Crna Gora - izbori i nova vlada

Koliko će trajati nova vlada?

• Trajaće pun mandat

glasova: 6 37,5%
  • Trajaće 2 - 3 godine

glasova: 4 25,0%
  • Trajaće 1 godinu

glasova: 6 37,5%

• Ukupno glasova
    16
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vojvoda Borojević je bio Vlah, te zbog njih danas imamo Vlašku Crkvu na Cetinje. Za vrijeme Nemanjića je bilo zabranjeno da se Srbi i Vlasi izmedju sebe vjenčavaju.

No, ovo je tema o politici, a ne o istoriji.
Vlaška Crkva se zove zbog toponima odnosno naziva koje je nekad imao Zlatibor i zvao se Stari Vlah. Vojvoda Borojević je iz Niša ali porijeklom je iz nekog kraja kod rijeke Drine i kad je morao da napusti Niš jedno vrijeme je boravio na Starom Vlahu današnjem Zlatiboru i odatle je i ostalo ime u narodu za crkvu koja se nalazi na Cetinje.

Kažu da je upravo on najviše doprineo za ove vještačke podjele u narodu.
Pročitao sam za njega zanimljive stvari od jedne bivše liberalje kao npr. da je radio u arhivu i da nije služio vojsku JNA i da je vrbovan od hrvatske UDBE.
Potpuno pogrešne informacije si dobio o njemu, on je sušta suprotnost od svih tih stvari koje si naveo.
On se zalagao za suverenu Crnu Goru dje ćemo na demokratski referendum donijet tu odluku. Čini mi se da je govorio da ne želi suverenu CG ako 2/3 za to ne glasa. Govorio je "prvo demokratija, pa država", bio je protiv Mila uvijek. 1996-e se udružio sa Narodnom Strankom (jedinom relevantnom prosrpskom strankom tada) sa kojom je stvorio "Narodnu Slogu" i tako izašao na izbore protiv DPS-a. Strašno je obrazovan i načitan i veoma harizmatičan. Ovo da je radio za hrvartsku UDBU su najveće gluposti koje sad prvi put čujem.

Ne vjerujem da je u vecoj mjeri fingiran referendum. Medjutim, dobra stvar oko referenduma je sto je volja naroda. Ona se moze mjenjati vremenom. Iskreno vjerujem u istorijsko pomirenje izmedju Srba i Crnogorac kad se malo smire strasti 90tih.
Vi ste prilično naivni ako vjerujete da je referendum prošao bez brutalne krađe.
Režim vlada putem izbornih manipulacija i prekrajanja izborne volje naroda na izborima.
Ima jedan zanimljiv zbornik pod nazivom "Bijela knjiga" čiji je autor Jovan Markuš bivši gradonačelnik Cetinja.
Dragan Petrović iz zbornika je pročitao neka imena koja su učestvovala na referendumu gdje po zakonu nisu imali pravu izbora i dolazili su npr. iz Hrvatske ...

dr Dragan Petrović, - Bijela knjiga, o pokradenom referendumu 2006. godine u Crnoj Gori
905 приказа
пре 1 недеље

Za vrijeme referenduma na Cetinje sam sreo tolko Cetinjana iz cijelog svijeta, Los Angelesa, Sand Diega, i bukvalno iz Tunguzije. Mora sam da potražim na internet postoji li ta zemlja, čovjek je tamo bio pored mene doša je iz Tunguzije da glasa.

Bez Mila ne bi bilo CG bez krvi. Ja sam ubijedjen da tada to nije izvedeno mirom, da bi se kasnije mi odvojili silom. Ako je bilo više ovih za zajedničku državu (u što sumnjam, jer smo mi pobijedili sa 10% razlike) ne bi bilo mnogo više, a patriotski naboj za obnovu medjunarodnog priznanja Crne Gore je bio prevelik.

Da nije bilo Mila Djukanovića da nas kroz ta istorijska iskušenja izvede bez krvi bilo bi krvi.

