Crna Gora - izbori i nova vlada

Koliko će trajati nova vlada?

• Trajaće pun mandat

glasova: 6 37,5%
  • Trajaće 2 - 3 godine

glasova: 4 25,0%
  • Trajaće 1 godinu

glasova: 6 37,5%

• Ukupno glasova
    16
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slažem se sa Vama o definiciji diktature. Ono dje se ne slažem je da su medijske slobode ogranične u CG, pogledajte samo Vijesti, A1 TV, In4s, Dan itd. itd. Izborni proces je ocijenjen pozitivno od medjunarodne zajednice i pred svake izbore opozocija je puna entuzijazma, što znači da vjeruju u izborni proces. Političke slobode su tolike da opozicija poziva svoje simpatizere na blokadu Crne Gore a da niko na to ne odgovora. Na televiziji javno izgovaraju da bi voljeli da Crna Gora nestane itd. itd.

Razumijem sta hocete da kazete, donekle ste u pravu. U usporedbi sa RS ili RS(BiH), CG ispade bastion demokratije i ljudskih sloboda. Ali to je ipak malo relativno. Mislim da je koncenzus vecine pristojnih ljudi da je demoratski proces u mnogo cemu opstruisan u CG. Pozivanje na proteste i na ustavne promjene niti su nezakonski niti nedemokratski. Hapsenje protestanata i zabrane politickih okupljanja jesu.

Razumijem sta hocete da kazete, donekle ste u pravu. U usporedbi sa RS ili RS(BiH), CG ispade bastion demokratije i ljudskih sloboda. Ali to je ipak malo relativno. Mislim da je koncenzus vecine pristojnih ljudi da je demoratski proces u mnogo cemu opstruisan u CG. Pozivanje na proteste i na ustavne promjene niti su nezakonski niti nedemokratski. Hapsenje protestanata i zabrane politickih okupljanja jesu.
To su sada detalji (oko hapšenja i oko "zakonskog" protestvovanja) o kojima nemam detaljne informacije, bar ne o svim slučajevima. Śećam se protesta i šatora iz 2015-e, opozicija je blokirala dio centra grada mjesecima i jedan dio te blokade je bio nezakonit, a gradjani su bili nesrećni što država ne reaguje no ih pušta da peču prasad na sred trga sa "Barskom srbadijom" (ako se śećate). Tako da ne bih okvalifikovao da su sva hapšenja protestanata bila nezakonita, nit da su svi protesti bili zakoniti.

To su sada detalji (oko hapšenja i oko "zakonskog" protestvovanja) o kojima nemam detaljne informacije, bar ne o svim slučajevima. Śećam se protesta i šatora iz 2015-e, opozicija je blokirala dio centra grada mjesecima i jedan dio te blokade je bio nezakonit, a gradjani su bili nesrećni što država ne reaguje no ih pušta da peču prasad na sred trga sa "Barskom srbadijom" (ako se śećate). Tako da ne bih okvalifikovao da su sva hapšenja protestanata bila nezakonita, nit da su svi protesti bili zakoniti.

Ne znam bas ocemo li ozbiljno pricati o demokratskome kapacitetu drzave u kojoj isti covjek vlada 30 godina. Razumijem vase argumente i vasu poziciju. Opet kazem donekle ste u pravu. Ajmo se sloziti u nadi da ce 30. avgust donijeti bolje dane po tom pitanju.

RS u BiH je bolja od Srbije Crne Gore što se tiče medija. Srbija i Albanija su gore od Crne Gore.

Poslednja izmena:
RS u BiH je bolja od Srbije i Crne Gore što se tiče medija. Srbija i Albanija su gore od Crne Gore.

Crna Gora je bolje samo zbog toga što smo mi spali na niži nivo od njih, sa Informerom i Alo. Ali ovako, propaganda protiv opozicije i zastrašivanje mogućnoscu njenog dolaska na vlast, postoji unekoliko slično kao i u Srbiji i Srpskoj.

RS u BiH je bolja od Srbije i Crne Gore što se tiče medija. Srbija i Albanija su gore od Crne Gore.

Nije tema, ali Republika Srpska je u izuzetno losoj poziciji po pitanju medijskih sloboda. Duboko polarizovana scena, gdje svega par medija koji su opozicioni uspjevaju odoliti pristiscima. Ogromna vecina TV kuca, stampanih medija i portala je pod striktnom kontrolom vladajuce stranke. Pisati ili objavljivati stvari kontra politike rezima postaje opasnije iz dana u dan. Situacija je uzasno nazadovala kupovinom ATV-a od strane ljudi bliskih Dodiku prije par godina. Jedina TV kuca koja je bila iole pristojna pretvorena je u Gebelsovu centralu. Ne uvidjam bolje dane u skorije doba.

