Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 4 33,3%
  • Srpska regija

glasova: 5 41,7%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 16,7%
  • Ostalo

glasova: 1 8,3%

• Ukupno glasova
    12
Па о свему томе је писано на овој теми прелистај је мало!
Ту је писало: о заставама, о барјактарима, о Спарти, о кисјелом купусу, о "Чојству и Јунаштву". Забога још пар слова о Његошу итд. И сличностима и разликама између " браће".

Тема није о томе како Црногорци доживљавају себе, него о историји Црне Горе. Написано је много страница и о задњим дешавањима, ударима и на српство у Црној Гори и на СПЦ, о покушајима отимачине храмова СПЦ у Црној Гори, покушајима моделирања историје све у сврху расрбљавања које се агресивно спроводи. На теми има изванредних постова који помажу и бољем сагледавању теме и бољем разумијевању политичких процеса који су у току.

Текст у листу "Црногорка" из 1884.године
List-Crnogorka-1884-Balkanska-carica-2.png

''Ту постоји и параграф о празновању крсног имена ( крсно име, слава), о црквеној слави ( празновање свеца коме је посвећена црква) и завјетима да се празнује овај или онај дан, о српској националности, коју народ мијеша са православном вјером, о празновању Светог Саве.''

Mislim da je ovaj zapis Pavla Rovinskog sasvim dovoljan da potvrdi ono što iznosim ovde.
Božidar Podgoričanin nije za poređenje jer je on bio učen čovek i svoj jezik je zvao srpskim, dok je prosečan crnogorski seljak svoj jezik zvao ''naški''.
Srpski patrijarsi su bili i etnički Bugari, to ne znači mnogo. Evo da idemo do kraja: da li je Arsenije III ikada za sebe rekao da je Srbin? Ne kažem da nije, ali ja lično ne znam i iskreno nisam se previše bavio time, ali čisto sumnjam.
Zašto se utvrdili u tim tvrđavama nakon ponovnih pohoda na Crnu Goru? Očigledno da nisu imali neke dugotrajne namere prema njoj. Zar ''istraga poturica'' nije samo mit bez konkretnih dokaza?
Njegoš nije ni izbliza srbovao kao Nikola. Njegoš je najviše kroz svoja književna dela, dok je Nikola to radio sa namerom na svakom koraku. Kao da je želeo nekome nešto da dokaže.
Srbi u Republici Srpskoj srbuju zbog podela i tenzija koje tamo vladaju, zbog ratova i netrpeljivosti. Ne poistovećuju se više sa Bosnom i bosanskim (pod)identitetom i ''ultra srpstvo'' vide kao nešto što ih distancira od Bosne i ostalih naroda u njoj. Nešto što ih čini posebnim i opravdava postojanje Republike Srpske. Sada je za Srbina iz Republike Srpske uvreda reći mu da je Bosanac što pre rata nije bio slučaj.
Srbe u Crnoj Gori je radikalizovala politika DPS-a, odlukama o himni, simbolima, jeziku, napadom na Crkvu... To ''ultra srpstvo'' kod crnogorskih Srba je dosta novijeg datuma. I ne samo to nego su postali i ultra vernici, iako Crna Gora nije bila poznata kao zemlja verujućih do ne tako davno.
Moram priznat ove tvoje argumente o srpskim elitama i nesrpskom narodu u Crnoj Gori nikako ne mogu shvatiti. Jel to znači da su elite od drugog čule da su Srbi, oni su ih ubijedili u to i onda su elite hodale po narodu da ga posrbe? Otkuda ti da je kralj Nikola s namjerom želio da nekome nešto dokaže, čovjek je bio pjesnik, vatreni Srbin, šta je on kome imao dokazivati, u kojoj njegovoj riječi osim ushićenja srpstvom vidiš potrebu za ubjeđivanjem nekoga da je nešto drugo.

Bukvalno primjer iz Republike Srpske mi se čini da te demantuje. Mi malo više srbujemo baš zbog ovog što si spomenuo, tenzija, ratova i dobrano si u pravu za ovaj osjećaj prema Bosni i bosanstvu. Ali to nije osnova našeg srpstva. Sigurno bi u normalnim okolnostima manje srbovali ali nisu nas takve okolnosti načinile Srbima. Ovaj primjer sa kraljem Nikolom, aj sad malo karikiram ali dal bi rekao da npr Mile Dodik srbuje da bi nekome nešto dokazao, ubjedio ga da je Srbin. Ili čisto koristi postojeće osjećanje naroda radi nekih svojih interesa, da bi mu se još više omilio, približio mu se, dobio glasove... Il čak po toj analogiji s kraljem Nikolom to radi da bi jednom postao predsjednik Srbije...

Crnogorci su po meni najviše od svih rasrbljeni jer su imali svoj politički subjekt, Crnu Goru, sa kojim su se poistovjetili i koju ne daju nikome. Pa dal se varam, ispravi me ako griješim ali ti si baš otvorio ili nastavio temu o Crnogorcima sa fenomenalno postavljenim pitanjem zašto su Kraljevinu SHS ušli kao Srbi a onda počinje njihovo rasrbljavanje. Crnogorcu, kakav god bio, Crnu Goru ne možeš uzeti. Zato i sad, nebitno dal je Srbin il ********* u pitanju, nijedan od njih nije za ujedinjenje sa Srbijom, ankete to pokazuju, njihova matica će s pravom uvijek biti Crna Gora a ne Srbija.

Opet paralela sa Rep.Srpskom, zamisli slučaj da se organizuje referendum o pripajanju Srbiji, po meni 99% će glasati za. Ali formuliši pitanje da li ste za ujedinjenje sa Srbijom u kojoj bi se ukinula Rep.Srpska i njena teritorija uklopila u postojeći sistem okruga u Srbiji, neki bi bili pripojeni postojećim okruzima, negdje bi se kreirali novi (tipa Semberija, Hercegovina, Krajina). E s ovakvim pitanjem procenat bi bio niži, siguran sam, reda 80% i to nakon samo 30tak godina postojanja političkog subjekta zvani RS. Zamisli situaciju sa preko 200 godina potvrdjene političke posebnosti Crne Gore ti je ukineš, to je bio šamar Crnogorcima.

