Црногорчење и Војвођанеризација Срба

• Začetnik teme Začetnik teme Hix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Комунистичка Југославија без милости је гонила и домаће издајнике по њиховом становишту. Усташе и четнике. Међутим у Војводини четнички покрет није никад узео маха на терену осим овако симпатија. У Срему је било поприлично усташа јер Срем је био у НДХ (и Земун и Петроварадин) али то су сатрли већ и сами партизани.

Са Сремцима нема шале.
Sremci su mnogo za*eban element, to ko izađe uveče u Rumu, Pazovu, Inđiju da glumi nešto, ogromne su šanse da će naći nevolju, a naći će nekad sve i da ne traži. Tako je bilo bar u moje vreme. Još ona sela manja, Banovci, Dobanovci, Surčin, Kupinovo, tamo su svi naoružani generacijama, svi legalno imaju neke "trofejne" i "neispravne" puške koje zapucaju kad treba. Ono tipa neispravna dvocevka kojoj gle čuda jedna cev radi

Хаха, Мирчић и онај управник Митровице Ивковић су ти прави Сремци. Ја сам мислио и да је Рака Радовић Сремац.
Нема аутохтонијег Сремца од Синише Ковачевића. :)
Синиша вели да је његова породица преко 20 генерација у Срему, каже да је то утврдио његов рођак историчар који је истраживао по архивима од Стамбола до Беча.

Sremci su mnogo za*eban element, to ko izađe uveče u Rumu, Pazovu, Inđiju da glumi nešto, ogromne su šanse da će naći nevolju, a naći će nekad sve i da ne traži. Tako je bilo bar u moje vreme. Još ona sela manja, Banovci, Dobanovci, Surčin, Kupinovo, tamo su svi naoružani generacijama, svi legalno imaju neke "trofejne" i "neispravne" puške koje zapucaju kad treba. Ono tipa neispravna dvocevka kojoj gle čuda jedna cev radi
Ваљда зато јербо су многи Сремци пореклом Крајишници. :D
Од око 1750. до 1900. у Срем се доселило пуно Срба из Крајине.

Да и Мики Ђуричин. Зјбн сорта.

Има изрека: Шумадинац вади брицу сваки дан, а Сремац једном да је употреби.

Kовачевић
Ovo je nešto genijalno, nabeđeni mangupčić iz Beograda Vs. Sremac kratkog fitilja, tipičan sremački mentalitet i reakcija, ko ih zna nije iznenađen.
https://www.youtube.com/watch?v=jQRmkt5lbvY

90-tih odziv na mobilizaciju u Sremu je bio >90%. Šumadija <40%.
Рекох већ, многи Сремци имају даље крајишко порекло.
90% Сремаца из доњег ("свињског") Срема са којима сам причао а који су знали своје порекло су ми рекли да су њихови преци ту дошли из Лике и Далмације током 18-ог и 19-ог в.

@nonaligned

Uz to što si rekao bitna činjenica je da je Srem bio deo NDH i da je teško postradao od ustaša. Nije samo u pitanju geografsko(tj. Krajiško) poreklo.
Sremci su izrazito zayebani ljudi. Ljudine al ako im staneš na žulj..Potpuno je neodgovarajući kliše o Lalama(a mnogi ovde sve Vojvođane tako nazivaju) kao tunjavim i smotanim što jedu slaninu i luka. Ti ljudi su vekovima bili deo Vojne Krajine i tukli se sa Turcima. Poznat je Banatski ustanak...Ako ne najveći a ono prvi veliki ustanak Srba protiv Turaka.

Poslednja izmena:
Uz to što si rekao bitna činjenica je da je Srem bio deo NDH i da je teško postradao od ustaša. Nije samo u pitanju geografsko(tj. Krajiško) poreklo.
Sremci su izrazito zayebani ljudi. Ljudine al ako im staneš na žulj..
Усташе су у Срему побиле неколико десетина хиљада Срба.
Сремци су толерантнији људи од нас Крајишника. Пошто живим у Срему знам да се дешавало да су неки Крајишници бацали отпад на сремачке њиве, а власници су то мирно поднели. Да је обрнут случај, било би крви до колена... Сремци су доста шкрти људи, а такви су ваљда сви Војвођани. Сремице бије глас да су "неукротиве" и јаке на "језику." :)

Приметите:

Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji je bila skupština održana u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, koja je proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

А ди је Срем?

Па Сремци су већ при самој помисли да се води икаква Скупштина јавили у НС да они не долазе јер се Срем већ ујединио са Србијом. :super: :worth:

Ovo je nešto genijalno, nabeđeni mangupčić iz Beograda Vs. Sremac kratkog fitilja, tipičan sremački mentalitet i reakcija, ko ih zna nije iznenađen.

ако мислиш на Рстовског ја мислим да он не глуми БГ већ баш локалног Сремца јер видиш да каже Илији као да су стари другари.

управо сам ти одговорио, али поновићу.

Југославија је решила да протера све народности који су пактирали против. И то је урађено у случају Немаца и Италијана. А Бугари Мађари и Шиптари су пошеђени на основу линије братског комунизма пошто је у тим земшама такође победио комунизам.

Da, to mi je prilično jasno. Drugim rečima, Titosloveni su amnestirali sluge okupatora isto kao što su uradili i sa ustašama, dok su Srbe rešili da osakate jer se na teritoriji Srbije komunizam nije primio. U prevodu, komunističkom šljamu nije toliko smetalo što je neko bio saradnik okupatora, koliko mu je smetalo protivljenje njegovim ideološkim ciljevima. A u daljem prevodu to znači da se titoslovenska đubrad ne bi ni borila protiv okupatora da je taj okupator ostao u dobrim odnosima sa SSSR.

