Crne Rupe

edit - Znaci na kraju budes dezintegrisan, samo sto iz tvoje perspektive se to kasnije dogodi?

Recimo... Zato se i kaze da je vreme relativno, samo to nema veze sa onim da ti jedan sat sa voljenom osobom traje kao sec, dok 1sec patnje i bola kao vecnost, jer je to samo percepcija. Ovde je rec o fizickom protoku vremena.

1sec ce uvek biti 1sec bez obzira gde se nalazis jer je to jedinica kojom se meri protok vremena, samo ce iz razlicitih pozicija ona trajati drugacije. Odnosno, moja 1sec ako sam ja na Zemlji nije isto sto i tvoja ako si ti blizu izvoraa ogromne gravitacije. I ti i ja ce mo za nasu sekundu toliko biti stariji, samo sto ako je ta teorija tacna, dok tebi prodje 1sec na zemlji mogu proci vekovi.

Pogledaj ovaj dole link, tu mozes da izracunas Gravitational time

http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_time_dilation

Recimo... Zato se i kaze da je vreme relativno, samo to nema veze sa onim da ti jedan sat sa voljenom osobom traje kao sec, dok 1sec patnje i bola kao vecnost, jer je to samo percepcija. Ovde je rec o fizickom protoku vremena.

1sec ce uvek biti 1sec bez obzira gde se nalazis jer je to jedinica kojom se meri protok vremena, samo ce iz razlicitih pozicija ona trajati drugacije. Odnosno, moja 1sec ako sam ja na Zemlji nije isto sto i tvoja ako si ti blizu izvoraa ogromne gravitacije. I ti i ja ce mo za nasu sekundu toliko biti stariji, samo sto ako je ta teorija tacna, dok tebi prodje 1sec na zemlji mogu proci vekovi.

Pogledaj ovaj dole link, tu mozes da izracunas Gravitational time

http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_time_dilation

Ok, sad kapiram malo bolje...A ovaj link, uz svaku pohvalu za trud, moracu da odbijem.Pa gde nadje da spajas mene i fiziku?:mrgreen:

Imam pitanje. Osim samo teorije, da li se zaista zna da vreme prolazi brze, odnosno sporije u nekom gravitacionom fluksu. Tj. pri snaznoj gravitaciji?

Zna se, naucnici su merili uz pomoc atomskih satova... Tj satova koji su merili vreme u svemiru bez prisustva gravitacije i casovnika koji su merili vreme na Zemlji i ustanovili su da se vreme razlikuje, ne mnogo al dovoljno da moze da se kaze da nije bila greska u casovnicima vec da zaista ima uticaja prisustvo gravitacije i njeno odsustvo

Znate li da postoji nova teorija koja zvuci kao naucna fantastika ali ima sve vise zagovornika.
Evo ovako prepricana glasi>Ceo nas svemir ukljucujuci i nas,nalazi se u unutrasnjosti ogromne crne rupa,koja se nalazi u jos vecoj crnoj rupi....
Neznam kako ali ovo valjda podrzavaju neki zakoni u fizici (ne znam tacno koji).;)

Zna se, naucnici su merili uz pomoc atomskih satova... Tj satova koji su merili vreme u svemiru bez prisustva gravitacije i casovnika koji su merili vreme na Zemlji i ustanovili su da se vreme razlikuje, ne mnogo al dovoljno da moze da se kaze da nije bila greska u casovnicima vec da zaista ima uticaja prisustvo gravitacije i njeno odsustvo

To je jedna velika zabluda Aleberta Anstajna na koju je ukazao Anri Bergson prilikom njihovog susreta kao i u delu koje je izniklo iz toga. Trajanje i istovremenost.