P.S. Možda da se svi ovi postovi prebace na temu

da ne jedimo braću Lale :D

Rovinski je bukvalno napisao da su Crnogorci mislili da je srpstvo verska pripadnost. Isto je i Holeček zapisao: po narodnosti su se izjašnjavali kao Crnogorci, a verski kao Srbi.
Da ponovim citat Rovinskog u dužem izdanju: “ Ту постоји и параграф о празновању крсног имена ( крсно име, слава), о црквеној слави ( празновање свеца коме је посвећена црква) и завјетима да се празнује овај или онај дан, о српској националности, коју народ мијеша са православном вјером, о празновању Светог Саве. Све то у народу губи свој смисао и прима другачији несвојствен му карактер. Због свега тога пред школу се ставља задатак да народу усади исправнија схватања о томе.
Drugim rečima crnogorska vlast je kroz prosvetu pokušavala Crnogorcima da usadi srpsku narodnu svest.
Da li negde piše da je Savo Martinović bio nepismen i neobrazovan? Ko mu je pisao žitije i ko ga je tako potpisao?
Hteo sam da kažem da ako je neko bio pećki patrijarh ne znači automatski da je morao da bude i etnički Srbin.
Koliko su Turci puta upadali na Cetinje? Ja znam za barem tri puta. I iz nekog razloga ni jednom nisu odlučili da se duže zadrže. Očigledno da im Crna Gora nije bila toliko zanimljiva. Pre svega ekonomski.
Njegoš je kao što sam rekao najviše srbovao kroz svoj književni rad, a Nikola je koristio svaku priliku da ističe svoje srpstvo i srpstvo Crnogoraca, sve dok nije izgubio vlast u Crnoj Gori. Onda je naknadno postao veliki Crnogorac koji je čak za Njujork Tajms tvrdio da su Bosna i Hercegovina ''tradicionalne crnogorske zemlje''. Mislim da je nakon 1918. u svojim proglasima samo jednom za sebe rekao da je Srbin i to u smislu kako su ga drugi Srbi (iz Srbije) izdali.
Srbi u Crnoj Gori nisu bili ovoliko nacionalno probuđeni do pre par godina. Mislim da je sve eskaliralo zbog ovoga sa Crkvom. Što se ratova tiče mislim da je tu režimska propaganda odigrala svoju ulogu, pogotovo plašenjem invazijom ustaša na Crnu Goru. Ili ti smatraš da je ogromna mobilizacija na Cetinju bila zato što su Cetinjani želeli da se bore za ''srpsku stvar''? Dolazio je ranije na forum jedan Banjanin koji je upravo bio na ratištu u Hrvatskoj. Lik ne samo da se nije osećao Srbinom nego je Srbe maltene smatrao nižom rasom, dok je o Crnogorcima pisao u superlativu.

Elita je bila učena i načitana, a tada je u naučnom svetu vladalo uverenje da su Crnogorci potomci srpskih doseljenika iz 7. veka. Načitani Crnogorci koji su bili upoznati sa tim su to prihvatili kao činjenicu, ali obični Crnogorci nisu znali za to, iako su verovali u bliskost sa Srbima. Možda najviše zbog zajedničke Crkve.
Nikola je srbovao jer je želeo da postane vladar svih Srba. Međutim kako je polako shvatao da od toga nema ništa sve se više okretao ideji o nezavisnoj Crnoj Gori iliti kako je govorio ''srpskoj kraljevini na srpskom primorju''. Međutim kako je izgubio i vlast u Crnoj Gori srpstvo gotovo da u potpunosti odbacuje. Crnogorci su počeli polako da se okreću od srpstva upravo nakon 1918. što ipak pokazuje da srpstvo i nije bilo toliko jako i čvrsto. Danas imamo masu ljudi koji će kazati da su Crnogorci jer ih je deda učio da su Crnogorci ili da su Srbi jer ih je deda učio da su Srbi. To je zato što su te podele odavno. Još od vremena Nikole se kroz školski sistem običnim ljudima ugrađivala srpska narodna svest. Kod nekih se to primilo vremenom, kod drugih nije. Da je duže potrajalo verovatno bi i danas u Crnoj Gori bilo više Srba nego Crnogoraca, ali Srbija je 1918. prekinula taj proces. Postavio sam ovde isečak iz crnogorske čitanke u kojoj autor crnogorskoj deci maltene naređuje da moraju da budu Srbi i da moraju pre da umru nego da se odreknu srpskog imena.
Neće se Lale ljutiti.

Po meni, učeni ljudi su samo u skladu sa teorijama 19.vijeka učili nepismen narod šta je nacija-narodnost a šta vjeroispovjest, nikakvog tu usađivanja nije bilo.
Ti si baš postavljao o vojvodjanskim Srbima i njihovoj težnji za autonomijom nakon ww1.
To je faza broj1 podjele, teška situacija, objektivno nezadovoljstvo stanjem u Kraljevini a do prije par godina živjeli u sređenoj državi, bili podanici velikog cara, obrazovani, srpska elita, odjednom izjednačeni sa dojučerašnjim turskim kmetovima Srbima iz Bosne, šumadijskim trgovcima svinjama, automatski se kod Srba javlja potreba sa podjelom, da se istakne njihov viši status u odnosu na ostale.

Ista priča za Crnogorce, čuj, on pripadnik plemena tog i tog koji vuče svoje korijene od plemića iz Dušanovog carstva (nemoj mi reći da je i ovo predanje koje svako pleme u CG ima nametnuto od učenih Crnogoraca i da je ovdje religija u pitanju) da bude ko ovaj goljo, turski rob iz Bosne do 1918 pa i malo kasnije.

Kulturološka stvar, ništa više, bar po meni...

Rovinski je bukvalno napisao da su Crnogorci mislili da je srpstvo verska pripadnost. Isto je i Holeček zapisao: po narodnosti su se izjašnjavali kao Crnogorci, a verski kao Srbi.
Da ponovim citat Rovinskog u dužem izdanju: “ Ту постоји и параграф о празновању крсног имена ( крсно име, слава), о црквеној слави ( празновање свеца коме је посвећена црква) и завјетима да се празнује овај или онај дан, о српској националности, коју народ мијеша са православном вјером, о празновању Светог Саве. Све то у народу губи свој смисао и прима другачији несвојствен му карактер. Због свега тога пред школу се ставља задатак да народу усади исправнија схватања о томе.

