je u interesu određenih ljudi da crkva ima što više posetilaca, pa su spremni da idu čak i dotle da lažiraju svete predmete, i izmišljaju priče koje nisu istinite. Naravno, ne mogu decidno da kažem da je namerna prevara uvek slučaj, ali za većinu ovih "ispada" ima racionalnog objašnjenja, samo je pitanje da li je neko uopšte voljan da ga traži, ili mu to "čudo" odgovara.

Ja ne znam ni jednog slepog čoveka koji je progledao posle posete manastiru, ali sam upoznao čoveka koji je progledao posle operacije teškog oblika katarakte.

Ovo za izrastanje amputiranih udova ti namerno kažem, jer to je najteže lažirati - kapi suza i krvi po ikonama, neobični mirisi, nepouzdane priče koje su toliko puta ponovljene da ljudi prosto počnu da veruju da su istinite, sve se to lako da falsifikovati, a noga da izraste neće, makar se ceo hrišćanski svet kolektivno molio za to. Da bog postoji, on bi svakako bio u mogućnosti to da uradi, ali činjenica da se to ne događa upravo govori da ili bog ne postoji, ili ako postoji da ga se ne tiče. (Zašto bi inače navodno pomagao jednoj vrsti bolesnika, a drugoj baš nikad?)
Da , ali isto tako ne znamo dali se zaista tako zbilo, ostaje nam verovati.
Upravo tako.

Sizif;9031193]Generalno nisu mumifikovani standardnom procedurom, ali kao što sam već naveo, ima raznih objašnjenja i metoda. Kao što si i sam video, onom italijanskom svešteniku sa slike su napravili lice od silikona! Meni lično je to tužno, čini mi se kao da siluju mrtvog čoveka da bi nešto dokazali... ako već moraju da mu stavljaju masku bolje da ga odmah sahrane.

slozio bih se sa tobom da je to nasilno prikazivanje necega sto mozda i nije,

Ne znam, u manastiru sam bio pre desetak godina ali se ne sećam da sam video mošti, koliko se sećam on je bio u zatvorenom kovčegu? Nisam siguran ali na netu nisam našao ništa da se podsetim, ispravi me ako grešim.

ni ja nisam nasao nista ali pricali su mi o tome.

Tih priča ima zaista puno, i upućen sam u neke, konkretno sam pratio rezultate lečenja neplodnosti, i ono što je činjenica je da žene koje obiđu mošti ne rešavaju svoj problem ništa češće nego one koje se leče konvencionalnom medicinom. Postoji još jedan problem, za koji sam siguran da postoji, iako mislim da će te iznenaditi, ali ima slučajeva gde su sveštenici iz određenih crkvi (konkretno znam primer iz katoličke crkve) namerno izvodili trikove sa krvlju na ikonama i suzama na statuama Device marije samo da bi privukli vernike. Par ovih slučajeva je razotkriveno, i počinioci su kažnjeni od strane crkve, ali je rezultat toga vrlo slab - ljude prosto ne možeš ubediti da je u interesu određenih ljudi da crkva ima što više posetilaca, pa su spremni da idu čak i dotle da lažiraju svete predmete, i izmišljaju priče koje nisu istinite. Naravno, ne mogu decidno da kažem da je namerna prevara uvek slučaj, ali za većinu ovih "ispada" ima racionalnog objašnjenja, samo je pitanje da li je neko uopšte voljan da ga traži, ili mu to "čudo" odgovara.

Ja ne znam ni jednog slepog čoveka koji je progledao posle posete manastiru, ali sam upoznao čoveka koji je progledao posle operacije teškog oblika katarakte.

Ovo za izrastanje amputiranih udova ti namerno kažem, jer to je najteže lažirati - kapi suza i krvi po ikonama, neobični mirisi, nepouzdane priče koje su toliko puta ponovljene da ljudi prosto počnu da veruju da su istinite, sve se to lako da falsifikovati, a noga da izraste neće, makar se ceo hrišćanski svet kolektivno molio za to. Da bog postoji, on bi svakako bio u mogućnosti to da uradi, ali činjenica da se to ne događa upravo govori da ili bog ne postoji, ili ako postoji da ga se ne tiče. (Zašto bi inače navodno pomagao jednoj vrsti bolesnika, a drugoj baš nikad?)

