Crtanje - KAKO DA CRTAM

• Začetnik teme Začetnik teme Fixa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo iako me zlatko nisi pitao, reci cu ti da mi se plavi akt najvise dopao,mada bi levi kuk trebalo malo podici.Tu si postigao spontanost, bez iceg usiljenog, pokret se oseca u potpunosti......levi kuk zbog toga jer je tu tacka oslonca , na levoj nozi, sve ostalo je opusteno.:heart::ok:

Aham,nisu tvoje.A tedoh da kazem da mi nesto nestima na ovim rukama,ali sam odustao jer bi po meni bilo kontradiktorno.Ali ima mnogo boljih crteza ruku od ovih.Ja ih u racunaru,mislim,imam dosta.A i neke knjizice i slicno.
Mislim da bi trebalo da se posvetim tome detaljnije,pa da crtam redom sve dok ne uvezbam.Al me iskreno mrzi,a i zbog posla,pa crtam ovako.

Inace znam za tu temu.Mislim da sam nesto i komentarisao.Sve u svemu primnjeno k znanju.Ako budem imao sta,vredno pokazivanja,stavicu.:)

Evo iako me zlatko nisi pitao, reci cu ti da mi se plavi akt najvise dopao,mada bi levi kuk trebalo malo podici.Tu si postigao spontanost, bez iceg usiljenog, pokret se oseca u potpunosti......levi kuk zbog toga jer je tu tacka oslonca , na levoj nozi, sve ostalo je opusteno.:heart::ok:
Istina nisam,ali u sustini pitao sam svakog slicnog tvom iskustvu.Mada sam istakao Danny-art jer mi je on naveo i prilicno lepo objasnio nacine pocetnickog crtanja.A to sam i zeleo jer to neznam,a zelim da znam.Ono sto sam ja primetio posmatrajuci druge umetnike,citajuci neke knjige je da je dosta tih vrhunskih ranih umetnika napravilo neku novinu u tome sto rade.Najvise mislim da bas one rane umetnike.Pre Pikasa,Vege pa mislim i pre Leonarda.One koji su trazili nacin kako da sto tacnije nacrtaju ono sto vide.Pa se neki sluzio time sto je uproscavao oblik razlazuci ga na lopte,kocke i slicno,dok su neki samo merili i dr.Nemogu ulaziti u detalje jer me nije interesovalo da zalazim u detalj.Mada mozda gresim.Ima jedna knjiga ,odlicna,samo nemogu se setiti naziva,koja bas govori od razvou umetnosti,od samih pocetaka.Od pa skoro bukvalno pecinskih ljudi do danas.I secam se jedne slike nekog slikara koja predstavlja cini mi se hipodrom,tj.scenu sa hipodroma.Ono sto je bilo u blizini je nacrtano perfektno,medjutim tribine koje su prirodno daleko,je tako lose nacrtao da jednostavno ne moze da se zakljuci sta je na slici.Dal sneg,neka grudva,trava il slicno?Slicno i pisac knjige komentarise.Znaci ocigelno slikar nije dovoljno savladao sve.Pa predstavljanje dalekih predmeta jednostavno nije znao kako da naslika.Takodje i za Direra ime par slika koje nisu bas sasvim logicne.Takodje ima jedana recenica,samo nisam siguran dal je iz nje ili sam gledao neku dokumentarnu emisliju na tv-u,al koju sam zapamtio dobro,mada mozda nece to biti bas citat i koja kaze.Kada bi se nekim slucajem Leonardo probudio ili neki od savremenih dobrih crtaca(ne vrhunskih slikara)naslo u doba Leonarda i pokazalo kako crta ,Leonardo bi bio zgranut umecem.
Hocu da kazem da postoje ti nacini,postupci koji su vekovima razradjivani cijom se primenom i normalno kroz vezbu dolazi do odredjenih vrstina koje rezultiraju odlicno crtanje,slikanje i slicno.Ja to zovem uvezbanost do instikta.I po meni kada se to uvezba onda moze da se trazi ono svoje i slicno.Jer cilj je da se oko navikne na odnose kontura na licu,na liscu na svemu.Mada mislimda je to samo deo.
Voleo bih da mi kazes da li sam u pravu?
I hvala na misljenju,zato sam ovo i postavio ovde i voleo bih da i dalje komentarises.Mada tvoj recnik je ,kako bih rekao,klasican umetnicki.Ja to nekako moram prevesti na svoj.
Postavlja se pitanje ako bi indigom bukvalno preslikao tu istu sliku da li bi to onda isto vazilo?
logicno onda bi se videlo da to nisam ja crtao,vec bi se prepoznao originalni umetnik.Ali sta to daje moj pecato tom crtezu?
Da li su to greske ili pak nacin kako sam vukao linije?Sta bi bila usiljenost?
Jer ja sam se trudio da nacrtam bukvalno onako kako crtez izgleda,al ipak se ne primecuje usiljenost vec sponatanost?
Izvini ako sam bio suvise jednostavan ovim pitanjima,al ja nekako volim to tako da rasclanim.Ili,to mi nije jasno.