Nema nikakvih relativnih mnostva vremena linija u mnostvu referentnih sistema , vec ima jedno jedino vreme unutrasnje za svaki referentni sistem a samo po sebi to pravo vreme jeste duhovna kategorija, koja sadrzi u sebi mnostvo trajanja, ali ne na nacin linija, vec na nacin mnostva kvaliteta... Kvalitativine mnozine...intuicije trajanja.
U cemu su Anstajnove greske u svetlu filozofskih znanja izneo sam na ovoj temi na filozofiji kao i na mom blogu:

Bergson i Anštajnova teorija relativnosti
http://forum.krstarica.com/threads/395669

To je jedna velika zabluda Aleberta Anstajna na koju je ukazao Anri Bergson prilikom njihovog susreta kao i u delu koje je izniklo iz toga. Trajanje i istovremenost.

Nema nikakvih relativnih mnostva vremena linija u mnostvu referentnih sistema , vec ima jedno jedino vreme unutrasnje za svaki referentni sistem a samo po sebi to pravo vreme jeste duhovna kategorija, koja sadrzi u sebi mnostvo trajanja, ali ne na nacin linija, vec na nacin mnostva kvaliteta... Kvalitativine mnozine...intuicije trajanja.
U cemu su Anstajnove greske u svetlu filozofskih znanja izneo sam na ovoj temi na filozofiji kao i na mom blogu:

Bergson i Anštajnova teorija relativnosti
http://forum.krstarica.com/threads/395669

I niko ne govori o vise razlicitih vremena, vec o jednom vremenu koje usled delovanja fizickih sila protice drugacije, tj dolazi da uticaja na protok vremena u onom prostoru u kojem se mi nalazimo. Niko nije rekao da za tebe i mene vreme drugacije tece jer i ti i ja imamo isti pojam o vremenu u uslovim koji deluju na nas, samo ti uslovi imaju efekta van polja delovanja,, tj uticu na fizicku percepciju vremena oko nas.. To je samo percepcija nase sadasnjosti u odnosu na tudju, tj sadasnjost one osobe na koju nisu delovale iste sile.

P.S. izgleda da nisi procitao sve sto sam na pisao.... ovo je samo bio dokaz da je teorija tacna sa aspekta da masa/gravitacija deluje na pojam o protoku vremena, da si isao od samog pocetka ukapirao bi ono sto je i tvoj Filozof rekao. A to je da svako ima pojam o vremenu u zavisnosti od "sistema" u kom se nalazi...

Sada procitaj sve a ne samo da krenes od samog kraja i to citiras...

Poslednja izmena:
Ali pazite nase merenje i protok vremena je veoma delikatna stvar.
Ako stavis atomski casovnik na zemlju i jedan dva metra od zemlje oni ne pokazuju isto vreme (naravno u mnogo manjoj jedinici od sekunde ali razlika postoji).
Veoma zanimljiva tema ovako.

Zabluda, zabluda uobicajenog misljenja predvodjenog naucnim metodom da je vreme linija. Netacno!. Linija je u prostoru skup tacaka poredjanih jedna do druge. A pravo vreme je sukcesija i to ne sukceija trenutaka nego neprekidnost ...kontinuitet ...nesto sto u opazanju, samim tim ni u saznanju, ne moze naci. Naucni metod ne dodiruje vreme.... vec samo prostor. Ali, verujem da je ovo potpuno nov sled misli za tebe i da si zbunjen.
Hocu samo reci da slobodno ti kontempliraj o vremenu liniji, ali ne ocekuj niti uobrazavaj da time doirujes sustinu ovoga sveta niti pravo trajanje koje je intuicija i nije u dometu naucnog metoda .

I niko ne govori o vise razlicitih vremena, vec o jednom vremenu koje usled delovanja fizickih sila protice drugacije, tj dolazi da uticaja na protok vremena u onom prostoru u kojem se mi nalazimo.

