Crnogorac koji nije bio Srbin

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Зезаш се, или стварно никад ниси чуо да Срби по источној Србији и по Војводини (старинци) имају крсну славу? :???:

Bogarte bio sam osutan nekoliko dana pa se izvinjavam zbog zakašnjenja.

Za istočnu Srbiju zaista nijesam znao da slave slavu (nepotrebno je dodavati krsna). Za vojvođanske starince znam da su slavili slavu i oni su moždajedini Srbi koji su je slavili. Svi ostali su zapravo preuzeli seoske svece zaštitnike ili slično. Koliko znam SPC je vjekovima bila žestoki protivnik običaja slave i proganjala ga je na sve moguće načine u prvom redu smatrajući ga paganskim običajem. U vrijeme kneževine i kraljevine Srbije SPC (jeli to sinod ili neko drugo tijelo crkveno ne znam) osveštanje slavskog hljeba je bilo zabranjeno pod prijetnjom izopštenja iz crkve. Tek početkom 90-ih i propašću komunizma dolazi do renesanse SPC koja iz propagandnih razloga proglašava slavu kao prastari srpski običaj. Naravno u tome ima istine kao i u svemu drugom što crkva tvrdi, a ne jednom se pokazalo da se radi o teškim neistinama.

Веруј ми, први пут чујем за ово. Да ли би могао да напишеш нешто више о том противљењу цркве слављењу славе?

Искрено, први пут чујем, али да будем искрен, заиста не знам ни за нека спомињања славе у некој даљој прошлости. Оно што поуздано знам јесте да се по Банату и Бачкој слави слава као породични "светац" (за разлику од сеоских слава, које су колективне сеоске манифестације), и да се преноси са генерације на генерацију по мушком потомку.

Такође, знам да се слава слави и по источној Србији, и да је, у времену пре српско-бугарског државног разграничења, била неки знак распознавања Срба од Бугара. Па и чувено Сремчево дело "Ивкова слава" с краја 19. века описује слављење крсне славе једног Нишлије.

Такође, исто колико знам, по Босни и Хрватској такође постоји традиција слављења славе која гарантовано досеже бар до 19. века колико отприлике сеже породично сећање, а с обзиром на шароликост обичаја и факт да је поприличан број католика који су на католичанство прешли са православља задржао обичај славе све до пре неколико деценија, обичај мора бити старији.

А и Вук Караџић, описујући одредницу "Крсно име" у Српском рјечнику, говори да је слави "сваки Србљин" без изузетка по неком географском принципу, а барем се њему, коме су у време писања речника одлично биле познате прилике по Босни, Србији и Угарској не може негирати објективност и тачност.

Веруј ми, први пут чујем за ово. Да ли би могао да напишеш нешто више о том противљењу цркве слављењу славе?

Искрено, први пут чујем, али да будем искрен, заиста не знам ни за нека спомињања славе у некој даљој прошлости. Оно што поуздано знам јесте да се по Банату и Бачкој слави слава као породични "светац" (за разлику од сеоских слава, које су колективне сеоске манифестације), и да се преноси са генерације на генерацију по мушком потомку.

Такође, знам да се слава слави и по источној Србији, и да је, у времену пре српско-бугарског државног разграничења, била неки знак распознавања Срба од Бугара. Па и чувено Сремчево дело "Ивкова слава" с краја 19. века описује слављење крсне славе једног Нишлије.

Такође, исто колико знам, по Босни и Хрватској такође постоји традиција слављења славе која гарантовано досеже бар до 19. века колико отприлике сеже породично сећање, а с обзиром на шароликост обичаја и факт да је поприличан број католика који су на католичанство прешли са православља задржао обичај славе све до пре неколико деценија, обичај мора бити старији.

А и Вук Караџић, описујући одредницу "Крсно име" у Српском рјечнику, говори да је слави "сваки Србљин" без изузетка по неком географском принципу, а барем се њему, коме су у време писања речника одлично биле познате прилике по Босни, Србији и Угарској не може негирати објективност и тачност.

Konstantin Jireček opisuje "Krsnu slavu" kao stari običaj u Srba i nalazi ga još u XIII. i XIV. veku kod srpskih plemića.

Bogarte bio sam osutan nekoliko dana pa se izvinjavam zbog zakašnjenja.