Potpuno pogrešne informacije si dobio o njemu, on je sušta suprotnost od svih tih stvari koje si naveo.
On se zalagao za suverenu Crnu Goru dje ćemo na demokratski referendum donijet tu odluku. Čini mi se da je govorio da ne želi suverenu CG ako 2/3 za to ne glasa. Govorio je "prvo demokratija, pa država", bio je protiv Mila uvijek. 1996-e se udružio sa Narodnom Strankom (jedinom relevantnom prosrpskom strankom tada) sa kojom je stvorio "Narodnu Slogu" i tako izašao na izbore protiv DPS-a. Strašno je obrazovan i načitan i veoma harizmatičan. Ovo da je radio za hrvartsku UDBU su najveće gluposti koje sad prvi put čujem.
Niko ne spori da je u pitanju inteligentna i načitana osoba i da je bio protivnik Mila Đukanovića i da ga je prozivao za kriminal.
Mogu da ti proslijedim link gdje po sopstvenom priznanju bivša liberalka piše da ga je vrbovala hrvatska UDBA i navodi da je vrhunski govornik ali loš istoričar i još mnoge stvari o njemu kao da je radio u arhivu i da nije služio JNA.

Niko ne spori da je u pitanju inteligentna i načitana osoba i da je bio protivnik Mila Đukanovića i da ga je prozivao za kriminal.
Mogu da ti proslijedim link gdje po sopstvenom priznanju bivša liberalka piše da ga je vrbovala hrvatska UDBA i navodi da je vrhunski govornik ali loš istoričar i još mnoge stvari o njemu kao da je radio u arhivu i da nije služio JNA.
Slobodno objavi ovdje, ja ne krijem ovdje ništa ni od koga.

No, predložio bi ti da ne vjeruješ svakome na riječ, ni toj "bivšoj liberalki". Ja sam sa Cetinja i poznajem Slavka lično i mogu ti reć da je tužno što se sa njim desilo.

Za vrijeme referenduma na Cetinje sam sreo tolko Cetinjana iz cijelog svijeta, Los Angelesa, Sand Diega, i bukvalno iz Tunguzije. Mora sam da potražim na internet postoji li ta zemlja, čovjek je tamo bio pored mene doša je iz Tunguzije da glasa.

Bez Mila ne bi bilo CG bez krvi. Ja sam ubijedjen da tada to nije izvedeno mirom, da bi se kasnije mi odvojili silom. Ako je bilo više ovih za zajedničku državu (u što sumnjam, jer smo mi pobijedili sa 10% razlike) ne bi bilo mnogo više, a patriotski naboj za obnovu medjunarodnog priznanja Crne Gore je bio prevelik.

Da nije bilo Milo Djukanovića da nas kroz ta istorijska iskušenja izvede bez krvi bilo bi krvi.
Cetinje je samo po sebi fenomen i najbolje ga je opisao Jovan Markuš bivši gradonačelnik Cetinja kad je rekao da su Cetinjani na referendumu 1992. godine većinski glasali za zajedničku državu sa Srbijom i nakon 14. godina na drugom referendumu glasali većinski za nezavisnu Crnu Goru. Na pitanje novinara kako je to moguće? Jovan Markuš je odgovorio: UDBA
Na referendum o nezavisnosti 2006. godine najviše pristalica je bilo u Rožajama, Plavu, Ulcinju i Cetinju.

Vi ste prilično naivni ako vjerujete da je referendum prošao bez brutalne krađe.
Režim vlada putem izbornih manipulacija i prekrajanja izborne volje naroda na izborima.
Ima jedan zanimljiv zbornik pod nazivom "Bijela knjiga" čiji je autor Jovan Markuš bivši gradonačelnik Cetinja.
Dragan Petrović iz zbornika je pročitao neka imena koja su učestvovala na referendumu gdje po zakonu nisu imali pravu izbora i dolazili su npr. iz Hrvatske ...

dr Dragan Petrović, - Bijela knjiga, o pokradenom referendumu 2006. godine u Crnoj Gori
905 приказа
пре 1 недеље

Mislim da je ocigledno po prethodnih nekoliko izbornih rezultata da se jedan znacajan dio gradjana CG osjeca Crnogorcima i da ne prizeljkuju ujedinjenje sa Srbijom. To da je nekoliko procenata otislo gore ili dole je vjerovatno, ali da je CG vecinski srpski orijentisana ne bi bilo toga referenduma niti ovakvih izbornih rezultata.