Ne znam bas ocemo li ozbiljno pricati o demokratskome kapacitetu drzave u kojoj isti covjek vlada 30 godina. Razumijem vase argumente i vasu poziciju. Opet kazem donekle ste u pravu. Ajmo se sloziti u nadi da ce 30. avgust donijeti bolje dane po tom pitanju.
E ovako volim da razgovaram, sa čovjekom s kojim se ne slažem, ali kulturno! :ok:

Lider opozicije "dobar" demagog:

14643_buducnost-cg1_f.jpg

Dva najveća insajdera DPS-a, obojica danas podržavaju opoziciju, a nijedan da može nać konkretan detalj korupcije Mila Djukanovića.

Zaključak: Milo Kralju, vladaćeš dovijeka!! :hahaha:
Poslije 30 godina Milove vladavine najveći insajderi koji jedva čekaju da Milo pa'ne s vlasti pred ključne izbore ne mogu nać nijedan konkretan detalj njegove lične korupcije. Čovjek bi reka da je Milo svetac, pa i Majka Tereza bi olizala prste da 30 godina s medom radi, a oni za Mila ni to ne mogu nać.

Mislio sam danas ali nisam stigao da otvorim novu temu, zato sam za sutra odložio otvaranje nove autorske temu o izborima u CG. Zamolio bih još jednom moderatora da ne briše ili ne prebacuje temu na neku drugu temu i ovom prilikom se unaprijed zahvaljujem kao i na tome što je na ovoj temi omogućio da se slobodno i bez cenzure komentariše o događanjima u Crnoj Gori.

Mislio sam danas ali nisam stigao da otvorim novu temu, zato sam za sutra odložio otvaranje nove autorske temu o izborima u CG. Zamolio bih još jednom moderatora da ne briše ili ne prebacuje temu na neku drugu temu i ovom prilikom se unaprijed zahvaljujem kao i na tome što je na ovoj temi omogućio da se slobodno i bez cenzure komentariše o događanjima u Crnoj Gori.
Čemu nova tema o istoj temi?

Lider opozicije "dobar" demagog:

Pogledajte prilog 753374

Ne volim da vidim da ti ljudi ovde osporavaju pravo da se nacionalno izjasnis kako smatras da je shodno, ali ne vidim zasto ti imas potrebu da drugima osporavas to pravo. Ako se ljudi smatraju Srbima pusti ih. Isto tako, nije bas argument dobar koji si naveo preko slike jer je to bila zvanicna zastava CG dugo vremena. Sad, nametnuto ili nenametnuto druga je prica, ali ipak je bila obiljezje tvoje drzave.

Мило је сам себи дао аутогол.СПЦ је била уздржана поводом референдума 2006 године, није позивала вернике да се одупру режиму, и била је у добрим односима са режимом.

Шта је требало Милу да улази у причу са национализацијом цркви и манастира то вероватно само он зна.

Postoje mnogi interesi van granica Crne Gore i priča se da iza svega stoji određeni centri moći u Vatikanu koji pokušavaju da pounijate Crnu Goru kao npr. što su uradili sa Galicijom u današnjoj Ukrajini.
Naravno, tu su i crkveni posjedi na primorju koji su atraktivni kao npr. Buljarice gdje može da se izgradi jedan cijeli grad sa sve turističkim sadržajima visoke kategorije.

Ne volim da vidim da ti ljudi ovde osporavaju pravo da se nacionalno izjasnis kako smatras da je shodno, ali ne vidim zasto ti imas potrebu da drugima osporavas to pravo. Ako se ljudi smatraju Srbima pusti ih. Isto tako, nije bas argument dobar koji si naveo preko slike jer je to bila zvanicna zastava CG dugo vremena. Sad, nametnuto ili nenametnuto druga je prica, ali ipak je bila obiljezje tvoje drzave.
Taj moj post je bila moja politička ekspresija i nezadovoljstvo opozicojom :lol:

Postoje mnogi interesi van granica Crne Gore i priča se da iza svega stoji određeni centri moći u Vatikanu koji pokušavaju da pounijate Crnu Goru kao npr. što su uradili sa Galicijom u današnjoj Ukrajini.
Naravno, tu su i crkveni posjedi na primorju koji su atraktivni kao npr. Buljarice gdje može da se izgradi jedan cijeli grad sa sve turističkim sadržajima visoke kategorije.
Crnogorski narod je gubitkom svoje države izgubio i svoju autokefalnu Crkvu. Svaki pošten Crnogorac će se boriti za obnovu naše Crkve.

Razumijem ljude iz novopripojenih teritorija Crne Gore (Herceg Novi, Plužine, Pljevlja itd.) da oni nemaju ośećaj crnogorskog nacionalnog identiteta kao što ga mi Cetinjani imamo, ali to im ne daje za pravo da nam brane ono što su naši preci stvarali.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back