Bukvalno pisao da mjesaju, a ne da ne prihvate srpsku nacionalnost. Obicni Srbin u Republici Srpskoj 90ih, pa mozda i neki danas kad bi ih pitao po cemu si Srbin oni bi rekli sto su pravoslavci, i ne muslimani.

Isto tako mozemo reci da dan danas u Srbiji, mnogi Srbi mjesaju narodnost sa drzavnoscu. Pa po njihovom shvatanju Srbi su jer su iz Srbije. I tako za njih Srbe iz BiH nazivaju Bosancima, i Srbe iz CG Crnogorcima, ali se uvrede kao im nazoves Srbijancima, jer za njih Srbin je stanovnik Srbije a ne Srbijanac. Napomenem da ovakvi ljudi su vecinom pripadaju "manje patriotskom" korpusu Srbije (sto je velikobrojan)

Drugim rečima crnogorska vlast je kroz prosvetu pokušavala Crnogorcima da usadi srpsku narodnu svest.
Da li negde piše da je Savo Martinović bio nepismen i neobrazovan? Ko mu je pisao žitije i ko ga je tako potpisao?

To je tvoja tvrdnja, ali za mene pogresan zakljucak. To sam Martinovic kaze u svojim memoarima, on je angazovao pisara.

Hteo sam da kažem da ako je neko bio pećki patrijarh ne znači automatski da je morao da bude i etnički Srbin.
Koliko su Turci puta upadali na Cetinje? Ja znam za barem tri puta. I iz nekog razloga ni jednom nisu odlučili da se duže zadrže. Očigledno da im Crna Gora nije bila toliko zanimljiva. Pre svega ekonomski.

Ne mora da znaci, ali okolnosti ne dozvljaju takav zakljucak. Koliko puta je spaljena Moskva? Ali nijedna vojska nije oducila da se duze zadrzi. Svakoj imperiji je bitno da pokore sve u sopstvenoj imperiji.

Njegoš je kao što sam rekao najviše srbovao kroz svoj književni rad, a Nikola je koristio svaku priliku da ističe svoje srpstvo i srpstvo Crnogoraca, sve dok nije izgubio vlast u Crnoj Gori. Onda je naknadno postao veliki Crnogorac koji je čak za Njujork Tajms tvrdio da su Bosna i Hercegovina ''tradicionalne crnogorske zemlje''. Mislim da je nakon 1918. u svojim proglasima samo jednom za sebe rekao da je Srbin i to u smislu kako su ga drugi Srbi (iz Srbije) izdali.

Mit je da je kralj Nikola ikad promjenio stanoviste. Nikola je do kraja zivota nosio trobojku i sa njom se sahranio.

Srbi u Crnoj Gori nisu bili ovoliko nacionalno probuđeni do pre par godina. Mislim da je sve eskaliralo zbog ovoga sa Crkvom. Što se ratova tiče mislim da je tu režimska propaganda odigrala svoju ulogu, pogotovo plašenjem invazijom ustaša na Crnu Goru. Ili ti smatraš da je ogromna mobilizacija na Cetinju bila zato što su Cetinjani želeli da se bore za ''srpsku stvar''? Dolazio je ranije na forum jedan Banjanin koji je upravo bio na ratištu u Hrvatskoj. Lik ne samo da se nije osećao Srbinom nego je Srbe maltene smatrao nižom rasom, dok je o Crnogorcima pisao u superlativu.

Veliki broj Cetinjana 90-91 se osjecao Srbima. Srpstvo je bilo izuzetno jako 90ih u CG, samo sto je bilo potpuno pomjesano sa Titoizmom i Jugoslavijom.

Jel to Banjanin slucajno Novak Kilibarda? :lol:

Ovo je atmosfera Podgorice 90ih:

Elita je bila učena i načitana, a tada je u naučnom svetu vladalo uverenje da su Crnogorci potomci srpskih doseljenika iz 7. veka. Načitani Crnogorci koji su bili upoznati sa tim su to prihvatili kao činjenicu, ali obični Crnogorci nisu znali za to, iako su verovali u bliskost sa Srbima. Možda najviše zbog zajedničke Crkve.
Nikola je srbovao jer je želeo da postane vladar svih Srba. Međutim kako je polako shvatao da od toga nema ništa sve se više okretao ideji o nezavisnoj Crnoj Gori iliti kako je govorio ''srpskoj kraljevini na srpskom primorju''. Međutim kako je izgubio i vlast u Crnoj Gori srpstvo gotovo da u potpunosti odbacuje. Crnogorci su počeli polako da se okreću od srpstva upravo nakon 1918. što ipak pokazuje da srpstvo i nije bilo toliko jako i čvrsto. Danas imamo masu ljudi koji će kazati da su Crnogorci jer ih je deda učio da su Crnogorci ili da su Srbi jer ih je deda učio da su Srbi. To je zato što su te podele odavno. Još od vremena Nikole se kroz školski sistem običnim ljudima ugrađivala srpska narodna svest. Kod nekih se to primilo vremenom, kod drugih nije. Da je duže potrajalo verovatno bi i danas u Crnoj Gori bilo više Srba nego Crnogoraca, ali Srbija je 1918. prekinula taj proces. Postavio sam ovde isečak iz crnogorske čitanke u kojoj autor crnogorskoj deci maltene naređuje da moraju da budu Srbi i da moraju pre da umru nego da se odreknu srpskog imena.
Neće se Lale ljutiti.