Poslednja izmena:
Ovako idemo redom,..svi veliki slikari imali su uspone i padove pa se na nekim delima pojavljuju savrseni detalji ali i greske.Tako su neka dela remekdela a neka su dragocena zato sto su stvorena rukom velikog umetnika. Inace u Direra ne diraj jer je to jedan od najvecih crtaca i graficara svih vremena.NO pustimo velikane neka zive kroz svoja dela, i da vidimo sta je s nama. Kada sam rekla da je plavi akt opusten mislia sam na utisak koji je ostavio na mene (lepota je u oku posmatraca) to je bila pohvala celokupnom utisku koji odaje crtez.Usiljen,krut crtez sa tvrdim linijama nemoze da ostavi taj utisak na posmatraca.Linija je meka i topla na tom crtezu,a ipak ima cvrstinu i energicnost...tece bez oklevanja.....nema prevelikih kontrasta u njenom svetlo-tamnom odnosu. Eto to je ukratko ,....neka ti to budu neke smernice i budi strpljiv.:cao::aha2:

Bicu iskren,moram.Mada boim se da ce delovati glupo.Na prvi pogled,tj.posle prvog citanja bezmalo nista nisam razumeo i prva pomisao mi je bila,klasican umetnicki jezik.Pa sam procitao nekoliko puta da vidim da nisam nesto promasio.Sad kad mal porazmislim o tome mislim da je razlog mom slabijem razumevanju u tome sto sam verovatno zaboravio koja je topla linija,pa koja je recimo boja topla,koje su hladne.Dakle te "osnovne"stvari mislim da su razlog.Citao sam o tome al se slabo secam.Verovatno sto me to nije tada zainteresovalo toliko.Al dobro nebih da smaram vise sa tim,ipak na kraju krajeva mislim da je najbitnije raditi.Kao sto rece taj nazalost pokojni vajar kod koga sam isao malo na savetovanje,kad iscrtam tonu papira onda cu sigurno da naucim da crtam dobro.Ipak mislim da je u tome cela caka i sva pamet,a meni se to nikad nije svidjalo.Uvek sam voleo neko instant resenje.Al sta da se radi.Morace tako.Pa makar kroz rad,malo crtkanja,malo duboreza,malo nozeva i tu ce vec negde i da se usavrsi.Bar se nadam.
A da razumeo sam deo,da je tako to delovalo na tebe.To je ok.Hvala.z:shock:

Zlatane, nikad ,bas nikad, se ne boj svojih pitanja, slobodno pitaj jer , podlo i glupo je pitanje postavljeno samo u svrhu provere znanja onog drugog.Zato veoma rado bez ikakvog licnog interesa ,odgovaram na tvoja pitanja,jer osecam iskrenost , i veliku zelju za znanjem.Sto se tice mog nacina izrazavanja, zao mi je nemogu jednostavnije. Kada bi bio samnom, onda bi se verovatno potpuno razumeli,ali ovo je takav medij, i komuniciramo kako mozemo. Prihvatam razlike u stilu rada i upravo je to ono kad sam govorila o licnom pecatu. Pogledaj dve moje slike ulja na platnu, radjene spahtlom, i mislim da ce ti malo ilustrovati pojmove......mekoca, energicnost, toplina i prepoznatljivost stila.Cao.....