Upravo tako.[/QUOTE]

zaista ih ima puno , a znam i ja za laziranja u katolickoj crkvi koja su naucno demantovana, ali postoje i mnogi drugi slucajevi koji se ne mogu bas sa te tacke objasniti.
A ja znam za jedan slucaj pouzdano, koji nije vezan za slepilo .naravno postoje doktori kod kojih trebamo traziti pomoc, jer necemo za svaki kasalj u crkvu po pomoc, Hriscani pre svega trebaju biti strpljivi.

A da Bog ne postoji ne moze svedociti jedna noga ili ruka koja nije izrasla posle molitava, a mislim da se niko ne bi ni usudio moliti Boga za tako nesto, jer cilj Hriscana nije ovaj svet , nego zivot posle smrti telesne.
Pozdrav i cestitam na vasoj tituli Moderator.

.........................

....pa su spremni da idu čak i dotle da lažiraju svete predmete, i izmišljaju priče koje nisu istinite.

.......................
Ovo je uočio i Dositej Obradović pre 200 godina i napisao u svom delu "Život i priljučenije".
Zbog tih kaluđerskih podvala je i napustio manastir i nije prestao da bude vernik. To ukazuje da može da bude vernik i onaj koji ne veruje u čuda.

REZULTATI nedavne analize, koju je napravio Centar sudske medicine i kriminalistickih ekspertiza Ministarstva odbrane Rusije šokirao je onaj deo ruske javnosti koji vec dugo prati neuobicajene pojave plakanja ikona. Pet nedelja naucnici su analizirali sadržaj suza ikone Bogorodice Kazanske.
Saradnici ovog centra došli su do zakljucka da u suzama Bogorodice postoje cestice krvi. U drugoj etapi analize ustanovili su da je to ljudska krv. Posle komplikovane analize Sergej Harlamov i njegovi saradnici utvrdili su i to da se radi o ženskoj krvi.
U dokumentu, koji su potpisali eksperti, stoji da je na tri tampona vate koji su bili natopljeni tecnošcu sa ikone pronadena ljudska krv, ženskog pola. U krvi je pronaden antigen A iz cega se može izvuci zakljucak da je žena imala grupu krvi A.
Inicijator te analize, koja je zazvucala kao senzacija, bio je 49-godišnji vojni lekar pukovnik Aleksandar Golovkov. Dok nije video kako ikone placu, lekar Golovkov se nije smatrao vernikom. Kad je video kako sa ikone teku krvave suze u vojnom gradicu Klin, pukovnik Golovkov je odlucio da ponese uzorke te tecnosti na analizu.

Prvo su analizu napravili strucnjaci na akademiji hemijske zaštite u Moskvi. Rezultati su bili napravljeni na najsavršenijim aparatima i šokirali su analiticare. Oni su registrovali 34 elementa belancevina koje ne postoje u prirodi. Nakon toga pukovnik je odlucio da se nastavi analiza u Centru sudske medicine u laboratoriji za geneticku identifikaciju gde su i utvrdili da suze imaju cestice ženske krvi.
Zasada se nisu oglasili drugi ruski naucnici da prokomentarišu otkrica svojih kolega.
Zbog toga što je u Rusiji sve veci broj slucajeva da ikone placu, pre pet godina Ruska pravoslavna crkva je osnovala posebnu petoclanu komisiju ciji je zadatak da pokuša da objasni zašto se dogadaju neuobicajene pojave, kao što je plac ikona ili njihovo obnavljanje posle mnogo godina. Naime, ima primera da skoro izbledele ikone, posle odredenog vremena, opet postaju sasvim jasne i vidljive. U toj grupi za objašnjavanje neuobicajenih pojava su dva fizicara, jedan geolog, jedan biolog i jedan filolog.
Nedavno su clanovi komisije bili u jednoj kuci gde ikone placu.
- Koliko mi znamo, danas u Rusiji postooje tri kuce gde ikone placu. Dakle, ne radi se samo o ikonama koje imaju vlasnici tih kuca vec i one koje donesu drugi. Nedaleko od grada Brjanjsk bili smo prisutni kad se pojavilo ulje na površini ikone. Domacica je na sto prostrla cisti stolnjak, zatim list papira. Na njih su stavljene dovezene ikone. Pop je održao molitvu. Domacini su zamolili da mi gosti, izademo iz kuce, jer nije u redu da budemo prisutni dok se dogada cudo. Vratili smo se posle sat vremena i videli da su sve ikone bile orošene kapima. Dakle ulje se pojavilo na površini ikona. Prošao sam prstom po ikoni da vidim hoce li se ulje pojaviti još jednom. Ono se nije pojavilo. Nisam stekao utisak da su domacini poprskali ikone uljem dok smo mi izašli. Razna ulja koja smo mi uzimali na analizu po sastavu su slicna maslinovom ili suncokretovom ulju - prica akademik Pavel Florenski, clan komisije.

