Crtanje - KAKO DA CRTAM

• Začetnik teme Začetnik teme Fixa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...улазим данас после 4 дана и дочека ме 700+ порука из разноразних група...јел може то некако да се заустави? :lol:
Jel mislis na DeviantArtu?
Ne moze i ja imam 10000 poruka svaki dan pa ti sad gledaj. :D
Kada udjes u grupu onda dobijas i izvestaje.
Mozda i moze ali meni ne smetaju ja ih ni ne gledam.
Samo ono sto me interesuje.
Ponekad pogledam da vidim kakvih radova ima.

Poslednja izmena:
Posle deset godina necrtanja,pokusaj da se malo podsetim...postao sam jako los :( nekad sam mnogo lepse crtao...

Fotografija-0033.jpg
Fotografija-0046.jpg

čime se crtaju portreti u boji, pastelnim olovkama? tvrdi ili meki pastel?
hvala unapred

vanja pogledaj ovde načine izrade -imaš sa pastelom u olovci i soft pastelima..
( praktično možeš sa čim hoćeš da crtaš--olovkama u boji..voštanim bojama, suvi pastel..ma ima varijanti onoliko..probaj u svakoj da uradiš
da bi osetila mogućnosti..mada moraš prvenstveno da savladaš crtež..i slaganje boja(toplo-hladno..itd..)pogledaj u koracima je prikazan rad:

https://www.youtube.com/results?sea...43.1j5j4-1j5j1.13.0...0.0...1ac.1.MgG2YyCWILE

Poslednja izmena:
Nisam crtala 5 godina... Interesuje me šta mislite o ovim mojim interpretacijama, evo dva crteža od pre par dana

Pogledajte prilog 268790

Pogledajte prilog 268792

Radjeno grafitnom olovkom..
Nije lose za novi pocetak.
Poradi na sencenju ali ne kao tamno svetlo vec da izrazis formu(3d oblik).
Kada sencis pokusaj da osetis oblik i izrazis ga kroz sencenje.
Fali ti tamje senke na drugom radu(prvenstveno lice je dvodimenzionalno).
Na drugom si na nekim mestima previse ostro izrazila najtamnje delove na devojci.Sama ideja i eneriga rada mi se svidjaju.
Sam osecaj za prostor ti je dosta dobar.

Trebao bi duze gledati za jos sugestija(ali to je neko moje vidjenje).
P.S kada biras fotke za crtanje pazi na to da ima ceo spektar od crne do sive(velika greska je uzeti slike bez razlike u tonovima(automatski ces imati rad koji nema 3d oblik)).

Nije lose za novi pocetak.
Poradi na sencenju ali ne kao tamno svetlo vec da izrazis formu(3d oblik).
Kada sencis pokusaj da osetis oblik i izrazis ga kroz sencenje.
Fali ti tamje senke na drugom radu(prvenstveno lice je dvodimenzionalno).
Na drugom si na nekim mestima previse ostro izrazila najtamnje delove na devojci.Sama ideja i eneriga rada mi se svidjaju.
Sam osecaj za prostor ti je dosta dobar.

Trebao bi duze gledati za jos sugestija(ali to je neko moje vidjenje).
P.S kada biras fotke za crtanje pazi na to da ima ceo spektar od crne do sive(velika greska je uzeti slike bez razlike u tonovima(automatski ces imati rad koji nema 3d oblik)).

Hvala na mišljenju i savetima. Potpuno se slažem sa svim gore navedenim primedbama.. Moraću još da vežbam ;)

Ja pišem ovde ali niko ništa.. ;)

Meni treba savet, mislim pogledala sam dosta linkova na temu pastelnih radova ali mi nešto ne ide najbolje..
Do sada nisam radila crteže u boji, uvek samo grafiku ali sam voljna da naučim i otvorena za kritiku i konstruktivne savete..

Evo mog prvog crteža sa pastelnim bojama :roll:

DSCF4254.jpg

Ja pišem ovde ali niko ništa.. ;)

Meni treba savet, mislim pogledala sam dosta linkova na temu pastelnih radova ali mi nešto ne ide najbolje..
Do sada nisam radila crteže u boji, uvek samo grafiku ali sam voljna da naučim i otvorena za kritiku i konstruktivne savete..

Evo mog prvog crteža sa pastelnim bojama :roll:

Pogledajte prilog 273289
Pazi kada radis sa bojama moras da se usredsredis na tonove vise nego na samu boju da bude tacna.
Kao i u crtanju u slikanju imas tonove.
Takodje da znas da u pastelima moras da imas gotovo svaku nijansu u pastelu ili moras da se snalazis sa onim sto imas a to je tesko bez minimum 40 nijansi.
Profesionalni slikari imaju i do 3000 nijansi.
U pastelima ne mozes da mesas kao u vodenima,akrilnima,uljanima...