:lol: Kakve lalinske bajke

Pobogu čovek je napisao da Crnogorci mešaju pripadnost srpskoj naciji sa verskom pripadnošću i da crnogorska prosveta teži da to promeni. Kako ovo može biti nejasno? Kako ovo može alternativno da se tumači, da se dodaje ''ali'' ili bilo šta slično? Kako može da se raspravlja kada je sve jasno i jednostavno?
Srbi iz Republike Srpske ili celokupne Bosne su se osećali Srbima u narodnom smislu što su pokazali i raniji nacionalni popisi, što se ne može reći i za Crnu Goru u kojoj je Crnogoraca na popisima bivalo i preko 90%.
Pojam ''Srbijanac'' nije izvorno iz Srbije. Prvi je (koliko ja znam) počeo da ga koristi Dositej Obradović, ali on nikada nije bio zvaničan, niti masovno prihvaćen u Srbiji. Srbi iz Srbije su uvek bili samo Srbi. I kada bi rekao ''srpski kralj'' znalo bi se da misliš na kralja Srbije, a ne na kralja Crne Gore. On bi bio ''crnogorski kralj''. Isto kao danas sa Albanijom i uslovno rečeno sa Kosovom. Pod ''albanskim predsednikom'' misliš na predsednika Albanije.
Pa znači Turcima nije mnogo stalo do Crne Gore čim su se posle pohara odmah povlačili iza nje. Nisu odlučili da zadrže ni deo vojske tamo kako bi osigurali vlast i sprovodili red. Da je Crna Gora zaista bila neki kamen koji žulja Turke onda bi valjda neki veliki vezir pukao, podigao bi 30 000 najelitnijih turskih vojnika i zauvek završio stvar. Ipak uz svo dužno uvažavanje crnogorskog junaštva i hrabrosti mislim da Crna Gora nikada nije ni bila tema na turskom dvoru. Barem ne bitna.
Pa sahranio se trobojkom jer je to bila zvanična zastava Crne Gore i po Ustavu narodne boje u Crnoj Gori. Ipak evidentno je njegovo razočaranje u srpstvo i napuštanje srbovanja. Pogledaj samo njegov intervju za Njujork Tajms. Skroz se ''pocrnogorčio''.
Na osnovu čega tvrdiš da se veliki broj Cetinjana osećao Srbima? Veliki deo Cetinjana je samo slepo verovao i slušao DPS, kao što i danas čine. Kuda DPS vodi, tu i oni idu. Vidiš da i pored industrijskog i ekonomskog propadanja grada oni i dalje ubedljivom većinom glasaju za DPS. Dok je DPS bio pro srpski orijentisan tada su i oni bili, kako je DPS obrnuo ploču za 180 stepeni tako je i većina Cetinjana. Kod njih se valjda zadržao taj neki kult ličnosti, vladara i veoma su mu odani i poslušni.
Taj forumaš Banjanin se potpisivao kao FORMICA. Možda si i nailazio na njega, veoma ja aktivan na internetu, ali i veoma ograničene inteligencije i znanja.

Pobogu čovek je napisao da Crnogorci mešaju pripadnost srpskoj naciji sa verskom pripadnošću i da crnogorska prosveta teži da to promeni. Kako ovo može biti nejasno? Kako ovo može alternativno da se tumači, da se dodaje ''ali'' ili bilo šta slično? Kako može da se raspravlja kada je sve jasno i jednostavno?
Srbi iz Republike Srpske ili celokupne Bosne su se osećali Srbima u narodnom smislu što su pokazali i raniji nacionalni popisi, što se ne može reći i za Crnu Goru u kojoj je Crnogoraca na popisima bivalo i preko 90%.
Pojam ''Srbijanac'' nije izvorno iz Srbije. Prvi je (koliko ja znam) počeo da ga koristi Dositej Obradović, ali on nikada nije bio zvaničan, niti masovno prihvaćen u Srbiji. Srbi iz Srbije su uvek bili samo Srbi. I kada bi rekao ''srpski kralj'' znalo bi se da misliš na kralja Srbije, a ne na kralja Crne Gore. On bi bio ''crnogorski kralj''. Isto kao danas sa Albanijom i uslovno rečeno sa Kosovom. Pod ''albanskim predsednikom'' misliš na predsednika Albanije.
Pa znači Turcima nije mnogo stalo do Crne Gore čim su se posle pohara odmah povlačili iza nje. Nisu odlučili da zadrže ni deo vojske tamo kako bi osigurali vlast i sprovodili red. Da je Crna Gora zaista bila neki kamen koji žulja Turke onda bi valjda neki veliki vezir pukao, podigao bi 30 000 najelitnijih turskih vojnika i zauvek završio stvar. Ipak uz svo dužno uvažavanje crnogorskog junaštva i hrabrosti mislim da Crna Gora nikada nije ni bila tema na turskom dvoru. Barem ne bitna.
Pa sahranio se trobojkom jer je to bila zvanična zastava Crne Gore i po Ustavu narodne boje u Crnoj Gori. Ipak evidentno je njegovo razočaranje u srpstvo i napuštanje srbovanja. Pogledaj samo njegov intervju za Njujork Tajms. Skroz se ''pocrnogorčio''.
Na osnovu čega tvrdiš da se veliki broj Cetinjana osećao Srbima? Veliki deo Cetinjana je samo slepo verovao i slušao DPS, kao što i danas čine. Kuda DPS vodi, tu i oni idu. Vidiš da i pored industrijskog i ekonomskog propadanja grada oni i dalje ubedljivom većinom glasaju za DPS. Dok je DPS bio pro srpski orijentisan tada su i oni bili, kako je DPS obrnuo ploču za 180 stepeni tako je i većina Cetinjana. Kod njih se valjda zadržao taj neki kult ličnosti, vladara i veoma su mu odani i poslušni.
Taj forumaš Banjanin se potpisivao kao FORMICA. Možda si i nailazio na njega, veoma ja aktivan na internetu, ali i veoma ograničene inteligencije i znanja.
Crna Gora nije nikad bila bitna tema na osmanskom dvoru, za razliku od Srbije. Sa Crnogorcima su koplja lomile uglavnom skadarske paše. Izuzetak je pohod Omer paše Latasa na Crnu Goru.

Zato sto covjek jasno pise "mjesa" dakle pomjesano im je, malo nacionalnost malo vjere.

Kako ti mozes da objasnis Medalju Obilica ili Kosovski boj kao samo "pravoslavna vjera"? Ako im je "srpski nacionalizam", vjeroispovjest, to onda nista ne razlikuje od Srpstva vecine Srba danas u CG.

Vuk Karadzic je tu rijec uveo u rjecnik 1818.godine. Kako da moze da bude zvanican prije toga ne postoji tvorevina Srbija.

Naravno da su Srbijanci (srbijanska elita) zeljeli i nametnuli da im sve bude samo srpsko, i nista srbijansko, zato sto krajnji cilj im je bilo da budu primat Srpstva, ujedinitelji i prvi svih ostalih Srba, svjesni da im je Crna Gora i Crnogorci stariji i zasluzeniji od njih i zato takva pakost i ljubomora prema CG. Komunisti naravno ovo kasnije iskoriste i implimentiraju pa nastaje danasnja demagogija Srbin = Srbija.