OBNOVA

POZNATI ruski restaurator Oleg Nikolajevic Ovcinikov, koji je skidao prljavštinu sa poznatih ikona nikada nije doživeo da se one same obnove. Došli smo do zakljucka da se obnavljaju novije ikone koje su nacrtane krajem 19. i 20. veka.
Akademik Florenski priznaje da ne može jasno da objasni zašto placu ikone.
- Svaki vernik cisti ikonu tako štto je briše krpom, a ona može biti navlažena uljem ili vodom. Jako vredne ikone ne diraju. Zato je teško reci zašto neke ikone placu - iskreno kaže Florenski.

Преподобни отац Јустин (Поповић)

СВЕТЕ МОШТИ

Нема сумње, материја је најзагонетније, најтајнственије и најсложеније заступљена у људском телу. Мозак?! - Каква се све чудеса и тајанства збивају између његове материје и душе! Свеколико је искуство рода људског: ничим се та тајанства не могу докучити и сазнати. Тек нешто-нешто од тога доступно је људском чулно-разумном испитивању. Исто тако и срце човеково - саткано све од самих небоземних тајни. Тако саткани и - свака ћелија у телу људском, и сваки молекул, и сваки атом. Све и сва је на свом тајанственом путу ка Богу, ка Богочовеку. Јер створена Богом Логосом, материја је самим тим Богоцентрична. Поред тога, Својим доласком у наш земаљски свет, и Својим целокупним Богочовечанским домостројем спасења света, Господ Христос је очигледно показао да је не само душа него и материја створена од Бога и за Бога, и да је Богочовек и за њу све и сва као и за душу. Јер саздана Богом Логосом, материја је сва својим најунутрашњијим нервом - богочежњива, христочежњива.
Очигледан доказ тога је то што је Бог Логос постао тело, постао човек . Тиме је материја узвеличана божанским величањем, и ушла у благодатно-врлински подвиг обогочовечења, охристовљења. Бог је постао тело, постао човек, да би се сав човек, све тело испунило Богом, и Његовим чудотворним силама и моћима. Са Богочовеком Господом Христом, са Његовим телом материја је сва кренула Христовим путем: путем обогочовечења, преображења, освећења, васкрсења, вазнесења ка надхерувимској слави и вечности. И све то бива и све се то збива кроз Богочовечанско тело Цркве, која и јесте Богочовек Христос у васцелој пуноћи своје Богочовечанске Личности, пуноћи "која све испуњава у свему" . Тим богочовечанским живљењем својим у Цркви тело се, као материја, као вештаство, освећује Духом Светим, и тако отројичује Светом Тројицом. На тај начин материја постиже сво врховни божански смисао и циљ, своје вечно блаженство и своју богочовечанску бесмртну радост.
Светост Светитеља, светост и њихове душе и њиховог тела је од њиховог благодатно-врлинског живљења у богочовечанском телу Цркве Христове. Таква светост обухвата целокупну личност човекову: сву душу и тело, све што улази у тајанствено устројство човекова бића. Светост Светитеља се не задржава само у души њиховој, већ се неминовно распростире и на тело њихово, те је у Светитеља свето и душа и тело. И ми, побожно поштујући Светитеље, поштујемо целокупну личност њихову, не раздељујући при томе свету душу од светог тела. Отуда је побожно поштовање светитељских моштију природан саставни део побожног поштовања и молитвеног призивања Светитеља. Све то сачињава један недељиви подвиг, као што душа и тело сачињавају једну недељиву личност светитељску. Очигледно, Светитељ за живота на земљи непрекидном и једнодушном благодатно-врлинском сарадњом душе и тела свог, постиже светост личности своје, испуњује и душу и тело благодаћу Светога Духа, и тако их претвара у сасуде светих тајни и светих врлина. Стога је сасвим природно указивати побожно поштовање и једном и другом светом сасуду Божје благодати.
