Hellen:
Наравно да је та максима била нека врста...хмм...рецимо ''шале''. Али ниси је баш добро разумела...
Зашто би ико радио нешто што НЕЋЕ? Чуј, мени се сада не пере посуђе, рецимо, али имам два избора: да га не оперем данима и пустим да се усмрди и уцрвља или да урадим нешто што не волим - да га оперем (има још могућности: да платимо неког да нам опере, д акупимо машину за прање посуђа, да косристимо папирне тањире...) Увек имамо избор, а то што ми често свесно ИЗАБЕРЕМО нешто што нам не одговара...то је зато што нам друга алтернатива још мање одговара. (Мрзим да перем посуђе, али још мање ми одговара да се усмрди, значи изабрала сам повољнију оцију, повољнију по мене.)
Тако је увек у животу. Увек можемо да бирамо: ако нема боље понуде на тржишту мужева можемо да бирамо да се удамо за билмеза (''дај шта даш'') или да останемо саме (ако већ тренутно понуђене нема опције да се удамо за принца на белом коњу). Ништа се НЕ МОРА! Увек је у основи ствар нашег избора!
И тај неко ко ''живи како мора'', он је ИЗАБРАО да живи тако....нико није то одлучио уместо њега....увек су постојале и друге алтернативе...
ok, zaista sve u zivotu se moze protumachiti na mnogo nachina, shto nam pomaze da uvijek nadjemo ''demagoshki''izlaz :smile: ...a ostalo je stvar izbora, kako ce da se zivi....meni je lakse da kazem''moram da operem sudove''i da to uradim, ako sam u stanju...jer mi nije ni prihvatljiva ideja da se ucrva, a nema to ko da uradi umjesto mene, shto znachi ja ''moram''da reshim problem , a naravno mashinu za pranje sudova
nemaju svi ljudi...mozda reagujem na ''mora'', ''ne mora''....jako je teshko zivjeti npr. cimerke itd, koje idu tim stavom ''ne mora'', ''ne mora sad''...eh, secam se...koliko puta je bilo''letenja perja'', zbog nechijeg spanaca koji se pretvorio u rastegljivu, zelatinoznu masu, izuzetno neprijatnog mirisa, posle 10 dana stajanja u rerni od shporeta, dok se ispijala kafica kod komshinice i lakirali nokti, a tri milijarde onih zutih jezivih buba stvorilo buboput preko zida i moje glave, sve do sadrzaja ucrvanih tanjira ili je jedina varijanta je da sama operem njene sudove (ako mi smeta

hehe tj. ako pokleknem na pochetnom odmeravanju snaga, navike ''se brzo stichu...posle valjda dodju na red charape itd itd ) ili neki drugi biser ''uradi ti to, tebi bolje ide (a ja cu ovaj laksi deo )'' logika u kojoj onaj koji ''mora'', uvijek ispadne budala u odnosu na nekog koji ''ne mora, ako nece''...zato kazem da ''mora'' popravlja medjuljudske odnose :-D...a da ne pricham ''ne moraju se platiti rachuni odmah'' (ali ni posle vishe meseci, a ''mora''se zbrisati i ostaviti svoje rachune nekome ko ''mora'' da ih plati ili chekati da nam iskljuche sve, da bi informacija doshla do mozdane akne...), a za to vrijeme bacaju se pare na besmislen nachin...
mene ''ne mora ako se nece'' potsjeca na lijenost , a ponekad i neodgovornost i neposhtovanje bliznjeg svoga, pa valjda zbog trauma ne mogu da promijenim mishljenje...:-)...MORA brate i tachka, nema tu hocu - necu!!!

bez puno filozofiranja )
...a shto se tiche BIRANJA eh, to je duga pricha...