Cetinje je samo po sebi fenomen i najbolje ga je opisao Jovan Markuš bivši gradonačelnik Cetinja kad je rekao da su Cetinjani na referendumu 1992. godine većinski glasali za zajedničku državu sa Srbijom i nakon 14. godina na drugom referendumu glasali većinski za nezavisnu Crnu Goru. Na pitanje novinara kako je to moguće? Jovan Markuš je odgovorio: UDBA
Na referendum o nezavisnosti 2006. godine najviše pristalica je bilo u Rožajama, Plavu, Ulcinju i Cetinju.
Crnogorci su 1992-e još vjerovali u SFRJ. Pitanje na referendum je bilo: "Da li želite da živite u Jugoslaviju sa ostalim republikama koje isto to žele". Crnogorci su voljeli Jugoslaviju. Jovan Markuš je čovjek za kojeg lično nemam mnogo respekta, ali je on dokaz da samo zato što se ośećaš kao Srbin i politički djeluješ tako da nijesi proganjan ni na Cetinje.

Mislim da je ocigledno po prethodnih nekoliko izbornih rezultata da se jedan znacajan dio gradjana CG osjeca Crnogorcima i da ne prizeljkuju ujedinjenje sa Srbijom. To da je nekoliko procenata otislo gore ili dole je vjerovatno, ali da je CG vecinski srpski orijentisana ne bi bilo toga referenduma niti ovakvih izbornih rezultata.
Imam jedan dobar post samo za Vas da postavim ovdje, a tiče se identitetskog problema u CG. Moj je post sa jednog drugog foruma. Samo sekund da ga nadjem.

post koji do temelja objašnjava identitetsko pitanje

Narod se nije mnogo pitao oko izrežiranog referenduma iza kojeg je na razne načine stajao i Kremlj.
Niko ne negira crnogorsku državnost ali činjenica je da se narod na referendumu nije mnogo pitao zbog upliva stranog faktora koji je i stajao iza projekta referenduma.

Crnogorci su 1992-e još vjerovali u SFRJ. Pitanje na referendum je bilo: "Da li želite da živite u Jugoslaviju sa ostalim republikama koje isto to žele". Crnogorci su voljeli Jugoslaviju. Jovan Markuš je čovjek za kojeg lično nemam mnogo respekta, ali je on dokaz da samo zato što se ośećaš kao Srbin i politički djeluješ tako da nijesi proganjan ni na Cetinje.
Vjerovali su u državu koja nije postojala zato što su u to vrijeme Hrvatska, Slovenija, Makedonija već izglasali na referendumu otcjepljenje od Jugoslavije i bilo je jasno da se referendumsko pitanje odnosilo na skraćenu Jugoslaviju i zajednicu sa Srbijom.

U staru (podlovćensku) Crnu Goru narod je imao dva identiteta, prvi i primarni: crnogorski; i drugi i nadnacionalni i vjerski: srpski. Ostali djelovi današnje CG koji tada nijesu pripadali našoj državi nijesu imali dva identiteta, već samo jedan vjerski: pravoslavci su bili Srbi, muslimani Turci, katolici Latini ili Hrvati. Kako se Crna Gora proširila na te djelove oni su tim ljudima nadjenuli novi, državni/crnogorski identitet. Medjutim, država Crna Gora nije dugo trajala (samo do 1918-e) tako da taj crnogorski identitet nije ima vremena da ojača u te novopripojene teritorije. Najviše je ojačao u teritorije koje su najduže bili u CG državu, a to su bila Brda, mada ni tamo nije to dovoljno bilo. Pred samu Podgoričku Skupštinu pravoslavna CG je imala dva identiteta, crnogorski i srpski. Crnogorski je bio neprikosnoven u podlovćensku CG, a srpski je bio jači u novopripojene teritorije iako je i crnogorski zaživljavao, ali ne dovoljno.