Sremci su vojvođanski dinarci. Valjda zbog Fruške gore.
Не само то, него међу Сремцима стварно има пуно оних који имају динарско порекло.
Од ових староседелачких презимена из Батајнице само неколико нису крајишка https://sr.wikipedia.org/wiki/Батајница#Историја
Сурдучани су 1995/96 поклонили земљу за плацеве прогнаницима из Крајине, из разлога што су преци Сурдучана дошли из Крајине па су они у тим људима видели земљаке и рођака. Сурдук су основали српски досељеници из Лике и северне Далмације 1770-их. Сурдучка презимена су скоро 100% личка и севернодалматинска.
.

У Бачкој је најтеже било Србима јер су их Немци и Мађари колонизацијом дотерали до мањине. Осим тога Бачка има и три највећа војвођанска града НС СО и СУ. Погледајте само попис из 1910 жупаније Бач-Бодрог која обухватила још само Бају за разлику од Бачке данас:

17% дакле.

После поновног заузећа Бачке 1941. Мађари су расправљали који град да буде поново седиште жупаније. Сомбор као пре, Суботица као град са највише Мађара или НС. Е сад НС је имао најмање Мађара али имао је лепу репрезентативну Бановину. НС Мађари су били баш за НС јер су тврдили да је тај град извор СРБИЗАЦИЈЕ жупаније и Војводине и да баш зато треба кренути ту са Мађаризацијом. Пошто је главни Мађар Лео Деак био из Куле која је ту негде између било му је све једно, али то је пресекла Будимпешта: ZOMBOR.

Не само то, него међу Сремцима стварно има пуно оних који имају динарско порекло.
Од ових староседелачких презимена из Батајнице само неколико нису крајишка https://sr.wikipedia.org/wiki/Батајница#Историја
Сурдучани су 1995/96 поклонили земљу за плацеве прогнаницима из Крајине, из разлога што су преци Сурдучана дошли из Крајине па су они у тим људима видели земљаке и рођака. Сурдук су основали српски досељеници из Лике и северне Далмације 1770-их. Сурдучка презимена су скоро 100% личка и севернодалматинска.
.

а да ли ти знаш по чему је Срем најчувенији. Ево ако то одговориш даћу ти диплому Старосједиоца :rtfm: :zcepanje:

У Бачкој је најтеже било Србима јер су их Немци и Мађари колонизацијом дотерали до мањине. Осим тога Бачка има и три највећа војвођанска града НС СО и СУ. Погледајте само попис из 1910 жупаније Бач-Бодрог која обухватила још само Бају за разлику од Бачке данас:

17% дакле.

После поновног заузећа Бачке 1941. Мађари су расправљали који град да буде поново седиште жупаније. Сомбор као пре, Суботица као град са највише Мађара или НС. Е сад НС је имао најмање Мађара али имао је лепу репрезентативну Бановину. НС Мађари су били баш за НС јер су тврдили да је тај град извор СРБИЗАЦИЈЕ жупаније и Војводине и да баш зато треба кренути ту са Мађаризацијом. Пошто је главни Мађар Лео Деак био из Куле која је ту негде између било му је све једно, али то је пресекла Будимпешта: ZOMBOR.

I tako nalazimo još jedno opravdanje za proterivanje Nemaca iz Vojvodine. Navodno su toliko pritisli Srbe, pa su hrabri i nadasve dobronamerni komunisti rešili da spasu što se spasti može i zato su ih proterali :kafa:

а да ли ти знаш по чему је Срем најчувенији. Ево ако то одговориш даћу ти диплому Старосједиоца :rtfm: :zcepanje:

A ti si rešio da prikriješ svoje doseljeničko poreklo iznošenjem svakog podatka o Vojvodini koji ti padne na pamet, a koji obavezno mora da bude afirmativan po titoslovenski šljam?

• Haha
Reactions: Hix
Па сад си ме уватио у ситне сате...
Горњи брдски Срем је чувен по вину, а доњи равни Срем по свињогојству. :)

I tako nalazimo još jedno opravdanje za proterivanje Nemaca iz Vojvodine. Navodno su toliko pritisli Srbe, pa su hrabri i nadasve dobronamerni komunisti rešili da spasu što se spasti može i zato su ih proterali :kafa:

Ау ал си ти упоран. За Немцима овде нико не плаче веруј ми. А сами су себе отерали. Како. Па лепо њихова идеологија је била да узму све за себе а остале да пококају, а казна за то је протеривање. Најмање протеривање и конфискација и губитак свих грађанских права. Просто и јасно.

То нема везе са комунизмом. Не много.

Не Срем је чувен по необичним топонимима који се не могу извести ни откуда или ти можда знаш:

Шид, Рума, Ириг, Ердевик, Батајница, Пазова, Беочин, Врдник итд итд...

To si ti tako proglasio? Sećam se kada si za pokojnog mitropolita Amfilohija koristio neki nadimak koji niko drugi nije, a šatro je opšte poznata stvar :kafa:

A ti si rešio da prikriješ svoje doseljeničko poreklo iznošenjem svakog podatka o Vojvodini koji ti padne na pamet, a koji obavezno mora da bude afirmativan po titoslovenski šljam?

ја не сматрам да су Бачвани екстра сорта српске расе. За мене сви Срби у свим пределима био он сиромашан или пак богат имају разлог да буду на нешто поносни. Да ли је то неки знаменити човек, нека велика битка и сл. Погледај где су нам се генији рађали све по неким вукојебинама и салашима.

А друго. Ја исто не волим комунисте, али комунисти су ако о томе говоримо спрашили веома много усташа. Много више него четника.

Back