Za istočnu Srbiju zaista nijesam znao da slave slavu (nepotrebno je dodavati krsna). Za vojvođanske starince znam da su slavili slavu i oni su moždajedini Srbi koji su je slavili. Svi ostali su zapravo preuzeli seoske svece zaštitnike ili slično. Koliko znam SPC je vjekovima bila žestoki protivnik običaja slave i proganjala ga je na sve moguće načine u prvom redu smatrajući ga paganskim običajem. U vrijeme kneževine i kraljevine Srbije SPC (jeli to sinod ili neko drugo tijelo crkveno ne znam) osveštanje slavskog hljeba je bilo zabranjeno pod prijetnjom izopštenja iz crkve. Tek početkom 90-ih i propašću komunizma dolazi do renesanse SPC koja iz propagandnih razloga proglašava slavu kao prastari srpski običaj. Naravno u tome ima istine kao i u svemu drugom što crkva tvrdi, a ne jednom se pokazalo da se radi o teškim neistinama.

Svaki Srbin u Hrvatskoj oduvijek slavi slavi. Isto kao i u Bosni i Hercegovini, od starih vremena. Nema to veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom, već narodnim običajima - komunisti i najžešći ateisti su slavili slave.

U suštini, ja ne znam da postoji ijedan Srbin koji nema svoju krsnu slavu. :think:

Da je SPC bila protivnik toga, moguće, ali koliko vidim ako i vladike pišu o tome - ne vjerujem, imamo crkvene izvore starije i od nove Srbije koje povezuju krsnu slavu sa Svetim Savom (koji ju je, navodno, ustalio kao običaj svakog pravoslavnog Srbina).

Zbog čega bih vjerovao Njegošu, ili bilo kojem pojedincu iz istorije?

Јок, лагали су. Па по томе историја испада још гора теорија завере него што пропагирају Деретићевци... српску "историју" уништили Ватикан и Бечко-Берлинска школа, а црногорску СПЦ и "великосрби"... од којих је велик број био управо пореклом из ЦГ.

Док, наравно, треба веровати оном ко анонимно по форумима селективно цитира, служи се нетачном аргументацијом... а притом не може да пронађе идеолошког и националног једномишљеника ни у једном међу својим прецима и сународницима. Него, оп Пушкин, оп Елис Ајланд, оп хаплогрупе... шта су - да су, ал' наше су.

mrtvo-ozbiljan..jedino ako se evlija zayebaje.:mrgreen:

Па, пошто спомињеш то из теме у тему, и у свакој теми ти неко одговори где, како и због чега грешиш... А сад опет овде долазиш са истом констатацијом, иако си о томе расправљао 50 пута. У комбинацији са измишљеним "Теслиним дневницима", закључујем да се заебаваш. :)

Па, пошто спомињеш то из теме у тему, и у свакој теми ти неко одговори где, како и због чега грешиш... А сад опет овде долазиш са истом констатацијом, иако си о томе расправљао 50 пута. У комбинацији са измишљеним "Теслиним дневницима", закључујем да се заебаваш. :)

bogi,nitko mene tj.evliju nije moga osporit,a i kako bi???

ako turski putopisac obilazeci osmansko carstvo, na balkanu, ide od
mjesta do mjesta i kupi podatke o etnickoj struktori tamosnjih naseljenika,i dolazi u Niksic i Pivu,i tamo mu 10 000tisuca krsnih ercegovaca:mrgreen: na pitanje,ko su i sta su,ko iz puske..mi smo OVEJANI HRVATI izgusla.

onda tu nema mista za nikakve interpretacije raznoraznih jovana i ivana
iz bilo kojeg politickog tabora...tu smo valjda jasni.

jos kad znamo,a znamo da se je u skoro istom vremenskom dobu
desila da je cila trebinjska biskupija presla na pravoslavlje..jer su pravoslavci za razliku na katolike toga doba itekako bolje prolazili u osmanskom carstvu..pa kad citamo ruskog putopisca,Tolstoja od Hrvatima izmedju Dubrovnika,HercegNovog do Tivta i Kotora onda je to za mene nista drugo nego ocigledni poviesni kontinuitet Crvene Hrvatske..(Croatia Rubea)

Na žalost tu sam knjigu davno čitao još za vrijeme SFRJ a sad se ne mogu sjetiti ni kako se zove. Ali sam u njoj našao taj podatak. O tome postoje tragovi u arhivima i tamo su čak navedeni arhivski brojevi.

