Pazi kada radis sa bojama moras da se usredsredis na tonove vise nego na samu boju da bude tacna.
Kao i u crtanju u slikanju imas tonove.
Takodje da znas da u pastelima moras da imas gotovo svaku nijansu u pastelu ili moras da se snalazis sa onim sto imas a to je tesko bez minimum 40 nijansi.
Profesionalni slikari imaju i do 3000 nijansi.
U pastelima ne mozes da mesas kao u vodenima,akrilnima,uljanima...
Znaci fali ton.
Ton je najvazni da slika izgleda realisticno(zato je i crtanje toliko vazno slikarima).
Imas tri osnovne vrednosti:
Ime boje:Crvena,plava...
Valer vboje:Crno,sivo,Belo.Koliko je boja tamna svetla.
Cistoca boje:Koliko je boja cista(iz tube) a koliko je zaprljana(siva).
U ovo se racunaju komplementarne boje.Kada mesas komplementarne boje dobijas prljavu boju.Sto vise je mesas sa njenim komplementarinim parom ona je prljavja.
Na kraju bude neka vrsta prljave boje.U prirodi su retko boje ciste kao u tubi.(u pastelima su malo svetlje nego one u tubi!).
Preskocila si osnove crtanja sa crno belom to je problem.
Ako zelis da poboljsas slikanje uvek je dobro da se pozabavis crtanjem.Samo u dva razloga su krive boje a to je komplementarne boje i pogresno odabrana boja(crvena,plava,zelena...).
Kada slikas postavljaj si pitanja:
Koja je ovo boja?
Koliko je tamna?
Koliko je...(plava,crvena..)?
Poredi,poredi.
Pojednostavi stvar imas samo 3 osnovne boje(crvena,plava,zuta) a iz njih izvedene(narandzasta,zelena,ljubicasta).
Sve ostalo su nianse.
Braonska je boja koja se dobija (u zavisnosti od vrste) mesanjem dve komplementarne i u jednom slucaju crvene i crne.
Crno i belo nisu boje i medjusobno se ponasaju isto kao komplementarni parovi.
E sad ja bi ti ipak preporucio da prvo probas sa tecnim bojama(recimo akrilnima).
Pojednostavices stvar a posle mozes da se vratis na pastele.
Ako radis sa kompletom do 12 boja ne ocekuj nista narocito od tog kompleta jer nije dovoljan za neke ozbiljnje radove(ja sam se sreo na pocetku sa slicnim problemom).
P.S:Rad je jako lep.I ako ti nije ciilj realisticnost onda nastavi da se igras na isti nacin(zapitaj se sta zelis od slikanja). 
Ovde imas kolor vel.
Ako razumes engleski snaci ces se.
Boje koje su jedna naspram druge su komplementarne.
Pogledajte prilog 273342