Trebalo bi prvo da dobro savladas Anstajnovu teoriju relativitieta da bi onda ocenjivao njegove kriticare. O cemu to govoris?
Upravo teorija realativnosti cini kako prostor tako i vreme relativnim sto znaci da nema jedinstvenog vremena i porstora po toj teoriji. NIjedan referentni sistem nije privilegovan u svi imaju jednako pravo. Mozemo poci od bilo koga. Po toj teoriji sled dogadjaja je potpuno razlicit u dva referenta sistema. Recimo, za mene se prvo upali sijalica ..pa onda naidje automobil.
Za drugi referentni sistem prvo naidje automobil pa se onda upali sijalica.
Obadvojica posmtaramo jedan isti dogadjaj i niko od nas ne moze reci da li se prvo upalla sijalica pa naisao automobil ili obrnuto. Ovo ti je prosta parafaraza relativnosti vremena.

Bergson sada kazuje da iz toga ne izvodimo zakaljucak da ima dva razlicita referenta sistema i dva vremena u ovom slucaju, vec da ta dva vremena postoje samo u pojavi...u opazaju ili slici. Dok u realnsoti postoji samo jedno jedino vreme unutrasnje za svaki referenti sistem i po sebi jedno...ali metafizicki jedno.

Sto se tice satova.
Taj eksperiment samo pokazuje da imamo mnostvo trajanja ali ne na nacin mnostva linija u prostoru ...vec na nacin kvalitaitvnog mnostva koje je metafizicki jedno.
Ali ovim skrecemo sa teme .
Samo hocu da naglasim da verme nije linija i da u svojim kosmoloskim spekulacijama ne uobrazavate da mnogo toga otkrivate. Samo plivate u prostoj zabludi koja izjednacava trajanje sa prostorom. Sukcesiju sa jukstpozicijom.

Takodje Anstajn zanemaruje subjekat ,..jedinu suspstanciju svega. Cime se stavlja na polazise apsurda realizma. "objekat po sebi je realan"
Bergson upravo polazi od subjekta.

To sto danas svi znaju za Anstajana a skoro niko za Bergsona druga je prica.

Zabluda, zabluda uobicajenog misljenja predvodjenog naucnim metodom da je vreme linija. Netacno!. Linija je u prostoru skup tacaka poredjanih jedna do druge. A pravo vreme je sukcesija i to ne sukceija trenutaka nego neprekidnost ...kontinuitet ...nesto sto u opazanju, samim tim ni u saznanju, ne moze naci. Naucni metod ne dodiruje vreme.... vec samo prostor. Ali, verujem da je ovo potpuno nov sled misli za tebe i da si zbunjen.
Hocu samo reci da slobodno ti kontempliraj o vremenu liniji, ali ne ocekuj niti uobrazavaj da time doirujes sustinu ovoga sveta niti pravo trajanje koje je intuicija i nije u dometu naucnog metoda .

Trebalo bi prvo da dobro savladas Anstajnovu teoriju relativitieta da bi onda ocenjivao njegove kriticare. O cemu to govoris?
Upravo teorija realativnosti cini kako prostor tako i vreme relativnim sto znaci da nema jedinstvenog vremena i porstora po toj teoriji. NIjedan referentni sistem nije privilegovan u svi imaju jednako pravo. Mozemo poci od bilo koga. Po toj teoriji sled dogadjaja je potpuno razlicit u dva referenta sistema. Recimo, za mene se prvo upali sijalica ..pa onda naidje automobil.
Za drugi referentni sistem prvo naidje automobil pa se onda upali sijalica.
Obadvojica posmtaramo jedan isti dogadjaj i niko od nas ne moze reci da li se prvo upalla sijalica pa naisao automobil ili obrnuto. Ovo ti je prosta parafaraza relativnosti vremena.

Bergson sada kazuje da iz toga ne izvodimo zakaljucak da ima dva razlicita referenta sistema i dva vremena u ovom slucaju, vec da ta dva vremena postoje samo u pojavi...u opazaju ili slici. Dok u realnsoti postoji samo jedno jedino vreme unutrasnje za svaki referenti sistem i po sebi jedno...ali metafizicki jedno.