Naravno da se slava slavi i u Bosni i u Hrvatskoj jer i tamo žive ljudi koji su došli iz primorskih krajeva. Pitanje je koliko je taj običaj tamo star.

Krsno ime i slava nijesu isto.

Išto veli Slaven:
Svaki Srbin u Hrvatskoj oduvijek slavi slavi. Isto kao i u Bosni i Hercegovini, od starih vremena. Nema to veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom, već narodnim običajima - komunisti i najžešći ateisti su slavili slave.

U suštini, ja ne znam da postoji ijedan Srbin koji nema svoju krsnu slavu.

Da je SPC bila protivnik toga, moguće, ali koliko vidim ako i vladike pišu o tome - ne vjerujem, imamo crkvene izvore starije i od nove Srbije koje povezuju krsnu slavu sa Svetim Savom (koji ju je, navodno, ustalio kao običaj svakog pravoslavnog Srbina).

Tačno slava zaista nema veze sa SPS, i ona je narodni običaj naslijeđen od Rimljana zatečenih poslije doseljavanja Slovena.
Sv. Sava takođe nema nikakve veze sa slavom to je još jedan od crkvenih propagandnih trikova.

У ком смислу крсно име и крсна слава нису исто? Обоје се односе на конкретан датум и светитеља, и подразумевају породично славље и гозбу на коју долазе гости и честитају домаћину и укућанима тај датум као празник.

Na žalost tu sam knjigu davno čitao još za vrijeme SFRJ a sad se ne mogu sjetiti ni kako se zove. Ali sam u njoj našao taj podatak. O tome postoje tragovi u arhivima i tamo su čak navedeni arhivski brojevi.

Naravno da se slava slavi i u Bosni i u Hrvatskoj jer i tamo žive ljudi koji su došli iz primorskih krajeva. Pitanje je koliko je taj običaj tamo star.

Krsno ime i slava nijesu isto.

Išto veli Slaven:

U suštini, ja ne znam da postoji ijedan Srbin koji nema svoju krsnu slavu.

Tačno slava zaista nema veze sa SPS, i ona je narodni običaj naslijeđen od Rimljana zatečenih poslije doseljavanja Slovena.
Sv. Sava takođe nema nikakve veze sa slavom to je još jedan od crkvenih propagandnih trikova.

Socijalistička Partija Srbije?

E, sad, govoriš kao jedan od najžešćih komunista. :mrgreen: Crkva je to prisvojila, ko zna kada, ali je prihvatila to, i to nikako ne može biti "propagandni trik", jer ako je, onda su sve i svašta propagandni trikovi.

U svakom slučaju krsna slava je danas prvenstveno srpski (pa tako i onima koji su smatrani/sebe smatrali Srbima - crnogorski i makedonski) običaj. To nikako nisu mogli dobiti od Rimljana, jer Rimljana više nije ni bilo. Najvjerovatnija teorija je i ona koju ja i sam čak prihvaćan - slava kao ostatak slovenskog paganizma. Srbi su ostali vjerni paganizmu, sam Sveti Sava je pričao kako je država bila prepuna toga, a slovenski paganizam je iskorjenjen tek od strane cara Dušana.

bogi,nitko mene tj.evliju nije moga osporit,a i kako bi???

ako turski putopisac obilazeci osmansko carstvo, na balkanu, ide od
mjesta do mjesta i kupi podatke o etnickoj struktori tamosnjih naseljenika,i dolazi u Niksic i Pivu,i tamo mu 10 000tisuca krsnih ercegovaca:mrgreen: na pitanje,ko su i sta su,ko iz puske..mi smo OVEJANI HRVATI izgusla.

onda tu nema mista za nikakve interpretacije raznoraznih jovana i ivana
iz bilo kojeg politickog tabora...tu smo valjda jasni.

jos kad znamo,a znamo da se je u skoro istom vremenskom dobu
desila da je cila trebinjska biskupija presla na pravoslavlje..jer su pravoslavci za razliku na katolike toga doba itekako bolje prolazili u osmanskom carstvu..pa kad citamo ruskog putopisca,Tolstoja od Hrvatima izmedju Dubrovnika,HercegNovog do Tivta i Kotora onda je to za mene nista drugo nego ocigledni poviesni kontinuitet Crvene Hrvatske..(Croatia Rubea)

У реду. Али шта је 10000 Хрвата на супрот 300000 других Црногораца? И како су се свих 10000 скупили на рпу да му тако у глас одговоре?