Znaci fali ton.
Ton je najvazni da slika izgleda realisticno(zato je i crtanje toliko vazno slikarima).
Imas tri osnovne vrednosti:
Ime boje:Crvena,plava...
Valer vboje:Crno,sivo,Belo.Koliko je boja tamna svetla.
Cistoca boje:Koliko je boja cista(iz tube) a koliko je zaprljana(siva).
U ovo se racunaju komplementarne boje.Kada mesas komplementarne boje dobijas prljavu boju.Sto vise je mesas sa njenim komplementarinim parom ona je prljavja.
Na kraju bude neka vrsta prljave boje.U prirodi su retko boje ciste kao u tubi.(u pastelima su malo svetlje nego one u tubi!).

Preskocila si osnove crtanja sa crno belom to je problem.
Ako zelis da poboljsas slikanje uvek je dobro da se pozabavis crtanjem.Samo u dva razloga su krive boje a to je komplementarne boje i pogresno odabrana boja(crvena,plava,zelena...).

Kada slikas postavljaj si pitanja:
Koja je ovo boja?
Koliko je tamna?
Koliko je...(plava,crvena..)?
Poredi,poredi.

Pojednostavi stvar imas samo 3 osnovne boje(crvena,plava,zuta) a iz njih izvedene(narandzasta,zelena,ljubicasta).
Sve ostalo su nianse.
Braonska je boja koja se dobija (u zavisnosti od vrste) mesanjem dve komplementarne i u jednom slucaju crvene i crne.
Crno i belo nisu boje i medjusobno se ponasaju isto kao komplementarni parovi.

E sad ja bi ti ipak preporucio da prvo probas sa tecnim bojama(recimo akrilnima).
Pojednostavices stvar a posle mozes da se vratis na pastele.
Ako radis sa kompletom do 12 boja ne ocekuj nista narocito od tog kompleta jer nije dovoljan za neke ozbiljnje radove(ja sam se sreo na pocetku sa slicnim problemom).

P.S:Rad je jako lep.I ako ti nije ciilj realisticnost onda nastavi da se igras na isti nacin(zapitaj se sta zelis od slikanja). :D

Ovde imas kolor vel.
Ako razumes engleski snaci ces se.
Boje koje su jedna naspram druge su komplementarne.
color-wheel-labeled.jpg

Poslednja izmena:
Pasteli mogu da se mesaju trljanjem-utrljavanjem, ima i još nekih sto čudesa kao i kombinovanja tehnika, nadji neku knjigu pa ces da vidis, naneses jednu boju pa preko nje drugu, zatim utrljavas, prstom, jelenskom kozom, papirnom maramicom, takom sam citao, iskren da budem nisam probao!!!! Imas knjige, ovo sto sam napisao ima u knjizi na srpskom - Kako da naučite slikanje i crtanje - crtež, akvarel, ulje i akrilik, pastel, ja sam je davno kupio u knjižari Mamut u Sremskoj, tada sam je platio 4.104 dinara. Pasteč je za amatere obrađen lepo ( od 195 do 251. strane). Pronađi ovo ako možeš, mislim da je
za početnike super.

Zabica777

Da dodam, ja sam lenčina, volim slikanje i crtanje ali imam drugu struku koja mi oduzima puno vremena. 15 godina nisam uzeo olovku u ruke, sve je zamenio komp., vremenom sam ispao iz štosa, zaboravio sam da nacrtam i ono što sam znao, što je najgore izgubio sam strpljenje za takve manuelne rabote. U Corelu Ilustratoru o AutoCad-u da ne pričam, mogu da ti nacrtam sta hoćeš, potpuno sam se prebacio, pa čak i bojenje, ali ovo jednostavno postane arhaično iako ga voliš. Ja sam trenutno u stanju da crtam olovkom nekih sat vremena a posle mi dosadi. Međutim, sa amaterskog stanovišta, ja recimo imam dosta literature, ima dosta vežbi u raznim knjigama i može da se savlada, samo volja i strpljenje i naravno knjiga kao vodič, strpljenje je osnovno. Nećeš ti ovde dobit mnogo dobrih saveta, uglavnom je to sve nekako smućkaj pa prospi, bolje ti je odvoj neku lovu pa kupi dobru knjigu i sve si rešila, ja recimo imam dve dobre knjige Drawing Master class and Paonting Master class. Knjige su fantastične, nisam ih mnogo ni platio, tada, pre sedam osam godina sam ih platio po 2.500din. ali su fantastične. Čekam da odem u penziju pa ću to polako, ako budem imao volje, ako ne pokloniću ih unučićima... ako ih bude zanimalo...

U svakom slučaju use i u svoje kljuse, kupiš knjigu, skineš sa neta i polako, nećeš se ovde leba najesti od "saveta".... prati forum, nekad nekom nešto i izleti.
Ljudi veoma škrti... a možda ih i mrzi, ko će ga znati????

Bolje ti je provedi vreme sa olovkom, bojama ili četkicama nego ovde da gubiš vreme u jalovom naklapanju....