Numan-pasa Cuprilic sa jos dvije pase je podigao vojsku od 28.000 i nijesu mogli da je pokore. Teren Crne Gore je bogom dan za gerilsko ratovanje, naravno da po vama nije bila tema, zato sto kako drugacije da objasnite (ljudi iz Srbije a ne vi licno) da CG se nije pokorila a vasi jesu. Kao sto i zadnjih 20 godina (prije litija) CG je nebitna tema za Beograd i Srbiju, kao "mala nebitna zemlja" a ustvari sve sto se desava u Beograd i Srbiji, da li je politika, kultura ili podzemlje, kreira se u CG.

Vidim pomno pratis sve stvari portalanalitike/cdm zajednice. Ovdje ne znamo da li je kralj Nikola napisao, ovo je preneseno i prevedeno od pariskog zurnaliste Herberta Viviala Amerikancima. Drugo, u samom tekstu nigdje ne pise da nije Srbin, ili sta vec. A ovo za crnogorsku bosnu i hercegovinu, vjerovatno je lose prevedeno.

Na osnovu licnog svjedocanstva, osim toga mozete da gledate izjave tadasnjeg gradonacelnika Cetinja Jovana Markusa. DPS je bio prosrpski orijentisan do negdje 2000ih godina, vec 1991-1992 liberali su nastali na Cetinju, velikim djelom ratni dezerteri, ali su uvijek bili manjina na CT.

Znaš kako Jovan Skerlić piše, da pre (omraženog) Dositeja srpska narodna svest je živela samo kod ugarskih Srba. Kod ostalih je srpstvo bilo verskog karaktera. Eto čisto da se zna ko je bio svetionik srpstva.

:lol:

Nigde ne kaže da im je pomešano, već upotrebljava izraz MEŠAJU u smislu BRKAJU, kao kada ti pomešaš (pobrkaš) neku osobu na ulici. Mislim da je kontekst veoma jasan.
To što su Crnogorci gajili neke karakteristike srpskog etnosa ne znači automatski i da su gajili srpsku svest, da su poistovećivali mit o Kosovu (koji je do njih stigao ko zna kako) sa srpskim poreklom.
Ako je Vuk zapisao reč ''Srbijanac'' u rečniku ne znači da je prvi i koristio taj izraz. U Dositejevom ''Mezimcu'' (koji je Pavle Solarić objavio nakon njegove smrti) se takođe spominju ''Srbijanci''. Nisu Srbijanci ništa nametali, već su istorijske prilike stvorile takvo stanje. Hrvati iz Dalmacije zovu sebe Dalmatincima, iz Slavonije Slavoncima, a Hrvati iz središnje Hrvatske su jednostavno samo Hrvati. Srbija je dobila ime po narodu, dok je kod Crne Gore obrnuto: narod je dobio ime po njoj.
Evo Dositejevog pomena Srbijanaca:
dositej.png

Pa sam si rekao da je Numan paša upao u Crnu Goru i porobio koliko hiljada Crnogoraca. To što je teren u Crnoj Gori teško pristupačan i pogodan za stranu koja se brani je samo razlog više da Turci kada se jednom probiju zauvek ''reše crnogorsko pitanje'' i uspostave svoju vlast, ali oni to nisu činili.
Da je Crna Gora bila od tolikog značaja za Turke onda bi pohode vodio neki sultan ili veliki vezir. Kada je Omer paša Latas kao pravi, školovani vojskovođa udario na Crnu Goru ona je pala na kolena. I opet Turci joj nisu zadali završni udarac već su potpisali primirje veoma pogodno za nju.
Intervju za Njujork Tajms sam pre par godina lično iskopao iz arhive Njujork Tajmsa. Da li je loše prevedeno, moguće je, ali to je samo nečija pretpostavka.
Jovan Markuš nije reprezentativan primerak etničke svesti Cetinjana. On je bio i ostao Srbin. Jedan od 5% Cetinjana koji se i danas tako osećaju. Pratio sam i ja neke Fejsbuk stranice na kojima su pisali i Cetinjani sa ratnim iskustvom 90ih, a opet su imali rasističke i omaložavajuće stavove prema Srbima.
Evo i Skerlićev citat da ne bude da izmišljam. Inače šta misliš odakle su crnogorske vladike i guvernaduri pokupili izraz ''Slavenoserbi''?

скерлић.png

Zato sto covjek jasno pise "mjesa" dakle pomjesano im je, malo nacionalnost malo vjere.

Kako ti mozes da objasnis Medalju Obilica ili Kosovski boj kao samo "pravoslavna vjera"? Ako im je "srpski nacionalizam", vjeroispovjest, to onda nista ne razlikuje od Srpstva vecine Srba danas u CG.

Vuk Karadzic je tu rijec uveo u rjecnik 1818.godine. Kako da moze da bude zvanican prije toga ne postoji tvorevina Srbija.

Naravno da su Srbijanci (srbijanska elita) zeljeli i nametnuli da im sve bude samo srpsko, i nista srbijansko, zato sto krajnji cilj im je bilo da budu primat Srpstva, ujedinitelji i prvi svih ostalih Srba, svjesni da im je Crna Gora i Crnogorci stariji i zasluzeniji od njih i zato takva pakost i ljubomora prema CG. Komunisti naravno ovo kasnije iskoriste i implimentiraju pa nastaje danasnja demagogija Srbin = Srbija.

Numan-pasa Cuprilic sa jos dvije pase je podigao vojsku od 28.000 i nijesu mogli da je pokore. Teren Crne Gore je bogom dan za gerilsko ratovanje, naravno da po vama nije bila tema, zato sto kako drugacije da objasnite (ljudi iz Srbije a ne vi licno) da CG se nije pokorila a vasi jesu. Kao sto i zadnjih 20 godina (prije litija) CG je nebitna tema za Beograd i Srbiju, kao "mala nebitna zemlja" a ustvari sve sto se desava u Beograd i Srbiji, da li je politika, kultura ili podzemlje, kreira se u CG.

Vidim pomno pratis sve stvari portalanalitike/cdm zajednice. Ovdje ne znamo da li je kralj Nikola napisao, ovo je preneseno i prevedeno od pariskog zurnaliste Herberta Viviala Amerikancima. Drugo, u samom tekstu nigdje ne pise da nije Srbin, ili sta vec. A ovo za crnogorsku bosnu i hercegovinu, vjerovatno je lose prevedeno.