Јер благодатна сила Христова прониче, облагодаћује све састојке човекове личности и сву личност као целину. Непрекидним еванђелским подвизима Светитељи постепено испуњују себе Духом Светим, тако да и света тела њихова, по речи светог Апостола, постају храмови Светога Духа . Уселивши Христа вером у срца своја , а Бога Оца делотворном љубављу и испуњавањем заповести , утврдивши се у Духу Светом благодатним подвизима , Светитељи се отројичују, постају обитељи Свете Тројице , храмови Бога живога , и сав им живот протиче: од Оца кроз Сина у Духу Светом. И поштујући побожно свете мошти светитељске, Црква поштује храмове Светога Духа, храмове Бог живога, у којима Бог благодаћу живи и после телесне смрти Светитеља, и по премудром благовољењу Свом чини чудеса из њих и кроз њих. И та чудеса, која бивају од светих моштију, посведочавају да је побожно поштовање њихово од стране људи угодно Богу.
Побожно поштовање светих моштију, засновано на њиховом чудотворству, води порекло из Божанског Откривења. - Још у Старом Завету Бог је благоволео да свете мошти неких Својих угодника прослави чудесима. Тако је од додира светих моштију пророка Јелисеја васкрсао мртвац . Гроб и кости пророка, који је Јеровоаму претсказивао разрушење идолских олтара, били су у великом поштовању код Јудејаца . Патријарх Јосиф оставља завештање синовима Израиљевим да чувају кости његове у Египту, и при одласку однесу их у земљу обећану .
Нови Завет је уздигао тело људско на небивалу, божанску висину и прославио га славом какву немају Херувими и Серафими. Благовест је Новог Завета о телу: смисао и циљ тела људског је да заједно са душом стекне и наследи живот вечни у блаженству вечном. Господ Христос је дошао да спасе=охристови=обожи=обогочовечи целога човека, то јест и душу и тело, и да им васкрсењем осигура победу над смрћу и живот вечни. И нико никада није тако прославио тело људско као што је то учинио Господ Христос васкрсењем својим са телом и вазнесењем тела на небо и вечним седењем у њему с десне стране Бога Оца. На тај начин Васкрсли Господ је унео залог васкрсења у природу људског тела и - "сваком телу пропути пут у живот вечни" . Од тада човек зна да је тело стврено за вечност кроз богочовечност, и да је његов божански посао на земљи: заједно са душом борити се за живот вечни , борити се свим благодатно-врлинским средствима, и тако облагодатити себе, испунити себе благодаћу Божјом, претворити себе у храм Духа Светога, у храм Бога живога.
Имајући у виду да је овакав новозаветни циљ тела људског постигнут и остварен у личностима Светитеља, хришћани и указују побожно поштовање телима светитељским, светим моштима њиховим - као светим храмовима Духа Светога који благодаћу својом борави у њима.
Но Свето Откривење показује да по неизмерном човекољубљу Свом Дух Свети борави благодаћу Својом не само у телима Светитељa већ и у одећи њиховој. Тако, убруси светог Апостола Павла исцељују болеснике и изгоне нечисте духове ; плаштом својим пророк Илија удара по води, раздваја воду Јордана и сухим коритом прелази Јордан са својим учеником Јелисејем ; то исто са истим плаштом чини сам пророк Јелисеј по узећу Илијином не небо .
А све то има своју божанску потврду и објашњење у божанској сили која је боравила у хаљинама Спаситељевим, које су обавијале Његово пречисто божанско тело . Штавише, по неисказаном човекољубљу Свом, Божански Господ чини да слуга Његовог Божанства чине чудеса не само телом и оделом већ и сенком тела свог, што сведочи догађај са светим Апостолом Петром: његова сенка исцељује болеснике и изгони нечисте духове .

2...