Da zaključim, kupiš knjigu, prvo onu u predhodnom postu a a kasnije pređi na veći nivo, knjiga imaš kolko hoćeš, o netu da ti ne pričam....

Pazi kada radis sa bojama moras da se usredsredis na tonove vise nego na samu boju da bude tacna.
Kao i u crtanju u slikanju imas tonove.
Takodje da znas da u pastelima moras da imas gotovo svaku nijansu u pastelu ili moras da se snalazis sa onim sto imas a to je tesko bez minimum 40 nijansi.
Profesionalni slikari imaju i do 3000 nijansi.
U pastelima ne mozes da mesas kao u vodenima,akrilnima,uljanima...

Znaci fali ton.
Ton je najvazni da slika izgleda realisticno(zato je i crtanje toliko vazno slikarima).
Imas tri osnovne vrednosti:
Ime boje:Crvena,plava...
Valer vboje:Crno,sivo,Belo.Koliko je boja tamna svetla.
Cistoca boje:Koliko je boja cista(iz tube) a koliko je zaprljana(siva).
U ovo se racunaju komplementarne boje.Kada mesas komplementarne boje dobijas prljavu boju.Sto vise je mesas sa njenim komplementarinim parom ona je prljavja.
Na kraju bude neka vrsta prljave boje.U prirodi su retko boje ciste kao u tubi.(u pastelima su malo svetlje nego one u tubi!).

Preskocila si osnove crtanja sa crno belom to je problem.
Ako zelis da poboljsas slikanje uvek je dobro da se pozabavis crtanjem.Samo u dva razloga su krive boje a to je komplementarne boje i pogresno odabrana boja(crvena,plava,zelena...).

Kada slikas postavljaj si pitanja:
Koja je ovo boja?
Koliko je tamna?
Koliko je...(plava,crvena..)?
Poredi,poredi.

Pojednostavi stvar imas samo 3 osnovne boje(crvena,plava,zuta) a iz njih izvedene(narandzasta,zelena,ljubicasta).
Sve ostalo su nianse.
Braonska je boja koja se dobija (u zavisnosti od vrste) mesanjem dve komplementarne i u jednom slucaju crvene i crne.
Crno i belo nisu boje i medjusobno se ponasaju isto kao komplementarni parovi.

E sad ja bi ti ipak preporucio da prvo probas sa tecnim bojama(recimo akrilnima).
Pojednostavices stvar a posle mozes da se vratis na pastele.
Ako radis sa kompletom do 12 boja ne ocekuj nista narocito od tog kompleta jer nije dovoljan za neke ozbiljnje radove(ja sam se sreo na pocetku sa slicnim problemom).

P.S:Rad je jako lep.I ako ti nije ciilj realisticnost onda nastavi da se igras na isti nacin(zapitaj se sta zelis od slikanja). :D

Ovde imas kolor vel.
Ako razumes engleski snaci ces se.
Boje koje su jedna naspram druge su komplementarne.
Pogledajte prilog 273342

Da, zeznula sam se kupila sam pastele sa 12 boja i fale mi boje za aktove posebno ona nijansa sa kojom se radi ten ( boja kože).. Prilično sam se obeshrabrila za ovu tehniku. Vratiću se malo na grafiku, možda počnem da radim portrete to mi je ranije dobro išlo.. U nekom trenutku kada se naoružam samopouzdanjem vratiću se na pastel uz neku dobru knjigu..
Hvala svima na odgovorima..

Pasteli mogu da se mesaju trljanjem-utrljavanjem, ima i još nekih sto čudesa kao i kombinovanja tehnika, nadji neku knjigu pa ces da vidis, naneses jednu boju pa preko nje drugu, zatim utrljavas, prstom, jelenskom kozom, papirnom maramicom, takom sam citao, iskren da budem nisam probao!!!! Imas knjige, ovo sto sam napisao ima u knjizi na srpskom - Kako da naučite slikanje i crtanje - crtež, akvarel, ulje i akrilik, pastel, ja sam je davno kupio u knjižari Mamut u Sremskoj, tada sam je platio 4.104 dinara. Pasteč je za amatere obrađen lepo ( od 195 do 251. strane). Pronađi ovo ako možeš, mislim da je
za početnike super.
Ma mogu se mesati ali to je ograniceno(zaboravio sam sve napisati :D ).
Sa 12 boja je tesko crtati u pastelima sem ako se ne rade neke skice.

vanja pogledaj ovde načine izrade -imaš sa pastelom u olovci i soft pastelima..
( praktično možeš sa čim hoćeš da crtaš--olovkama u boji..voštanim bojama, suvi pastel..ma ima varijanti onoliko..probaj u svakoj da uradiš
da bi osetila mogućnosti..mada moraš prvenstveno da savladaš crtež..i slaganje boja(toplo-hladno..itd..)pogledaj u koracima je prikazan rad:

https://www.youtube.com/results?sea...43.1j5j4-1j5j1.13.0...0.0...1ac.1.MgG2YyCWILE
hvala Tol

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back