Na osnovu licnog svjedocanstva, osim toga mozete da gledate izjave tadasnjeg gradonacelnika Cetinja Jovana Markusa. DPS je bio prosrpski orijentisan do negdje 2000ih godina, vec 1991-1992 liberali su nastali na Cetinju, velikim djelom ratni dezerteri, ali su uvijek bili manjina na CT.

:lol:
Nigde ne kaže da im je pomešano, već upotrebljava izraz MEŠAJU u smislu BRKAJU, kao kada ti pomešaš (pobrkaš) neku osobu na ulici. Mislim da je kontekst veoma jasan.
To što su Crnogorci gajili neke karakteristike srpskog etnosa ne znači automatski i da su gajili srpsku svest, da su poistovećivali mit o Kosovu (koji je do njih stigao ko zna kako) sa srpskim poreklom.
Ako je Vuk zapisao reč ''Srbijanac'' u rečniku ne znači da je prvi i koristio taj izraz. U Dositejevom ''Mezimcu'' (koji je Pavle Solarić objavio nakon njegove smrti) se takođe spominju ''Srbijanci''. Nisu Srbijanci ništa nametali, već su istorijske prilike stvorile takvo stanje. Hrvati iz Dalmacije zovu sebe Dalmatincima, iz Slavonije Slavoncima, a Hrvati iz središnje Hrvatske su jednostavno samo Hrvati. Srbija je dobila ime po narodu, dok je kod Crne Gore obrnuto: narod je dobio ime po njoj.
Pogledajte prilog 1093208
Pa sam si rekao da je Numan paša upao u Crnu Goru i porobio koliko hiljada Crnogoraca. To što je teren u Crnoj Gori teško pristupačan i pogodan za stranu koja se brani je samo razlog više da Turci kada se jednom probiju zauvek ''reše crnogorsko pitanje'' i uspostave svoju vlast, ali oni to nisu činili.
Da je Crna Gora bila od tolikog značaja za Turke onda bi pohode vodio neki sultan ili veliki vezir. Kada je Omer paša Latas kao pravi, školovani vojskovođa udario na Crnu Goru ona je pala na kolena. I opet Turci joj nisu zadali završni udarac već su potpisali primirje veoma pogodno za nju.
Intervju za Njujork Tajms sam pre par godina lično iskopao iz arhive Njujork Tajmsa. Da li je loše prevedeno, moguće je, ali to je samo nečija pretpostavka.
Jovan Markuš nije reprezentativan primerak etničke svesti Cetinjana. On je bio i ostao Srbin. Jedan od 5% Cetinjana koji se i danas tako osećaju. Pratio sam i ja neke Fejsbuk stranice na kojima su pisali i Cetinjani sa ratnim iskustvom 90ih, a opet su imali rasističke i omaložavajuće stavove prema Srbima.
Evo i Skerlićev citat da ne bude da izmišljam. Inače šta misliš odakle su crnogorske vladike i guvernaduri pokupili izraz ''Slavenoserbi''?

Pogledajte prilog 1093224
Наравно да су Црногорци Срби и да су се тако осећали. Црна Гора је насељена Србима у континуитету од раног средњег в, за разлику од Војводине која је колонизована Србима од касног средњег в. на овамо.

Доводити у питање историјско српство Црногораца који су измислили србовање (и проширили русофилију међу остале Срба да се не лажемо) је бесмислено.

Чак и један Антун Матија Рељковић (https://sr.wikipedia.org/wiki/Антун_Матија_Рељковић) католик из Славоније је имао свест о томе да је језик Славонаца српски, а ми као будале расправљамо о томе јесу ли Црногорци имали српски идентитет.
relković (4).png

И не само Рељковић него низ других католичких интелектуалаца. Као нпр. фра Грго Шкарић из Дувна којинје писао о српству Херцеговине и Херцеговаца.
144223888_211472697386107_1472612434147182452_n (2).jpg

Није ни Краљ Никола био невинашце кад је Србија и власт у њој у питању...
а раја се и даље пали и жари...треба прекинути с тим само слога Србина спашава!

Pa ti sad shvatas kako tebi odgovara. Kako mozes da osporis da su Crnogorci imali 1880ih (kad je to Rovinski pisao) srpsku nacionalnu svijest? Logicki gledano mozda je mislio da nemaju srpsku politicku svijest, odnosno da svi Srbi treba da zive u jednoj drzavi itd. Ali i cak je to sporno, kad vidis svjedocanstva i brojne pjesme i pisanije u Glas Crnogorca i raznim mjestima poslije bitke na Vucjem dolu 1876.

Pogledajte prilog 1093208

Ne kazem da je prvi koristio, ali da je rijec dosla u narodnu upotrebu pocetkom 19. vijeka sa stvaranjem tvorevine pod nazivom Srbija, sto je logicno. Srbijanci kasnije u drugoj polovini 19. vijeka i pocetkom 20. v. jesu gledali (kao danas) da dominiraju Srpstvom i vidjeli Crnu Goru kao prepreka u tome, zato i zelja da ponizi Crnu Goru i njenu kljucnu ulogu u Srpstvu, kao sto vi to indirektno radite ovdje.

Jeste, poslije 2 mjeseca borbe i velikih gubitaka sa turske strane, turci su slomili CG 1714. godine ali nijesu mogli da uhvate vladiku i plemenske glavare. Vec tada (novembar) zima je dosla i Turci nijesu bili u stanju da prezime na Cetinju. Nije Numan-pasa bio "lokalni pasa" vec Beglerbeg iz Istanbula, koji je te godine postavljen u Sarajevo.

Sta mislis da su trebali da rade? Da ostave 20.000 vojnika i ranjenika na Cetinje u sred zime bez puteva, hrane, vode, i da se ceka mjesec dva da dobiju odobrenje od Sultana, pa materijale iz Skadra ili Sarajeva pa da dodju putuju i grade utvrdjenje na Cetinju? U medjuvremenu dok cekaju pola vojske umre od gladi i zime, a drugu polovinu napadaju ostala crnogorska plemena iz brda? (koja umedjuvremenu pomazu i naoruzavaju Mlecani u Kotoru)

Moras da gledas racionalnije, Turci nijesu mogli u tim okolnostima da se izbore sa tim. Cak da salju 100.000 vojnika sa sultanom, to bi ih rastegao i ostavio bi ih ranjivim za ustanke u drugim krajevima imperije.