Бесмртна благовест Светог Откривења о светим моштима и њиховом побожном поштовању посведочена је и непрекидно се посведочава Светим Предањем од апостолскога доба до данашњега дана. Безбројне су свете мошти светих Угодника Божјих широм православнога света. Чудеса њихова су неизбројна. Побожно поштовање њихово од стране православних хришћана је посвеместно. И то несумњиво зато што свете мошти чудотворством својим побуђују њих на побожно поштовање њихово. Од самог почетка, у апостолско доба, хришћани су побожно чували чесне мошти Светог Претече и светих Апостола, те су оне могле доћи до нас; а за време гоњења они су склањали и скривали по домовима својим свештене остатке тела светих Мученика. И од тада па све до данашњега дана свете мошти светих Угодника Божјих чудесима својим разливају бесмртну радост богочовечанске вере наше по срцима православних хришћана. Сведочанства о томе безбројна су; навешћемо само неколико.
Како су свечано преношене и сретане свете мошти Светитеља, дирљиво описује Свети Златоуст у својој Похвалној речи о Светом Игњатију: "Ви житељи Антиохије, отпустили сте епископа и примили мученика; отпустили сте га с молитвама а примили с венцима; и не само ви него и сви житељи успутних градова. Замислите, шта су све они морали осећати при повратку светих остатака његових! Каквом су се слашћу наслађивали! У каквом усхићењу били! Како су се радовали! Каквим су похвалама одасвуд обасипали венценосца! Као што храброг ратника, који је победио све своје противнике и у тријумфу иде са бојишта, усићено сусрећу гледаоци, не дају му чак ни на земљу да стане, него га подижу и на рукама носе дома, обасипајући га безбројним похвалама, - тако исто су и овог Светитеља сви житељи градова, почињући од Рима носили на својим раменима и предали нашем граду, славећи венценосца, хвалећи победника... У то време свети Мученик је је даровао благодат свима тим градовима, утврдио их у побожности; а од тога доба па све до данас он обогаћује ваш град." .