Sto se tice satova.
Taj eksperiment samo pokazuje da imamo mnostvo trajanja ali ne na nacin mnostva linija u prostoru ...vec na nacin kvalitaitvnog mnostva koje je metafizicki jedno.
Ali ovim skrecemo sa teme .
Samo hocu da naglasim da verme nije linija i da u svojim kosmoloskim spekulacijama ne uobrazavate da mnogo toga otkrivate. Samo plivate u prostoj zabludi koja izjednacava trajanje sa prostorom. Sukcesiju sa jukstpozicijom.

Takodje Anstajn zanemaruje subjekat ,..jedinu suspstanciju svega. Cime se stavlja na polazise apsurda realizma. "objekat po sebi je realan"
Bergson upravo polazi od subjekta.

To sto danas svi znaju za Anstajana a skoro niko za Bergsona druga je prica.

Udahni duboko, smiri filozofa u sebi i procitaj pazljivo... Vreme je relativno u oku posmatraca, 1 sec je uvek 1 sec bez obzira gde se mi nalazili i u kom sistemu. To je ono isto sto i tvoj filozof kaze. Meni ce vreme i ako idem priblizno brzinom svetlosti isto ici, jedna sec ce opet biti jedna sec, za 1 god cu imati jednu godinu vise, meni se vreme nece usporiti iz moje perspektive, isto kao i u prisustvu Crne Rupe, opet ce meni iz moje perspektive 1 sec uvek biti 1 sec, isto kao i da se nalazim na Zemlji... Samo iz tvog sistema ce to izgledati drugacije... Iz tvog sistema ce izgledati kao da meni vreme stoji dok iz mog kao da vreme kod tebe leti, tj kao da je neko pustio film na x16... Sta ti tu nije jasno?

Poslednja izmena:
Udahni duboko, smiri filozofa u sebi i procitaj pazljivo... Vreme je relativno u oku posmatraca, 1 sec je uvek 1 sec bez obzira gde se mi nalazili i u kom sistemu.

Opet ti stavljas apsolutno vreme a sve pod plastom teroije relativnosti. Kakvo apsolutno vreme? Nema apsolutnog vremena posle Anstajna!

A Bergonsovo "mnostvo trajanja u metaifizicki jednom" nije apsolutno vreme kako ga ti zamisljas i iz koga mozes izvoditi sekunde ili ga deliti na nacin kako si navikao.

Nijedan referenti sistem nije privilegovan da bi ga uzeo kao merilo. kako apsolutno vreme. Recimo ,za mene u mom sistemu proci ce jedna sekunda kao i uvek..tacno... ali ta moja sekunda za posmtraca na zemlji trajace 100 godina dok ce meni njegova sekunda trajati miljardjiti deo moje sekunde. Pa koja je onda ta sekunda koja je zajednicka za oba sistema kada oba sistema imaju razlicite sekunde i nijedan od njih ne mozemo izdvojiti kao privilegovan ciju bismo trajanje sekunde uzeli za apsolutnu meru a ne relativnu?

Sta ti tu nije jasno?
I jos me pitas sta mi nije jasno? Nije mi jasno kako tebi nije jasno? :lol:

Nemamo razlicite sekunde, imamo samo razlicit pojam i osecaj o vremenu druge osobe..

Sta su po tebi oni dokazali sa eksperimentom koji je ukljucivao satove? Al bez filozofiranja...

blek hole...to je metafora nestajanja.
pojenta je sto partikula i dalje ostaje cela,makar bila najmanja,makar bila nemoguca u zamislivoj situaciji (foton)...cak i putuje dalje svojim tokom.jea.

To nije nikakva zabluda, to je ono sto su pokazala merenja i ekperimenti, i to ne jedno nego citava gomila....