Verovatno si u pravu za to da kada bi bio sa tobom verovatno bi sve lakse bilo za shvatiti.Ovako je poprilicno tesko.Al sta da se radi.Opet i ovo mozda nije lose.
Pogledao sam radove.Zena koja sedi mi je odlicna.Nekako,neznam kako objasniti,svidjaju mi se ovakvi radovi to znam.Recimo u vajarstvu jedan od omiljenih mi je Roden,ali posle Mikelandjela.Mikelandjelo je bas radio onako kako bih ja voleo.Kod Rodena volim tu grubost u izradi,namernu nedovrsenost.To mi je ekstra.Ali nemogu reci da vidim neku toplinu ili nesto slicno.Meni je odlicno kada iz nicega izadje nesto,iz nekog apstraktnog dela izadje recimo ruka sa savrsenim linijama,obradom i slicno.Ova tvoja slika me podseca na to.Al opet nemogu reci da je topla.Neznam,verovatno jer sam nekako,kako bih nazvao sebe,prakticar.Ja ono sto vidim ,a svidi mi se pozelim da i uradim.Pa se tu malo poigram promenivsi prvo jedno,pa drugo itd.To mi je kao igra.
Mene najvise interesuje kako nacrtati,uraditi ono sto vidim sto savrsenije originalu?To je veliki zadatak.
Malopre sam malo crtao loptu sa onim dvema linijama koje idu po celom obimu,a ukrstaju se.Model mi je bila kosarkaska lopta jer ima te dve savrsene crte.I opet mi se javio problem.Mislim,nacrtam ja to,al se mucim.Imam utisak da bi bila tacno postavljena crta kao i na samoj lopti mora i tu da se vizira prilikom crtanja.Al me zeza kako?Jer je lopta okrugla odakle da merim.Jer moram odrediti bar polaznu tacku.I tako misao po misao i dodjem opet do zakljucka da je ponovo osecaj u pitanju.A da bi se on usavrsio toliko da se prenosi tacno ono sto se vidi,mora se opet VEZBATI.E to me je malko iznerviralo.Moram da vezbam loptu,a gde je glava?Par svetlosnih godina dalje.Namece se da trebam bataliti duhove dok ne usavrsim loptu.To me tek nervira.

Verovatno si u pravu za to da kada bi bio sa tobom verovatno bi sve lakse bilo za shvatiti.Ovako je poprilicno tesko.Al sta da se radi.Opet i ovo mozda nije lose.
Pogledao sam radove.Zena koja sedi mi je odlicna.Nekako,neznam kako objasniti,svidjaju mi se ovakvi radovi to znam.Recimo u vajarstvu jedan od omiljenih mi je Roden,ali posle Mikelandjela.Mikelandjelo je bas radio onako kako bih ja voleo.Kod Rodena volim tu grubost u izradi,namernu nedovrsenost.To mi je ekstra.Ali nemogu reci da vidim neku toplinu ili nesto slicno.Meni je odlicno kada iz nicega izadje nesto,iz nekog apstraktnog dela izadje recimo ruka sa savrsenim linijama,obradom i slicno.Ova tvoja slika me podseca na to.Al opet nemogu reci da je topla.Neznam,verovatno jer sam nekako,kako bih nazvao sebe,prakticar.Ja ono sto vidim ,a svidi mi se pozelim da i uradim.Pa se tu malo poigram promenivsi prvo jedno,pa drugo itd.To mi je kao igra.
Mene najvise interesuje kako nacrtati,uraditi ono sto vidim sto savrsenije originalu?To je veliki zadatak.
Malopre sam malo crtao loptu sa onim dvema linijama koje idu po celom obimu,a ukrstaju se.Model mi je bila kosarkaska lopta jer ima te dve savrsene crte.I opet mi se javio problem.Mislim,nacrtam ja to,al se mucim.Imam utisak da bi bila tacno postavljena crta kao i na samoj lopti mora i tu da se vizira prilikom crtanja.Al me zeza kako?Jer je lopta okrugla odakle da merim.Jer moram odrediti bar polaznu tacku.I tako misao po misao i dodjem opet do zakljucka da je ponovo osecaj u pitanju.A da bi se on usavrsio toliko da se prenosi tacno ono sto se vidi,mora se opet VEZBATI.E to me je malko iznerviralo.Moram da vezbam loptu,a gde je glava?Par svetlosnih godina dalje.Namece se da trebam bataliti duhove dok ne usavrsim loptu.To me tek nervira.
Kako meriti loptu?
Sirina i visina lopte su isti.Nacrtas dve ravne linije u krst(iste duzine).
Ne pokusavaj odma da crtas sve detalje.Samo postavi providnu loptu 3D.
Previse se okupiras detaljima i to promeni.Na pocetku crtanja gledaj celinu(sto vece delove slike),a kasnje ako zelis dodajes detalje.A onda nacrtas istackano koncentricne krugove
Ovako nesto
stock-vector-vector-d-sphere-30314695.jpg

