ČUDA BOŽIJA SVUDA OKO NAS

Na sreću, beše u bolnici. Uz ispravnu terapiju njeno stanje se poboljšavalo dok nije ozdravila. Kakve veze to ima sa molitvom.
Treba se međutim zapitati što je devojka iz jedne takve bogomoljačke porodice poželela da se ubije? z:hm:

pa naravno jer zasto sluze lekari, ali molitva je pomogla da devojka ne umre, jer je popila veliku dozu otrova, od koje se cas posla zavrsava zivot.

prvo ko zna da su bili bas pobozni , jer obivcno neka muka natera coveka da se moli, ,

a zasto je pozelela da se ubije, ko zna obicno ili covek ima neku bolest od koje nema leka , pa seb iprekrati muke, ili li su tu demonska posla u pitanju.z:)

“1996godine u cetvrtom mesecu muz, kcer i ja smo posetili manastir Lepavinu, za koji smo saznali preko muzevljeve rodjakinje koja zivi u Zagrebu. Pomoc mi je bila veoma potrebna zbog dogadjaja koji se dogodio u nasoj familiji. Naime, muzevljeva majka je izvrsila samoubistvo vesanjem, a nedugo potom pocele su se dogadjati cudne, okultne pojave, koje nisam mogla sama objasniti. Po kuci su se pocele dogadjati cudne stvari, npr. balkonska ograda bi lupala, kapija takodje (najvise po noci); ponekad bi se culo kao da u kuci neko hoda, osecao se cudan miris, culo se jecanje… Jednom je nakon “teske” noci pregorela sijalica; promenili smo nekoliko novih, ali do popodne ni jedna nije htela goreti. »ulo se pucketanje u elektricnim aparatima, posebno u termoakumulacionoj peci, vidjala se cudna svetlost i sene koje se micu po zidovima.

U takvim nocima moja kcer R. je jecala, stenjala i skripala zubima. Bilo je to jezivo za slusanje. Ja nikako nisam mogla spavati. Ponekad bih osecala kao da u mene nesto ulazi, najvise kroz noge. Moja kcer se trzala u snu, kao da nekog tera od sebe.

Trazila sam pomoc od svestenika u svom mestu, ali sam dobila samo polovicnu pomoc i objasnjenje. Inace, ja sam rimokatolkinja, a muz je pravoslavne veroispovesti, kao i cela njegova familija. Po svestenikovom savetu, dete smo vodili lekaru da je pregleda, medjutim on je rekao da je sve u redu. Pokusali smo sa sirupom za duboko spavanje, ali je i to bilo bezuspesno. Svestenik je mislio da je dete takvo zbog soka od nedavnih dogadjaja u familiji.

No, postajalo je sve gore. Ja sam bila vrlo prestrasena i iscrpljena. Sve sam to zapravo sama prozivljavala, jer je u to vreme muz bio poslovno odsutan od kuce. Moja kcer, koja je tada imala tri i po godine, pocela je govoriti cudne stvari: da mora ici cuvati babu, da je baba u mraku i da se boji, da ja lazem kad kazem da je baba na nebu, da je ovo babina kuca, da joj kupim belu haljinicu…

Stalno je crtala krstove po kuci, na njenim radovima u vrticu uvek su bili prisutni krstovi. Videla je zmije po kuci. Sto se vise blizio kraj januara, to je bivalo sve gore. Najgore je bilo u ponedeljak, 29. januara 1996. godine. To se vreme poklapalo sa godisnjicom svekrvine smrti, pa mi je nesto bilo veoma cudno. Celu noc nisam mogla zaspati, da li zbog instinkta ili neceg drugog - Bog zna! Toga jutra se moja kcer probudila oko pola sest ujutru i odmah je kazala da se u krevetu nalaze zmije, te ih je pocela hvatati i stavljati u maramicu. Onda je razrogacila oci i jako zinula. Ja sam se prepala pa sam uzela dete, istrcala iz kuce i otisla kod komsinice, koju sam probudila. To jutro mi se dete u dva-tri navrata davilo.