Socijalistička Partija Srbije?

E, sad, govoriš kao jedan od najžešćih komunista. :mrgreen: Crkva je to prisvojila, ko zna kada, ali je prihvatila to, i to nikako ne može biti "propagandni trik", jer ako je, onda su sve i svašta propagandni trikovi.

U svakom slučaju krsna slava je danas prvenstveno srpski (pa tako i onima koji su smatrani/sebe smatrali Srbima - crnogorski i makedonski) običaj. To nikako nisu mogli dobiti od Rimljana, jer Rimljana više nije ni bilo. Najvjerovatnija teorija je i ona koju ja i sam čak prihvaćan - slava kao ostatak slovenskog paganizma. Srbi su ostali vjerni paganizmu, sam Sveti Sava je pričao kako je država bila prepuna toga, a slovenski paganizam je iskorjenjen tek od strane cara Dušana.

Објасни, како и када је то Душан искоренио словенски паганизам, и шта подразумеваш са паганизам? Свети Сава није причао о паганизму, него о јеретизму. А Славу смо одабирали са Крштењем, и мењали је по личном нахођењу уз црквено одобрење.

keca je absolutno u pravu,njegos je pojedinac i njegovo misljenje nije bitno...dok su npr.10 000 Niksicana i Pivljana prije samo nepunih300 godina jasno i glasno se izjasnili kao Ovejani Hrvati,kako turski putopisac,Evlija Celebija, pishe.pazi bato,ne obicni Hrvati nego OVEJANI HRVATI.takoreci Velike Hrvatine, ko mi danasnji ercegovci..:super:

eee,10tisuca-iljada Niksicana i Pivljana.:mrgreen:to je velicanstven broj...yebo pet-seet POJEDINACA koji u ocigledno sve to radili zbog osobnih razloga.

10 000....koja brojcina.

QA mrzi me da po 150-i put kuckam.

Taj Chelebija je toliko pouzdan kao istorijski izvor, da ga svi slovom citiraju :roll:
Prvo, ZDS je ovo od Celebije kopirao iz Corovicevog izdanja na sajtu rastko, gde se sam Corovic chudi toj mashtovitosti kako i odakle Celebija izmishla Hrvate medju srpskim plemenima ;) To je jedno.

Druga stvar je da su bash u to vreme, u doba Celebije, Pivljani iskazivali strahovite napore pod Turcima, kako bi obnovili stari hram Srpske Pravoslavne Crkve, koji su uz mnogo zrtvovanja obnovili i odgradili, i do danas je to Pivski manastir, ponos Pivljana ;)

У реду. Али шта је 10000 Хрвата на супрот 300000 других Црногораца?

odkud znamo da i onih 300tisuca-iljada nisu takodjer bili barem Hrvati ako vec ne ovejani(proslavljeni/ponosni):mrgreen:

mozda jaran evlija nije samo vremenski stiga da sve obidje.

И како су се свих 10000 скупили на рпу да му тако у глас одговоре?

...Posle napada na Kotor turski zapovednici su rešili da kazne Pivljane i Nikšiće, koji su pomagali Mlečanima. U ekspediciji, kojoj se pridružio i Čelebija, učestvovalo je 10.000 vojnika. Za ta plemena Evlija piše, da su "ovejani Hrvati". Oni, veli, s hercegovačkim pašama "govore jedino s vrhovima od andžara", pa zbog toga "upravnik te oblasti njima nikoga ne sme da pošalje"...

imas li jos po koje pitanjce?

QA mrzi me da po 150-i put kuckam.

Taj Chelebija je toliko pouzdan kao istorijski izvor, da ga svi slovom citiraju :roll:
Prvo, ZDS je ovo od Celebije kopirao iz Corovicevog izdanja na sajtu rastko, gde se sam Corovic chudi toj mashtovitosti kako i odakle Celebija izmishla Hrvate medju srpskim plemenima ;) To je jedno.

sto nebi jedan celebija bio pouzdan i OBJEKTIVAN???

covik je TURSKI putopisac, koji obilazi osmanske pasaluke svoga
gazde sultana.ko mu ozbiljan i prisebi moze prebacit da je favorizirao Hrvate,Srbe ili Tunguzijance???