Kako meriti loptu?
Sirina i visina lopte su isti.Nacrtas dve ravne linije u krst(iste duzine).
Ne pokusavaj odma da crtas sve detalje.Samo postavi providnu loptu 3D.
Previse se okupiras detaljima i to promeni.Na pocetku crtanja gledaj celinu(sto vece delove slike),a kasnje ako zelis dodajes detalje.A onda nacrtas istackano koncentricne krugove
Ovako nesto
Pogledajte prilog 316292

Opet ima pitanja.Na sta mislis kad kazes postavi providnu loptu 3D?Mislis na model koji crtam?Ako to mislis,zaboravih da potrazim na internetu takvu loptu.
A takodje kad kazes da nacrtam dve ravne linij u krst jel milis na kao pomocne linije pa oko njih ocrtam krug?Ako je to onda to nisam radio,vec iz ruke i povlacenjem dosta pomocnih linija trazio krug.Mada sma znao za taj nacin,al sam ja mislio na nesto drugo.Ne na merenje kod crtanja kruznice vec ovih skracenja na povrsini lopte,elipsa.Kada recimo kao imamo krst na lopti koji prati njen oblik i onda celu loptu rotiramo.Taj ce krst izgledati drugacije zavisno od polozaja.E ja sam na to mislio,ali samo ne krst vec ceo kru(dobija se kad se linije krsta produze i spoje).E te elipse nisam siguran kako meriti.
Poslusacu savet oko detalja.Istina je da preteram u tome.I sto je najgore oni mi odvlace paznju od najbitnijeg.

Poslednja izmena:
Da uzmes bilo koju loptu.
Stavis je i gledas u nju i crtas.
Povuces linije u krst i oko njih crtas krug.To ce ti olaksati crtanje kruga.
Onda zamisli tvoju loptu providnu(ne mora fotografski,vise kako gledas u nju oseti gde bi bili obruci koji opisuju krug)(kao na gornjoj slici lopte).
To ce ti pomoci da osetis loptu u prostoru.U pocetku ces gresiti to imaj u vidu.
Pazi na to kako zamisljeni obruci opisuju krug.Zavisi koju stranu lopte gledas i sa koje visine.
Vezbaj korak po korak i budi strpljiv.Iako krug ti je tezi od kocke.
Kada kazem zamisli mislim na to da olaksas sebi crtanje.Meni kada nisam mogao da vizuelizujem obruce pomoglo je da zamislim kako sam presekao loptu ili objekat.
Kada ga preseces u masti videces gde dolaze linije.
Svako moze da zamisli ne mora imati zive slike u glavi.

Evo jedne primedbe,a ujedno i pitanja;zasto se svi trudite da nesto precrtavate , kopirate, radite iz glave?Izglave radim ja koja sam ak. slikar sa 35g. iskustva. Ako zelite dobro da crtate , uvek radite po zivom modelu. To moze biti neki predmet, kompozicija ili jednostavno svoja ruka postavljena u razlicite polozaje, moze i stopalo.....manite se odmah portreta a narocito ne precrtavanja. Budite slobodni jednostavni i studiozni.Pozz....:deda:

Ja licno vise napredujem kad radim iz glave...npr. saku crtam nekad i citav sat, zazmurim i pokusam u glavi da vidim kako bi izgledala iz nekog ugla. Na kraju kad odradim, onda na zivom modelu uradim sam sebi korekturu.