Говорећи о чудотворној сили светих моштију, Свети Јефрем Сирин вели о светим Мученицима: "Они и по смрти дејствују као живи, исцељују болне, изгоне ђаволе, и силом Господњом одбијају сваки зли утицај њихов. Јер је у светим моштима свагда присутна чудотворна благодат Светога Духа". .
При открићу светих моштију Светога Гервасија и Протасија Свети Амвросије се обраћа слушаоцима и говори са побожним усхићењем: "Ви сте дознали, и чак сами видели многе који су се ослободили демона, а још више таквих који су се само руком коснули одеће Светих, и одмах се излечили од својих болести. Обновила су се чудеса древних времена од онога доба откако се доласком Господа Исуса излила на земљу благодат преизобилна: ви својим очима видите многе где су се исцелили као неком сенком Светих.
Колико се убруса предаје из руке у руку! Колико хаљина које су биле положене на свештене остатке и од самог додира постале лековите, траже верни једни од других. Сви се труде да их се макар мало дотакну, и ко их се дотакне, оздрављује . Образлажући зашто хришћани указују побожно поштовање светим моштима, Свети Амвросије благовести: У телу Мученика ја поштујем ране примљене за име Христово; поштујем успомену онога који живи бесмртношћу врлина; поштујем освећени прах исповедањем Господа; поштујем у праху семе вечности; поштујем тело које ме поучава љубити Господа и не бојати се смрти за Њега... Да, ја поштујем оно тело које је Христос удостојио мучеништва, и које има царовати са Христом на небу .
Говорећи о чудотворству светих моштију, блажени Августин вели: О чему другом сведоче та чудеса ако не о вери која проповеда да је Христос Васкрсао у телу и Вазнео се са телом на небо? Јер и сами Мученици били су мартири=сведоци те вере. За ту веру они су положили живот свој, и добили могућност да све ово измољују од Господа. Ради те вере они су претходно показали необично трпљење, да би се затим појавила таква сила у овим њиховим чудесима .
Свети Дамаскин, сумирајући животворно учење Светога Писма и Светога Предања о побожном поштовању светих моштију, херувимски благовести из олтара своје богоносне христолике душе: "Светитељи су постали по благодати - ?????? - оно што је Господ Христос по природи - ?????. То јест постали су богови по благодати: чиста и жива обиталишта Божја. Јер говори Бог: Уселићу се у њих, и живећу у њима и бићу им Бог . Притом, Свето Писмо говори: Душе праведника су у руци Божјој и смрт их се неће дотаћи . Јер смрт Светаца је пре сан неголи смрт. И: Драгоцена је пред Господом смрт Светаца Његових . Према томе, шта је драгоценије него бити у руци Божјој? Јер Бог је живот светлост, и који се налазе у руци Божјој налазе се у животу и светлости. А да Бог и преко ума обитава у телима Светаца, сведочи свебожји Апостол: Не знате ли да су тела ваше храм живећег у вама Духа Светога ? Господ је Дух.
И још ова еванђелска истина: Ако ко поквари храм Божји, поквариће њега Бог: јер је храм Божји свет - а то сте ви ! Стога, како не поштовати побожно одухотворење Божје, одухотворена телесна жилишта Божја? Јер они, будући живи, са смелошћу стоје пред Богом. Господ Христос нам је даровао мошти Светаца као спасоносне изворе који точе разноврсна доброчинства и изливају миро слаткомирисно. Нека нико у то не сумња! Јер када је по вољи Божјој из кршевите и тврде стене у пустињи потекла вода за жедни народ , и из магареће чељусти за жеднога Самсона , зар је онда невероватно да из моштију светих Мученика изобилно тече миомирисно миро? Несумњиво тече, по свемогућству Божјем и по Божјем поштовању и уважавању Светаца. По старозаветном закону, ко се дотакао мртвога тела сматран је за нечистога седам дана . Али Свеци нису мртви. Јер од како је Онај који је сам Живот и Виновник живота, био убројан у мртве, ми већ не називамо мртвима оме који су уснули, преминули у нади на васкрсење и са вером у Њега, ми их не називамо мртвима. Та и како може мртво тело творити чудеса? И на који се начин кроз свете мошти изгоне демони, удаљују болести, лече болни, прогледају слепи, очишћавају губави, прекраћују искушења и невоље, и сваки добри дар од Оца светлости силази на оне који моле се чврстом вером .
Васељенску веру Цркве о побожном поштовању светих моштију потврдили су богоносни Оци Светога Седмог Васељенског Сабора својом одлуком: "Господ наш Исус Христос подарио нам је мошти Светитеља као спасоносне изворе који изливају разноврсна доброчинства на немоћне. Стога они који се дрзну одбацити мошти Мученика: ако се епископи - да се свргну, а ако су монаси и световњаци - да се лише општења . У правилу 7. истог Васељенског Сабора вели се: Ако су који свети храмови освећени без светих моштију Мученика, наређујемо да се у њима положе мошти уз уобичајену молитву .
Да је побожно поштовање светих моштију саставни део Богочовечанског домостроја спасења сведоче и ове чињенице: од најдубље светопредањске старине храмови су зидани на гробницама и моштима Светитеља, и света Литургија се врши једино на антиминсу у коме се налазе честице светих моштију. Поред тог, богослужбене књиге, нарочито Минеји, препуни су молитава и песама које се односе на побожно поштовање светих моштију. А Житија Светих изобилују сведочанствима о њиховом чудотворном делању, разливајући по срцима православних хришћана бесмртну радост вере наше православне=богочовечанске.
Све у свему: тајна светих моштију је у срцу новозаветне светајне: оваплоћења Бога . Јер васцела тајна човечијег тела објашњена је оваплоћењем, отеловљењем Бога: Богочовеком Господом Исусом Христом. Отуда благовест, свеблаговест о телу: Тело је за Господа и Господ за тело .
А кроз тело човеково и сва твар, сва материја добила је свој божански смисао, богочовечански свесмисао . Јер човеком, освећеним у Цркви светим тајнама и светим врлинама, освећује се, охристовљује се и твар, и материја. А уз то иде и ова радост: мироточивост многих светих моштију. То мило чудо дато је светим моштима да покаже да су хришћани заиста "Христов мирис Богу (2.Кор. 2,15), миришу на Бога, на небо. Еванђелска је истина: грех је човеков - смрад пред Богом; и сваки грех смрди из ђавола. Кроз свете тајне и свете врлине хришћани постају "Христов мирис Богу." Отуда су и свете мошти Светитеља мироточиве.

ЧУДО ДЕСНИЦЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА ГОСПОДЊЕГ

МОСКВА / ОКСФОРД / ЦЕТИЊЕ, 13. Јун 2006.г.- Московљанин Владимир Иванович Мастјуков, који се пуних пет година кретао помоћу штака, чудом Светог Јована Крститеља је задобио исцјељење у Храму Христа Спаситеља у Москви и проходао послије поклоњења Светој десници највећег рођеног од жене, јавио је из Москве Радио-Светигори сабрат Цетињског манастира јеромонах Петар (Драгојловић).