sta je tu toliko neshvatljivo,ako odbacish za sekund
svetosavsku mantru kojom su vas kljukali sve ove zadnje
godine,o "srbima svim i svuda"..

cova dosa u Niksic i Pivu i sreo 10000 vojnika koji su se zajedno
sa Mlecima napadali turske utvrde u Kotoru.

pita ih ko su i ca su..nebitno je sad,da li su se izglasili zajedno u glas ili jedan po jedan
ili da su se vojvode u ime svih
izglasili.bitno je samo i izkljucivo da su se izjasnili kao
OVEJANI HRVATI.nmesto kao
PONOSNI HRVATI....i tu se nema sta nadodad ili oduzet.
mogli su se izjasnit kao serbski cetnici ili elitna pesadija tunguzije,
ali vragolani oce da budu Hrvati i ca sad..

sad se onaj trecorazredni i zaprepasceni srbijanski "istoricar",
curkovic cudi,kako je to breeeeeeeee moguce da su
"njihova serbska" plemena izjasnjavaju kao Hrvati.

u yebote,alal mi ga je zao sto je i on ocigledno kljukan
sa mitovimai lazima o srbima,od triglava do djerdapa..

a da je kojim slucajem celebija zapisao da je sreo Srbe tamo,
bilo bi,pa naravno breeee..nego koga ce tamo da sretne.

ali,prc...nema Srba,ali 10tisuca krsnih ercegovaca,
brat do brata.Hrvat do Hrvata..:super:

gazde sultana.ko mu ozbiljan i prisebi moze prebacit da je favorizirao Hrvate,Srbe ili Tunguzijance???

pita ih ko su i ca su..nebitno je sad,da li su se izglasili zajedno u glas ili jedan po jedan

Koja si ti neznalica, uf..... Choveche, pod Turcima su dizali manatsir Srpske Pravoslavne Crkve.... Ebote, ne hrvatske, ili Egipatske, nego SRPSKE. Guslaju vekovima pre Chelebije o Jugovicima i Kosovu, o srpskim vojvodama, despotima itd. No po tebi su ti "Ovejani Hrvati", postalo "Ovejani Srbi, Srbende" za manje od 300 godina. E izem ti onda te "velike Hrvate" :whistling:

Mene zaista vishe mrzi, evo, neka ti Slaven77 ako ga ne mrzi, da ti napishe par rechi od Eveliji chelebiji, i o narodima i jezicima koje on vidi na Balkanu.

p.s. Taj tzv "trecerazredni" istoricar Corovic, sluchajno je jedan od najpriznatijih istorichara, kojeg priznaju kako srpski tako i hrvatski istorichari, i smatraju ga najobjektivnijim, nepristrasnm :whistling:

Koja si ti neznalica, uf..... Choveche, pod Turcima su dizali manatsir Srpske Pravoslavne Crkve.... Ebote, ne hrvatske, ili Egipatske, nego SRPSKE. Guslaju vekovima pre Chelebije o Jugovicima i Kosovu, o srpskim vojvodama, despotima itd. No po tebi su ti "Ovejani Hrvati", postalo "Ovejani Srbi, Srbende" za manje od 300 godina. E izem ti onda te "velike Hrvate" :whistling:

Mene zaista vishe mrzi, evo, neka ti Slaven77 ako ga ne mrzi, da ti napishe par rechi od Eveliji chelebiji, i o narodima i jezicima koje on vidi na Balkanu.

p.s. Taj tzv "trecerazredni" istoricar Corovic, sluchajno je jedan od najpriznatijih istorichara, kojeg priznaju kako srpski tako i hrvatski istorichari, i smatraju ga najobjektivnijim, nepristrasnm :whistling:

alooooooooooooo..nisam ja napisao/rekao da su Niksicani i Pivljani
se izjasnili kao OVEJANI HRVATI...niti je to rabota neke ustasko-vatikanske loze i zavere proti vaskolikog serbstva.

to je zabiljezio TURSKI putopisac evlija celebija,kada je
boravio osobno i licno u Niksicu i Pivi.

zasto nije napisao da su to bili "srbi"...????
zato ca su coviku svi ti Niksicani i PIVLJANI rekli da su Hrvati...

da su se izjasnili kao Srbi..jaran celebija bi to zasigurno i
tako zabiljezio,naime, kao ovejani Srbi..ali NISUUUUUU.

yebote,sta bi ti, da ti se crta ili bi jedan videoklipic u slici i tonu
di evlija divani sa tim Ovejanim Hrvatimaa a oni mu guslaju u glas.

i ja bi', ali nazalost digitalna tehnika za vrime jarana evlije nije bila
na zavidnom nivou..