Od komsinice sam instinktivno zatrazila krst i stavila ga kceri na vrat i glavu. Ona je grcala, bacala penu, povracala, pocrvenela u licu, suznih i crvenih ociju, do daha nikako nije mogla doci. Ja sam u strahu vapila: “Gospe moja, ne daj da mi je uzmu!” Ta borba je trajala pola sata, pa i vise. Negde oko sest casova i dvadeset minuta kcer mi je ponovo dosla k sebi. Sledeceg dana, odnosno noci, nisam spavala. Otisla sam iz nase kuce k svojima i zamolila nevestu da bude sa mnom. Svojoj kceri nisam dala da spava. Vi biste mogli reci da je dete bilo u transu od nespavanja, ali ja znam sta se dogadjalo. Opet sve ispocetka, i tako - celu noc. Molile smo se i drzale krst u ruci.

Posle nekoliko molitava u nasoj mesnoj crkvi, stanje je ostalo isto, samo malo blaze. Odlucila sam da se poverim suprugovoj rodjakinji s kojom sam u kontaktu od pocetka naseg braka. Tako sam saznala za manastir Lepavinu i o. Gavrila. U manastiru nam je o. Gavrilo procitao molitvu pred cudotvornom ikonom Majke Bozje Lepavinske, posvetio stvari i odecu koju smo doneli, dao nam osvecenu vodu sa manastirskog izvora i uputio nas kako da je upotrebljavamo, zajedno sa tamjanom.

Pred ikonom, dok se o. Gavrilo molio za nas, ja sam videla nesto kao beli venac (kao kod pusaca krug od dima) kako odlazi od moje kceri. Posle mesec ili dva ona je sasvim prestala da u snu jeci i stenje, da nemirno spava i skripi zubima. Evo, nakon godinu dana mozda sam je cula da dva ili tri puta skripi zubima, i to kada se bila prehladila pa su joj se zatvorili disni putevi. Svi problemi su nestali, Bogu hvala, i sada zivimo normalnim zivotom”.

pa naravno jer zasto sluze lekari, ali molitva je pomogla da devojka ne umre, jer je popila veliku dozu otrova, od koje se cas posla zavrsava zivot.

prvo ko zna da su bili bas pobozni , jer obivcno neka muka natera coveka da se moli, ,

a zasto je pozelela da se ubije, ko zna obicno ili covek ima neku bolest od koje nema leka , pa seb iprekrati muke, ili li su tu demonska posla u pitanju.z:)

Суицидно понашање је често и генетског порекла, тако рећи необјашњиво... знам доста случајева из Војводине (где је висока стопа самоубистава) и где људи извршавају самоубисто без икаквог видљивог или знаног разлога, што кажу "из чиста мира". Што ти рече "демонска посла"...или неки смртни грех предака...

Posao lekara je nezahvalan i nije pošteno prisvajati njihove zasluge.

Nisam slučajno pitao zašto je htela da se ubije. I nism rekao da je porodica pobožna, nego bogomoljačka. Ove dve stvari nisu uvek u vezi.
Ali, statistički gledano, broj pokušaja samoubistva u takvim porodicama su alarmantni. Gušenje prirodnih osećanja omladine, tovarenje kojekakvih apstraktnih, ali preteških osećanja krivice na zbunjeno mlado biće koje jedva počinje da traži odgovore na životna pitanja vrlo često se završava takvim tragedijama.

Nikakvi demoni. Samo mnogo molitve, a malo razuma. Mnogo pitanja, a premalo odgovora. Malo ljubavi, a previše pretnje. z:((

“Majka sam troje dece, imam dve kcerke i sina. Mladja kcer je u roku od 20 dana skoro izgubila vid. Lekari su govorili da vise nikad nece normalno videti, ali uzrok bolesti nisu znali. Trazila sam pomoc i u stranim zemljama, tamo su mi lekari isto rekli. Sto je vreme vise odmicalo, to mi je bilo sve teze.