„Да би чудо било веће, вијест о томе је преко скоро читаве насловне стране донио прокомунистички лист „Комсомољскаја правда“, каже отац Петар који се налази у пратњи ове велике Светиње на њеном путу по православној Русији.

Према његовим ријечима, овај дневни лист под насловом „Десница Јована Крститеља творила чудеса“ преноси причу о Владимиру Ивановичу Мастјукову, пензионеру који је више од пет година ходао помоћу штака, јер је, како је сам изјавио овом листу, „оболио од лошег живота“. Њега су у Храм Христа Спаситеља 8. јуна довели рођаци и послије прочитане молитве над Десницом Светог Јована, када су кренули да му помогну да изађе из Храма, Мастјуков је узвикну „пустите ме, ја ћу сам ићи“. Он свједочи да су му се у том тренутку у ногама појавиле лакоћа и сила, да је истог тренутка почео нормално да хода.

О овом догађају данас пише и један од најугледнијих дневних листова у Енглеској „Дејли телеграф“, казао је Радио-Светигори монах Павле (Кондић) који се налази на студијском боравку у Оксфорду. Наиме, овај лист је данас на 16-тој страни објавио чланак свог дописника из Москве Адријана Блуфилда под насловом „Чудо руке Јована Крститеља“. У чланку се говори о боравку Претечине Деснице у Москви и наводе два примјера њеног чудотворења.

„Дејли телеграф“ пише да се Владимир Мастјуков, који је прије пет година због ударца изгубио контролу над ногама, поклонио овој Светињи и тренутак послије цјеливања одбацио своје штаке и изашао из Храма Христа Спаситеља. „Осјећао сам велику лакоћу у цијелом свом тијелу, хвала Богу“, преноси „Дејли телеграф“ Мастјуковљеве ријечи.

Лист у истом чланку пише да је Вадим Марушенко из града Омска у Сибиру дошао да се поклони Претечиној Десници. „Не могу исказати ријечима усхићење када сам је видио и цјеливао. Ја само знам да ће ми тегобни живот од сада бити много лакши“, преноси лист његове ријечи.

Лист такође пише о километарским редовима пред највећим православним храмом на свијету који не јењавају већ шест дана, од доласка Свете Деснице из Цетињског манастира у Москву. „Да је овај чланак објављен у каквим црквеним новинама“, каже отац Павле, „овдје у Енглеској не би завредио толику нашу пажњу“.

„Али, овдје у Енглеској, која је већ дуже времена под снажним утицајем секуларизма објављивање овако коректног чланка у овом утицајном и високотиражном дневнику је својеврсно чудо које се такође може приписати Претечиној Десници“, закључио је он.

Нека те чудо, кад се догоди, не збуњује него весели.
То је Бог промолио Свој прст, било да награди било да казни, било да охрабри Своје верне, било да изведе грешнике на пут спасења.
Овај свет сравњују људи често с огњеним колима. Кад видиш једну локомотиву или друга парна кола, ти знаш да је у њима скривен машиновођа.

И ништа те не чуди - је ли? - Ако машиновођа промоли из кола своју главу, или махне руком, или пружи штап, или залепрша марамом, или баци ван писмо, или учини неки други знак, ти знаш да се тиме не ремети ход локомотиве нити се квари иједна игла у њој. Зашто онда неверни говоре да Бог Својим чудесима ремети ход ових светских кола? Зато што су тупоумни.

А верни се радују знаку Божјем као дете устрашено пред огњеним колима, што се радује кад се човек - сличан њему - помоли из кола. О како је нама мило кад се из ове немуште васионе, која хукти око нас, помоли неко сличан нама, и то још неко ко нас познаје и воли!

Кад се деси чудо, знај да то Сличан нама нас поздравља и говори: "Не бојте се, Ја сам иза свега овога!"

Св. Василије Нови чинаше чудеса многа: молитвом исцељиваше болне, судбе људске читаше као из отворене књиге. Кроз угодника Свога, као и увек, Бог показиваше љубав и силу Своју на људима. Да би се вери јаче утврдили у вери а неверни посрамили и у веру обратили.

Пролог

Back