Pazi ti, mrzi me da trazim kritike Evelije Chelebije i njegove pouzdanosti kao istorijskog izvora, no ti samo stavi prst na chelo i zamisli se..... Ti "Ovejani Hrvati" su dizali manastir Srpske Pravoslavne Crkve? :shock:
Da li te to buni malo?

Pazi ti, mrzi me da trazim kritike Evelije Chelebije i njegove pouzdanosti kao istorijskog izvora, no ti samo stavi prst na chelo i zamisli se..... Ti "Ovejani Hrvati" su dizali manastir Srpske Pravoslavne Crkve? :shock:
Da li te to buni malo?

pa mozda su to bili Hrvati koji su vec presli na pravoslavlje.
imas isti slucaj cak u istom vremenskom dobu di cila trebinjska
biskupija prelazi na parvoslavlje,jer je u ono vrime osmana bilo
daleko lagodnije biti pripadnik grckog zakona aka pravoslavlja,
nego biti katolik.

jer su osmani katolike progonili sve u sesnajs.

odkud znamo da i onih 300tisuca-iljada nisu takodjer bili barem Hrvati ako vec ne ovejani(proslavljeni/ponosni):mrgreen:

mozda jaran evlija nije samo vremenski stiga da sve obidje.

...Posle napada na Kotor turski zapovednici su rešili da kazne Pivljane i Nikšiće, koji su pomagali Mlečanima. U ekspediciji, kojoj se pridružio i Čelebija, učestvovalo je 10.000 vojnika. Za ta plemena Evlija piše, da su "ovejani Hrvati". Oni, veli, s hercegovačkim pašama "govore jedino s vrhovima od andžara", pa zbog toga "upravnik te oblasti njima nikoga ne sme da pošalje"...

imas li jos po koje pitanjce?

Ja imam pitanjce.

Kako je to izvješće Ćelebije, dokaz ičega? :dontunderstand:

Zato što nije pouzdan (objektivnost kao pojam je neprimenljiva).

Nije favorizirao ama baš nikoga. Jednostavno, jedan je od prvih istraživanja naših prostora.

Reci mi, da li su preci svih Hrvata i Bošnjaka (ovi iz 17. stoljeća) mentalno retardirani, ili je Ćelebija (a ne Čelebija, kako ti misliš da se zvao) nepouzdan? :think:

On poredi stanovništvo da su kao ovejani Hrvati, kod kojih je između ostalog i bio. Što ćeš sad reći, da je istina sve što je on pisao (a u 90% slučajeva njegova izviješća su banalne gluposti, on nam je kvalitetan zbog opisa onog što je vidio, a ne što je čuo ili poznavao o našim prostorima)?

alooooooooooooo..nisam ja napisao/rekao da su Niksicani i Pivljani
se izjasnili kao OVEJANI HRVATI...niti je to rabota neke ustasko-vatikanske loze i zavere proti vaskolikog serbstva.

to je zabiljezio TURSKI putopisac evlija celebija,kada je
boravio osobno i licno u Niksicu i Pivi.

zasto nije napisao da su to bili "srbi"...????
zato ca su coviku svi ti Niksicani i PIVLJANI rekli da su Hrvati...

da su se izjasnili kao Srbi..jaran celebija bi to zasigurno i
tako zabiljezio,naime, kao ovejani Srbi..ali NISUUUUUU.

yebote,sta bi ti, da ti se crta ili bi jedan videoklipic u slici i tonu
di evlija divani sa tim Ovejanim Hrvatimaa a oni mu guslaju u glas.

i ja bi', ali nazalost digitalna tehnika za vrime jarana evlije nije bila
na zavidnom nivou..

Izmišljaš. On to nije zabilježio nigdje da su mu se plemena Pivljani i Nikšići izjasnili nacionalno kao Hrvati.

Osim toga, svi vrlo dobro znamo šta je sve Ćelebija pisao. Zašto ne koristiš malo normalnije njegove suvremenike, Hadži Halifu iz istog stoljeća? Ovaj je bar bio geograf, i poznavao je Balkan, za razliku od putopisca koji upoznaje nove zemlje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back