Starija kcerka je bila puna mrznje prema svima, ali najvise prema meni. Kad bih barem mogla reci da je to sve! Ali nije. Moj sin, iako star pet godina, skoro nista nije govorio. Niti sama nisam bila dobro. Sva sam oticala, usprkos lekarskim nalazima koji su bili dobri. Vise nisam znala sta da radim, kuda da idem. Po kuci nam je stalno nesto hodalo i uznemiravalo nasu ionako uznemirenu porodicu.

U svojoj muci i nevolji dosla sam kod jedne bake, koja me je uputila u manastir Lepavinu. Zamolila sam kumove da me voze i posli smo na put. U manastiru nas je ljubazno docekao o. Gavrilo i popricao sa nama o nasim problemima. U crkvi nam je pred cudotvornom ikonom Majke Bozje Lepavinske procitao molitvu i blagoslovio robu. Uzeli smo osvecenu vodu i posli kuci.

Nastavili smo dolaziti u manastir i nas trud je nagradjen. Sin mi sada govori, kcerka vidi kao da nikada nije bila bolesna, u porodici vlada sloga.

Danas znam da smo pobedili zlo zahvaljujuci nasoj veri i ustrajnosti, milosti Presvete Bogorodice i molitvama o. Gavrila. Dolazimo i nadalje u manastir i koristimo se blagodacu koja se tu izobilno izliva na sve koji s verom i istrajnoscu prilaze cudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Lepavinske”.

Ajde, pouči me.

Још у доба Првог светског рата, у рововима на Солунском фронту, појавили су се појединци који су ревносно читали Свето писмо, постили и редовно се причешћивали, а у марту 1920. године, епископ Николај је сазвао неколико виђенијих људи који су разговарали о покретању једног верског листа и буђењу верских осећања код народа.

Још од 1789. године траје духовно растакање Европе под утицајем либерално-масонске идеологије. Растакање Срба у свакојаком погледу (националном, духовном, моралном) је најочигледније у овом - 20. веку, јер су три авети европске цивилизације (Дарвин, Ниче и Маркс) код Срба дошли до изражаја у виду теорије еволуционизма, нихилизма и марксизма. Они су у виду комунистичке идеологије погубно деловали на његову судбину последњих пола века. Либералистичка је довела до примата индивидуалистичког принципа - грађанина и његових "слобода и права", принципа слободе, правде и једнакости, уместо органског погледа који инсистира на органском јединству народа и његове органске божанствене тријаде: Бог - Краљ - Домаћин. Дакле, органски поглед на друштво, супротно либералном, значио је народни, сталешко-задружни облик у коме је Краљ Врховни домаћин, заснован на институцији домаћинства који значи међусобну хармонију не само у дому, него и у друштву, затим држави и у васељени. У афирмацији ових органских, православних погледа, у међуратној Краљевини Југославији се појавио богомољачки покрет, борећи се како против неправославних верских секти, појава спиритизма, верског индиферентизма дела интелигенције која је била прозападно оријентисана, тако и последица индивидуалистичке мисли: демократије, капитализма и марксизма, бољшевизма, материјализма и безбоштва који су разједали међуратно друштво.

Богомољачки покрет је особена српска појава, производ околности и људи овог православног поднебља. Сличне покрете срећемо у Грчкој, тзв. "кољивари", а у Русији се спомињу и "старчевци". У богословском смислу, реч је о утицају словенофилских идеја (П. Чаадајев, И. Кирјејевски, А. Хомјаков, К. Леонтјев), односно рецепцији руске филозофије свејединства, руског, православног, богословља...
Свакако, у целој причи о богомољцима доминира богочовечанска православна мисао еп. Николаја Велимировића, Новог Златоуста, посебно у тзв. охридској фази, када се потпуно окренуо Светим оцима и православној класици и духовности.