Jedini problem je sto mozes meriti prostor ili tkz. oprostoreno vreme liniju. Dok trajanje koje je nedeljivo i koje nije isto sto i linija, koju zamisljas kada mislis o vremenu ne moze se meriti. Kvalitet nije merljiv. Samim tim Anstajnove spekulacije zansovane na tome jesu zabluda. Zabluda koja meri prostor misleci da time ima posla sa vremenom. Pravo vreme je intuicija trajanja a ona se ne moze meriti jer je samo ekstenzivost merljiva ne i intenzivnost. Tako da tvoje "merili su"...zadrzi za sebe i one kojima je epruveta i retorta zamenila mozak...kako kaze Niče.

ps. Za vise informacija pogledaj moj post na ovoj temi kao i moju temu na filozofiji: Bergson i Anstajanova teorija relativnosti.
Ne mislis valjda da cu sada da ti ovde ponavljam jedno isto a sve kao odgovor na tvoju poštapalicu iz jedne recenice.

Markons 82
Ovo je odgovor i tebi. Satovi mere istovremenost ili odnos dve linije u prostoru. Na taj nacin konstatovacemo da imamo dve razlicite linije u prostoru a trajanje necemo time ni dodirnuti. A pitanje zasto imamo dve linije razlicite duzine koje su izmerili satovi? odgvoro je . Zato sto se tako objektivise trajanje koje je mnostvo ali ne Anstajnovo mnostvo linija u prostoru koje nema veze sa vremenom.... vec kvalitativno mnostvo trajanja intuicije.

Jedini problem je sto mozes meriti prostor ili tkz. oprostoreno vreme liniju. Dok trajanje koje je nedeljivo i koje nije isto sto i linija, koju zamisljas kada mislis o vremenu ne moze se meriti. Kvalitet nije merljiv. Samim tim Anstajnove spekulacije zansovane na tome jesu zabluda. Zabluda koja meri prostor misleci da time ima posla sa vremenom. Pravo vreme je intuicija trajanja a ona se ne moze meriti jer je samo ekstenzivost merljiva ne i intenzivnost. Tako da tvoje "merili su"...zadrzi za sebe i one kojima je epruveta i retorta zamenila mozak...kako kaze Niče.

Ne posmatra se prostor, meri se prostorvreme.
Ne meri se kvalitet, meri se kvantitet.
Ne zivimo u Svemiru X, nego u ovom Svemiru koji sasvim lepo mozemo da opisemo retortama i epruvetama.
Prema tome, sta je u tvojoj glavi je tvoj problem, a u stvarnosti je malo drugacije.
Sledeci put kada budes posmatrao ekran GPS-a reci sebi da ti nisi u stvari tu gde ti pokazuje uredjaj, nego negde drugde gde ti govori intuicija.

I argument za pobijanje teorija koje su plod dugogodisnjih istrazivanja mnogih velikih fizicara je:

Tako da tvoje "merili su"...zadrzi za sebe i one kojima je epruveta i retorta zamenila mozak

Nista vise?

Smesan si...

ps. Za vise informacija pogledaj moj post na ovoj temi kao i moju temu na filozofiji: Bergson i Anstajanova teorija relativnosti.
Ne mislis valjda da cu sada da ti ovde ponavljam jedno isto a sve kao odgovor na tvoju poštapalicu iz jedne recenice.

Ma da... Svi mi na ovom forumu se trudimo da ispratimo samo tvoje postove i ne usudjujemo se da ti postavimo bilo kakvo pitanje, jer si ti toboze vec odgovorio na tamo nekom drugom pdf-u i na nekoj tamo drugoj temi, pa da se ne bi ponavljao, jer mi nismo dostojni tvog ponavljanja, trebalo bi da sami nadjemo tvoj odgovor...

Ne zanosi se...

Ne posmatra se prostor, meri se prostorvreme.

Meri se samo prostor...prostor -vreme jeste prostor prostor. A to je zabluda na koju ukazuje Bergson i koja je cinjenica.

Ne meri se kvalitet, meri se kvantitet.

Upravo tako a vreme je kvalitet a ne kvantitet ili linija.

Ne zivimo u Svemiru X, nego u ovom Svemiru koji sasvim lepo mozemo da opisemo retortama i epruvetama.