To Omer pasa nije mogao jer je Rusija intervenisala.

Pogledajte prilog 1093224

Markus i prica o mobilizaciji na Cetinju i nacionalnu svijest na CT. Vecina CT je bilo prosrpski orijentisan do 91' do kad LSCG pocne da djeluje.

За краља Николу сам сигуран да би еволуирао у истом смјеру као Секула Дрљевић да је касније рођен и да је дуже поживио, а и да су се коцкице за такву трансформацију сложиле прије 1941/1991.
Многи би већ 1918. еволуирали у данашње дукљане, него у том периоду није постојао окидач за такву трансформацију, па је зато само један мали број људи отворено одбацио српски национални идентитет између два свјетска рата.

За краља Николу сам сигуран да би еволуирао у истом смјеру као Секула Дрљевић да је касније рођен и да је дуже поживио, а и да су се коцкице за такву трансформацију сложиле прије 1941/1991.
Многи би већ 1918. еволуирали у данашње дукљане, него у том периоду није постојао окидач за такву трансформацију, па је зато само један мали број људи отворено одбацио српски национални идентитет између два свјетска рата.

S obzirom da Krsto Zrnov Popovic i Jovan Plamenac su ostali Srbi do kraja zivota, to ne stoji. Ako si procitao memoare kralja Nikole ili poznavao njegovu licnost vidio bi da bio iskreni, ostrasceni Srbin.

Crna Gora nije nikad bila bitna tema na osmanskom dvoru, za razliku od Srbije. Sa Crnogorcima su koplja lomile uglavnom skadarske paše. Izuzetak je pohod Omer paše Latasa na Crnu Goru.

Evo primjera sto sam ti rekao prije, kako otprilike 50% stanovnistva govori hercegovackim dijalektom u Crnoj Gori.

Rukovodilac KUD-a u Baru (zetsko-raska teritorija), a govori cist istocno-hercegovacki. Davidovic, vjerovatno doseljenik iz Golije ili Zabljaka. I skoro svaki govornik u ovom klipu (u Baru) govori istocno-hercegovackim.

Rovinski je jasno napisao da Crnogorci ne prave razliku između srpske nacije i pravoslavne vere. Nikakvu politiku nije spominjao. Holeček je zapisao da se Crnogorci po narodnosti izjašnjavaju kao Crnogorci, a po veri kao Srbi. Prosto ne vidim prostor za debatu. I Jovan Skerlić je rekao da krajem 18. veka srpsko nacionalno osećanje vlada jedino kod ugarskih Srba, dok je kod ostalih to pojam za veru. To znači da su moji preci posrbljavali tvoje. :mrgreen:
''Glas Crnogorca'' nisu pisali i uređivali obični Crnogorci. Čak mislim da je nekoliko uređivača došlo na Cetinje sa strane.
U kom smislu je Crna Gora imala ''ključnu ulogu u Srpstvu''? Šta to znači?
Bosna je bila samo jedna od desetine administrativnih jedinica u osmanskom sultanatu. Mase vilajeta, sandžaka, pašaluka... Tako da odnosu na tu imperiju Numan paša jeste bio samo lokalni paša.
Kažeš da su Turci ostali na Cetinju da bi pomrli od gladi, žeđi i smrzavanja. Opisuješ Crnu Goru kao neku vukojebinu na sred Sibira. Pitam se kako su onad Crnogorci vekovima preživljavali u tom kraju kada Turci nisu mogli dva meseca. Kakva dozvola sultana? Bosanske i albanske paše su same vodile politiku prema Crnoj Gori.
Mislim da je Omer paša Latas sam izjavio da se u slučaju Crne Gore suzdržavao baš zato što je bio Srbin.
Biti Srbin i pro srpski orijentisan nije isto. Zapravo ako je neko pro srpski orijentisan to podrazumeva da nije Srbin, već samo da podržava Srbe u nekoj situaciji. Pretežno politički. Ja možda i mogu da se složim sa tobom da je većina Cetinjana tada bila pro srpski orijentisana, ali da su se osećali kao Srbi nema šanse.

S obzirom da Krsto Zrnov Popovic i Jovan Plamenac su ostali Srbi do kraja zivota, to ne stoji. Ako si procitao memoare kralja Nikole ili poznavao njegovu licnost vidio bi da bio iskreni, ostrasceni Srbin.
Plamenac jeste bio veliki Srbin do kraja, a za Popovića ne bih rekao. On je bio Srbin samo po potrebi. U svojim proglasima Crnogorcima nikada nije spominjao Srbe i Srpstvo, već im se obraćao kao narodu.

Rovinski je jasno napisao da Crnogorci ne prave razliku između srpske nacije i pravoslavne vere. Nikakvu politiku nije spominjao. Holeček je zapisao da se Crnogorci po narodnosti izjašnjavaju kao Crnogorci, a po veri kao Srbi. Prosto ne vidim prostor za debatu. I Jovan Skerlić je rekao da krajem 18. veka srpsko nacionalno osećanje vlada jedino kod ugarskih Srba, dok je kod ostalih to pojam za veru. To znači da su moji preci posrbljavali tvoje. :mrgreen:

Nacija je politicki konstrukt, tako da svejedno. Ipak ne vidim razlog sto uzimas njihove tekstove zdravo za gotovo, a spisi crnogorskog vladike iz 18. vijeka tebi nijesu validni. Pa onda izmisljanje neke fantom elite u plemenskoj Crnoj Gori 18. vijeka, nerealno. :D

''Glas Crnogorca'' nisu pisali i uređivali obični Crnogorci. Čak mislim da je nekoliko uređivača došlo na Cetinje sa strane.

Pisali su vise desetina ljudi raznih profesija sa svih strana tadasnje Crne Gore. Ne razumijem tvoj stav, zelis da kazes da uredjivaci, pisci i citaoci Glasa Crnogorca, Luce, Nove Zete itd nijesu bili obicni Crnogorci nego neka kasta a nijesu mjesali sa ostalima? I da nepismeni Crnogorci kao nijesu bili nacionalni Srbi ali ovi pismeni su izdali svoje nepismene oceve i djedove da budu Srbi. z:shock:

Jel Onamo Namo nije bila najpopularnija pjesma u Crnoj Gori u drugoj polovini 19. vijeka? Da li je to tebi vjerska pjesma? Jel nijesu nepismeni slusali tu pjesmu?