п.с. Иначе за твоју информацију мој прадеда је био председник Богомољачког покрета једног округа у Србији, топџија из 1. светског рата.

eremita
Re: CUDA BOZIJA SVUDA OKO NAS

п.с. Иначе за твоју информацију мој прадеда је био председник Богомољачког покрета једног округа у Србији, топџија из 1. светског рата.

Nadam se da mi nečeš zameriti što se nepozvan ubacujem.Kao prvo želim da ti ukažen na jedan linkić ...http://www.rastko.org.yu/svecovek/zajednice/index.html#bogomoljacki

Ovde mi nije jasno šta je hriščanska narodna zajednica i da li i dalje postoji bogomoljački pokret.
felix.gif

Ае не брукај се даље, ти си реч БОГОМОЉАЦ употребио у атеистичком вокабулару у смислу да је то неко "ко се претерано моли Богу" - а не у вези овог покрета.

U "ateističkom" smislu bogomoljac bi značilo otprilike farisej. Neko ko se upadljivo moli, upadljivo poštuje sva pravila. (A deca mu lude i ubijaju se z:hm:).

Otprilike kao Kerina mama iz filma Keri. z:cry:

eremita

Nadam se da mi nečeš zameriti što se nepozvan ubacujem.Kao prvo želim da ti ukažen na jedan linkić ...http://www.rastko.org.yu/svecovek/zajednice/index.html#bogomoljacki

Ovde mi nije jasno šta je hriščanska narodna zajednica i da li i dalje postoji bogomoljački pokret.

Сада ћу да погледам на линку - али тачно је да су називи били такви, али ја нисам хтео да га овде уносим да не би било забуне... прецизније тај мој прадеда као члан Богомољачког покрета био је председник Хришћанске заједнице округа *********............

eremita

Ево сада сам погледао и схватио да се то написано на сајту донекле непотпуно у односу на оно што ја знам из фамилијарних прича. Наиме, тај Богомољачки покрет је настао као протест против понашања попова у оно време. Тај мој прадеда уопште није примао из тог разлога попове у кућу... а све обреде су сами знали на памет да обаве. У кући су имали осебну просторију која је потпуно била опремљена као мала капела. У почетку је Патријаршија на њих била веома љута и хтели су да их анатемишу - али се онда владика Николај ставио на чело тог покрета и донекле ублажио бес верника. Богомољци су колико знам били пресудни у вези КОнкордата и многих других ствари смишљених на штету СПЦ:
Колико знам данас у том првобитном смислу не постоји Богомољачки покрет - Хришћанска заједница посебно него је он у оквиру Цркве у фазону да су ту окупљени најревноснији верници.

Суицидно понашање је често и генетског порекла, тако рећи необјашњиво... знам доста случајева из Војводине (где је висока стопа самоубистава) и где људи извршавају самоубисто без икаквог видљивог или знаног разлога, што кажу "из чиста мира". Што ти рече "демонска посла"...или неки смртни грех предака...

Nije mi ovo jasno. Samoubistvo je došlo kao kazna zbog smrtnog greha nekog pretka?

Nije mi ovo jasno. Samoubistvo je došlo kao kazna zbog smrtnog greha nekog pretka?

Не тако грубо и буквално "као казна" него у смислу народне изреке да "деца плаћају грехе својих родитеља"... наиме, ја знам неколико случајева да је у породици био неки грех, рецимо неки злочинац који није одговарао, тј. није задовољена правда, а онда се потомцима догоди нека ужасна невоља... али то је, наравно, само моје лично мишљење...