Do same Podgoričke Skupštine ta dva identiteta su bila ruku uz ruku, medjutim poslije nje oni postaju suprostavljena jedan drugome. U Podlovćensku Crnu Goru tada nastaje animozitet prema srpskom identitetu, jer on želi da ukine crnogorski kao primarni. Tada nastaje borba identiteta koju i danas gledamo.

986px-Montenegro_territory_expanded_(1830-1944).png

P.S. Treba napomenut da se pri oslobadjanju Podgorice i Nikšića od okupacije Turaka mnogo naroda iz Stare Crne Gore preselilo u PG i Nikšić te da je to razlog varijacije ove dvije mape, to je razlog zašto je tamo danas CG nacionalni identitet tako jako prisutan.

To je izmišljen twiter nalog, tj to je troll iza tog naloga.
Kako si tako brzo zaključio da je u pitanju troll nalog?!
Znam da je nepoželjna osoba kod tzv. zelenaša zato što svojim objavama u paramparčad razbija njihove falsifikate. Ne znam ko se nalazi iza tog tviter naloga ali po svoj prilici radi se o ženskoj osobi koja je prilično umna i obrazovana i dobro barata istorijskim činjenicama. U jednom svom komentaru je priznala da je nekad bila liberalka.

Ponudila je opkladu za ovu zelenašku zastavu?!

Kako si tako brzo zaključio da je u pitanju troll nalog?!
Znam da je nepoželjna osoba kod tzv. zelenaša zato što svojim objavama u paramparčad razbija njihove falsifikate. Ne znam ko se nalazi iza tog tviter naloga ali po svoj prilici radi se o ženskoj osobi koja je prilično umna i obrazovana i dobro barata istorijskim činjenicama. U jednom svom komentaru je priznala da je nekad bila liberalka.
Posavjetova bi te da pažljivije biraš izvore svojih saznanja, jer gubiš kredibilitet sa nekredibilnim izvorima.

Da li neko od vas vjeruje da npr. vladarska porodica Petrovića nije znala da pravi razliku između vjerskog i narodnog opredeljenja?!
Govori se o narodnom identitetskom ośećanju. A što se tiče Kralja Nikole I Petrovića, svi znamo da je htio da śedne na prijesto svih Srba (Jugoslovena pravoslavaca uključujući i Makedonce). No, poseban nacionalni crnogorski identitet je bio nesporan.

maxresdefault.jpg

Odgovori za ovu njenu tvrdnju o zelenaškoj zastavi?!
Postavi neku fotografiju na kojoj se vidi zelena boja, a da datira iz vremena zelenaša?! Zelenaške zastave iz tog vremena nisu bile zelene već su bile trobojke.
Moguće je da su bile i trobojke. Trobojka je bila naša zastava od Kralja Nikole do referenduma. No, znamo da je Kralj Nikola htio da bude Car svih Srba i da mu je ta trobojka slijedila njegovu politiku. Vidjeli smo dokle ga je to dovelo.

Moguće je da su bile i trobojke. Trobojka je bila naša zastava od Kralja Nikole do referenduma. No, znamo da je Kralj Nikola htio da bude Car svih Srba i da mu je ta trobojka slijedila njegovu politiku. Vidjeli smo dokle ga je to dovelo.
Samo da dodam, srbovanje Kralja Nikole je bilo pozitivno za Crnu Goru (vodilo je širenju Crne Gore na teritorije koje nijesu imali crnogorski nacionalni identitet). Dok je srbovanje bjelaša i četnika pogubno za Crnu Goru. Trobojka za vrijeme Kralja Nikole je predstavljala nešto sasvim drugo (medjunarodno priznatu Crnu Goru sa autokefalnom Crnogorskom Crkvom) od trobojke danas koja predstavlja anticrnogorski sentiment i interese.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back