sta mislite o ovome?
http://imageshack.us/photo/my-images/28/photo0704w.jpg/
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
sta mislite o ovome?
dekao, hvala za komentar i dalje smernice...crtao sam sa stare fotografije (1940-50. god.), malog formata, covek jeste sed, fotografija je bez imalo tonova, jak kontrast, te sam morao dosta da improvizujem, ali u sv. slucaju ceoni deo glave se stopio sa kosom i temenom kao sto kazes i to mi se bas ne svidjaDosta dobro. Još malo poradi na proporcijama i biće odlično. Da nos ne izgleda krivo ni zenice prekrupne. Takođe obrati pažnju na tonove, na ovom crtežu ti je nevidljiva linija između čela i kose pa se dobija utisak da ovaj čova nema kosu a da ima kockastu glavu.
i da, nos na fotografiji deluje krivo, ja sam samo preneo ono sto vidimdekao, hvala za komentar i dalje smernice...crtao sam sa stare fotografije (1940-50. god.), malog formata, covek jeste sed, fotografija je bez imalo tonova, jak kontrast, te sam morao dosta da improvizujem, ali u sv. slucaju ceoni deo glave se stopio sa kosom i temenom kao sto kazes i to mi se bas ne svidja
sta mislite o ovome?
hah da, to nesavrseno daje licni pecatMeni se ovo baš dosta svidja, ponekad je nesavršeno savršeno. Ništa ja tu ne bi dirala! E sada.. što svako može tražiti dlaku u jajetu to je druga priča...
Vanja, samo napred!
![]()
![]()
Svidja mi se.Super se Oseti forma.Evo opet od mene jedan crtež, Autoportret 1982. Olovka na papiru.
![]()
Evo opet od mene jedan crtež, Autoportret 1982. Olovka na papiru.
![]()
Ima vise nacina da se crta kocka.Prvo da pohvalim.Odlicni srtezi.Ima sjajnih crtaca na ovom forumu.A drugo,je pitanje.Neznam dal cu uspeti da nadjem prave reci za pitanje da bi se shvatilo bas ono sto me muci.Al evo ga,a posle cu malo i da ga objasnim.Takodje se izvinjavam ako pitanje bude malo naivno,da nekazem glupo,al voleo bih ipak da mi neko odgovori ko se bas razume.I da dodam da nije bas da neznam da crtam.
Kako nacrtati kocku iz svih mogucih uglova?Dakle koristeci perspektivna umanjena(mada se to podrazumeva) ali da na kraju lice na kocku.
Cuo sam na jednom klipu sa You tube da se treba dobro izvezbaci u crtanju kocke iz svih mogucih uglova,izvezbati se toliko da se postane "majstor u crtanju kocke",otprilike su to te reci da bi se posle shvatilo crtanje glave.Necu ulaziti u to koliko je to tacno il slicno,ipak.Prva pomisao mi je naravno bila da je to bas prosto,ma prosto kao pasulj.Medjutim uzevsi olovku i pokusavajuci je crtati iz razlicitih uglova dodjem do izenadjujuceg zakljucka da to nije bas "tako"lako.Naime puno puta iz nekih uglova kocka zalici na kuciste od racunara ,znaci ne kocku vec,kvadar ili sta vec (zaboravio sam kako se zovu ta tela)tj.sa izduzenom jednom stranom.Pa sam se malo zaintrigirao oko toga i dosao do zakljucka da to nije uopste bas lako.Jer skracenja zbog perspektive bas kod kocke moraju biti tacna.Jer onda nece liciti na kocku.Pa me interesuje kako to vi raditie?Racunam da postoi neko pravilo.Naslucujem da sam nesto zaboravio iz skole,al sta da se radi.
Hvala ti.Stvarno je odlicno,kad mi to neko kaze kako se radi skolski.Mada kao sto rekoh nisam bas pocetnik.Nego nesto primetih.Imam utisak da su ovi tvoji saveti za kocku koju gledam,ili predmet koji gledam.To u sustini mi nije neki veliki problem.Viziranje mislim da radim dobro.Mada necrtam cesto jer radim druge stvari,duborez najcesce,nozeve i slicno,pa mi ne ostaje mnogo za to.Ali i za ovo sto ja radim crtanje je vazno.
A zelim da sve to sto radim,radim jos bolje.
Ali da se vratim ovom mom problemu.Ja sam mislio na crtanje kocke iz glave.Dakle zamislim kocku u glavi obrnem je u bilo kom smeru i nacrtam.
I ako moze malo vise da objasnis onaj prvi deo:
"Ima vise nacina da se crta kocka.
Za neke ne moras znati perspektivu vec samo crtati ono sto vidis.
Samo crtanje sa tackama nadogleda se koristi kada crtas iz glave i organizujes sliku na kojoj slikas grad i sl.Naravno koristi se i u stripovima.".Na ovaj deo sam mislio.
Kako,"da znam perspektivu"?Mislim ,kada vidim ovo pitanje namece mi se da postoje neke zakonitosti u njoj.
Tacke nadogleda mislim da su mi jasne potpuno.
Takodje imam jos jedan problem koji mi je u stvari i izazvao ova sva pitanja.Krenuo sam da radim jednog duha sa slike koju sam skinuo sa interneta.Radim ga naravno u drvetu.Pre nego krenem sa samim duborezom ja nactam tog duha u onoj velicini koja mi treba za drvo pa tek onda krenem.Pozeljno bi bilo da uradim i model u glini jer glina dosta olaksava osecanje dubine,oblika i slicno.Ali nekako me za nju mrzi,mada cu morati to da promenim.I sada mi se tu javio jedan problem.Posto je duh u stvari ljudska glava koju radim dubokim duborezom,maltene gledam da sve bude maksimalno realno,javlja mi se problema.Naime sve slike koje imam ili bar vecina je iz polu profila ili neke varijacije njegove,sa vecim ,manjim zakosenjem,retko da imam koju sliku da duh bas stoi pravo.I naravno tu imam skracenja.Neznam kako da premerim,viziram glavu,a da je mogu nacrtati anfas-pogled spreda?Ne mogu da odredim tacke koje bi mi posle viziranja odredile sirinu glave i onih kljucnih njenih delova.Pa sam stoga malo trazio po internetu i dosao do crtanja kocke.A u stvari mi je ovo problem.Dobro i kocka je,al nju cu da sredim,mislim lako,al me ovo buni.Sta mislite oko ovoga?Mislim da bi trebala postojati neka zakonitost i neke crte na licu koje se ne menjaju bez obzira gde se lice okrene(mislim na sliku lica ne zivo lice,da ne ispadne da lupetam).Dobro ne bas za sve uglove jer ima onih gde je vecina zaklonjena pa se nista i nevidi.
Fino rečeno.Vidim da sam pogresno shvatila temu.....ovde se radi o tome da sam ja govorila upravo o ucenju zanata, jer kada smo dobro zanatski potkovani ,tek tada mozemo bez mnogo muke i lutanja da postignemo ono sto se naziva ....umetnicki izraz licnosti sa licnim pecatom. Truditi se da se postigne fotografska slicnost, ili preciznost, je nepotrebno jer danas za razliku od npr. renesanse,postoji fotografija kao poseban medij......zato treba uciti od majke prirode koja se menja, raste sa nama,i vecita je inspiracija.Posebno pitanje je gde je tu ....imaginacija, masta, sto je takodje jedna od odlika umetnika.Sta cemo kada ponestane tudjih ideja i uzora,.....kako cemo dalje,ako nema licnog bogatog unutrasnjeg sveta?![]()