Ево сада сам погледао и схватио да се то написано на сајту донекле непотпуно у односу на оно што ја знам из фамилијарних прича. Наиме, тај Богомољачки покрет је настао као протест против понашања попова у оно време. Тај мој прадеда уопште није примао из тог разлога попове у кућу... а све обреде су сами знали на памет да обаве. У кући су имали осебну просторију која је потпуно била опремљена као мала капела. У почетку је Патријаршија на њих била веома љута и хтели су да их анатемишу - али се онда владика Николај ставио на чело тог покрета и донекле ублажио бес верника. Богомољци су колико знам били пресудни у вези КОнкордата и многих других ствари смишљених на штету СПЦ:
Колико знам данас у том првобитном смислу не постоји Богомољачки покрет - Хришћанска заједница посебно него је он у оквиру Цркве у фазону да су ту окупљени најревноснији верници.

Pa ti si mito iz neke zilotske familije. :hahaha:

eremita

Не тако грубо и буквално "као казна" него у смислу народне изреке да "деца плаћају грехе својих родитеља"... наиме, ја знам неколико случајева да је у породици био неки грех, рецимо неки злочинац који није одговарао, тј. није задовољена правда, а онда се потомцима догоди нека ужасна невоља... али то је, наравно, само моје лично мишљење...

A ja znam za mnogo slučajeva gde u porodici nikada nije bio nijedan greh a da su njihovi potomci izvršavali samoubistva.A znam za mnogo slučajeva gde se kako ti reče ušasne nevolje dogadjaju onima kojima to nikako ne bi smelo da se dogodi kao besprekornim vernicima.I to mi nikada nije bilo jasno.Zašto bog onako preko reda uzima stvarno dobre verujuće ljude.
felix.gif

eremita

A ja znam za mnogo slučajeva gde u porodici nikada nije bio nijedan greh a da su njihovi potomci izvršavali samoubistva.A znam za mnogo slučajeva gde se kako ti reče ušasne nevolje dogadjaju onima kojima to nikako ne bi smelo da se dogodi kao besprekornim vernicima.I to mi nikada nije bilo jasno.Zašto bog onako preko reda uzima stvarno dobre verujuće ljude.
felix.gif

Niko ne ide preko reda , onda kad umres , tad ti je bio red za odlazak .

O čudima u gradu Krimsku Krasnodarskog kraja, gde u kući sveštenika-ikonopisca Mihaila Osipenko mirotoče nekoliko ikona i krstova, smo već više puta pisali. I to veliko čudo milosti Božije kao i ranije ostaje ne samo jedno od najtajanstvenijih čuda našeg vremena, već nazalost i najnepotrebnije. I ako su masovna mirotočenja ikona u Deržavinu i u Klinu takodje u početku bila prihvaćena na različite načine od strane crkvene javnosti da bi zatim sva ta čuda postala poznata po celoj Rusiji – to čudo u Krimsku ne samo da nije priznato na lokalnom, već ni na eparhijalnom nivou. Mnogi pravoslavni do sada ništa nisu znali o tom najobilnijem mirotočenju poslednjih godina. To je razlog sto je naš dopisnik ponovo otišao u grad Krimsk.