Ja licno vise napredujem kad radim iz glave...npr. saku crtam nekad i citav sat, zazmurim i pokusam u glavi da vidim kako bi izgledala iz nekog ugla. Na kraju kad odradim, onda na zivom modelu uradim sam sebi korekturu.
Dobro, ako je to tvoj nacin, iako si zadovoljan tim putem.Covek najbolje stvara ako sledi svoj put.,u svemu pa i u slikarstvu.Samo onda treba sebi biti strog kriticar, i ne zadovoljiti se nuzno prvim rezultatima.Ne budi boleciv prema sebi..Bez ljutnje....sve najbolje..pozz

N3MON, jako me zanima tvoje misljenje,ali opsirnije ako moze.....prijatelju moj pozz.

Za ovakve stvari već trebaš da imaš oko za detalj i naravno osjećaj za boju. Crtanje samo po sebi nije toliko komplikovano koliko npr. slikanje jer traži da se dobro barata sa bojama i efektima a to bogami i nije tako jednostavno.

Ja sam svoje slikanje ostavio u osnovnoj školi, ponekad volim da nacrtam neki portret ali ništa specijalno...

Za ovakve stvari već trebaš da imaš oko za detalj i naravno osjećaj za boju. Crtanje samo po sebi nije toliko komplikovano koliko npr. slikanje jer traži da se dobro barata sa bojama i efektima a to bogami i nije tako jednostavno.

Ja sam svoje slikanje ostavio u osnovnoj školi, ponekad volim da nacrtam neki portret ali ništa specijalno...
Iskren si bio i to je ok.Znaci imas dobro oko samo su ti interesovanja druga., dobar si kriticar sto isto nije lako....jer moras da razumes to sto gledas.pozz

Tesko je biti objektivan prema sebi, jer logicno je da smo subjektivni, vec zbog ugla iz kog gledamo , a to smo mi sami.Cesto smo potpuno slepi za svoje greske, mislim slikarske a i uopste...Zato nije lose da nam radove pogleda neko neutralan ali sa dobrim okom i osecajem za oblik i boju i formu....kiss

ps. ponekad i sto je dobro mi iz licne nesigurnosti proglasimo nedovoljno dobrim...

Poslednja izmena:
Tesko je biti objektivan prema sebi, jer logicno je da smo subjektivni, vec zbog ugla iz kog gledamo , a to smo mi sami.Cesto smo potpuno slepi za svoje greske, mislim slikarske a i uopste...Zato nije lose da nam radove pogleda neko neutralan ali sa dobrim okom i osecajem za oblik i boju i formu....kiss

ps. ponekad i sto je dobro mi iz licne nesigurnosti proglasimo nedovoljno dobrim...

Slazem se,ali ima jos jedan veci problem.
Kada pitas nekoga ko je slab crtac ili slikar.Takvi ljudi ce ti reci vauuu pa odlicno.Za njega je to remek delo,jer njegova tehnika i oko nisu razvijeni.
Ja sam prestao da pitam za misljenje takve ljude.Takvi ljudi imaju slab kriticki momenat.(da se ne oseti niko ovde prozvan,mislio sam vise na ljude koji me okruzuju)

Ja sam poceo da praktikujem drugaciju stvar.
1.Ogledalo.
To je pisao i sam Da vinci.Kada pogledas sliku u ogledalu izgledace kao da je crtao drugi majstor.
Sto naravno povecava kritiku.
2.Okretanje rada naopacke.
3.Gledanje iz drugih uglova.
4.Fotografisati rad.
5.Praviti pauze na svakih 30-60 min.U tim pauzama raditi nesto drugo,a treba da traju 5-10 min.
6.Takodje gledanje na dva nacina
a.Prvo po osecaju.Kakva je celina(ocima deteta).Bez kriticnog stava.
b.Zatim gledati krajnje kriticki(uz pomoc svih gore pomenutih pomagala) i to kroz elemente crteza.
Proporcije,Uglovi,linije krive i prave,forme(gde je lopta,kocka ili kombinacija),skiljiti ocima da se vide jednostavni elementi(blik tamnoga i svetloga)...

Mislim da je bolje biti kriticni prema svom radu,nego potpuno ne kritican.Pa i po cenu da dobar rad problasimo losim.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back