U kom smislu je Crna Gora imala ''ključnu ulogu u Srpstvu''? Šta to znači?

To znaci CG je odrzavala kontinuitet Nemanjicke Srbije i danasnjih Srba. Da je CG osveta Kosova, da je CG stvorila srpski nacionalni program (Gorski Vijenac, Sv. Petar Cetinjski).

Bosna je bila samo jedna od desetine administrativnih jedinica u osmanskom sultanatu. Mase vilajeta, sandžaka, pašaluka... Tako da odnosu na tu imperiju Numan paša jeste bio samo lokalni paša.
Kažeš da su Turci ostali na Cetinju da bi pomrli od gladi, žeđi i smrzavanja. Opisuješ Crnu Goru kao neku vukojebinu na sred Sibira. Pitam se kako su onad Crnogorci vekovima preživljavali u tom kraju kada Turci nisu mogli dva meseca.

Bosanski ajalet i pasaluk u tom vremenu je bio jedan od najvecih i najbogatiji u cijelom carstvu. Sarajevo je bio nazvan "evropski istanbul".

Zamisli Crnu Goru, odnosno cetinjsku opstinu, 1714. godine. To su klanci, litice, pecine, krs, kozje staze, grmine, bez puteva. Dakle nije mogla ni karavan proci.

katunska-nahija.jpg

Pa to je pitanje sto za odgovor treba poznavanje istorije i kulture CG. Dakle oni su gradili čatrnje (bunari za kišnicu), bistijerne (velike kamene ploce koje skupljaju kisnicu) i lokanje (kamene bazene za kisnicu da poje stoku). Jeli su koru od drveta kad je bilo gladi, imali su vunene ogrtace, struke za zimu, i gradili svoje kuce u posebne lokacije i na nacine dje bi se najbolje ocuvala toplota.

npark-lovcen-09.jpg

Kakva dozvola sultana? Bosanske i albanske paše su same vodile politiku prema Crnoj Gori.
Mislim da je Omer paša Latas sam izjavio da se u slučaju Crne Gore suzdržavao baš zato što je bio Srbin.

Treba dozvola sultana ili vezira za velike vojne akcije i gradnje utvrdjenja itd. Dobro znas da Dahije su bile pase i begovi koji su se odmetnuli od sultana, odnosno nijesu trazili dozvole.

Biti Srbin i pro srpski orijentisan nije isto. Zapravo ako je neko pro srpski orijentisan to podrazumeva da nije Srbin, već samo da podržava Srbe u nekoj situaciji. Pretežno politički. Ja možda i mogu da se složim sa tobom da je većina Cetinjana tada bila pro srpski orijentisana, ali da su se osećali kao Srbi nema šanse.

Pa ne kazem da su vecina bili Srbi, bili su vec rasrbljeni 1990.godine, nego da nijesu bili anti-Srbi. Bili su kao tabula rasa.

Nije ni koncept posebne cg nacija jos tada formiran, najblizi identitet im je bilo jugoslovenstvo. Isto kao sa drugosrbijancima, poput latinke perovic itd.

Plamenac jeste bio veliki Srbin do kraja, a za Popovića ne bih rekao. On je bio Srbin samo po potrebi. U svojim proglasima Crnogorcima nikada nije spominjao Srbe i Srpstvo, već im se obraćao kao narodu.

Popovicevi zelenasi kada su Italijani uzeli Cetinje 41. su bili uredjivaci Glasa Crnogorca, i tu imas Srbovanje cijeloga rata.

"Црна Гора она земља ђе се чувала и сачувала искра слободе Србинове" Krsto Zrnov Popovic, 1919. godine.

A jos ne odgovori na Sava Matova Martinovica? :D

Opet ponavljam da vladike ne govore iz ugla običnih, neukih, izolovanih Crnogoraca. Vladike su putovale i van Crne Gore, susretali se sa raznim ljudima, susretali druge Srbe, imali su pristup raznoj literaturi. Sama njihova upotreba pojma ''Slavenosrbi'' govori da su bili pod uticajem ugarskih Srba koji su prvi i objasnili da su Crnogorac, Srbijanac, Bosanac (Bošnjak), Hercegovac, Dalmatinac, Slavonac samo regionalne odrednice, a da su svi po etnosu Srbi. Neki su čak išli toliko daleko da su smatrali i da su Bugari srpskog porekla.
Iz svega što sam ranije naveo jasno je da većina Crnogoraca je pojam ''Srbin'' doživljavala kao verski i samim tim svaki tvoji argumenti padaju u vodu. I pojedinačni slučajevi poput Sava Martinovića (koji je verovatno od učenijih ljudi nešto načuo i prihvatio kao istinu) i pesma ''Onamo 'namo'' (ma kako pojam ''Srbin'' iz pesme ko tumačio).
Šta je srpski nacionalni program po ''Gorskom Vijencu''? Osveta Kosova je počela da se propagira za vreme Nikole.
Hoćeš da kažeš da Turci nisu znali da koriste bunare? Nisam siguran šta tačno i tvrdiš do kraja: da osmansko carstvo, koje se prostiralo na tri kontinenta i koje je svojevremeno bila najveća vojna sila žarko želeli da zauzme Crnu Goru i porobi Crnogorce, ali im se nikako nije dalo? Zašto kada su već zauzeli Cetinje nisu obezbedili putnu poveznicu sa Podgoricom koja je mogla da ih snabdeva? Samo izgovori.
Ti misliš da je sultan znao za svako manje ili veće utvrđenje u carstvu? Sigurno se tim zamarao.
Jesi li prelistao malo brojeve ''Glasa Crnogorca'' iz 1941. godine? Za Krsta sam napisao da je bio Srbin po potrebi: to kada je pisao pismo za potrebe vlade Crne Gore koje je objavljeno u ''Glasu Crnogorca'' i u belgijskom pasošu gde je pisalo da je Srbin. Ipak u svojim proglasima Crnogorcima nije bilo ni S od srpstva, ali je zato itekako spominjao crnogorsku narodnost i propagiralo crnogorsku supremaciju u odnosu na druge narode.
CqqBxswWYAAy20B.jpg

Back