Raznobojno čudo

Rano ujutru kucam na vrata kuće u Lagernoj ulici, broj 6. Iza vrata se čuje tiho kevtanje smešnih malih psića. Domaćica, ćerka ikonopisca Natalija Mihajlovna Osipenko, prilazi kapiji. Uvodi me u kuću. Ovo je sveštenikova kelija u kojoj su se desila mnoga zadivljujuća čuda Božija. Sam sveštenik se udubio u molitvu nad naslikanom mirotočivom ikonom Iscelitelja Pantelejmona, tako da me nije ni primetio kada sam ušao. Iskoristivši pauzu, okrenuo sam se. U kući nije bilo skoro ničega sem ikona i mačaka. Pravo siromaštvo, po Bibliji... Konačno smo se upoznali i seli za sto. Odnegde se jedna za drugom pojavljuju flaše, tegle i bočice sa raznobojnim mirom... Zelene, ćilibarske, žute... Ponekad je u jednoj bočici miro raznih boja... «Samo je u kući slikara Bog mogao da da miro raznih boja i preliva», - primećuje Natalija, tatina «pomoćnica» - «Bog može sve, ali ne želi sve što može», - mudro odgovara otac Mihail. Sveštenik otvara bočice jednu za drugom i počinjemo da osećamo prijatan miris. On je drugačiji u svakoj bočici, ali uvek – neovozemaljski. Bez obzira na prefinjenost tog mirisa, on se ne može zameniti sa ovozemaljskim. Miris Nebesa se jasno razlikuje od svega «materijalnog»...
- To miro nam je došlo s Neba, - svečano izjavljuje sveštenik. – Ogromna Božanska energija se čudesno izlila na našu sobicu i prekrila blagodaću ne samo našu kuću, već mislim i ceo grad. Danas je grad Krimsk pod Božijom Blagodaću! A za mene je i dan-danas zagonetka zašto nam je Bog dao tako mnogo te cudesne neovoztemaljske tečnosti. Ne bi me čudilo da je dao malo, radi ukrepljenja i vere. Ali nekoliko litara!... Ne shvatam. Znam samo da Gospod Sam projavi sve u svoje vreme.

To miro se, prema priči sveštenika Miahila i Natalije Osipenko ne potčinjava nikakvim fizičkim zakonima. Iako kao da mirno stoji, razliveno po bočicama, u uglu sobe ispod ikona ipak nije izgubilo ništa od svojih tajanstvenih osobina. I u tim mehurićima i bočicama se dešavaju za oko nevidljivi, tajanstveni i neobjašnjivi procesi. Odjednom, pri mućkanju, mehurići s vazduhom polaze naviše, kako treba, a onda odjednom naniže. A onda se izmedju dva sloja raznobojnog mira pojavljuje Krst i zadržava se nekoliko nedelja. I zatim nestaje isto tako tajanstveno i neočekivano kako se i pojavio... Ponekad miro počinje odjednom da kaplje kroz staklo bočice, iako je to po zakonima fizike nemoguće. A ponekad čudesno «ispunjava» već poluispražnjenu bočicu. (Odmah po dolasku u Samaru sam odlio malo iz Krimska donešene neovozemaljske tečnosti s mehurićima za članove redakcije. Kada smo tu bočicu dali duhovniku «Blagovesti» svešteniku Sergeju Guseljnikovu, u mehurićima je bilo veoma malo svetog mira, samo u donjem delu. Sveštenik je u svojoj kući uz molitvu tim mirom pomazao sebe, svoju decu i suprugu, a kada je doneo bocice natrag u redakciju u njima je bilo znatno više mira, nego kada sam mu ih ja dao. Količina svetog mira u mehurićima se na čudesan način povećavala u sveštenikovom stanu! – A.Ž.). Semena urmi i manga, koja se stave na deo bočice sa mirom brzo nabubre i pucaju (mango), odn. daju rod (urme). I to početkom marta kada u Krimsku još ima snega...

- Nekako sam odlučila da nešto ispitam, - priča Natalija. – Želela sam da vidim kako se metalne kutijice pune mirom koje ističe iz krstova. Otac i ja to nikada ranije nismo videli. Jednostavno smo prišli i pogledali a one su već bile pune... Ili nas zove moja sestra od tetke, Domnika: «Pogledajte, već cu se napunile!» I ja sam počela da gledam i da čekam. Dugo sam čekala, ali se miro nije pojavljivalo. Ali sam ja odlučila da i dalje čekam. Odjednom me je Domnika zovnula. Ja sam se na trenutak udaljila – ali kada sam pogledala na bočice, one su već bile pune do kraja... Očigledno, grešno ljudsko oko nije dostojno da vidi kako se dešava čudo Božije... Jednom smo sedeli za stolom i pili čaj. I odjednom, kao da je odozgo, s plafona sevnula munja nad krstovima i «ušla» u njih... Ja sam to jasno videla, a moja rodjaka čak i nekoliko puta.

Back