Ni slucajno. Analiza nikada ne ide do osnove objasnjenja stvari, nego uvek ostavlja tkz"qualitates ocultae" (nepoznate kvalitete). Zato i postoji filozofija.
Trajanje je eto vidis nesto takvo sto nije dostupno analizi ili naucnom metodu..verovao ili ne. Tesko ti je da to pojmis jer prvi put u zivotu cujes za to..Ali prosto...vreme nije isto sto i linija..to nije hipoteza ..cinjenica

Prema tome, sta je u tvojoj glavi je tvoj problem, a u stvarnosti je malo drugacije.

Subjekat i objekat su korelati. Izvan svesti subjekta nema tvoje "reaLnsoti" kao takve ..kao skup objekata. Obejkat izvan svesti subjekta nije objekat vec tkz. stvar po sebi" koja je izvan mogucnosti saznanja.

Tako da mozes ti meriti . Mozes gledati u epruvete i retorte ali ne uobrazavj da se time bavis sustinom sveta i zivota. BAVIS SE pojavom. a subjekat ne mozes iskljcuti NIKAKO ,,jer je on supstancija pojave.
Cak su i fizicari koji ne razmilsjaju u svojim eskspremtima dosli do subjekta. Naravno da su zbunjeni pred time jer nisu navikli da misle ali ipak su dosli do toga.
Evo uzivaj:
Talas , cestica subjekat
http://forum.krstarica.com/threads/371833&highlight=talas

A to je zabluda na koju ukazuje Bergson i koja je cinjenica.

Odluci se jel govoris o realnom svetu ili izmisljenom svetu.
Ako govoris o realnom onda nije cinjenica.
U drugom slucaju moze da bude sta hoces.

Trajanje je eto vidis nesto takvo sto nije dostupno analizi ili naucnom metodu..verovao ili ne. Tesko ti je da to pojmis jer prvi put u zivotu cujes za to..Ali prosto...vreme nije isto sto i linija..to nije hipoteza ..cinjenica

Cinjenica je da su realtivisticki efekti 'usporavanja' vremena izmereni i da se koriste u svakodnevnom zivotu.

Odluci se jel govoris o realnom svetu ili izmisljenom svetu.
Ako govoris o realnom onda nije cinjenica.
U drugom slucaju moze da bude sta hoces.

Govorim o realnom koje ukljucuje u sebe subjektivno jer je duh supstancija ovoga sveta,
U tvom empiriskom ili kako to kazes "realnom svetu" neces naci trajanje vec samo liniju koja je simbol trajanja.... koja je inuticija i kao takva nije merljiva

Cinjenica je da su realtivisticki efekti 'usporavanja' vremena izmereni i da se koriste u svakodnevnom zivotu.
Izmeren je prostor ne vreme a.koje se ne moze meriti i koje nije linija.

Ali vrtimo se u krug. Bolje napisi. Da li je za tebe trajanje isto sto i linija...da znam sa kim imam posla.

Izmeren je prostor ne vreme a.koje se ne moze meriti i koje nije linija.

Izmereno je vreme, ili ako bas hoces - interval.
Ne bih znao da ti kazem da li je trajanje isto sto i linija, posto ne znam sta je linija.
Bez obzira na linije ili ne - relativisticki efekti postoje, prisutni su i merljivi su.

Izmereno je vreme, ili ako bas hoces - interval.

Upravo interval izmedju dve nepokrentosti koej se opazaju nije merljiv.
Konstatujemo istovrmenost ne i interval.

Ne bih znao da ti kazem da li je trajanje isto sto i linija, posto ne znam sta je linija.

To je skup tacaka poredjanih jedna do druge u prostoru a na koje mislis kada kaze "vreme".

Bez obzira na linije ili ne - relativisticki efekti postoje, prisutni su i merljivi su.
Postoje ali oni ne mere vreme, vec nesto sasvim drugo... A daleko od toga da objanjavaju sustinu sveta i zivota. Obicno plivanje u banalnostima usmerenim na prakticnu korist a ne na znanje.

Back